|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Samyang 8 mm zjawisko halo
maziek - Nie 14 Lut, 2010 Temat postu: Samyang 8 mm zjawisko halo Ciekawe zjawisko, którego skutki oglądam od dawna, ale wreszcie postanowiłem bliżej zbadać .
Pierwsza fota przesaturowana i ściemniona dla wydobycia sprawy. W kolejnych saturacja wszystkich barw poza jedną (uwiecznioną w tytule zdjęcia) zerowa. Dodam, że bez podbijania saturacji zjawisko jest gołym okiem widoczne dla purple i magenty. Pominięto kolory nic nie wnoszące do sprawy. Idzie to jak w tęczy chyba. Zwracam uwagę na asymetryczność. Ktoś ma jakiś koncept?
purple
magenta
red
orange
yellow
komor - Nie 14 Lut, 2010
A jest zależność od położenia słońca? Może jakieś pryzmatyczne zjawisko po prostu? W sensie, że dla poszczególnych fal lekko inaczej się załamuje.
MasterB - Nie 14 Lut, 2010
Mi to wygląda trochę jak hotspot występujący przy fotografii IR z niektórymi obiektywami.
Może to ma coś wspólnego z powłokami antyodbiciowymi? A to że asymetrycznie, to może dlatego że powłoki są nierówno nałożone...
maziek - Nie 14 Lut, 2010
Nie ma to związku z położeniem słońca. Też podejrzewam powłoki. Ale nie sądzę, aby można było je nierówno nałożyć. One są chyba naparowywane w próżni czy jakoś tak. Ale może się mylę.
mnich - Nie 14 Lut, 2010
Jest to normalnie zjawisko spowodowane zbyt dużą ilością wolnego czasu, jaki posiada fotograf. Jego nasilenie jest najczęściej obserwowane podczas szarych zimowych dni.
Zjawisko można w łatwy sposób wyeliminować, poprzez znalezienie sobie na ten czas innego hobby.
Pozdrawiam.
hijax_pl - Nie 14 Lut, 2010
No i mnich pozamiatał
A tak swoją drogą... maziek, jak wygląda zdjęcie bez radosnego rzucania suwakami na lewo i prawo?
Niestety nie mogę się zgodzić, że mnich pozamiatał. W zasadzie przy jakiejkolwiek obróbce w przypadku Samyanga 8 mm prawy brzeg zdjęcia zaczyna się robić malinowy. Nie obserwuję tego zjawiska w przypadku innych obiektywów (inna rzecz, że mam jeszcze tylko dwa ). Nie jest to uciążliwe, gdyż w fotografii przyrody czy krajobrazu magenta czy purple w zasadzie nie występują, można więc je z czystym sumieniem wyciąć. Kiedy fotografuje śnieg w pochmurny dzień - to purple? Magenta?
Zresztą, spróbuj to zrobić z jakimś swoim szkłem. Obniż tylko brightness.
krisv740 - Nie 14 Lut, 2010
maziek
a u mnie też widać???
Nie, u Ciebie tego nie widzę.
a co mam zrobić, coby to wyszło?
kozidron - Nie 14 Lut, 2010
krisv740 napisał/a: | a co mam zrobić, coby to wyszło? |
musisz osiągnąć stan jaki wcześniej opisał mnich
kozidron, nie rób jaj! - ja poważnie pytam....
[ Dodano: Nie 14 Lut, 2010 21:20 ]
maziek
daj ustawienia do wywołania raw - spr.mojego szjsunga....
maziek - Pon 15 Lut, 2010
Hm, zaczynam się niepokoić, że tylko ja mam zwalonego Samyanga. Nie trzeba robić nic specjalnego, jak sfotografujesz śnieg to u mnie wystarczy nieco ściemnić albo nieco podbić saturację. U mnie to zjawisko wychodzi podczas zwykłej obróbki zdjęć krajobrazowych itepe, gdzie przecież nie latam suwaczkami po całym podwórku. Tzn. w oczy się rzuca malinowość prawej strony.
Zrób zdjęcie śniegu czy białej kartki (w świetle naturalnym rozproszonym) i przesaturuj zdrowo. Jak nic nie widać to nie masz tego problemu. Pozycji suwaczków nie podam, bom w pracy.
edit: jak się tak przyglądam temu Twojemu poprzedniemu zdjęciu, to prawa strona jednak trochę malinowa taka jakaś...
krisv740 - Pon 15 Lut, 2010
maziek,
no jest malinowa i ja to widzę...
dlatego prosiłem o ustawienia do wywołania raw
nie zwracałem na to uwagi, bo słońce było po prawej i złożyłem to na jego karb...
jak będziesz w domu, wstaw ustawienia "suwaczków" - spróbuję i ja...
fotostrzal - Pon 15 Lut, 2010
krisv740 napisał/a: | maziek
a u mnie też widać??? |
No wali fioletem jak można by tego nie zauważyć...
Krisv740 - wystarczy brightness na -125. W tej fotce, którą zaprezentowałem na początku chyba dla równowagi podbiłem ekspozycję nieco na plus, ale to nie jest konieczne. (Zabawiałem się później i nie mam oryginalnych ustawień)
A tu jeszcze: Sigma 17-70@17mm prosto z aparatu i po obniżeniu brightness do -125 i takoż na innym zdjęciu z Samyanga. Oba zdjęcia zrobione na dokładnie takich samych ustawieniach aparatu dokładnie w tym samym miejscu i w tej samej chwili. Zdjęcia robione były w trybie A na pomiarze centralnie ważonym plus 1,5 EV.
lupo57 - Pon 15 Lut, 2010
maziek popsułeś obiektyw
dr11 - Pon 15 Lut, 2010
Pewnie czyszcząc starł powłoki w centrum
komor - Pon 15 Lut, 2010
To od ciągłego całowania przedniej soczewki. Ja widzę na tych zdjęciach wyraźny kształt ust (i paprocha na matrycy).
Ech Wy jajcarze, czekajcie jak Wam się diafragma zatnie .
To nie paproch a plama. Czyżby aż taki całuśny? ;]
krisv740 - Pon 15 Lut, 2010
maziek,
daj screen'a z dpp z ustawieniami i histogramem tak na zakładce raw jak i rgb.
podduszę jakieś swoje zdjęcie do twoich ustawień i zaobaczymy, bo to co piszesz nie ma u mnie odzwierciedlenia....
Czyżby zasada egzemplarz egzemplarzowi nie równy?
A co to dpp ? Mam nadzieję, że to niżej wystarczy. Zmienione jest tylko brightness i exposure. Trzeba wziąć pod uwagę, że jak wiadomo biała kartka wyjdzie na zdjęciu szara jeśli wypełni cały kadr, więc jak już mówiłem pomiar jest podbity o 1,5 EV. Jeśli pisząc o RGB miałeś na myśli mieszanie poszczagólnymi kolorkami to niczego nie tknąłem nawet . Jak jeszcze czegoś potrzebujesz to pisz śmiało, tylko mi trzeba powoli tłumaczyć .
http://i172.photobucket.c...wklejki/org.jpg
http://i172.photobucket.c...i/zmieniony.jpg
hijax_pl - Pon 15 Lut, 2010
maziek, a masz JPGa z puszki?
Nie, strzelam tylko RAWy.
hijax_pl - Pon 15 Lut, 2010
maziek, a jak to zdjęcie wygląda w innej wywoływarce? Możesz przepuścić przez dcraw -h -q0 ??
krisv740 - Wto 16 Lut, 2010
maziek,
ja LR-em się nie bawię, ale muszę przyznać ,że efekty po ustawieniu jak u ciebie są zacne
tak mimochodem - jakoś do tej wywoływarki nie mogę się przyzwyczaić i używam w zasadzie tylko canonowskiego DPP.
po ustawieniu jak u ciebie nie występują mi żadne podobne przebarwienia jak u ciebie, ale to może być wina zbyt małej ilości bieli i naświetlenia....
spróbuję jeszcze z białą kartką, ale to dziś późnym wieczorem zrobię....
ov_Darkness - Sro 17 Lut, 2010
Bardzo podobne zjawisko występuje w s5pro, kiedy próbuje się wyciągać zbyt mocne przepały.
Pewnie wszyscy macie matrycę CCD?
krisv740 - Pią 19 Lut, 2010
maziek,
sorry , że tak późno, ale nie miałem możliwości wcześniejszego "pobawienia się" obiektywem...
moja ocena jest następująca... - przy słabym świetle mogą wychodzić podobne "cuda".
zdjęcie które ja zamieściłem w wątku było wykonywane przy pięknej pogodzie, silne słońce, ładne niebo (choć bez chmurek0 , ty , z tego co widzę robiłeś zdjęcia przy zachmurzonym niebie.
wczoraj zrobiłem kilka zdjęć , co prawda w lekkim słońcu, ale nie tak dobrym jak poprzednio i do tych zdjęć można już zacząć się czepiać. wychodzą lekkie kołowe przebarwienia.
biorąc to pod uwagę, myślę , że właśnie "niedostatek światła" , a raczej mała kontrastowość zdjęcia połączona ze słabszym oświetleniem powodują tego rodzaju przebarwienia - fish po prostu zbiera światło w taki dziwny sposób - nie bardzo wiem jak to wytłumaczyć - fizykiem nie jestem, a o strukturze światła pamiętam już bardzo mało... - kiedyś zajmowałem się tym więcej-teraz mniej - nie mój profil...
imho - jest ok! - jak na ten obiektyw....
[ Dodano: Pią 19 Lut, 2010 10:16 ]
a! gdybyś chciał raw'a - daj znac - wyślę ci na e-mail...
hijax_pl - Pią 19 Lut, 2010
Chłopaki - donoszę że mój tamron 28-75/2,8 też jak fiioletuje Co prawda delikatnie w samych rogach i przy faktycznie słabym świetle - ale zawsze
lupo57 - Pią 19 Lut, 2010
hijax_pl napisał/a: | Chłopaki - donoszę że mój tamron 28-75/2,8 też jak fiioletuje Co prawda delikatnie w samych rogach i przy faktycznie słabym świetle - ale zawsze |
hijax_pl i Ty popsułeś obiektyw, no no nie spodziewałem się tego po tobie
hijax_pl - Pią 19 Lut, 2010
taaaa
Ale jak do tej pory zupełnie mi to nie przeszkadzało i ... nie przeszkadza
|
|