forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Czy istnieje taki program ?

tthomass0 - Pon 15 Lut, 2010
Temat postu: Czy istnieje taki program ?
Może to wyda się głupie ,ale zastanawiam się czy istnieje taki program komputerowy który po wskazaniu mu np.określonego folderu ze zdjęciami pogrupuje fotki według ogniskowej z jaką zostały zrobione lub jeszcze lepiej podsumuje ile zdjęć jest np na 17mm ,ile na 55mm, ile na 70 ,200 itd.
hijax_pl - Pon 15 Lut, 2010

Tak - np: Windows Explorer w Viscie ;)
ghost - Pon 15 Lut, 2010

cos takiego?

Serio a w Windows 7 też to jest i jak to działa ??????? :roll:

w Win7 też.

Wybierasz jakiś folder ze zdjęciami JPG, klikasz prawym klawiszem myszki w pasek z tytułami kolumn, wybierasz "Więcej..." i otworzy Ci się okienko z możliwymi elementami. Odszukaj "Długość ogniskowej" i zaznacz. Będziesz miał nową kolumnę w widoku folderu.
Kliknij w strzałeczkę przy nazwie - rozwinie Ci się lista wyboru z pogrupowanymi elementami - zaznacz "Grupuj"

Pamiętaj tylko że to są dane z exif. Więc możesz ładnie sobie pogrupować po przesłonach czy czułościach ISO. Co do ogniskowej - to fajnie się to sprawdza w przypadku stałek. Przy zumach jest już trochę problem.

Dzięki ghost - jesteś wielki .Właśnie otakie coś mi chodziło

[ Dodano: Pon 15 Lut, 2010 21:47 ]
Chodziło mi bardziej o statystykę niż o grupowanie więc ten program z linku jest super.

Hm.. a grupowanie to nie statystyka? No chyba że Ci chodziło o wykresy ;)

hijax_pl o tym też nie wiedziałem przyda się dzięki
jaad75 - Wto 16 Lut, 2010

To samo można zresztą zrobić choćby w LR i większości innych programów do zarządzania zdjęciami...
k7piotr - Czw 18 Lut, 2010

hijax_pl napisał/a:

Wybierasz jakiś folder ze zdjęciami JPG, klikasz prawym klawiszem myszki w pasek z tytułami kolumn, wybierasz "Więcej..." i otworzy Ci się okienko z możliwymi elementami. Odszukaj "Długość ogniskowej" i zaznacz. Będziesz miał nową kolumnę w widoku folderu.
Kliknij w strzałeczkę przy nazwie - rozwinie Ci się lista wyboru z pogrupowanymi elementami - zaznacz "Grupuj"

Pamiętaj tylko że to są dane z exif. Więc możesz ładnie sobie pogrupować po przesłonach czy czułościach ISO. Co do ogniskowej.

świetna sprawa :grin:
dzięki :smile:

komor - Pią 19 Lut, 2010

jaad75 napisał/a:
To samo można zresztą zrobić choćby w LR i większości innych programów do zarządzania zdjęciami

Nie widzę w LR2 możliwości szukania po ogniskowej w przypadku zooma. Na liście obiektywów mam po prostu 70-200 czy inne 17-70 i tyle, bez względu na użytą ogniskową. Znasz jakiś sposób?

jaad75 - Pią 19 Lut, 2010

komor, faktycznie, nie widzę takiej opcji w przypadku zoomów - nie zwróciłem uwagi, bo używam głównie stałek, więc problem rozwiązuje sie automatycznie... :smile:
veenee - Sro 24 Lut, 2010

hmmm a ExposurePlot nie dziala aby wylacznie z JPG a z RAW juz nie? tak cos mi sie wydaje, ze obsluguje tylko JPGi...

co do LR to polecam zainstalowac jedna z wtyczek autorstwa Jeffrey Friedl'a:

http://regex.info/blog/lightroom-goodies

szukaj w sekcji Utility Plugins