forum.optyczne.pl

Wolne tematy - World Press Photo 2010!

skasowany - Pią 12 Lut, 2010
Temat postu: World Press Photo 2010!
http://wyborcza.pl/duzy_k...na_swiecie.html
mnich - Pią 12 Lut, 2010

Niezłe. Jest kilka które robią wrażenie. Ale nie wszystkie zasługują na pochlebny komentarz.
Usjwo - Pią 12 Lut, 2010

Jakby ten Pietro wstawil zdjecie na optycznych to zaraz by go wszyscy zjechali ze poruszone, ze winieta i wogole do d.... :wink:
Bez informacji ze to Iran, zdjecie by sie nie obronilo, ale to press foto wiec liczy sie gdzie i po co powstalo zdjecie.
Zgadzam sie z mnichem, czesc taka sobie...

[ Dodano: Pią 12 Lut, 2010 19:44 ]
Na dole jest galeria z eNeRDowa, orwo "rzondzi", fajne

masza - Pią 12 Lut, 2010

Miałam bardzo podobne odczucia do Usjwo, akurat przy I miejscu w kategorii "Życie codzienne - reportaż": Adrian, 13-letni chłopiec cierpiący na autyzm. Gdyby nie podpis... Równie dobrze można by pomyśleć, że ktoś zapragnął sfotografować swój nowy telewizor, a niesforne dziecko weszło mu w kadr. Ale czytamy podpis i... rusza fala emocji, współczucia, refleksji. Głębia się bierze z tego zderzenia obrazu i słowa. Aż głupio, żeby się człowiekowi takie zdjęcie nie podobało, bo to może świadczyć, że jest nieczuły i niewrażliwy. A sam obraz, bez nadających mu sens słów - nijak mnie nie porusza.

Dokładnie tak. Warto też poczytać o tym czym się kierują jurorzy przy wyborze zdjęć. Na pewno nie tym co jest 'najważniejsze' na naszym forum... :wink:
komor - Pią 12 Lut, 2010

No ale nie powiecie mi, że amerykański żołnierz w klapkach, czerwonej koszulce i… hm… różowych gaciach nie jest poruszający nawet bez podpisu. :)
masza - Pią 12 Lut, 2010

Oj, jest ;) Bez dwóch zdań :)
mnich - Pią 12 Lut, 2010

komor napisał/a:
No ale nie powiecie mi, że amerykański żołnierz w klapkach, czerwonej koszulce i… hm… różowych gaciach nie jest poruszający nawet bez podpisu. :)

Owszem porusza. Chyba jedyne zdjęcie które wzbudza we mnie szczere emocje. :lol:

masza - Pią 12 Lut, 2010

Czy mylę się, twierdząc, że jednak wartościowszy wydaje się ten obraz, co się broni bez podpisu? ;)
mnich - Pią 12 Lut, 2010

masza nie mylisz się. Jednak w fotografii prasowej/reportażowej, trudno mówić o zdjęciu nie znając kontekstu/wydarzeń/miejsca. Dlatego podpis, nawet w krótkich żołnierskich słowach jest niezbędny.
masza - Pią 12 Lut, 2010

Oczywiście! Zresztą zazwyczaj wolimy interpretować i oceniać "dzieła", znając kontekst ;) To była refleksja na temat tego, jak czasem tytuł potrafi "podrasować" zdjęcie.

masza napisał/a:
Czy mylę się, twierdząc, że (...)

Generalnie nie! ;) Ale w fotografii nie ma tylko 'tak', albo tylko 'nie'... :wink:

Fotografia reportażowa/prasowa (nie tylko zresztą ona, a nawet artystyczna, gdzie bez znajomości biografii, przeżyć, światopoglądu autora, najczęściej nie ma się co brać za interpretację, a tym bardziej wydawanie pochopnych sądów... ) rządzi się trochę innymi prawami i całkowicie zgadzam się również z tym co dodał mnich :wink: W redakcjach wielu gazet dobre foto reportażowe nie są przyjmowane bez tekstu/eseju/felietonu. Nikt nie napisze dobrego tekstu, patrząc tylko na (najlepsze nawet) zdjęcia. Redakcja wtedy i tak musi wysłać w dane miejsce kogoś kto choć przez chwilę poobserwuje to, co zaraz będzie musiał opisać, a co zostało wcześniej sfotografowane... Pomijam już kwestie finansowe...
Jednak co raz częściej spotyka się redakcje, które mają jakość materiału 'w poszanowaniu' i pozwalają na publikacje np. recenzji czegoś, czego recenzujący nawet nie czytał/nie widział/nie był...

