|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Zapisuję JPG+RAW a na komputerze dostaję kiszkę
buba - Pon 06 Paź, 2008 Temat postu: Canon 450 D - format zapisu zaczynam panikować :/
albo zepsuł mi się aparat, albo coś namieszałam w ustawieniach, z tym, że zresetowałam ustawienia i nic się nie zmieniło
Otóż: gdy chcę robić zdjęcia w formacie RAW+L to zdjecie dwukrotnie zapisuje się w formacie .jpg
do tej pory nie miałam tego problemu, więc mam nadzieję, że to w ustawieniach namieszałam, ale szukałam gdzie i nic nie znalazłam.. pomożecie?
Jesienny - Pon 06 Paź, 2008
A nie masz czasem ustawionego jakiegoś dziwnego trybu współpracy USB. Nie znam się na tyle na Canonach - nie robiłem nigdy raw-ów, ale w nikonach jest w ustawieniach USB taki tryb, który przy przegrywaniu z aparatu na dysk automatycznie wywołuje rawy do .jpg
buba - Wto 07 Paź, 2008
ale jak podłączę aparat do kompa to juz w samym aparacie jest dwa razy .jpg, kiedy robię kopie na dysk to zapisuje zdjęcie z numerem a drugie .jpg opisuje cyferka w cudzysłowiu, np. IMG_002.jpg a drugie IMG_002(1).jpg.
W aparacie natomiast sa zachowane po prostu IMG_002.jpg oraz drugie IMG_002.jpg
Jesienny - Wto 07 Paź, 2008
Dokładnie tak się zachowuje mój Nikoś gdy mam ustawiony tryb Mtp/ptp a nie mass storage.
buba - Wto 07 Paź, 2008
a może ktos mi podpowie jak to w Canonach działa i gdzie tego szukać
Baku - Wto 07 Paź, 2008
Zgrywaj zdjęcia poprzez dołączane oprogramowanie, albo rób same rawy.
Też tak miałem i byłem dość zaskoczony. Na domowym komputerze przy zgrywaniu za pomocą oprogramowania z płyty Canona wychodzą JPG i CR2. Na służbowym komputerze pojawiają się tylko JPG z nawiasami. Prawdziwy cyrk się jest jak robię zdjęcia z bracketingiem ekspozycji, 3 w serii, kilka pod rząd. Nie idzie dojść z tymi nazwami plików.
Dlatego robię tak - do zgrywania RAWów używam tylko dołączonego oprogramowania Canona i od razu bath processem wywołuje do tiffów.
novy - Wto 07 Paź, 2008
Baku napisał/a: | Zgrywaj zdjęcia poprzez dołączane oprogramowanie, albo rób same rawy.
Też tak miałem i byłem dość zaskoczony. Na domowym komputerze przy zgrywaniu za pomocą oprogramowania z płyty Canona wychodzą JPG i CR2. Na służbowym komputerze pojawiają się tylko JPG z nawiasami |
Potwierdzam Mam 400D i jak mam włączoną opcję zapisywania RAW+JPEG to przy próbie zgrania zdjęć z aparatu za pomocą zwykłych narzędzi Windows dostaje dwa pliki JPEG. Zdjęcia musisz zgrywać programem EOS Utility.
MM - Wto 07 Paź, 2008
Zwykłą windą RAW-ów z Canona nie zgrasz. Ja przez kabel nie zgrałem ze swojego aparatu nawet jednego zdjęcia. Kupujesz czytnik i jest po sprawie. Zero problemu z jakimkolwiek kompem.
To znaczy, że Canon-a nie da się jakimkolwiek sposobem zmusić do odgrywania roli zewnętrznego dysku?
