forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Przełącznik wybieraka pola ostrości

kris_papiez - Nie 07 Lut, 2010
Temat postu: Przełącznik wybieraka pola ostrości
Przełącznik wybieraka pola ostrości służy do manualnego ustawienia punktu ostrości i zablokowania go i........ wydaję mi się zbędny, nie wiem kiedy go używać?????
Czy możecie na ten temat się wypowiedzieć ......

Usjwo - Nie 07 Lut, 2010

Czy chodzi Ci o wybieranie punktu ostrzenia AF? Uzywa sie go ... do zmiany punktu ostrzenia AF :mrgreen: .
Przyklad: Robisz portret z mala GO, mozesz uzyc srodkowego punktu do ostrzenia i przekadrowac, ale wtedy jest szansa ze to co chciales ostre wyleci Ci po za GO. Wiec wybierasz najblizszy punkt ostrosci tak zeby przekadrowanie bylo jak najmniejsze.

Tylko nie jeastem pewien czy o to ci chodzilo :?:

Tadeuszek - Nie 07 Lut, 2010

Np gdy chcesz ustawić ostrość na obiekty znajdujący się w lewej części kadru, a resztę rozmytą ;>
Możesz wycelować środkowym punktem ostrości w ten obiekt, no ale wtedy kadr się zmienia :>

Bądź w fotografi makro np kwiatu, celujesz na danych listek/płatek, kadr masz ten sam ale ostrość na różnych częściach habazia.

Można też wycelować w obiekt centralnym punktem AF, aparat ustawia ostrość i potem zmieniamy kadr.. ale obiekt niekoniecznie będzie miał tą samą 'dobrą' ostrość :P

nie rozumiem was :)
Usjwo, do wybierania punktu ostrości jest oddzielny przełącznik

[ Dodano: Nie 07 Lut, 2010 17:01 ]
muszę dobrze przeanalizować instrukcję

B o g d a n - Nie 07 Lut, 2010

kris_papiez napisał/a:
Przełącznik wybieraka pola ostrości służy do manualnego ustawienia punktu ostrości i zablokowania go i........ wydaję mi się zbędny, nie wiem kiedy go używać?????
A może chodzi Ci o przełącznik MF/AF na obiektywie? O innej sytuacji pisali już koledzy.
hijax_pl - Nie 07 Lut, 2010

kris_papiez, blokada jak sama nazwa mówi blokuje zmianę punktu AF. Tak abyś przez przypadek nie przestawił. Możesz np ustawić centralny i zablokować i nie martwić się przypadkowymi zmianami ;)

B o g d a n, nie wiem jak w canonach ale w nikonach jest przełacznik i nazywa się przełącznik wybieraka pola ostrości.
hijax_pl, jak dla mnie jest zbędny bo nigdy mi się nie przestawia.....

hijax_pl - Nie 07 Lut, 2010

kris_papiez, no wiesz.. ja np nie używam klawisza "kluczyka".. a może inaczej - wkurza mnie że jest, bo mi się przy podglądzie nieraz włącza niechcący.. Też mogliby usunąć ;)

A blokadę punktu AF raz po raz używam :)

dokładnie z "kluczykiem" ma to samo, za wszystko się dopłaca :grin: ale złotówa jestem
Yossarian - Nie 07 Lut, 2010

kris_papiez napisał/a:

Za to moi znajomi nie mający kontaktu z lustrami już nie raz przestawili pole ostrości i robiąc (np mi) zdjęcie ustawili ostrość tam gdzie nie trzeba, mimo że kadrowali na środek ;)

Kluczyka używam. Wyciskam z aparatu ile się da :razz:

raf7775 - Wto 22 Lis, 2011

Mogli by zamiast tej blokady dać przełącznik wyboru trybów autofokusa.
hijax_pl - Wto 22 Lis, 2011

raf7775, a rolka to za mało?

P.S.
Co to za archeologię zacząłeś uprawiać? ;)

Tutejszyn - Czw 24 Lis, 2011

kris_papiez napisał/a:
B o g d a n, nie wiem jak w canonach ale w nikonach jest przełacznik i nazywa się przełącznik wybieraka pola ostrości.

Mi się przestawia. Dlatego bardzo chwalę sobie tę blokadę.

raf7775 - Sob 03 Gru, 2011

:mrgreen: