|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Jak uzyskać tak wieeeelką głębię?!
tomek__ - Wto 16 Lut, 2010 Temat postu: Jak uzyskać tak wieeeelką głębię?! Nawet jak na kompakt to dużo. Komórka?
No chyba że zarówno auto jak i człowiek byli daleko od obiektywu i został wycięty fragment kadru..
W każdym razie nabrałem ochoty zrobić sobie parę fotek z moim Porsche pod domem
http://www.youtube.com/watch?v=ivlVfChBkzg
B o g d a n - Wto 16 Lut, 2010
tomek__ napisał/a: | Nawet jak na kompakt to dużo. Komórka? | Myślę, że z powodzeniem wystarcza dobry kompakt z w miarę normalnym, jeśli nie lekko szerokim, kątem widzenia, który dodatkowo oddala nam człowieka. Kompaktem uzyskać GO od 0,5m do 5-6m, a na tyle oceniam ten układ, nie jest trudno.
tomek__ napisał/a: | No chyba że zarówno auto jak i człowiek byli daleko od obiektywu i został wycięty fragment kadru.. | Raczej nie. Weź pod uwagę, że dłuższa ogniskowa zdecydowanie zmniejsza głębię ostrości i taki efekt byłby wiele trudniejszy, jeżeli nie niemożliwy, do osiągnięcia. Ponadto w tym filmie reklamującym modele, chodzi o pokazanie wiernej i dokładnej kopii oryginału i szczegóły autka są bardzo istotne.
Ręka, która zabiera samochodzik jest jak widać stosunkowo blisko aparatu.
Zresztą wcale nie musiał być do tego użyty aparat fotograficzny. Mogła to być zwykła kamera, która najczęściej ma przetwornik wielkości takiej, jakie mają aparaty kompaktowe, czyli równiez daje wielką GO.
jaad75 - Wto 16 Lut, 2010
B o g d a n napisał/a: | lekko szerokim, kątem widzenia, który dodatkowo oddala nam człowieka. | Błąd - szeroki kąt niczego nie oddala.
B o g d a n napisał/a: | Kompaktem uzyskać GO od 0,5m do 5-6m, a na tyle oceniam ten układ, nie jest trudno. | Fakt, LX3 (o stosunkowo dużej jak na kompakt matrycy 1/1.6") daje na f/8 GO od ~25cm do 10m, a im mniejsza matryca, tym łatwiej...
B o g d a n napisał/a: | Weź pod uwagę, że dłuższa ogniskowa zdecydowanie zmniejsza głębię ostrości | Również błąd - długa odniskowa nie zmniejsza GO przy zachowaniu tej samej skali odwzorowania. Zmienia za to kąt widzenia tła.
tomek__ - Wto 16 Lut, 2010
B o g d a n napisał/a: | Kompaktem uzyskać GO od 0,5m do 5-6m, a na tyle oceniam ten układ, nie jest trudno. |
Zależy jakim, ale mając autko w skali 1:43 jest trudno.
B o g d a n napisał/a: |
tomek__ napisał/a: | No chyba że zarówno auto jak i człowiek byli daleko od obiektywu i został wycięty fragment kadru.. | Raczej nie. Weź pod uwagę, że dłuższa ogniskowa zdecydowanie zmniejsza głębię ostrości i taki efekt byłby wiele trudniejszy, jeżeli nie niemożliwy, do osiągnięcia.
|
Que?! No wo właśnie cały widz na tym polega, że przy krótkiej ogniskowej ktoś mógł zrobić z filmu cropa.. kręcił z oddalenia przy małej ogniskowej, żeby zwiększyć GO, a po kropie obiekty wypełniły kadr.
B o g d a n napisał/a: |
Zresztą wcale nie musiał być do tego użyty aparat fotograficzny. Mogła to być zwykła kamera, która najczęściej ma przetwornik wielkości takiej, jakie mają aparaty kompaktowe, czyli równiez daje wielką GO. |
Niewątpliwie. Ja ten pomysł chcę przenieść w świat fotografii.
Jak kupię model w skali 1:18 to pokombinuje i pokażę
Tylko takie zabawki 200zł kosztują
hijax_pl - Wto 16 Lut, 2010
Ja bym wziął obiektyw szerokokątny jakiś, przymknął go do f/16 i później - tak jak mówisz - zrobił cropa.
Dla APS-C, ogniskowej 18mm, f/16 hiperfokalna wychodzi jakieś 1m. Czyli GO się może rozciągać od 0,5 do nieskończoności. Trzeba tylko uważać na perspektywę
w kompakcie mogę mieć F8 dla 6mm w przeliczeniu na 35 dla FF
krzys13k - Wto 16 Lut, 2010
Można też udać powiększenie głębi ostrości za pomocą obiektywu z funkcją "tilt", czyli możliwością przechylenia osi optycznej obektywu.
Dla przykładu to zdjęcie jest zrobione normalnie:
http://www.dpreview.com/l...ns/0T7H8233.jpg
A to z wykorzystaniem tilt'a, ostry jest zarówno bliski plan jak i kościów w oddali:
http://www.dpreview.com/l...ns/0T7H8238.jpg
z tym kościołem to niesamowite co potrafią szkła TS
|
|