|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Synchronizacja Canona 5DMarkII 270EX z 430EXII
Lary - Pią 12 Lut, 2010 Temat postu: Synchronizacja Canona 5DMarkII 270EX z 430EXII W najblizszym czasie kupuje Canona 5DMarkII i lampe 430EXII jednakze czasami przydaloby mi sie jeszcze boczne doświetlenie obieku i stad moje pytanie czy mozna podpiac do korpusu 270EX a 430EXII postawic kilka metrow dalej, wlaczyc bezprzewodowe wywolywanie blysku i strzelac zdjecia?
lama - Pią 12 Lut, 2010
Nie, w tej konfiguracji nie zadziała. Jeśli zamiast 270EX użyjesz 580EX to wtedy zadziała.
Lary - Pią 12 Lut, 2010
rozumiem ze dwie 430exII tez sie dogadaja? bo caly problem polega na doswietleniu narciarzy, deskorolkarzy itd... robiac Fisheye'm albo szerokim
lama - Pią 12 Lut, 2010
Lary, tylko 580EX może być masterem. W Twoim przypadku chyba najtaniej będzie kupić kostkę PC (do lampy) i kabelek PC-PC.
MM - Pią 12 Lut, 2010
Do takich numerów to nowy 5D nadaje się średnio. Ja bym wolał podczepić dedykowanego fisha pod 7D. Bonus jest taki, że wbudowana lampa steruje lampami zewnętrznymi. Drugi bonus (zasadniczy) to profesjonalny AF.
komor - Pią 12 Lut, 2010
Pytanie czy na słonecznym stoku zadziała komunikacja błyskami. Radio jest pod tym względem pewniejsze. Wtedy nawet 2x430EX będzie OK, pod warunkiem zainwestowania w radiowe systemy wyzwalania (albo kabelki PC ale czy nie skończy się to rozwaleniem sprzętu? To nie studio, może być tłoczno, ludzie, itd.?).
Lary, w tym dziale masz też temat o radiowych wyzwalaczach i tam trochę informacji oraz cen. Zobacz co Ci się bardziej opłaci, pamiętaj jednak, że na słońcu mocy nigdy nie będzie za wiele, 270EX to do niczego raczej się nie przyda, 430EX wydaje mi się minimum.
Lary - Pią 12 Lut, 2010
tylko podstawowym zalozeniem bedzie kupienie 5D do krecenia filmow w kiepsko oswietlonych miejscach w ktorych 7D jakby wymieka...najbardziej przypasowalby mi 1dmarkIV ale...to jakby nie na moja kieszen. Te lampy musza byc tanie bo szczerze mowiac rzadko ich uzywam i zazwyczaj tylko troche doswietlam. Zastanawiam sie czy lepszy przypadkiem nie bylby taki zestaw:
http://www.funsports.pl/p...eporterski.html
chodz slabszy to mysle ze wystarczajacy. Co o tym sadzicie?
|
|