forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Cokin / Hitech - filtry neutralne

nazgul - Wto 16 Lut, 2010
Temat postu: Cokin / Hitech - filtry neutralne
Miałem dwa filtry ND 0,6 Cokina - połówke i pełny. Niestety, obydwa dawały brunatny zafarb, rzecz podobno normalna w cokinowskich neutralach.

Poszły do ludzi, teraz chcę kupić Hitecha następujące:

ND 0,6 połówka hard
ND 0,6 pełny
ND 1,2
ND 3,0

Prosił bym doświadczonych uzytkowników o garść uwag co do mojego wyboru - z tego co się doczytałem Hitech podobno ochładza obraz. Chciałbym też zapytać jak jest z działaniem AF z filtrami 0,6 i ewentualnie 1,2 - podejrzewam że przy 3,0 problem odpada jako niemożliwy do przeprowadzenia - domyślam się że najpierw ostrzymy a potem dopiero zakładamy filtr. Domyślam się także, że i z jaśniejszymi filtrami może być problem jeśli założymy je na ciemne szkło (4,5-5,6). Filtry maja być używane z Nikkorem 50/1.4D, Nikkorem 24-70/2.8G i Nikkorem 70-300 VR/4,5-5,6 G. Na forum Nikona czytałem o problemach z AF w tym ostatnim, prawdopodobnie związanymi z małą światłosiłą tego szkła (w manualu mojego body napisali o możliwych problemach z AF w przypadku ciemnych obiektywów). Dobrze kombinuję? Jakich niespodzianek mogę się jeszcze spodziewać?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

MC - Wto 16 Lut, 2010

Ja mam tylko 0,9 połówkę hard, soft i pełny. Na AF to nie miało generalnie wpływu.
Raczej nie zauważyłem, żeby kolory były chłodniejsze.
Jestem z nich zadowolony.

kasiakaaz - Wto 16 Lut, 2010

Zakładałam 0,9 na sigmę 10-20/4-5,6 i z AF nie miałam problemu (ale ja mam sony :mrgreen: :razz: :wink: ) . Wg mnie kolory nie były chłodniejsze. Też jestem zadowolaona z tych filtrów. W którymś numerze Digital Photo z zeszłego roku, przy okazji testów filtrów pisali, że Hitechom zdarzają się wpadki co do zafarbu, wprawdzie rzadko, niemniej jednak... Ja niczego takiego w swoich nie zauważyłam, są ok.
nazgul - Wto 16 Lut, 2010

Dobra, dzięki :) To zamawiam :)
palindrom - Sro 17 Lut, 2010

Może jak na Optycznych pojawi się test to wszystko stanie się jasne. Mogliby w plotkach na głównej umieścić taką spekulację :mrgreen:
nazgul - Sro 17 Lut, 2010

palindrom napisał/a:
Może jak na Optycznych pojawi się test to wszystko stanie się jasne. Mogliby w plotkach na głównej umieścić taką spekulację :mrgreen:

Test czego? :o

palindrom - Sro 17 Lut, 2010

Są UV'ki, polaryzatory... Z popularnych filtrów zostały tylko ND ;)