forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Jak zrobić zdjęcie typu high-key (wysoki klucz)?

dragonfly - Nie 07 Lut, 2010
Temat postu: Jak zrobić zdjęcie typu high-key (wysoki klucz)?
Witam,

chciałam zapytać jak ustawić funkcje aparatu żeby zrobić zdjęcie w jasnej tonacji np. wklejone przeze mnie poniżej..??? W opcjach jest jasna tonacja ale zdjęcia takie nie wychodzą.. czy ktoś może mi pomóc? Posiada Olka E 520. Jestem początkująca i.. sami rozumiecie.

Pozdrawiam:)

ophiuchus - Nie 07 Lut, 2010

O matko kochano ;) Żeby zrobić takie zdjęcie nie wystarczy tylko włączyć odpowiednią funkcję w aparacie. Podstawa to światło, a potem odrobinę obróbki w komputerze. Opcja w korpusie, o której piszesz ułatwi tylko uzyskanie tego efektu, ale go nie stworzy. O podstawy musisz zadbać sama :)
Więcej szczegółów np tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/High_key
Powodzenia! :P

cybertoman - Nie 07 Lut, 2010

ophiuchus napisał/a:
Podstawa to światło

dragonfly, Jak popatrzysz dziecku w oko, to zobaczysz trzy zrodla swiatla i ogomna blende ustawiona bardzo blisko. Duuuuzo miekkiego, rozproszonego swiatla. Jako blendy mozesz uzyc przescieradla, ale wbudowana lampka nie powalczysz, trzeba czegos jasniejszego. Jesli nie masz lampy, to poczekaj na maj i zrob w ogrodzie w cieniu drzew.

Plan tez wybierz podobnie, zwracajac uwage na dobor kolorow, co sie da to biale. Za wyjatkiem oczu, dziurek do nosa i rozdziawionej gebusi tak jest na przykladzie prezentowanym przez Ciebie. Wtedy opcja, ktora ustawilas zadziala, podkreslajac charakter zdjecia.