forum.optyczne.pl

Wolne tematy - RAW w komórce :)

lupo57 - Sro 17 Lut, 2010
Temat postu: RAW w komórce :)
Prawie jak lustrzanka.
Prawie robi wielką różnice :wink:

http://technowinki.onet.p...89,artykul.html

MasterB - Sro 17 Lut, 2010

:)
Chipa przestałem kupować 15 lat temu, i widzę że dobrze zrobiłem.

hijax_pl - Sro 17 Lut, 2010

Cytat:
...teraz wnosi do segmentu telefonów komórkowych nieco "lustrzankowej" magii. Jej nowy, podświetlany od tyłu czujnik CMOS OV5647 potrafi bowiem zapisywać zdjęcia w rozdzielczości 5 Megapikseli w formacie RAW

Bełkot ludzi nie mających pojęcia o czym piszą.... :twisted: :cool: :lol:

skasowany - Sro 17 Lut, 2010

hijax_pl, napisz do nich! :razz: :wink:
Fish - Sro 17 Lut, 2010

Ja się poddałem jak zobaczyłem obiektywy i konwertery do iPhona :neutral:
komor - Sro 17 Lut, 2010

Fish, a czy to wina Chipa, że do iPhone’a produkują takie gadżety? :) Bo produkują. To tak abstrahując od jakości informacji technicznych ze źródeł typu Onet, WP czy Chip…
Baku - Czw 18 Lut, 2010

Ostatnimi czasy robiłem rozeznanie wśród telefonów komórkowych właśnie pod kątem jakości foto. Dość często używam wbudowanego aparatu - zwłaszcza gdy chcę sfotografować coś szybko, lub z ukrycia, rzecz jasna nie dla jakości zdjęcia, lecz dla samego faktu zarchiwizowania jakiegoś wydarzenia. Do chodzenia z kompaktem jakoś się nie przekonałem, a lustrzanka na co dzień jest mało poręczna.
Moje poszukiwania zakończyły się konkluzją, że do wbudowanych w komórki aparatów najbardziej przykłada się ...Samsung i Sony Ericsson, choć ten ostatni - niestety - stacza się po równi pochyłej...

Fish - Czw 18 Lut, 2010

komor napisał/a:
Fish, a czy to wina Chipa, że do iPhone’a produkują takie gadżety? :) Bo produkują. To tak abstrahując od jakości informacji technicznych ze źródeł typu Onet, WP czy Chip…

Nie oczywiście, że nie. Ale jestem ciekaw po prostu co jeszcze wpadnie im do głowy. Może zewnętrzne lampy błyskowe, albo mocowanie statywowe.....
Natomiast wartość informacji wogóle w internecie jest zwykle kiepskiej jakości i tak naprawdę to trzeba się na czymś znać, żeby to znaleźc :???:

piwonia - Pią 05 Mar, 2010

Wow, czego to ludzie nie wymyslą... rawy w komórce...
ale to dobrze, sama chciałabym sobie zainstalować w moim soniaczu taki gadżet. Zdecydowanie łatwiej robi sie fotki komórką niz gigantycznym lustrem.
Jestem na tak dla takiego pomysłu :)

edmun - Pią 05 Mar, 2010

a ja jestem na nie
myslidar - Sob 06 Mar, 2010

I będzie miał wgrane profile bokehu z różnych jasnych szkieł, więc z komórki dostaniesz zdjęcia jak z 1Ds i obiektywu 85 1.2 :mrgreen:
tulo.nr1 - Sob 06 Mar, 2010

Wydawało mi się, że RAW to surowy sygnał z matrycy, czyli że każdy sensor generuje RAW, który później jest przetwarzany na JPG przez oprogramowanie i ze możliwość zapisu RAW to tylko kwestia softu. To mi sie źle wydaje czy oni bzdury piszą, bo już nie wiem?
MasterB - Sob 06 Mar, 2010

tulo.nr1, tak właśnie jest. A właściwie powinno być, bo część (a może wszystkie?) lustrzanek ingeruje w RAW poprawiając to&owo.
tulo.nr1 - Sob 06 Mar, 2010

MasterB, to wiem, chodzi mi o to że każdy sensor może zapisywać RAW jak oprogramowanie mu na to pozwoli i nie wiem w czym te cudo techniki jest wyjątkowe :roll:
hijax_pl - Sob 06 Mar, 2010

tulo.nr1, sensor nie zapisuje żadnych plików. To oprogramowanie sczytując dane z sensora przetwarza je i zapisuje do formatu RAW albo JPG. To co jest "rewolucyjnego" w tej informacji to użycie matrycy BSI, która być może przetwarza dane (tzn posiada wbudowany przetwornik ADC) w rozdzielczości większej niż 8-bit. A skoro jest więcej bitów na składowa to można pokusić się o zapis RAW. Dzięki temu to rozwiązanie oferuje większą czułość (mniejsze szumy matrycy BSI) oraz większy zakres tonalny - a to właśnie w języku marketingowym oznacza "jakość dostępna dla lustrzanek"