|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Apple Aperture 3.0!
papatki - Wto 09 Lut, 2010 Temat postu: Apple Aperture 3.0! Nareszcie narzędzia na które czekałem (związane np. z redukcją aberacj). Spora ilość nowych narzędzi graficznych, jak również większa integracja z serwisami zew. i usługami związanymi z systemem OSX.
Pełna lista tego co otrzymujemy: http://www.apple.com/aperture/features/
sigmiarz - Wto 09 Lut, 2010
dalej nie ma obsługi x3f, w ogóle nie ma żadnej sigmy
nie ma pentaxa k7 ( ) nie mowiac o k-x,
mozna zrozumiec sigme ale pentaxy są dość popularne
z nowości warte uwagi preset w adjustments ale to jest tak oczywiste
ze dziwne ze nie bylo tego wczesniej, to podstawa w takim sofcie,
niestety na mac osx dziala szybciej niz lightroom, dlatego go uzywam..
papatki - Wto 09 Lut, 2010
K-X, Pentax..... ?
A co to takiego
No zobaczymy jak będzie brykał w 64 bitach. Cena jest zachęcająca, a cena uprgrade w PL pewnie nie wyjdzie wyżej niż 400zł co jest do przyjęcia.
komor - Pią 19 Lut, 2010
sigmiarz napisał/a: | niestety na mac osx dziala szybciej niz lightroom |
A to ciekawa koncepcja, bo ja właśnie głównie ze względu na prędkość działania wybrałem LR zamiast A. Co prawda było to jeszcze w czasach, gdy moją główną maszynką był PowerPC G4, więc może na Intelu jest inaczej ale Aperture raczej znany jest ze sporych wymagań wobec karty graficznej.
papatki - Pią 19 Lut, 2010
Muszę przyznać, że wersja 2.0 działa szybciej od LR. Jak będzie z 3.0 przekonam się..... zaraz, bo właśnie dotarła do mnie przesyłka z cortlandu
zug - Pią 19 Lut, 2010
papatki napisał/a: | Jak będzie z 3.0 przekonam się |
ja sobie odpuściłem
fakt że interfejs jest świetny ale prędkość to załamka
to co w LR robisz dosłownie kila sekund tu trwa to..
jeśli apple to poprawi to pewnie wrócę do A3
papatki, daj znać jak u Ciebie
papatki - Pią 19 Lut, 2010
na początek czeka mnie konwersja bazy a to 260GB, zrobię kopie i zapuszczę na noc.
Wersja próbna zachowywała się na iMac,u '09 z 4GB Ramu poprawnie.
[ Dodano: Sob 20 Lut, 2010 10:52 ]
Po pierwszych testach mogę powiedzieć, że sam soft działa odrobinkę wolniej od wersji 2.0 (iMac 24" 2,66 4GB GForce, 10,6). Przy normalnej pracy, czyli otwarciu pliku, dokonaniu korekt jest to w zasadzie pomijalne. Schody zaczynają się w momencie tych ciekawszych funkcji czyli stosowaniu różnych brush-ów bo to działa odrobinkę zbyt wolno. Idzie się do tego przyzwyczaić i pewnie w normalnej pracy da się z tym żyć, ale z drugiej strony będzie miło jak coś z tym zrobią. Co ciekawe powiększanie obrazka (czyli Z) lub korekty z lupką (`) działają zdecydowanie szybciej niż w wersji 2.0. Zakres korekt ich konfigurowalność czy możliwość tworzenia presetów jest na pewno zaletą wersji 3.0. Ogólnie na teraz jestem zadowolony. Dla ciekawostki dodam, że całą bazę plików mam w raw-ach i to od 12 do 39MP.
zug - Nie 21 Lut, 2010
to ja mam 2GHz i 4GB ramu i jak tylko zacznę coś zmieniać np WB to już muli przy ostatniej zabawie z pędzlami kilka razy mi wywaliło
przy CS4 czy LR nie ma takich problemów
na razie sobie odpuszczam
komor - Sro 24 Lut, 2010
zug, może kwestia karty graficznej, bo Aperture korzysta z CoreImage do liczenia?
Marian - Sro 24 Lut, 2010
Ktoś ostatnio radził aby używać i5 i będzie szybko.
papatki - Czw 25 Lut, 2010
Dziś do pobrania pierwsze poprawki (lista długa) innymi słowy 3,01
- aktualizacją bibliotek z wcześniejszych wersji Aperture
- importowaniem bibliotek z iPhoto
- importem zdjęć z aparatu
- wykorzystaniem pamięci podczas przetwarzania zdjęć poddanych obszernemu retuszowi
- procesem rozpoznawania twarzy
i wiele innych.
sigmiarz - Czw 25 Lut, 2010
za tydzien będzie 3.0.2
komor napisał/a: | A to ciekawa koncepcja, bo ja właśnie głównie ze względu na prędkość działania wybrałem LR zamiast A. |
u mnie jest odwrotnie (core 2 duo 2.8, 4gb ram, 10.6.2)
do tego interface lightroom mnie po prostu drażni... nic nie poradzę
chesky - Czw 25 Lut, 2010
Ja dzis zainstalowałem LR 2.6 obok Aperture. Szybki ale jak dla mnie czarna magia jesli chodzi o zarządzanie biblioteką itp. Nie jest Mac like.No ale chyba nie będę miał wyjścia skoro A 3 mimo update tak zamula i dodatkowo brakuje jeszcze pluginów na 64 bity.
pozdr
zug - Czw 25 Lut, 2010
papatki napisał/a: | Dziś do pobrania pierwsze poprawki |
jest trochę lepiej ale szału nie ma
sigmiarz napisał/a: | za tydzien będzie 3.0.2 |
mam nadzieję
chesky napisał/a: | Ja dzis zainstalowałem LR 2.6 |
do LR podchodziłem już kilka razy i nie mogę się przyzwyczaić
chesky - Czw 25 Lut, 2010
Prędkość A3 nie powala. Jak juz pisalem, czarną magią dla mnie jest zarządzanie zdjęciami nie mówiąc o zewnętrznych programach ( w A2 działało to dużo szybciej ).No ale siła wyższa...
pozdr
Marian - Czw 25 Lut, 2010
Ci którym zamula napiszcie proszę jaki macie procesor, bo podobno od i5 już nie zamula.
sigmiarz - Pią 26 Lut, 2010
tak a propos http://support.apple.com/...iewlocale=en_US
|
|