MM - Wto 07 Paź, 2008
RAW-y da się ściągnąć poprzez program Canona. JPG-i schodzą bez problemu bez oprogramowania. Ja lubię wygodę i używam TYLKO czytnika.
novy - Wto 07 Paź, 2008
Cytat: | To znaczy, że Canon-a nie da się jakimkolwiek sposobem zmusić do odgrywania roli zewnętrznego dysku? |
Nie ma szans bo nic tam nie jesteś w stanie skopiować
Trochę szkoda przyznam. Czytnik jest wygodny jak się ma do zgrania całą kartę, ale przy potrzebie zgrania 5-10 zdjęć wygodniej użyć po prostu kabelka, korzystając z kilku komputerów na każdym trzeba mieć zainstalowane w tym momencie oprogramowanie, lub bawić się w wyciąganie karty. Ale może to tylko moje przyzwyczajenia
mszczyrek - Wto 07 Paź, 2008
Widac od razu ze Cie Nikon rozpuscil;)
Czy ja wiem. Olek, a przynajmniej 510 ma to samo, więc uznałem to za normę
buba - Wto 07 Paź, 2008
Dzięki za uspokojenie
jak zainstaluje canonowskie oprogramowanie to sprawdzę jak działa. bo domyślam się, że nie o DPP chodzi, bo on nie widzi żadnych zdjęć na podłączonym aparacie.
Tutejszyn - Wto 07 Paź, 2008
Dodam tylko, że swojego Canona 400D kupiłem trochę ponad rok temu z firmwarem bez polskiego języka. Wtedy mogłem swobodnie zarzadzać z poziomu komputera danymi zapisanymi na karcie będącej w aparacie. Teraz po aktualizacji firmware pobieram pliki, ale nie mogę na przykład skasować katalogów..
Zrobiłem przed chwilą test. Właśnie przniosłem za pomocą zwykłego kopiowania zdjęcia utworzone w trybie L+RAW do kompa. Nie było najmniejszego problemu.
System operacyjny Vista..
fatman - Sro 08 Paź, 2008
A u mnie RAW-y czy JPEGi... idą równo przez kabel czy przez czytnik niezależnie od tego czy przemieszczam oprogramowaniem Canona czy też cut/paste tak jak z zewnętrznego dysku.
Tutejszyn - Sro 08 Paź, 2008
fatman napisał/a: | ...przemieszczam oprogramowaniem Canona czy też cut/paste tak jak z zewnętrznego dysku. |
Akurat cut/paste nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Zrobisz "cut" potem "paste".. jesli w tym momencie coś się stanie, na przykład z zasilaniem, może się okazać, że dane w źródle zostały juz skasowane a w miejscu docelowym jeszcze ich nie ma. To nie jest jakaś wydumana sytuacja. Safari (iMac) potrafi zrobić taką sztuczkę.
Dlatego zawsze jest pewniejsze copy/paste.
buba - Czw 09 Paź, 2008
fatman napisał/a: | A u mnie RAW-y czy JPEGi... idą równo przez kabel czy przez czytnik niezależnie od tego czy przemieszczam oprogramowaniem Canona czy też cut/paste tak jak z zewnętrznego dysku. |
Tutejszyn napisał/a: | System operacyjny Vista.. |
rozumiem fatman, że też używasz Visty
problem rozwiązany: przez czytnik wszystko w porządku. uffff....
Dziekuję wszystkim za pomoc
komor - Sob 11 Paź, 2008
Tutejszyn napisał/a: | Zrobisz "cut" potem "paste".. jesli w tym momencie coś się stanie, na przykład z zasilaniem, może się okazać, że dane w źródle zostały juz skasowane a w miejscu docelowym jeszcze ich nie ma. To nie jest jakaś wydumana sytuacja. Safari (iMac) potrafi zrobić taką sztuczkę. |
Coś konfabulujesz, Tutejszyn. W Safari to się strony WWW przegląda a nie pliki kopiuje. A co do operacji Cut/Paste do tak naprawdę jest ona zaimplementowana jako Copy-Paste-Delete. Żadne dane, które nie dotarły na dysk docelowy nie mogą być skasowane z dysku źródłowego. Kiedyś w jednej ze starszych wersji Mac OS X był taki błąd, że w specyficznej sytuacji można było stracić dane przy nieudanej próbie przesunięcia (Move) plików, ale to nie jest ogólna prawidłowość systemów operacyjnych, tylko pluskwa ujawniająca się w konkretnej sytuacji.
dawid_ - Wto 02 Gru, 2008
MM napisał/a: | Zwykłą windą RAW-ów z Canona nie zgrasz. |
Nieprawda. Zgrasz normalnie, jeżeli robisz tylko RAW.
Gangster - Nie 14 Lut, 2010 Temat postu: Zapisuję JPG+RAW a na komputerze dostaję kiszkę Hi. Mam problem z moim aparatem.
Jak ustawie na jakość robienia zdjęć na jpeg L (3888x2592) to zdjęcia zapisują się ok.
Jak ustawie na RAW to też ok.
Problem występuje przy ustawieniu RAW + L (3888x2592).
Zapisują się dwa pliki. Jeden z rozszerzeniem jpeg a drugi bez.
Oba to są zwykłe pliki graficzne. Mają po 3mb a raw powinien być 2 razy większy.
Czy u mnie coś jest nie tak czy nie umiem ustawić?
ophiuchus - Nie 14 Lut, 2010
Jakiś czas temu miał ktoś podobny problem. Nie jestem pewien czy przypadkiem nie chodziło o uszkodzoną kartę pamięci.
Gangster - Nie 14 Lut, 2010
tylko, że ja sprawdzałem na 2 kartach jakie mam i na obu to samo.
kozidron - Nie 14 Lut, 2010
Gangster, korzystasz z czytnika kart.......?
Gangster - Nie 14 Lut, 2010
Do kart CF nie mam czytnika więc wszystko idzie przez kabel podłączony do aparatu.
kozidron - Nie 14 Lut, 2010
to już chyba z 20 wątek na ten sam temat ........nie będę juz pytał jaki system operacyjny i ble, ble , ble .......kup czytnik za 35 ziko i problem z głowy, dodatkowo zaoszczędzisz na wypitej kawie i spalonych papierosach podczas korzystania z czytnika - szczególnie przy większej ilości fot na bardziej obszernych karatach.
Same plusy ....kuknij se tu dla rozjaśnienia
B o g d a n - Nie 14 Lut, 2010
Gangster napisał/a: | Czy u mnie coś jest nie tak czy nie umiem ustawić? | Zapewne do odczytu plików z aparatu używasz bezpośrednio systemu operacyjnego, a te czasami niestety robią psikusy i nie rozumieją rozszerzeń RAW, czyli CR2 i głupieją.
Wyjącia masz dwa:
1. Zainstaluj, odpowiedni dla swojej wersji systemu operacyjnego w PC, program EOS Utility. Dostałeś go wraz z aparatem na płycie CD, lub
2. Kup i podłącz poprzez USB czytnik kart pamięci i zrób odczyt danych bezpośrednio z wyjętej z aparatu karty.
Powodzenia.
Tutejszyn - Pon 15 Lut, 2010
B o g d a n napisał/a: | ...a te czasami niestety robią psikusy i nie rozumieją rozszerzeń RAW, czyli CR2 i głupieją... |
...RAW czyli CR2? Wiem, czepiam się.. Sorki
Usjwo - Pon 15 Lut, 2010
...RAW czyli CR2? Wiem, czepiam się.. Sorki [/quote]
a co tu jest nie tak? Tez sie czepiam, ale strasznie mnie to zaintrygowalo
hijax_pl - Pon 15 Lut, 2010
Usjwo, eeee tam takie czepianie....
Pliki RAW o rozszerzeniu ".raw" o ile mnie pamięć nie myli miały kiedyś tylko aparaty Panasonica i Leici
Tutejszyn - Wto 16 Lut, 2010
No właśnie. "RAW czyli CR2" zabrzmialo jakby tylko Canon istniał na świeciwe. Rozszerzeń plików RAW jest bardzo wiele, gdzie CR2 jest tylko jednym z nich.
