|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zakup aparatu dla początkującego
maniek6 - Pią 19 Lut, 2010 Temat postu: Zakup aparatu dla początkującego Witam!
Chciałbym zacząć moją przygodę z fotografią. Jestem w tym zielony, lecz mam dużo checi. Przez 2 miesiące zbierałem na zakup aparatu i akcesoriów. Mam do dyspozycji maksimum 4800zł ze wszystkim co potrzebne. Jaki model aparatu + obiektyw polecicie? Bylbym wdzieczny gdybyście podali odrazu z linkami do aukcji, bądź linkami do jakiś firm ktore oferują ów sprzęt.
Chciałbym fotografować, przyrodę, lecz fajnie by było gdyby portrety też wychodziły "przyjemnie".
Słyszałem, że dobrym wyborem byłby nikon 50d? Ale jaki obiektyw i czy na pewno byłby dobry?
Chciałbym rozwijać się w tym kierunku, więc w przyszłości kupiłbym coś bardziej profesjonalnego.
Prosiłbym również, może o jakieś poradniki? Jak zacząć przygode z fotografią?
Dziekuję z góry!
bacruk - Pią 19 Lut, 2010
http://www.ceneo.pl/3789586
wymaga dozbierania.
Dobry/rozwojowy korpus i dobry/wygodny zoom podstawowy.
Potem dokupić stałki w zależności od potrzeb.
Co myślisz? Co Ci pasuje a co nie?
maniek6 - Pią 19 Lut, 2010
5800zł to za dużo, cena max 5000zł.
SlawGaw - Pią 19 Lut, 2010
Nikon D90 + 18-105 VR = 3200 zostaje 1600 na przykład na lampę SB600 i obiektyw 35 1,8
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/511457
http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/85403
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/478148
Nikon D50 to już staruszek, lepiej nie brać go już pod uwagę przy zakupie.
Dziękuję
Ktoś jeszcze ma propozycje ?
Djwalkman - Pią 19 Lut, 2010
4800zł dla amatora? Ile już fotografujesz? Jakie miałeś aparaty i sprzęt ?
Jeżeli odpowiedzi na 2 ostatnie to "właśnie chce zacząć", "nie miałem" to kup Canona g11 lub jeżeli koniecznie lustrzankę, to Canona 40d + Tamron 18-55 f/2.8 i Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM + statyw + lampa
http://www.szerokikadr.pl/ -poradniki
Ten Tamron 18-55/2,8 to jakś nowość o której nie wiemy?
Sunders - Pią 19 Lut, 2010
Nikon d90+nikkor 18-105VR
http://www.fotorimex.pl/p..._+_18-105mm.htm
=nikkor 70-300VR
http://www.fotorimex.pl/p...nikkor_af-s.htm
Djwalkman dasz jakieś linki? Jaki statyw? jaka lampa? Nie lepszy będzie ten nikon d90?
Jakieś poradniki Jak zacząć zabawę?
ophiuchus - Pią 19 Lut, 2010
maniek6, jeśli jesteś zdecydowany na lustrzankę, to zestaw zaproponowany przez SlawGaw, jest bardzo rozsądny. Statyw kup taki na jaki będzie Cię stać Dobry z niezłą głowicą to wydatek myślę około 1000 PLN. Jeśli szukasz poradników, to przejrzyj Optyczne, bo jest tu całkiem sporo ciekawych artykułów.
ophiuchus napisał/a: | przejrzyj Optyczne, bo jest tu całkiem sporo ciekawych artykułów. |
np http://www.optyczne.pl/?fotoszkola
ale można i tu
http://www.fotografuj.pl/Dzial/Teoria
i zapewne jeszcze w wielu innych miejscach.
Dziekuję bardzo w takim razie zakupie to co podał slawGaw. Mam głupie pytanie, dlaczego ten obiektyw jest tak maly w porównaniu z innymi? Nie będzie słaby?
lotofag - Pią 19 Lut, 2010
A oprócz stron internetowych są jeszcze książki, itp.
I od tego generalnie zacznij, bo póki co każdy może w tym temacie napisać cokolwiek, a Ty będziesz jeszcze za to dziękował, nawet "nikon 50d" z ogromnych rozmiarów "nie-słabą-hiper-zómo-makro-portretówką" się pewnie znajdzie
lupo57 - Pią 19 Lut, 2010
to bardzo dobry zestaw, choć nie rozumiem zapytania "nie będzie za mały "
B o g d a n - Pią 19 Lut, 2010
maniek6 napisał/a: | Mam głupie pytanie, dlaczego ten obiektyw jest tak maly w porównaniu z innymi? Nie będzie słaby? |
Kolego, kup sobie kompakta i sprawdź, czy dziedzina (fotografia) wogóle Cie interesuje.
Wydanie "w ciemno" 4800 zł. może sie okazać nierozsądne, no chyba, że na pieniądzach śpisz.
no dobra, to tak na poważnie
Ja bym zrobił tak: CANON EOS 1000D + 18-55mm IS + 55-250mm IS + 50mm1.8II = 2800 + 500 na dodatki.
Potem, poznając swoje potrzeby i preferencje wymieniałbym po elemencie na sprzęt docelowy.
Do nauki aż świat i nie bedzie bardzo bolało przy ewentualnej odsprzedaży.
Pewnie jest odpowiednik tej konstrukcji w Nikonie ale tutaj nie śledzę tematu. To co pisze SlawGaw dla mnie ok. – lepsza puszka, mniej mm, bardziej odpowiednia stałka. Pomacaj jaki system wolisz.
lotofag - Pią 19 Lut, 2010
Jak 18-105VR jest mały to co dopiero pentaksjanie mogą powiedzieć:
To już musi być mega słabe szkło...
Tak na poważniej, rozmiary obiektywu nie świadczą o tym czy jest on "słaby" (cokolwiek by to nie znaczyło) czy nie. To wypadkowa wielu czynników. Czyżbyś się naoglądał za dużo fotografów na meczach czy tym podobnych..?
B o g d a n, to są pieniądze maniek6, więc niech robi sobie z nimi co chce, ja chciałbym móc zaoszczędzić 4800 w ciągu dwóch miesięcy.
ksztynort - Pią 19 Lut, 2010
Jeżeli z jakiś powodów obiektyw 18-105VR zaproponowany przez kolegów z forum jest dla Ciebie za mały, może warto zerknąć na zestaw Nikon D90 + Nikkor 18-200VR. W FJ jest poniżej kwoty którą określiłeś w zapytaniu. Pozdrawiam.
Wiecie to nie kwestia pieniędzy, tylko spełnienia marzenia. To tak jakby komuś zarzucić, że kupił swoje wymarzone auto za 70tysięcy, a przecież można jeździc tymi za 5 tysięcy. To bylo moje marzenie które teraz się spełni.
Dziekuję Wam bardzo zza życzliwość i przyjazne odpowiedzi.
Zdecydowałem się na nikona wraz z obiektywem podanego przez SlawGaw. Dziekuję raz jeszcze
A jakąś książke polecicie?
komor - Pią 19 Lut, 2010
ophiuchus napisał/a: | Statyw kup taki na jaki będzie Cię stać Dobry z niezłą głowicą to wydatek myślę około 1000 PLN. |
Ludzie, przestańcie mącić ludziom w głowach i do podstawowej lustrzanki z kitem czy czymś klasy 70-300 proponować statywy za 1000 zł. To naprawdę nie ma sensu, żeby za statyw dawać 1/4 czy 1/5 całej kwoty na sprzęt.
MC - Pią 19 Lut, 2010
komor napisał/a: | ophiuchus napisał/a: | Statyw kup taki na jaki będzie Cię stać Dobry z niezłą głowicą to wydatek myślę około 1000 PLN. |
Ludzie, przestańcie mącić ludziom w głowach i do podstawowej lustrzanki z kitem czy czymś klasy 70-300 proponować statywy za 1000 zł. To naprawdę nie ma sensu, żeby za statyw dawać 1/4 czy 1/5 całej kwoty na sprzęt. |
Zgadzam się z powyższym całkowicie. Proponowanie takiego statywu w tym przypadku jest (cenzura). Osobiście mam Sherpę 200 i jak na moje potrzeby jest wystarczający. Podobnie będzie w tym przypadku.
Proponuję trochę odpowiedzialności za udzielane porady.
Nie kupuję narazie ani lampy ani statywu, będę pokolei dokupował gdy się czegoś nowego nauczę.
maniek6 napisał/a: | Zdecydowałem się na nikona | Gratuluję szybkości podejmowania decyzji. Nie bierz tego do siebie, ale ja mając 4800 do wydania, trochę dłużej niż tylko w 50 minut, zastanawiałbym się co za nie kupić. W końcu ma to być Twój wymarzony aparat. Nie może być byle jaki, prawda?
Jesteś pewien, że wybrałeś dobrze? Optymalnie? Najlepiej, jak mogłeś?
Ja myślę, że równie dobrze mogłeś wpisać w jakieś ceneo.pl hasło "lustrzanka do 4800 zł." i kliknąć w pierwszą pozycję listy.
Piszę to z życzliwości, a nie aby się z Tobą przekomarzać. Może kiedyś przyznasz mi rację.
Zrobisz co zechcesz oczywiście.
Prawda nie może być byle jaki, ale skoro 80% ludzi tutaj piszących go poleca to nie jest to wyssane z palca prawda?
Oczywiście mogłem, lecz ja się na tym nie znam i przyszedłem po pomoc.
To na co ja wydaje pieniadze i ile Ty byś się zastanawiał nie gra roli.
Chce iść pokolei, uczyć się tego. Gdy zobaczę że nikon nie spełnia moich oczekiwań, wtedy sam będę wiedział co wybrać. Jako że nigdy nie używałem lustrzanki nie mam prawa głosu i wypowiadania się w tej kwestii, póki nie zacznę ich używać/porównywać.
Polecicie jakąś książke?
maniek6, myślę, że podejście masz dobre. Blisko 100% ludzi wypowiadających się na tym forum używa takiego a nie innego systemu z przypadku. Mało kto od początku świadomie się zdecydował. Świadomość przychodzi w miarę użytkowania.
Cokolwiek wybierzesz i tak będziesz mega zadowolony. Nawet najprostsze sprzęty oferują bardzo wiele. Jak kilka lat temu wybierałem pierwszy kompakt to sprzęty gorsze od tych o których rozmawiamy były warte 10patoli i były dla "zawodowców".
Teraz Ty możesz coś podobnego zaposiąść za 2-3 tysiaki
Skarbnicą wiedzy teoretycznej i praktycznej jest Internet. Książkę może lepiej zwyczajnie obejrzeć w realu i zdecydować czy tematyka i forma odpowiada.
http://foto.jasiu.pl
http://www.szerokikadr.pl/
http://www.cyberfoto.pl/
http://www.fotal.pl/
http://www.fotografuj.pl/
http://www.fotopolis.pl/
www.swiatobrazu.pl
http://www.fotografowac.pl
komor, MC, ja wypowiedz ophiuchus, zrozumiałem trochę inaczej, skoro dobry statyw potrafi kosztować 1000, to maniek6 ma kupić taki na jaki go stać, nie przykładając do tego istotnej wagi.
B o g d a n, czasem mam wrażenie że zbyt dużą wagę przykładamy do wyboru aparatu, one naprawdę różnią się drobiazgami, a te są istotne tylko dla tych którzy potrafią z nich świadomie skorzystać. Ja tam zazdroszczę takiej swobody podejmowania decyzji.
Sam D90 jest, w moim mniemaniu, jedną z lepszych propozycji na rynku dla amatora mającego pewne ambicje i chęć rozwoju, dobra jakość korpusu, dobra jakość zdjęć, po w miarę rozsądnej cenie.
maniek6, wiele dobrej zabawy przy robieniu zdjęć i nauce.
maniek6 napisał/a: | Prawda nie może być byle jaki, ale skoro 80% ludzi tutaj piszących go poleca to nie jest to wyssane z palca prawda? | Nie, nie jest wyssane z palca ale z tego forum.
Ściśle mówiąc te 80% to tylko 3 osoby (na 5 się wypowiadających do 18:49), które zdaje się same nie fotografują marką Nikon.
hijax_pl - Pią 19 Lut, 2010
maniek6, D90+18-105VR to naprawdę bardzo dobry aparat. I to mimo że stuknęły mu już dwa latka prawie - nadal jest w niezłej formie. I mówię to jako użytkownik D90 żeby nie było
A to że jest on dobrą propozycją najlepiej świadczy polecanie prze osoby same będące w innych systemach
Dziękuję bardzo za każdą wypowiedź i naprawdę wielkie wsparcie od Was!
RB - Pią 19 Lut, 2010
B o g d a n napisał/a: | maniek6 napisał/a: | Prawda nie może być byle jaki, ale skoro 80% ludzi tutaj piszących go poleca to nie jest to wyssane z palca prawda? | Nie, nie jest wyssane z palca ale z tego forum.
Ściśle mówiąc te 80% to tylko 3 osoby (na 5 się wypowiadających do 18:49), które zdaje się same nie fotografują marką Nikon. |
Ty chyba za poważnie podchodzisz do takich pier..ł jak kupno urządzenia do rejestrowania zdjęć. Wszystko zadziała.
BTW - też wolałbym Nikona
choć nim nie fotografuję
ophiuchus - Pią 19 Lut, 2010
komor, nie napisałem że kolega maniek6, ma kupić statyw za tysiaka, tylko taki na jaki będzie go stać (w domyśle taki jaki mu się spodoba). W moim mniemaniu za kwotę 1000 zł można kupić dobry statyw, ale pewnie są tacy, dla których porządny trójnóg zaczyna się od 3 tysi
lupo57 - Pią 19 Lut, 2010
no to i ja się dołączę do 80%
zestaw D90 +18-105 to godna pozycja polecenia
pozdr
Sunders - Pią 19 Lut, 2010
B o g d a n napisał/a: | Ściśle mówiąc te 80% to tylko 3 osoby (na 5 się wypowiadających |
Ściśle mówiąc 3 z 5 to 60%-powielanie błędu skłoniło mnie do sprostowania
Djwalkman - Sob 20 Lut, 2010
Ja wolałbym bardziej Canona 50d niż Nikona d90, bo:
-min. przebieg 100 000 zdjęć (Nikon, nie podaje liczby "pstryków" )
-Częściowo uszczelniona magnezowa obudowa
-Małe szumy i świetna dynamika tonalna
-Korygowanie autofokusu w obiektywie dla 50d (FF i BF czyli ustawianie ostrości przed/za obiektem fotografowanym)
-Jeśli wydasz 2000zł na 40d lub 3000zł na 50d, to zostanie na:
-Canon 60mm f/2.8 (portret, macro, śluby) 1400zł
-Canon 18-55m f/2.8-5.6 (krajobraz) 200zł
-Slik Pro 330 DX (lekki stabilny statyw 250zł
-Marumi CPL DHG Super 52mm (Miał 2. miejsce w teście filtrów polaryzacyjnych, one poprawiają barwę nieba, kontrast i niwelują odblaski) 190zł
-Hoya UV HMC (Ten filtr niweluje promieniowanie UV, ale jego zadanie, to ochrona obiektywu przed zniszczeniem, gdy np. upadnie) 70zł
- Torba na sprzęt i karta/karty pamięci 300zł
-Canon Speedlite 270EX (niezawodna lampa, o umiarkowanej mocy) 450zł
Taki zestaw kosztuje 4900zł, a przecież nie musisz kupować wszystkiego "na hura" lub darować sobie lampę. Mogę ci podać linki ze sklepami
Życzę miłej zabawy.
Według mnie to jest najlepsze możliwe rozwiązanie
Ja bym sobie darował tele, ale jeśli już musisz...
-Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS 850zł (tele, zwierzęta)
lotofag - Sob 20 Lut, 2010
Didżej, a Ty już w ogóle coś dla siebie kupiłeś i sprawdziłeś, że tak polecasz to i tamto? Bo dopiero co sam się zastanawiałeś nad korpusem Canona i 60ką makro...
hijax_pl - Sob 20 Lut, 2010
Djwalkman napisał/a: | Ja wolałbym bardziej Canona 50d niż Nikona d90, bo:
-min. przebieg 100 000 zdjęć (Nikon, nie podaje liczby "pstryków" ) |
Korekta - trzeba umieć poszukać Wystarczy nawet na stronę optycznych zajrzeć http://optyczne.pl/764-Ni...ja_aparatu.html
Djwalkman napisał/a: | - Małe szumy i świetna dynamika tonalna |
Wystarczy wejść na stronę dxo aby się przekonać, że jest dokładnie odwrotnie.
Podsumowując..
lotofag napisał/a: | Didżej, a Ty już w ogóle coś dla siebie kupiłeś i sprawdziłeś, że tak polecasz to i tamto? Bo dopiero co sam się zastanawiałeś nad korpusem Canona i 60ką makro... |
Celna uwaga
Djwalkman - Sob 20 Lut, 2010
Czemu przekręcasz moje słowa, jeżeli mówię TO, to nie tamto, próbowałem doradzić ok. 4 osobom, a ty mnie wyśmiałeś i kompletnie zmieniłeś sens moich słów, opamiętaj się albo naucz się czytać człowieku!!. Powiedziałem że MAŁO szumi, a nie MNIEJ, dla mnie taki poziom szumów jest wystarczający i nie potrzebuję mniejszego ZROZUMIAŁEŚ. Jeżeli nie, to przeczytaj sobie jeszcze raz albo poproś kogoś żeby ci wytłumaczył!!!
hijax_pl napisał/a: |
Podsumowując..
lotofag napisał/a: | Didżej, a Ty już w ogóle coś dla siebie kupiłeś i sprawdziłeś, że tak polecasz to i tamto? Bo dopiero co sam się zastanawiałeś nad korpusem Canona i 60ką makro... |
Celna uwaga |
A czy ty wszystkie obiektywy które polecałeś kupiłeś? hjax_pl Z tego co pamiętam odradzałeś mi Canona 60mm, używałeś go na tyle w swoim Nikonie, żeby coś stwierdzić? Uwaga celna jak AF w Sigmach.
bacruk - Sob 20 Lut, 2010
Dorzucę jeszcze swoich parę groszy jako użytkownik Canona. Uważam, że D90 to świetny korpus w dobrej cenie. Jakby nie moje specyficzne preferencje odnośnie m42 i związanych z tym wymagań to bym go pewnie teraz użytkował. A tak wybrałem droższy sprzęt, niekoniecznie lepszy… i znowu wracamy do punktu wyjścia – to szkła determinują wybór systemu i korpusu. A jak ktoś jeszcze nie wie o co biega to równie dobrze może rzucić monetą. Jak się dowie to wtedy zdecyduje co mu najbardziej leży.
B o g d a n - Sob 20 Lut, 2010
RB napisał/a: | Ty chyba za poważnie podchodzisz do takich pier..ł jak kupno urządzenia do rejestrowania zdjęć. | Taki już jestem - to się bierze z wiekiem.
RB, do rejestracji zdjęć są aparaty w komórkach, a nie lustrzanki.
Lustrzankę można kupić między innymi z dwóch powodów:
1. aby świadomie rozwijać zainteresowania fotografią i wykonywać kreatywne obrazki, albo
2. postawić na półkę i pokazywać znajomym, że mamy lustrzankę; wtedy im większa i droższa, tym zrobi większe wrażenie.
Moje opinie i rady są o tyle czasami różne od innych, że nie piszę tego, co pytający chciałby przeczytać, a to, co wynika z mego przekonania i/lub doświadczenia. Robię to bo mam na to ochotę i czas i jest mi dokładnie obojetne, co zdecyduje pytający z sieci.
Niestety obserwując porady innych, często obserwuję, że użytkownicy nagle potrafią zmienić zdanie. Przykład choćby z tego wątku:
bacruk napisał/a: | Ja bym zrobił tak: CANON EOS 1000D + 18-55mm IS + 55-250mm IS + 50mm1.8II = 2800 + 500 na dodatki. | a potem,
bacruk napisał/a: | Dorzucę jeszcze swoich parę groszy jako użytkownik Canona. Uważam, że D90 to świetny korpus w dobrej cenie..... | Dlaczego tak się dzieje? Myślę, że na to pytanie nie trzeba odpowiadać.
PS
bacruk, wybacz, ale byłeś "pod ręką".
Cytat: | Niestety obserwując porady innych, często obserwuję, że użytkownicy nagle potrafią zmienić zdanie. |
To nie jest zmiana zdania. Poczytaj dokładnie jaki był cel wypowiedzi
SlawGaw - Sob 20 Lut, 2010
Ludzie tajcie se już na luz, po co komu nic nie wnoszące posty w stylu ja to a ty tamto.
Sunders - Sob 20 Lut, 2010
maniek6 napisał/a: | Dziekuję Wam bardzo zza życzliwość i przyjazne odpowiedzi.
Zdecydowałem się na nikona wraz z obiektywem podanego przez SlawGaw. Dziekuję raz jeszcze |
SlawGaw, słusznie-ta wypowiedź maniek6 powinna zakończyć ten wątek.
Jak maniek6 będzie znów potrzebował rad, to znów napisze
Djwalkman, to jeszcze raz...
Djwalkman napisał/a: | Ja wolałbym bardziej Canona 50d niż Nikona d90, bo:
-min. przebieg 100 000 zdjęć (Nikon, nie podaje liczby "pstryków" )
-Częściowo uszczelniona magnezowa obudowa
-Małe szumy i świetna dynamika tonalna |
Skoro mówisz "wolałbym bo" to znaczy że porównujesz. A jak to robisz? Poprzez wymieniane cech wg Ciebie istotnych.
Żywotność (a nie min przebieg ) w przypadku Canona 50D jak również Nikona D90 jest taka sama i wynosi 100tyś klapnięć. Skąd zatem informacja że Nikon nie podaje tej informacji?
Szumy i dynamika: Z Twojej wypowiedzi można wysnuć wniosek że jest lepsza od Nikona D90, bo przecież wolisz 50D od D90. Ale to nie jest prawda, choćby dlatego że Canon ma mniejszą matrycę i prawie o połowę więcej pikseli. Kiedy się nie korzysta z ISO > 800 to w zasadzie można tę cechę pominąć. Ale dla wysokich iso - to już jest dość istotne. A duży szum z definicji zmniejsza rozdzielczość i dynamikę.
Djwalkman napisał/a: | Z tego co pamiętam odradzałeś mi Canona 60mm, używałeś go na tyle w swoim Nikonie, żeby coś stwierdzić? |
No cóż.. Najwidoczniej nie zrozumiałeś wtedy moich wypowiedzi. Może wrócisz i przeczytasz jeszcze raz?
Dla mnie szkła macro o ogniskowej mniejszej niż 100mm nadają się do dokumentacji zbiorów numizmatyków i filatelistów. Nie dość, że będzie blisko soczewy to trzeba jeszcze umieć oświetlić obiekt. Do much czy pasikoników 100 a nawet 150 to minimum. I wtedy można rozważać zachowanie optyczne obiektywów różnych producentów.
Podsumowując: nie muszę testować szkła Canona 60mm żeby stwierdzić że do różnych pszczółek się nadaje średnio.
Djwalkman napisał/a: | Uwaga celna jak AF w Sigmach. |
Pamiętaj, że z tą celnością notoryczne problemy są w systemie C - w N raczej nie jest to problemem. Więc nie uogólniaj
pierpapier - Sob 20 Lut, 2010
hijax_pl napisał/a: | Do much czy pasikoników 100 a nawet 150 to minimum. |
http://ikonos.flog.pl/
Wszystkie macro tego pana sa z nikonowskiej 60tki, wiec sie da i to jak! Jednak wiadomo ze wygodniej miec troche dluzej.
pierpapier, sam sobie odpowiedziałeś.
pierpapier, np ta mucha z ostatniego wpisu - jeśli to jest zrobione przy użyciu tej nowej 60ki to zakładam że były też pierścienie + crop No ale fotka zacna...
A co do pasikoników - zbliż się na odległość 10cm do... żywego aby uzyskać największą skalę - życzę powodzenia
kozidron - Sob 20 Lut, 2010
hijax_pl napisał/a: | pierpapier, np ta mucha z ostatniego wpisu - jeśli to jest zrobione przy użyciu tej nowej 60ki to zakładam że były też pierścienie + crop No ale fotka zacna...
|
no właśnie jak to była 60tka, to mucha chyba była pijana, zmęczona albo przed zawałem bo się ledwo co uwolniła z pajęczyny i przysiadła na chwilę by ochłonąć .
pierpapier, skąd wiesz, że to z 60tki .......?
a fotografia zacna.
pierpapier - Sob 20 Lut, 2010
Cytat: | pierpapier, skąd wiesz, że to z 60tki .......? |
dopytywałem się
pozdrawiam
RB - Nie 21 Lut, 2010
B o g d a n napisał/a: | RB napisał/a: | Ty chyba za poważnie podchodzisz do takich pier..ł jak kupno urządzenia do rejestrowania zdjęć. | Taki już jestem - to się bierze z wiekiem. |
No popatrz, a mi z wiekiem przyszło aby się duperelami nie przejmowac za bardzo. No ale mam jeszcze 3 lata, może dojrzeję...
B o g d a n napisał/a: | RB, do rejestracji zdjęć są aparaty w komórkach, a nie lustrzanki. |
To mógłbys z łaski swojej oświecic mnie co robia lustrzanki? Poza wydawaniem upojnego dzwięku trzaśniecia lustrem, ma się rozumiec...
B o g d a n napisał/a: | Lustrzankę można kupić między innymi z dwóch powodów:
1. aby świadomie rozwijać zainteresowania fotografią i wykonywać kreatywne obrazki, albo
2. postawić na półkę i pokazywać znajomym, że mamy lustrzankę; wtedy im większa i droższa, tym zrobi większe wrażenie. |
Kluczowym w Twojej wypowiedzi jawi się wyrażenie - między innymi. Sprawia ono bowiem, że Twoja wypowiedź jest prawdziwa pomimo tej niemałej ilości innych powodów dla których można kupić lustrzankę...
Na szczęscie Sejm RP pod światłym przywodztwem co poniektórych przedstawicieli Narodu
nie uchwalił jeszcze prawa zakazujacego kupowania lustrzanek poza kilkoma siakimiś smiesznymi pozorami i kazdy może dzieki temu topić swoje pieniądze na sposób prawie dowolnie absurdalny nie wyłaczając kupowania urzadzenia do leżenia w szafie albo do rejestracji zdjęć.
A tak na boku - a dlaczego niby nie zmianiac zdania? W sumie co by się nie kupiło to na etapie poczatkowym będzie działało tak samo. Można śmiało polecac i Pentaxa i Nikona i nawet Canona.
A potem... potem na szczęście pytacza samemu będzie on wiedział co, po co i dlaczego. Przynajmniej istnieje takie niezerowe prawdopodobieństwo....
|
|