|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - RAW w komórce :)
lupo57 - Sro 17 Lut, 2010 Temat postu: RAW w komórce :) Prawie jak lustrzanka.
Prawie robi wielką różnice
http://technowinki.onet.p...89,artykul.html
MasterB - Sro 17 Lut, 2010
Chipa przestałem kupować 15 lat temu, i widzę że dobrze zrobiłem.
hijax_pl - Sro 17 Lut, 2010
Cytat: | ...teraz wnosi do segmentu telefonów komórkowych nieco "lustrzankowej" magii. Jej nowy, podświetlany od tyłu czujnik CMOS OV5647 potrafi bowiem zapisywać zdjęcia w rozdzielczości 5 Megapikseli w formacie RAW |
Bełkot ludzi nie mających pojęcia o czym piszą....
skasowany - Sro 17 Lut, 2010
hijax_pl, napisz do nich!
Fish - Sro 17 Lut, 2010
Ja się poddałem jak zobaczyłem obiektywy i konwertery do iPhona
komor - Sro 17 Lut, 2010
Fish, a czy to wina Chipa, że do iPhone’a produkują takie gadżety? Bo produkują. To tak abstrahując od jakości informacji technicznych ze źródeł typu Onet, WP czy Chip…
Baku - Czw 18 Lut, 2010
Ostatnimi czasy robiłem rozeznanie wśród telefonów komórkowych właśnie pod kątem jakości foto. Dość często używam wbudowanego aparatu - zwłaszcza gdy chcę sfotografować coś szybko, lub z ukrycia, rzecz jasna nie dla jakości zdjęcia, lecz dla samego faktu zarchiwizowania jakiegoś wydarzenia. Do chodzenia z kompaktem jakoś się nie przekonałem, a lustrzanka na co dzień jest mało poręczna.
Moje poszukiwania zakończyły się konkluzją, że do wbudowanych w komórki aparatów najbardziej przykłada się ...Samsung i Sony Ericsson, choć ten ostatni - niestety - stacza się po równi pochyłej...
Fish - Czw 18 Lut, 2010
komor napisał/a: | Fish, a czy to wina Chipa, że do iPhone’a produkują takie gadżety? Bo produkują. To tak abstrahując od jakości informacji technicznych ze źródeł typu Onet, WP czy Chip… |
Nie oczywiście, że nie. Ale jestem ciekaw po prostu co jeszcze wpadnie im do głowy. Może zewnętrzne lampy błyskowe, albo mocowanie statywowe.....
Natomiast wartość informacji wogóle w internecie jest zwykle kiepskiej jakości i tak naprawdę to trzeba się na czymś znać, żeby to znaleźc
piwonia - Pią 05 Mar, 2010
Wow, czego to ludzie nie wymyslą... rawy w komórce...
ale to dobrze, sama chciałabym sobie zainstalować w moim soniaczu taki gadżet. Zdecydowanie łatwiej robi sie fotki komórką niz gigantycznym lustrem.
Jestem na tak dla takiego pomysłu
edmun - Pią 05 Mar, 2010
a ja jestem na nie
myslidar - Sob 06 Mar, 2010
I będzie miał wgrane profile bokehu z różnych jasnych szkieł, więc z komórki dostaniesz zdjęcia jak z 1Ds i obiektywu 85 1.2
tulo.nr1 - Sob 06 Mar, 2010
Wydawało mi się, że RAW to surowy sygnał z matrycy, czyli że każdy sensor generuje RAW, który później jest przetwarzany na JPG przez oprogramowanie i ze możliwość zapisu RAW to tylko kwestia softu. To mi sie źle wydaje czy oni bzdury piszą, bo już nie wiem?
MasterB - Sob 06 Mar, 2010
tulo.nr1, tak właśnie jest. A właściwie powinno być, bo część (a może wszystkie?) lustrzanek ingeruje w RAW poprawiając to&owo.
tulo.nr1 - Sob 06 Mar, 2010
MasterB, to wiem, chodzi mi o to że każdy sensor może zapisywać RAW jak oprogramowanie mu na to pozwoli i nie wiem w czym te cudo techniki jest wyjątkowe
hijax_pl - Sob 06 Mar, 2010
tulo.nr1, sensor nie zapisuje żadnych plików. To oprogramowanie sczytując dane z sensora przetwarza je i zapisuje do formatu RAW albo JPG. To co jest "rewolucyjnego" w tej informacji to użycie matrycy BSI, która być może przetwarza dane (tzn posiada wbudowany przetwornik ADC) w rozdzielczości większej niż 8-bit. A skoro jest więcej bitów na składowa to można pokusić się o zapis RAW. Dzięki temu to rozwiązanie oferuje większą czułość (mniejsze szumy matrycy BSI) oraz większy zakres tonalny - a to właśnie w języku marketingowym oznacza "jakość dostępna dla lustrzanek"
|
|