|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Adapter SD/CF
Elian - Sob 13 Lut, 2010 Temat postu: Adapter SD/CF Cześć. Adapter SD/CF czy ma ktoś jakąś praktykę w tej materii? Czy sa jakieś straty? Mam SD za 7500 i kupując ten adapter tylko zyskuję bo równoległe CF są tańsze tej marki. Czy marka tego adaptera też ma znaczenie? Dzięki i pozdrawiam
hijax_pl - Sob 13 Lut, 2010
Elian, rozumiem że mówimy o adapterze SD do złącza CF? Np http://www.pstryk.pl/deta...er+mmc+sd+na+cf
Teoretycznie z uwagi na interfejs karty SD są wolniejsze od CF, co prawda nie są to różnice rzucające na kolana, ale są. Z drugiej strony zaletą korzystania z SD jest niewątpliwie powszechność wbudowanych czytników w komputerach oraz ich większa wygoda użytkowania. Ważne jest też że zwykle adaptery są tzw Type II, a aparaty w zależności od modelu maja złącza typu I lub II. To znaczy do aparatów ze złączem Type I nie wepchniesz adaptera Type II.
Praktycznie odpowiadając na Twoje pytanie:
Elian napisał/a: | Czy sa jakieś straty? |
Elian napisał/a: | Czy marka tego adaptera też ma znaczenie? |
... muszę powiedzieć: i tak i nie, jak to w świecie IT bywa
Masz adapter - ciesz się nim. Nie roztrząsaj jakichś technicznych detali bo tak na prawdę w codziennym życiu mają one niewielki na korzystanie z aparatu
B o g d a n - Sob 13 Lut, 2010
Elian napisał/a: | Mam SD za 7500 | Mógłbyś precyzyjniej określic co posiadasz?
Elian napisał/a: | i kupując ten adapter tylko zyskuję bo równoległe CF są tańsze tej marki | Z tego wnoszę, że chcesz używać kart CF zamiast SD, bo sa tańsze, tak? Jeśli tak, to jak takie coś włożysz do aparatu skoro karty CF są dużo większe? Jako dostawka?
Nic nie rozumiem.
pro_fill - Sob 13 Lut, 2010
B o g d a n napisał/a: | Elian napisał/a: | Mam SD za 7500 | Mógłbyś precyzyjniej określic co posiadasz? |
spekuluję, że pominięto przecinek i powinno być 75,00
MasterB - Nie 14 Lut, 2010
pro_fill napisał/a: | spekuluję, że pominięto przecinek i powinno być 75,00 |
Albo nakupił kart SD za 7,5tys i teraz kombinuje jak je wykorzystać najlepiej
Elian - Pon 15 Lut, 2010
Nie no wybaczcie pomyłkowo jedno zero wskoczyło. 750 zł kosztuje SD 10 class 30/mb jak narazie najszybsza na rynku. Wszystko ładnie tylko że zmieniłem puszkę i tam jest CF. Kupujac ten adapter mam jak gdyby dwie karty CF i SD. Tylko czy te adaptery nie fiksują z parametrami karty o to się rozchodzi. Pozdrawiam.
hijax_pl - Pon 15 Lut, 2010
Elian, sprawdź specyfikację aparatu - jeśli obsługuje CF Type II to myśl dalej - jeśli tylko Type I, to zapomnij o adapterze -no chyba że jakimś cudem znajdziesz adapter 3mm
A 30MB/s to wcale nie najszybsze... w CF najszybsze osiągają 90MB/s
pro_fill - Pon 15 Lut, 2010
Elian napisał/a: | 750 zł kosztuje SD 10 class 30/mb jak narazie najszybsza na rynku. |
zmień dostawcę bo zdarł z ciebie - tu masz zdecydowanie tańsze karty w tej klasie
możesz zdradzić do czego ci potrzebne [czyt. na czym używasz] tak szybkich w zapisie kart?
Elian - Pią 19 Lut, 2010
Do filmów. Nowy Mark obsługuje 40mb/sek więc szybsze psu na budę.
hijax_pl - Pią 19 Lut, 2010
Elian, do filmów? Zupełnie niepotrzebne tyle
Transfer HDTV to 16 - 45Mbit/s a to maksymalnie jakieś 6MB/s
Aparaty mają tak wysokie transfery po to, żeby ZDJĘCIA w RAWach szybko zrzucać - nie do filmów. Przy matrycy 18Mpix jeden RAW to około 20MB - czyli na karcie z szybkością 40MB/s będziesz mógł teoretycznie zapisać 2 klatki na sekundę. Aparat strzela w serii powiedzmy 7fps - nie ma co - zapcha się bufor i seria się skończy.
komor - Pią 19 Lut, 2010
hijax_pl napisał/a: | Przy matrycy 18Mpix jeden RAW to około 20MB |
15-megapikselowy 50D robi RAW-y 20-23 MB.
lotofag - Pią 19 Lut, 2010
komor napisał/a: | 15-megapikselowy 50D robi RAW-y 20-23 MB. |
14.6-megapikselowy K20D robi RAW-y (PEF) 10-12MB
Jak widać nie ma prostej korelacji ilość mpix-wielkość RAW
krisv740 - Pią 19 Lut, 2010
a 30d - nie pamiętam...
1d - też nie wiem...
ale fajną matematykę uskuteczniacie.......
Elian - Pią 19 Lut, 2010
Matematyka wasza jest mądrzejsza od mojej. Jednak ja namacalnie wiem co robię bo włożyłem anemiczną kartę i film klatkował włożyłem 60mb/sek i jest płynny jak morska fala :.)
hijax_pl - Pią 19 Lut, 2010
Elian, a ja nadal twierdzę, że bez sensu wywaliłeś kasę, no ale .. to Twoja kasa
pro_fill - Sob 20 Lut, 2010
Elian napisał/a: | Matematyka wasza jest mądrzejsza od mojej. Jednak ja namacalnie wiem co robię bo włożyłem anemiczną kartę i film klatkował włożyłem 60mb/sek i jest płynny jak morska fala :.) |
ponieważ na liczbach właśnie oparta jest matematyka, a ta jest jak wiesz nauką ścisłą - nie ma tam miejsca na tłumaczenie dziwnych zjawisk czy wyników słowami "cud".
na twoim miejscu doszukiwałbym się przyczyny dziwnego zapisu filmu, a nie wydawał kasę na mega szybkie karty, które nie tłumaczą jednak poprawy zapisu [biorąc pod uwagę szybkość procesora w aparacie.
czy nagrany film gdy odtwarzasz na wyświetlaczu w aparacie również ci się tnie? może karta jaką wstępnie posiadałeś jest dziwnego pochodzenia?
jakby się zastanowić, to można byłoby się doszukać jeszcze kilku czynników, które mogłyby mieć wpływ na taki zapis. nie zrzucałbym tego na barki tego, że karta była za wolna.
|
|