forum.optyczne.pl

Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Vixen VMC110L OTA

Husky - Czw 11 Lut, 2010
Temat postu: Vixen VMC110L OTA
Witam czy sprzęt który jest w tytule mógłby sie nadawac do obserwacji naziemnych (ptactwo)? Jeśli tak to czy trzeba cos jeszcze do iego dokupic?
http://fotozakupy.pl/tele...c110l-ota,8796s

marcinkle - Pią 12 Lut, 2010

Witam
Mam właśnie taki do ptaków, ma swoje wady i zalety z przewagą tych drugich.
Tuba jest krótka, lekka (ok.2kg) i dobrze się nia operuje na statywie. Z powodu dużej srednicy lustra daje obraz jasniejszy niz w popularnych 80 o dobrej w mojej ocenie jakości obrazu.
Wady to duża ogniskowa - z typowym zoomem 8-24 uzyskujemy minimalme powiększenie 43x, ale mozna użyć okularów stałoogniskowych. Głebia ostrości jest stosunkowo mała, co wiąże sie z potrzeba precyzyjnego jej do strajania a jej regulacja nie jest niestety szczytem precyzji.
tuba ma gwint na statyw foto, potrzeba tylko okularu, który wkładamy do górnego gniazda i juz można obserwować ale obraz będzie odwrócony lewo prawo do czego można sie szybko przyzwyczaić.
Najfajniejsze jest to, że obserwujemy sobie przez górny wyciąg a w dolny wkręcamy sobie aparat do dogiscopingu.
Sprzet mozna kupic używany juz za 400-500 zł i w tej cenie trudno znależć coś lepszego. Zastanawiam się nad sprzedażą mojego, gdybys był zainteresowany to daj znać.
Pozdrawiam