|
forum.optyczne.pl
|
 |
Sklepy i promocje - Sklepy w USA
Strzała - Sob 06 Lut, 2010 Temat postu: Sklepy w USA Podobno w Ameryce lustrzanki i dodatki (obiektywy itd) są tańsze. Jakie są dobre sklepy
arthuro - Sob 06 Lut, 2010
http://www.bhphotovideo.com/
http://www.amazon.com/
http://www.adorama.com/
Strzała - Sob 06 Lut, 2010
50D: 2585zł - 2799zł. I jak to jest z przesyłka i płatnością Płacę im przy odbiorze w PLN czy USD lub może im kasę wysyłam
Misek - Nie 07 Lut, 2010
Strzała napisał/a: | 50D: 2585zł - 2799zł. I jak to jest z przesyłka i płatnością Płacę im przy odbiorze w PLN czy USD lub może im kasę wysyłam |
Płacisz za towar przelewem, np przez Paypal. Wpłacasz PLN na konto Paypal, wymieniasz sobie u nich na USD i płacisz za towar. Wysyłaja normalnie, paczką. Najlepiej jakby ktos znajomy Ci kupił aparat w USA i przyjechał z nim jako swoim, bez pudełka itp. Na celnym zapewne otworza paczke i nalicza Ci cło itp podatki, wtedy wyjdzie tyle samo lub wiecej jak w PL.
Strzała - Nie 07 Lut, 2010
[quote="Misek"] Strzała napisał/a: | Najlepiej jakby ktos znajomy Ci kupił aparat w USA i przyjechał z nim jako swoim, bez pudełka itp. Na celnym zapewne otworza paczke i nalicza Ci cło itp podatki, wtedy wyjdzie tyle samo lub wiecej jak w PL. |
Niestety nie mam takiego znajomego . A ile kosztuje taka przesyłka i te cła itd
ghost - Nie 07 Lut, 2010
przede wszystkim licz 22% vat
Strzała - Nie 07 Lut, 2010
CZyli do tej sumy (np 2585zł) jeszcze dodać 22% podatku
ghost - Nie 07 Lut, 2010
+transport, kłopoty z gwarancją, koszty agencji celnej i samo cło.
z cłem to musisz poszukać, bo mam w głowie bałagan, pamiętam 8% ale pamiętam i 0.
(mam wrażenie ze tutaj na forum był wątek i koś podawał owe stawki)
być może zależy to od kwestii body / szkło, może coś się zmieniło.
007areka - Nie 07 Lut, 2010
...jesli bedziesz chcial poplacic wszystkie oplaty to sie nie opłaca, jedyne sensowne wyjscie to zakup do USA i przywoz przez znajomego.
bergercs - Nie 07 Lut, 2010 Temat postu: Oraz Oraz brak prawa regulującego problemy z nierzetelnymi sprzedawcami pomiędzy USA a UE. Jeśli ściągną kasę z karty i nie wyślą towaru lub wyślą jakąś "niespodziankę" pozostaje wynajęcie prawnika w Stanach - zgłaszanie się do polskiej policji w sprawie oszukania nie przyniesie żadnych wyników.
Baku - Pon 08 Lut, 2010
Niestety, ale najlepszym wyjściem jest zaufany 'kurier-znajomy', który przywiezie. Kolega kupował jakieś gramofony didżejskie i sklep co prawda uczciwy, towar do Polski dotarł, ale izba celna go za te adaptery nieźle skasowała. Wyszło co prawda i tak taniej niż w kraju bo:
- zależy co się kupuje (rzadsze towary kosztują u nas dużo więcej)
- zależy jakie jest kurs $ (przy kursie 1USD = 2PLN to się nawet z opłaceniem cła dobrze kalkuluje)
Teraz jest niezbyt korzystny kurs dolara. Wyszło mi, że foto zakupy (bez cła) są przy kursie $:
> 3 zł - nieopłacalne
3-2.8 zł - umiarkowanie opłacalne
2.8-2.5 zł - opłacalne
2.5-2.3 zł - bardzo opłacalne
< 2.3 zł - eldorado
No ale to jest moja skala...
Teraz jest prawie 3 zł, więc
romek_80 - Wto 16 Lut, 2010
Zawsze możesz popatrzeć na oferty Ebay w Wielkiej Brytanii .
Ceny tylko min wyższe niż w USA ale nie musisz się bać o cło itd.
UK jest w EU wiec kupujesz na czysto.Jedynie polecam zapłatę przez PAYPAL ,bo wtedy twój zakup jest ubezpieczony.
Pozdr
Strzała - Wto 16 Lut, 2010
Dobra. Zaraz zobaczę:D
[ Dodano: Wto 16 Lut, 2010 22:26 ]
Tak szczerze to w Polsce taniej jest nowy. Na ebay kosztuje 3200zł a w najtańszym sklepie- 3000zł
Baku - Sro 17 Lut, 2010
Wszystko zależy od różnic kursowych. Złotówka ostatnio nie ma dobrej passy, to i zagraniczne zakupy jakby mniej atrakcyjne.
Strzała - Czw 18 Lut, 2010
Dolar za 2.91 też się nie opłaca
Ale to możliwe, żeby zleciał do 2.50 w najbliższym czasie
mavierk - Czw 18 Lut, 2010
Wszystko jest możliwe, ale na co liczyć na taką dziwną formę szczęścia?
Raideur - Sob 27 Mar, 2010
W USA hest taniej ale kupujac osobiscie na miejscu,inaczej nim dojdzie to wszystkie koszta "po drodze" dadza ta sama cene. Porownalem amazon.com z amazon.fr i troszke taniej ,lecz wielkiej roznicy nie ma.Teraz pytanie czy sie oplaca?
petrus33 - Sob 03 Lip, 2010
Przy obecnym kursie dolara, zakupy w USA nie mają najmniejszego sensu. Nawet jak legalnie ominie się wszystkie dodatkowe koszty. A wielka szkoda !
|
|