Jednak zwrócenie na to uwagi raczej nie wnioslo nic nowego i było bardziej czepianiem się. Z drugiej strony łatwiej jest do czegoś się przyczepić niż samemu zabłysnąć wiedzą i inetektem
Usjwo - Wto 16 Lut, 2010
Tutejszyn napisał/a: | "RAW czyli CR2" zabrzmialo jakby tylko Canon istniał na świeciwe. |
Bo watkotworca ma 400D
k3m0t - Sro 28 Lip, 2010
Ok, dzięki! Nie będę zakładał jeszcze jednego tematu, więc zapytam tu. Zrobiłem kilka zdjęć i kiedy chce je skopiować z karty/aparatu na komputer, to się nie da (nic się nie pokazuje). Wie ktoś co robię źle?
lupo57 - Sro 28 Lip, 2010
zainstaluj dołączone oprogramowanie, a najlepiej zgraj zdjęcia przez czytnik kart
k3m0t - Sro 28 Lip, 2010
Ale jaka jest różnica i czym tak się dzieje, bo wcześniej tego nie miałem.
B o g d a n - Sro 28 Lip, 2010
k3m0t napisał/a: | Ale jaka jest różnica i czym tak się dzieje, bo wcześniej tego nie miałem. |
Wcześniej pewnie miałeś inny aparat i po podłączeniu poprzez USB do PC, karta była widziana jako dysk wymienny?
W Canonie poprawne są dwie metody:
1. Instalujesz na PC oprogramowanie EOS Utility, podłączasz aparat poprzez USB, włączasz aparat i aparat pyta co ma zrobić. Na PC uruchamia się EOS Utility i kopiujesz zdjęcia.
2. Wyjmujesz kartę CF z aparatu, wkładasz do czytnika kart, podłączonego lub wbudowanego w PC i kopiujesz pliki poprzez exploratora Windows.
Proste.
k3m0t - Sro 28 Lip, 2010
Tak, miałem inny aparat i tak robiłem. Teraz też jak podpinam 50d pod usb, to wyświetla się dysk wymienny, jednak jak zaznaczam plik ze zdjęciem i chce go przenieść na pulpit, to się nie da (wcześniej się dało normalnie przenieść), a teraz nie wiem czemu, po zaznaczeniu zdjęcia i przeniesieniu go na pulpit, zdjęcie się nie zapisuje (na pulpicie).
kufel - Czw 29 Lip, 2010
k3m0t napisał/a: | jednak jak zaznaczam plik ze zdjęciem i chce go przenieść na pulpit, to się nie da (wcześniej się dało normalnie przenieść), a teraz nie wiem czemu, po zaznaczeniu zdjęcia i przeniesieniu go na pulpit, zdjęcie się nie zapisuje (na pulpicie). | masz podany ze strony PC'ta jakiś komunikat/przyczynę czemu sie nie da?
k3m0t, najlepiej będzie jeśli zastosujesz którąś z podanych metod B o g d a n'a, ja osobiście polecam opcje nr 1 czyli zgrywanie zdjęć przez program EOS Utility.
k3m0t - Czw 29 Lip, 2010
Nie, nic się nie pokazuje. Próbuję przenieść plik ze zdjęciem z aparatu na pulpit (zdjęcie da się zaznaczyć), jednak po przeniesieniu myszką na pulpit, zdjęcie się nie zapisuje. Może coś przestawiłem w aparacie?
kufel - Pią 30 Lip, 2010
k3m0t, spróbuj kopiować pliki przez czytnik ( jeśli masz) lub poprzez soft "EOS utility". nie powinno byc problemu.
Marek.O - Wto 03 Sie, 2010
PHOTOfunSTUDIO
Z kupionym aparatem otrzymałem w.w. program do ściągania i obróbki zdjęć i filmów z aparatu. Po zainstalowaniu program nie działa! Wyświetla się okno o debugowaniu lecz tego debugera nie można znaleźć. Wgrałem jeszcze raz, potem ściągnąłem aktualizację i nadal zawiesza się po 5 sekundach.
