forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Tokina 11-16/2,8 czy Samyang 14/2,8 co wybrać ?

mir - Czw 11 Lut, 2010
Temat postu: Tokina 11-16/2,8 czy Samyang 14/2,8 co wybrać ?
Dlaczego ? Zalety Tokiny są znane , samyanga można przypuszczać że będą znacznie lepsze od wersji pierwszej . Zakładając że mam to co mam /w stopce/ to od 17mm w górę obsługuje Tamron. Na czym mi zależy ? Generalnie na szerokim kącie nie koniecznie musi być zoom aczkolwiek ? ... Bardziej mi zależy na jakości niż niż na dolnym zakresie. Zakładam że na 14mm jakość będzie lepsza u samyanga. Cena ? Powiedzmy że nie na znaczenia. Sam już nie wiem. Dlaczego ten post ? nie chce popełnić zakupu który w przyszłości będzie mi się odbijal czkawką . tokina zawsze się przyda /ładnie się rymuje/ W najbliższym czasie nie planuje przejścia na FF bo nie zarabiam na fotografii , no może parę razy . Magii pełnej klatki zbytnio nie dostrzegam na odbitkąch natomiast dostrzegam jakość obiektywów. zakochany jestem w 85/1,8
MasterB - Czw 11 Lut, 2010

Nie wiem czy ktokolwiek jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie - tego nowego Samyanga chyba jeszcze nie ma w dystrybucji? Poza tym między 11 a 14 mm to duuuża różnica...

mir napisał/a:
/ładnie się rymuje/

błagam :lol:

komor - Czw 11 Lut, 2010

Gdybym miał ten sam dylemat to wziąłbym Tokinę lub inne UWA, bo ten 14 mm to na razie niewiadoma. Jeśli pod światło nadal będzie się zachowywał słabo to do krajobrazu raczej kiepsko. Trzeba zaczekać aż się pojawi.

MasterB napisał/a:
Poza tym między 11 a 14 mm to duuuża różnica...

Też tak uważam. Mnie by kusiło, tzn. kusi ciągle…

Baku - Czw 11 Lut, 2010

Najlepiej poczekać do testu S14/2.8. A jeśli czekać nie możesz, to jednak Tokina. Dlaczego? Bo przynajmniej wiadomo co to za szkiełko: udane.
goltar - Czw 11 Lut, 2010

Z Twoim zestawem zdecydowanie Tokina, Samyang jest głównie ciekawą propozycją UWA na FF. Tokina jest bardziej uniwersalna oraz daje możliwość stosowania filtrów.
mir - Czw 11 Lut, 2010

No właśnie gdybym miał jeszcze FF to by była inna dyskusja a tak to mogę za mało oddczuć zakup
arietiss - Czw 11 Lut, 2010

Ja też bym wolał Tokinę.
oranżewski - Pią 12 Lut, 2010

jak UWA to bierz zooma. nie raz nie potrzebne rzeczy wchodzą w kadr, to można szybko się ich pozbyć ;) tokina lepsza, bardziej uniwersalna. dużo ludzi się o niej pozytywnie wypowiada. bieeeerz. :roll: :wink:
hijax_pl - Pią 12 Lut, 2010

ja bym wziął tokinę bo:

A) na APS-C zachowuje się fantastycznie :)
B) po założeniu na FF od 14mm już nie winietuje http://www.kenrockwell.com/tokina/11-16mm.htm#fx, tyle że... czy w Canonie tak można założyć? :???:

mir - Pią 12 Lut, 2010

Faktycznie, nie wiedziałem o tym co napisałeś (do hijax_pl). Ale osławiony Nikkor wypadł trochę blado przy Tokinie.
hijax_pl - Pią 12 Lut, 2010

mir, dlatego uważam że Tokina jest świetna :) co wyraziłem w punkcie A :)
mir - Pon 15 Mar, 2010

Czy może ktoś coś wie o nowym Samyangu???. Miał być w lutym, jest marzec?
Sunders - Pon 15 Mar, 2010

mir napisał/a:

Dopóki samyang nie będzie dostępny to chyba ten wątek będzie "biciem piany" :???:

WalterW - Sro 17 Mar, 2010

mir napisał/a:
Kto pisał że w lutym ?
hijax_pl - Sro 17 Mar, 2010

mir napisał/a:
Czy może ktoś coś wie o nowym Samyangu???

Na targach w Łodzi ma być pokazany nowy Falcon 14/2.8 ;)

mir - Czw 18 Mar, 2010

Nie chcę bić piany" ale ten obiektyw może trochę namieszać w zakupach wielu fotografów.
hijax_pl - Czw 18 Mar, 2010

mir napisał/a:
ten obiektyw może trochę namieszać w zakupach wielu fotografów.

No ale to chyba przede wszystkim wśród fulfrejmowców ;)

as... - Czw 18 Mar, 2010

wszyscy się tak cieszą tą tokin-ą.
czy nie przeraża was w niej abberacja???

bacruk - Czw 18 Mar, 2010

as..., znasz jakieś inne szerokie szkło o świetle 2,8 które nie aberuje?
darekk - Pią 19 Mar, 2010

as... napisał/a:
wszyscy się tak cieszą tą tokin-ą.
czy nie przeraża was w niej abberacja???

Jeszcze mnie nie przeraziła. Widziałem ją ze dwa razy.

Sunders - Pią 19 Mar, 2010

darekk, mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcia z aberracją i bez z tej tokiny? Kiedyś chyba obiecywałeś wrzucić zdjęcia zrobione tą tokiną w kościele?
as... - Sob 20 Mar, 2010

bacruk napisał/a:
as..., znasz jakieś inne szerokie szkło o świetle 2,8 które nie aberuje?

Nie ma innego, ale kiedyś bawiłem się w obrobienie raw-ów z tej tokiny i abberacje były masakrystyczne, fotograw który robił ślub znajomym i zrobił parę zdjęć tą tokiną nie chciał im ich dać :cool:

dopiero po wszystkim jak udostępnił im wszystkie zdjęcia to dostałem rónież tokinowe.
jak znajdę na dysku to wrzucę

po paru minutach w cs4 było już lepiej..

bacruk - Sob 20 Mar, 2010

Cytat:
Nie ma innego

No widzisz, to też wyboru nie ma :wink:
Z aberracją da się żyć :smile:

mir - Nie 28 Mar, 2010

Wydaje mi się że nowy obiektyw samyang będzie lepszy optycznie od starej 24L

[ Dodano: Sob 17 Kwi, 2010 13:25 ]
Myślę że temat na nowo powraca bo jest już nowy samyang