forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Uniwersalny obiektyw do EOS-a 50D

vincec - Sob 20 Lut, 2010
Temat postu: Uniwersalny obiektyw do EOS-a 50D
WITAM
szukam uniwersalnego (jeśli tak można go nazwać) obiektywu do eosa 50 d , zamiast kitowego , robienie zdjęć w domu , na dworze , dzieciaki itp.

ghost - Sob 20 Lut, 2010

ile chcesz wydać?
1755 jest fajne, ale i dość drogie.

mavierk - Sob 20 Lut, 2010

17-55IS do 50d, bo nic tańszego się nie opłaca.
MC - Sob 20 Lut, 2010

Przecież ten temat był wałkowany setki razy.
Jest nawet specjalny wątek, przyklejony, żeby nie mnożyć bytów bez potrzeby. Znajduje się tutaj

a co myślicie o tym obiektywie nadaje się ?
Sigma 17-70 f/2.8-4 OS DC HSM

007areka - Sob 20 Lut, 2010

...kiepski, tylko 17-55 lub yyy 16-85 czy jak mu tam ten nowy :wink: .

a zapomniałem o cenie max do 1800
Sunders - Sob 20 Lut, 2010

vincec napisał/a:
o cenie max do 1800

Tamron 17-50/2,8

bacruk - Sob 20 Lut, 2010

nie, maksymalnie uniwersalny będzie 18-270. Pytający nie pisał, że mabyć jasny i dobry optycznie. Do pstryków zajefajny :mrgreen:

bacruk napisał/a:
maksymalnie uniwersalny będzie 18-270. Pytający nie pisał, że mabyć jasny i dobry optycznie

bacruk, jeśli uniweralny=o maksymalnej rozpiętości ogniskowych, to...i tak nie, bo ceny nówki zaczynają się od 1899pln.

To poprośmy vincec, o definicję uniwersalności. Tak możemy strzelać na oślep do woli, tak jak w dziesiątkach innych wątków o podobnej tematyce :!:

vincec, napisz co rozumiesz przez "uniwersalny" obiektyw :?:
tthomass0 - Sob 20 Lut, 2010

dla mnie uniwersalny to automatycznie myślę C 18-200 ,ale chyba to kiepski wybór(chociaż pewnie jest wielu zadowolonych z niego) ,a tak bliżej rzeczywistości to Sigma 17-70 to naprawdę uniwersalny i dobry obiektyw

tthomass0 napisał/a:
dla mnie uniwersalny to automatycznie myślę C 18-200 ,ale chyba to kiepski wybór

otóż niekoniecznie... i tu się zaczyna doradzanie a nie wylewanie własnych opinii przez pryzmat własnych potrzeb :wink:

kozidron - Sob 20 Lut, 2010

vincec,

uniwersalny jest ten ze stopki mavierk'a ja bym brał na dodatek jasny i tani -10-935/2-2.4, vincec, jak się dogadasz to za tą cenę mavierk ci odstąpi, mały problem, że to pod nikona ale przejściówka to załatwi :wink:

kozidron napisał/a:
uniwersalny jest ten ze stopki mavierk'a ja bym brał

Eee tam...
mavierk napisał/a:
17-55IS do 50d, bo nic tańszego się nie opłaca.

witam
uniwersalny znaczy według mnie, tak jak pisałem , którym mógłbym zrobić zdjęcia w domu , na spacerze, dzieciakom jak biegają , a jak bym tym samym obiektywem zrobił kilka dobrych zdjęć podczas meczy koszykówki to by było super :-)

hijax_pl - Sob 20 Lut, 2010

vincec, muszę cię zmartwić - niestety nie ma takiego obiektywu. Będziesz musiał mieć co co najmniej najmniej 2 "uniwersalne"... Np 17-50(55) do domu, spaceru i biegających dzieci, i jakieś jasne tele ok 200mm do koszykówki. Tyle że C17-55/2,8 to daleko poza budżetem więc pozostanie Tamron 17-50VC
lupo57 - Sob 20 Lut, 2010

tak jak pisze hijax_pl złotego środka nie ma

kolejność obiektywów nie jest przypadkowa :wink:

Canon 17-55 f/ 2.8 IS USM (ten odpada u Ciebie ze względu na cenę)
Tamron SP 17-50 F2.8 VC
SIGMA 17-70 OS DC HSM
Canon EF-S 18-135 IS

pozdr

a ten
Sigma 18-250 mm f/3.5-6.3 DC OS HSM
co o nim sądzicie kosztuje 2000 ale jestem skłonny dołożyć tylko żeby mieć fajny uniwersalny obiektyw

lupo57 - Nie 21 Lut, 2010

vincec napisał/a:
a ten
co o nim sądzicie kosztuje 2000 ale jestem skłonny dołożyć tylko żeby mieć fajny uniwersalny obiektyw

na pewno będzie ciemno, co do jakości się nie wypowiem bo nie miałem z nim do czynienia. Choć przypuszczam że szału nie będzie
pozdr

vincec - Nie 21 Lut, 2010

jednak chyba będzie Sigma 17-70 f/2.8-4 OS DC HSM , czytałem kilka recenzji i wypada spoko

myślę że to trafny wybór, teraz tylko zdjęcia pozostało robić
pozdr

edmun - Nie 21 Lut, 2010

vincec napisał/a:
a ten

niestety po przygodach z 18-200 muszę powiedzieć, że jest on po prostu ciemny. podoba mi się tylko jedno :)
Sigma powaliła Canona na głowę jeśli chodzi o szybkość AF (sprawdzane w średnich warunkach świetlnych, ustawiając raz bliżej, raz dalej, raz bliżej i raz dalej.... Canon 18-200 zgubił się 4/10 razy, Sigma tylko 1 raz :) )