Czy ktoś ma pomysł jak sobie z tym poradzić?
Tutejszyn - Sro 04 Sie, 2010
Można machnąć łapką na ten program i pobierać zdjęcia bezpośrednio z aparatu, a obróbkę robić w jednym z wielu innych programów.
Jesli koniecznie chcesz uruchomić dołączony program, to przyczyn problemu poszukaj najpierw na swoim komputerze. To może być wirus, błędne wpisy w rejestrach, zbyt nowy, lub zbyt stary system operacyjny. Mozesz poszukać w sieci instalki tego programu. Mozesz zobaczyć, czy instaluje się na innym komputerze.. Nie powiedziałeś jaki to aparat, jaki system operacyjny, ani jaki program. Myslę jednak, ze to nieważne. Rokowania są złe. Bez dłubania, grzebania, a być moze nawet inwestycji operacja się nie uda.
Marek.O - Sro 04 Sie, 2010
W sprawie PHOTOfunSTUDIO
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź.
Podaję szczegóły, o które pytasz.
Aparat, który kupiłem to Panasonic TZ10, system operacyjny Windows Vista, komp. Jest dobrze zabezpieczony więc wirus aczkolwiek możliwy to mało prawdopodobny.
W programie w zakładce właściwości (próbując go uruchomić) zaznaczyłem „uruchom w trybie zgodności z Windows XP” i „uruchom jako administrator”, znalazłem w sieci świeżą aktualizację (pomad 300Mb) i cały czas nic.
Generalnie tak strasznie na tym programie mi nie zależy jednak producent zastrzega, że pliki filmów HD zapisane w aparacie nie mogą być kopiowane do kompa za pomocą np. Internet eksplorera bo nie będą nadawały się do odtworzenia, trzeba je ściągać i konwertować za pomocą załączonego programu PHOTOfunSTUDIO. Przypuszczam, że Photoshop poradziłby sobie również ale niechęcę piractwa a na oryginał mnie nie stać.
Może jest inny program i któryś z użytkowników sprawdził, że działa poprawnie przy ściąganiu filmu z aparatu?
jaad75 - Sro 04 Sie, 2010
Marek.O napisał/a: | Generalnie tak strasznie na tym programie mi nie zależy jednak producent zastrzega, że pliki filmów HD zapisane w aparacie nie mogą być kopiowane do kompa za pomocą np. Internet eksplorera | A po cóż używać IE, do kopiowania czegokolwiek?... Photoshop nie służy do zasadniczo do obróbki filmów (choć obrabiene są w nim ciągi klatek, w przypadku zaawansowanej edycji), to raz, a dwa, problematycznym może być jedynie to, jak skompresowane są pliki AVCHD Lite z Panasonica, a nie to jak zostaną przesłane do komputera.
Marek.O - Sro 04 Sie, 2010
Dostawca produktu zastrzega aby „nie usuwać ani nie modyfikować folderów lub danych zapisanych w formacie AVCHD za pomocą Windows Eksplorer lub innych narzędzi. Do zarządzania danymi zapisanymi w w.w. formacie należy używać załączonego programu PHOTOfunSTUDIO: i stąd moja rozterka bo mam program, który nie działa a innego (nie wiem jakiego?) obawiam się użyć aby nie stracić filmu. No i PAT!
[ Dodano: Sro 04 Sie, 2010 13:16 ]
Albo inaczej w sprawie PHOTOfunSTUDIO dołączonego do Panasonica. Jeśli u mnie program nie działa (informatyk próbował i nic) to może użyć czegoś innego do zarządzania danymi zapisanymi w formacie AVCHD.
Czy ktoś używa inny sprawdzony na AVCHD program najlepiej darmowy?
Jeśli tak to proszę o link.
|
|