forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Sprzeczne informacje nt stabilizacji optycznej

MarcinF - Czw 11 Lut, 2010
Temat postu: Sprzeczne informacje nt stabilizacji optycznej
Czy ktoś może udzielić wiarygodnej odpowiedzi na pytanie czy obiektywy ze stabilizacją optyczną mają również tę funkcję w wersji z mocowaniem sony.Ktoś zadał podobne pytanie na forum optyczne a w odpowiedzi ktoś kategorycznie stwierdził,że stabilizowane obiektywy w wersji z mocowaniem sony mają usuniętą tę funkcję.Moje doświadczenie w fotografii jest niewielkie ale nie uwierzyłem.Na stronie sigmy piszą,że taka stabilizacja działa w lustrzankach sony więc domniemywam ,że obiektyw nie jest wypatroszony.Tylko nie piszcie oczywistych oczywistości,że stabilizacje w korpusie i obiektywie mogą się wzajemnie znosić.Mógę po prostu wybrać skuteczniejszą o dwa rzędy wielkości.
ophiuchus - Czw 11 Lut, 2010

Zdaje się, że starsze obiektywy były kastrowane z tej opcji. Nowsze już nie są, więc będziesz miał wybór, którą stabilizację zastosować. Konkretne modele poszukaj sam ;)
SlawGaw - Czw 11 Lut, 2010

ophiuchus napisał/a:
Zdaje się, że starsze obiektywy były kastrowane z tej opcji.

Potwierdzam, były kastrowane ze stabilizacji, dopiero od niedawna Sigma wstawia stabilizację do nowych modeli obiektywów, przeznaczonych na bagnet Sony i Pentaxa.

mir - Czw 11 Lut, 2010

Ciekawy jestem dlaczego wiodące firmy nie wprowadziły stabilizacji w body?
hijax_pl - Czw 11 Lut, 2010

mir, bo stabilizacja w obiektywie pozwala dokładniej ustawiać kadr i wydajniej pracować układowi AF ;)
ghost - Czw 11 Lut, 2010

i zmusza do wyboru jasność vs stabilizacja ;-)
mir - Czw 11 Lut, 2010

Czyli inne firmy nie są profesjonalne w założenia
MarcinF - Pią 12 Lut, 2010

Dzięki za rozwianie wątpliwości.Zamierzam kupić alfa450 (jak spadnie do 2tys) i do tego sigmę 17-70 2.8-4 OS.Taki zestaw powinien mi wystarczyć na długo.Stabilizacja wg testu optyczne.pl rzędu 3EV.