forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Strobist 580 ex

sudaa - Nie 07 Lut, 2010
Temat postu: Strobist 580 ex
Witam troche jestem lamus w tych i zreszta w innych tematach zwiazanych z fotografia takze ale jesli dobrze to nazwalem chodzi jak w opisie o wywolanie blysku flesha lampy zewnetrznej a dokladnie canon 580 ex lampa wbudowana w aparacie czy jest w ogole taka mozliwosc jesli tkos wie jak prosilbym o szczegolowy opis zgory dziekuje i przepraszam jesli to nie odpowiedni dzial do takiego pytania .
Usjwo - Pon 08 Lut, 2010

Bez dodatkowych urzadzen wbudowana lampa nie wyzwoli zewnetrznej, musisz zakupic wyzwalacz (radiowy lub optyczny) lub kabel PC ... lub druga 580EX :mrgreen:
palindrom - Pon 08 Lut, 2010

Usjwo napisał/a:
Bez dodatkowych urzadzen wbudowana lampa nie wyzwoli zewnetrznej, musisz zakupic wyzwalacz (radiowy lub optyczny) lub kabel PC ... lub druga 580EX :mrgreen:

:shock:
Kolejna bardzo ważna pozycja której nie ma w Canonie.

hijax_pl - Pon 08 Lut, 2010

palindrom napisał/a:
Usjwo napisał/a:

Kolejna bardzo ważna pozycja której nie ma w Canonie.

7D już potrafi ;)

komor - Pon 08 Lut, 2010

palindrom napisał/a:
Kolejna bardzo ważna pozycja której nie ma w Canonie

Bo to system dla profesjonalistów :twisted: , których stać na radio, wyzwalacz podczerwony (kosztujący prawie tyle co lampa, bez sensu) albo zmarnowanie jednej 580EX na bycie wyzwalaczem, bo tańszy 430EX nie może być masterem. :)

Ale nie martw się, Palindromie, bo naczelny Strobist, David Hobby, choć nikonista – też używa wyzwalaczy radiowych a nie błyskania lampą wbudowaną. :)

cybertoman - Pon 08 Lut, 2010

Naprawde nie mozna ustawic w tak profesjonalnej lampie zwyklego trybu servo??? Nie do wiary.
Yossarian - Pon 08 Lut, 2010

A fotocela (koszt 30 zł) przyczepiona do 580 ex i błyskanie wbudowaną lampą z manuala ? :wink:
cybertoman - Pon 08 Lut, 2010

Yossarian napisał/a:
błyskanie wbudowaną lampą z manuala
Lampa wbudowana w EOS-ach nie daje sie ustawic na manual. Ale fotocela moze blyskac na drugi blysk. Przynajmniej niektore...
Yossarian - Pon 08 Lut, 2010

cybertoman napisał/a:
Yossarian napisał/a:
błyskanie wbudowaną lampą z manuala
Lampa wbudowana w EOS-ach nie daje sie ustawic na manual.

Dobrze mieć Nikona.

dr11 - Pon 08 Lut, 2010

Yossarian napisał/a:
Dobrze mieć Nikona.

[OT]Dobrze mieć jasne szkła i nie błyskać wcale ;) :P :D [/OT]

Żeby tak w temacie trochę... Można po kablu na przykład, tanim kosztem zrobić parę(naście) metrów. Albo fotocela na drugi błysk. Albo dokupienie lampy master (niekoniecznie C).

tupisac - Wto 09 Lut, 2010

Szybkie pytanko:

Czy 580ex da się odpalić bez problemów na manualu przez phottixy? Z tego co wiem z sabinkami nie ma problemów, ale canony podobno kapryśne są...

komor - Wto 09 Lut, 2010

tupisac, nie wiem jak z Phottixami, ale 580EX II odpalam śrubokrętem :) , kablem PC oraz wyzwalaczami POWERLUX FW-1B (takie).
candy - Sro 10 Lut, 2010

Phottixy z 580tka mozna sobie wsadzic.. do plecaka np.
U mnie bynajmniej nie dzialaja,a jak spawuja sie te Powerluxy? Bo juz na nie kiedys popatrywalem ale nie bylem pewien czy beda dzialac,z tego co widac na zdjeciach to nie podpina sie ich pod stopke lampy,czy moze sie myle?

jaad75 - Sro 10 Lut, 2010

dr11 napisał/a:
[OT]Dobrze mieć jasne szkła i nie błyskać wcale ;) :P :D [/OT]
Mam nadzieję, że to nie było ani trochę serio... :smile:
tupisac napisał/a:
Czy 580ex da się odpalić bez problemów na manualu przez phottixy?
Zależy które Phottixy masz na myśli - ponoć najnowsze Aster sobie radzą nawet z wybudzaniem lampy... Ale i tak kupiłbym Yongnuo RF-602 (gdybym musiał
:wink: ...)

SlawGaw - Sro 10 Lut, 2010

hijax_pl napisał/a:
7D już potrafi

Bezprzewodowe sterowanie lampą błyskową przez lampę wbudowaną aparatu pojawiło się coś kolo 1991 roku w Minoltach serii xi, w tym samym momencie co samo bezprzewodowe sterowanie w lustrzankach Minolty. Od tego czasu chyba wszystkie modele Minolty, Koniki-Minolty i Sony to mają o ile mają lampę wbudowaną.

hijax_pl - Sro 10 Lut, 2010

SlawGaw, ja pisalem o Canonie 7D a nie Dynaxie 7D ;)
To ze minolta/sony to potrafi to wiem. Tak samo jak to że Nikon potrafi ;)

SlawGaw - Sro 10 Lut, 2010

hijax_pl, wiem, ja pisałem o tym, że około 18 lat minęło zanim Canon się czegoś nauczył, na tym polu, oraz o tym że Minolta była tu pierwsza, zresztą także z pomiarem HSSu (sam HSS to Olympus) wraz z zastosowaniem przedbłysku (1993 modele si) była pierwsza.
jaad75 - Sro 10 Lut, 2010

hijax_pl napisał/a:
To ze minolta/sony to potrafi to wiem. Tak samo jak to że Nikon potrafi ;)
Olympus i Pentax też... I Fuji... :smile: To tylko Canon jest tu upośledzony (z wyjątkiem 7D)... No i nie wiem jak z Sigmami...
ghost - Sro 10 Lut, 2010

nikon potrafi albo i nie. niższe modele są zdaje się w sytuacji canona.
komor - Sro 10 Lut, 2010

Ależ wy macie kompleksy związane z Najlepszym I Wiecznie Wiodącym Producentem. :) Musicie podkreślać i podkreślać jego nieliczne i nieistotne wady… :P

;)

A na pytanie kolegi Candy odpowiem w odpowiednim wątku.

candy - Sro 10 Lut, 2010

dziekowac,dziekowac :)
cos by sie przydalo do zastapienia PT-04 -_-
na temat Yongnuo RF-602 ktore wymienia jaad75 tez czytalem rozne rzeczy i sam nie wiem jak to do konca jest z ta ich kompatybilnoscia z 580EXII