mavierk - Sob 13 Lut, 2010

moim zdaniem zdjęcia słabsze, niż roku ubiegłego - dużo mniej działają na emocje.
No chyba, że to z Rainbowland... ale to musi być fajny festiwal :D

maziek - Sob 13 Lut, 2010

Obama jest dobry. Jak Nosferatu ;) .
Usjwo - Nie 14 Lut, 2010

Zdjecie z Obama mie sie kojarzy:
"Hunta wojskowa przeprowadzila zamach stanu i przejela wladze jakiejs republice bananowej". Fotograf jest chyba republikaninem :mrgreen:

edmun - Nie 14 Lut, 2010

ja tam uważam że zdjęcie powinno bronić się bez podpisu.
głównie chodzi mi o zdjęcie z telewizorem.

mavierk - Nie 14 Lut, 2010

wszystko powinno bronić sie bez podpisu... wyjątek stanowią takie reportaże :razz:
pawel23 - Pon 15 Lut, 2010

Może jestem dziwny, ale dla mnie zdjęcie z telewizorem, nawet bez podpisu jest świetne. Może nawet najlepsze ze wszystkich.
mnich - Wto 16 Lut, 2010

mavierk napisał/a:
wszystko powinno bronić sie bez podpisu... wyjątek stanowią takie reportaże :razz:

wszystko?
Zatem zróbmy akcję usuwania podpisów/stopek w postach :smile: :wink:

mavierk - Wto 16 Lut, 2010

Uważam, że reportaż bez komentarza nie jest pełny, reszta to takie moje podłe generalizowanie :)
Sunders - Wto 16 Lut, 2010

mnich napisał/a:
zróbmy akcję usuwania podpisów/stopek w postach

Robi się :grin:

mnich - Wto 16 Lut, 2010

mavierk, ja się z tobą zgadzam ;)
ophiuchus - Sro 17 Lut, 2010

W odpowiedzi na apel mnicha :D usunąłem!
A tu żeby nie zaśmiecać forum:

Patrzcie i oglądajcie z tego wszyscy ;)
http://wiadomosci.gazeta....fotografie.html

skasowany - Sro 17 Lut, 2010

ophiuchus napisał/a:

A tu żeby nie zaśmiecać forum:

Takie linki mogą forum tylko wzbogacić ;) A zalogowałem się tylko po to, żeby wstawić ten link ;) ophiuchus byłeś szybszy ;)

ophiuchus - Sro 17 Lut, 2010

Wcześniej kończę pracę :D
skasowany - Sro 03 Mar, 2010

Pierwsze dyskwalifikacje:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10525

ophiuchus - Sro 03 Mar, 2010

Kurde, nie zdążyłem :D

[ Dodano: Sro 03 Mar, 2010 22:10 ]
Troszkę więcej szczegółów:
http://wiadomosci.gazeta....anipulacje.html

skasowany - Pon 08 Mar, 2010

No to jeszcze więcej szczegółów + oryginalne zdjęcie w całości ;)

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10535

ophiuchus - Pon 08 Mar, 2010

Hm... ciekawe jak by ta fotka została skomentowana, gdyby autor zamieścił ją na forum Optycznych :D
cybertoman - Pon 08 Mar, 2010

ophiuchus napisał/a:
ciekawe jak by ta fotka została skomentowana
A wiesz, ogladajac ostatnio wystawe Newtona to samo pytanie przelecialo mi przez glowe...
Usjwo - Pon 08 Mar, 2010

No niby ta stopa nie jest tematem zdjecia, ale jakby zostala to zdjecie wygladaloby dziwnie i smiesznie i napewno nie zablysloby na WPP.

[ Dodano: Wto 09 Mar, 2010 01:29 ]
Pewnie wszyscy mysleli ze to ziarno specjanie dodane w obrobce z winieta :mrgreen:

skasowany - Pon 08 Mar, 2010

Ja o tym zawsze myślę patrząc na zdjęcia najlepszych fotografów... ;)
jaad75 - Pon 08 Mar, 2010

Hmm... A mnie się wszystkie nagrodzone zdjęcia z pierwszego linku podobają i uważam, że każde coś w sobie ma... Najmniej podoba mi się "Antarktyka" i "Rainbowland", ale na pewno nie nazwałbym ich nieudanymi. A krytykowane zdjęcie autystycznego chłopca doskonale broni się samo, również bez komentującego tekstu (jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie).