|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Pomoc w wyborze głowicy do statywu
szymon.k - Czw 11 Lut, 2010 Temat postu: Pomoc w wyborze głowicy do statywu Witam, mam prośbę o pomoc w wyborze głowicy do statywu /wybrałem już nogi Manfrotto 055XProB/ ale do pełni szczęścia brakuje mi odpowiedniej głowicy. Fotografował będę Nikonem D90 + N18-105mm, N35mm, oraz N70-300 VR, a przedmiot fotografii to głównie krajobraz z nastawieniem na panoramę, zdjęcia nocne i niebo w nocy. Statyw już wybrałem z opcją fotografii w pionie, na głowicę też prawie się zdecydowałem /322RC2/ jednak ona nie ma możliwości zablokowania poziomu /potrzebne głównie przy panoramach/.
Zastanawiam się czy zwracać na to uwagę czy też pominąć biorąć pod uwagę że i tak potem panoramę składam w programie graficznym.
Jeśli ktoś z was może mi coś doradzić będę bardzo wdzięczny.
pozdrawiam
Szymon
amv - Czw 11 Lut, 2010
szymon.k, dla Twoich potrzeb najodpowiedniejszą będzie głowica 3D,która zapewni Tobie dokładne i szczegółowe ustawianie kadrów(również w makro fotografii). Rozejrzyj się za takowymi w odpowiadających Ci cenach.
322rc2 jest głowicą kulową ,którą stosuje się do szybkich zmian kadrów,śledzenia poruszających się obiektów,ale nie tak dokładną jak 3D.
p.s. zasadą jest tutaj nie pisanie tego samego w dwóch wątkach.
szymon.k - Czw 11 Lut, 2010
Dzięki za pomoc, myślę że masz rację.
Odnośnie twojej uwagi nt pisania w dwóch wątkach to też masz rację, a ja po prostu z rozpędu nie ująłem mojego pytania tam gdzie chciałem tylko tam gdzie aktualnie czytałem posty. Cóz błędy początkującego, postaram się poprawić.
hijax_pl - Czw 11 Lut, 2010
szymon.k, polecam Ci głowicę 410
hijax_pl myślisz że ta głowica którą proponujesz będzie dużo lepsza od 808RC4? Różnica w cenie to prawie 250zł i nie wiem czy jest to różnica uzasadniona?
hijax_pl - Czw 11 Lut, 2010
szymon.k, 410 jest na zębatkach i jest super dokładna. Uważam, że zdecydowanie dokładniej się nią kadruje niż 808. Używam 410 do ustawiania mieszka i jestem bardzo zadowolony.
W sumie jeśli chodzi ci o krajobrazy i panoramy - obie, tzn 808 i 410 będą się tak samo spisywać.
Alterantywą może byc tandem 300N i 322RC2
300N dokręcasz do panoram i masz super podziałkę, a joystick - super wygoda przy nie panoramach
hijax_pl muszę się z tymi informacjami przespać, ale chyba zdecyduję się na 808 bo znalazłem komplet nogi + głowica + torba na statyw za 1050zł i myślę że to jest dla mnie optimum zarówno jeśli chodzi o moje potrzeby techniczne jak i możliwości finansowe. W kazdym razie bardzo dziękuję za pomoc, pozdrawiam i życzę udanych fotografii.
dr11 - Pią 12 Lut, 2010
szymon.k, 808 to kloc. W miarę dobrze się używa, gorzej nosi Jakbym miał wybierać ponownie, chyba bym spróbował z 460MG. Ale to moje zdanie, osoby, która się sporo przemieszcza. Jak już 808 rozłożysz i postawisz, użytkowanie jest wygodne (Ruslan cos wspominal, że mu blokady nieprecyzyjnie chodzą, może to kwestia smarowania). Tylko ta cena powinna być o 100 mniejsza, tak na 350zł to bym ją wycenił...
EDIT: Myślę, że zdajesz sobię sprawę, że do porządnych panoram potrzebujesz zamocować zestaw na statywie tak, żeby mieć punkt nodalny obiektywu w osi obrotu?
hijax_pl - Pią 12 Lut, 2010
dr11, przy panoramach to ten nodalny nie jest tak istotny.. co innego w fotografii pomieszczeń - tu paralaksa daje o sobie znać dość szybko
dr11 - Pią 12 Lut, 2010
Pisałem o porządnych, robionych jak należy, może na zimne dmuchanych, ale bez późniejszego stresu, że się pierwszy plan nie chce zgrać No i o sferycznych robionych rybką
Ale może jestem zbyt drobiazgowy
szymon.k - Pią 12 Lut, 2010
dr11 zastanawiałem się także nad 460MG jednak zraziła mnie jej mała wytrzymałość do 3kg.
Na dzień dzisiejszy może i by wystarczyła jednak ja tam wolę mieć zapas już dzisiaj, bo wiem z doświadczenia że jak doinwestuję kiedyś w nowe body lub obiektywy i okaże się że statyw jest za wiotki to nie będę miał argumentu dla mojej drugiej połówki dlaczego tego nie przewidziałem. Fakt statyw z 808-emką sporo waży ale ja też mam wagę trzycyfrową to jak będę go taszczył to będzie to forma pokuty za obżarstwo. A tak na poważnie to zazwyczaj przemieszczam się autem lub rowerem ewentualnie krótki spacer więc myślę że dam radę.
dr11 - Pią 12 Lut, 2010
szymon.k, rozumiem Jeszcze jest 488RC4, umożliwia rotację w poziomie, ma poziomniczki, też by się nadała do panoram, nawet jest bardziej uniwersalna do innej fotografii (bo to kulka). Ale jeśli jesteś przekonany do głowicy 3D, to 808 spełni Twoje oczekiwania
szymon.k - Pią 12 Lut, 2010
dr11 dzięki za sugestię, szczerze mówiąc jakoś umknął mi ten model. Zaraz sobie o niej poczytam bo głowica kulowa z blokadą poziomu też by mi odpowiadała. Szkoda że pistoletowe nie mają blokady poziomu. Odezwę się jak poczytam.[/b]
[ Dodano: Pią 12 Lut, 2010 13:21 ]
A co powiecie o takim komplecie?
SILK PRO
dr11 - Pią 12 Lut, 2010
szymon.k napisał/a: | A co powiecie o takim komplecie? | Nogi wyglądają dobrze, chociaż osobiście wolę zapięcia na klamry, nie na zaciski obrotowe. Ale to kwestia preferencji. W głowicy brakuje, jeśli chodzi o panoramy, podziałki kątowej przy obrocie poziomym. Takie pierwsze wrażenia. Nie używałem tego zestawu, więc może ktoś inny podzieli się doświadczeniami.
|
|