forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Podpis na zdjęciach

ppawcio - Pon 08 Lut, 2010
Temat postu: Podpis na zdjęciach
Jakim programem można w najprostszy (a zarazem najbardziej dokładny) umieścić podpis na zdjęciu? Chciałbym aby jakiś gif miał położenie w prawym dolnym rogu fotki z odstępem 10 pix od każdej z krawędzi. Dodam, że zdjęcia mają różne wymiary...
JK - Pon 08 Lut, 2010

FastStone

Wybierasz zdjęcie -> F3 -> zaznaczasz "użyj opcji zaawansowanych" -> klikasz "zaawansowane" i tam odpowiednie opcje (znak wodny lub tekst)

JK

dobrze widzę, że nie czyta podpisów zapisanych w .psd? :(
Jacek(Baton) - Pon 08 Lut, 2010

Ja robie to w PS "na pieszo" i mam zapisane jako warstwa w formacie .psb
Później moge sobie z tym robić co chcę zmieniać rozmiar, zmieniać styl warstwy itp.itd.

ja mam w PSie zapisaną gotową warstwę i tylko ją przeklejam, ale chciałem sobie jakoś zautomatyzować ten proces... :/ szczególnie, że niedługo dojdzie mi kilka różnych podpisów do tego samego zdjęcia :/
Jacek(Baton) - Pon 08 Lut, 2010

No ja robię dokładnie tak samo, czyli przyklejam, a lokalizację napisu zmieniam w/g potrzeb.
W końcu chodzi tylko o podpis :mrgreen:

tylko, że mi się już znudziło klikanie Ctrl+V, przesuwanie myszą w prawy dolny róg, 3 razy do góry, 3 razy w lewo... :P
Tadeuszek - Pon 08 Lut, 2010

ppawcio, to zapisz podpis jako *.png będziesz miał podpis zapisany z 'przeźroczystością' ;) bądź *.gif ale to już duża strata jakości.

na początku dałem gifa, ale zraziłem się jakością i brakiem przeźroczystości, więc jechałem ręcznie... a tu proszę - wystarczyło dać png :)
tupisac - Wto 09 Lut, 2010

Kłaniają się akcje...
ppawcio - Wto 09 Lut, 2010

to jeszcze zrób, żeby się ustawiały według prawego dolnego rogu... i nie ważne, czy fota jest w pionie, czy w poziomie, czy może kwadratowa... (i chodzi mi o 1 akcje dla 1 podpisu dla wszystkich formatów zdjęcia)...
cra89 - Wto 09 Lut, 2010

Jest jeszcze VSO Image Resizer i jest 100 razy szybszy niz akcje w PS
JK - Wto 09 Lut, 2010

ppawcio napisał/a:
dobrze widzę, że nie czyta podpisów zapisanych w .psd? :(

W zakładce "znak wodny" jest także .psd.

JK

ppawcio - Wto 09 Lut, 2010

no to chyba mam te psd zrobione po chińsku, bo nie czyta mi żadnego...