bacruk - Nie 21 Lut, 2010

Ja to widzę nieco inaczej. Niestety nie wpisze się w kanon forum. Mam 4stałki i zoom podstawowy. Poza fotografią bardziej ambitną, gdzie sprawdzają się jasne stałki, bywam również nader często na spacerach z dzieciakami, wycieczkach, grillach i innych imprezach zakrapianych. W tych właśnie sytuacjach odczuwam potrzebę posiadania długiej, uniwersalnej, ciemnej lufy ze stabilizacją i zabrania owej jako jedynego obiektywu zamiast plecaka żelastwa.
Długiej ponieważ jak siedzę z piwem i nie chce mi się tyłka ruszyć aby podbiec do sytuacji powiedzmy z 17-50 to wykręcę na 200 i pstryknę.
Ciemnej ponieważ w takich sytuacjach i tak prosi się f8 ze względu na GO.
Ze stabilizacją ponieważ jak wypije to łapy mi się trzęsą.
Na lato sobie takie cudo kupie. Kosztuje tyle co każdy inny obiektyw na liście zakupów i w tych konkretnych warunkach sprawdzi się świetnie. Tak samo jak np. 85/1,8 do portretów.
Owszem mógłbym sobie kupić kompakta albo hybrydę, tylko po co?
Dlatego, biorąc pod uwagę powyższe, proponuje wstrzymać się od polecania każdemu nowopytającemu na dzień dobry 17-55 jako jedynego słusznego. Być może znajduje się w 95% w sytuacjach jak wyżej. Lustra na tyle potaniały, że każdy może sobie kupić i pstrykać radośnie dowoli, tak jak kiedyś kompaktem.

bacruk napisał/a:
Ja to widzę nieco inaczej. Niestety nie wpisze się w kanon forum. Mam 4stałki i zoom podstawowy. Poza fotografią bardziej ambitną, gdzie sprawdzają się jasne stałki, bywam również nader często na spacerach z dzieciakami, wycieczkach, grillach i innych imprezach zakrapianych. W tych właśnie sytuacjach odczuwam potrzebę posiadania długiej, uniwersalnej, ciemnej lufy ze stabilizacją i zabrania owej jako jedynego obiektywu zamiast plecaka żelastwa.
Długiej ponieważ jak siedzę z piwem i nie chce mi się tyłka ruszyć aby podbiec do sytuacji powiedzmy z 17-50 to wykręcę na 200 i pstryknę.
Ciemnej ponieważ w takich sytuacjach i tak prosi się f8 ze względu na GO.
Ze stabilizacją ponieważ jak wypije to łapy mi się trzęsą.
Na lato sobie takie cudo kupie. Kosztuje tyle co każdy inny obiektyw na liście zakupów i w tych konkretnych warunkach sprawdzi się świetnie. Tak samo jak np. 85/1,8 do portretów.
Owszem mógłbym sobie kupić kompakta albo hybrydę, tylko po co?
Dlatego, biorąc pod uwagę powyższe, proponuje wstrzymać się od polecania każdemu nowopytającemu na dzień dobry 17-55 jako jedynego słusznego. Być może znajduje się w 95% w sytuacjach jak wyżej. Lustra na tyle potaniały, że każdy może sobie kupić i pstrykać radośnie dowoli, tak jak kiedyś kompaktem.

tak, najlepiej u cioci na imieninach we wnętrzach robić stałkami lub zoomem 18-200, no i koniecznie lampa na wprost na iso 6400 (najmarniej)
nie ujmując nic temu obiektywowi (18-200) uważam że na spacer na zewnątrz będzie ok, jednak jak wejdziemy do wnętrza to będzie tak jak mówisz f 8-16 :wink:
pozdr

Zasiałem ziarno i ciekaw jestem rozwoju tej dyskusji.
lupo57, Jak sądzisz ile % posiadaczy luster, w tym zadających pytania których by nie zadali gdyby mieli mgliste pojęcie, wykracza w użytkowaniu poza tryb zielony (taki z wyskakującą obligatoryjnie lampą na wprost)?
Jeżeli w pomieszczeniach można kitem to tym bardziej można mega zoomem, wolniej ciemnieje.
Użycie zooma 2,8 i tak wymaga doświetlenia lampą i/lub wysokiego ISO.
Jasna szeroka stałka na imprezy w pomieszczeniach przy świetle zastanym jak najbardziej tak. Lampy używam jedynie wtedy gdy muszę.
Użycie mega zooma nawet z lampą na wprost w trybie zielonym przy wysokim ISO i tak da lepsze efekty niż użycie kompakta lub hybrydy.
Mało kto jest świadomym użytkownikiem lustra i rzeczy które odruchowo odrzucamy (aby nie powiedzieć wyśmiewamy) są na porządku dziennym i użytkownicy są o dziwo bardzo zadowoleni z efektów.

vincec - Nie 21 Lut, 2010

a jaką jasną stałekę możecie polecić

vincec, w Canonie do zapoznania się z tematyką użytkowania jasnych stałek tani, plastikowy ale dobry optycznie C 50/1,8II.
Do pomieszczeń bardziej się nadaje C 28/1.8 ze względu na większe pole widzenia.
Świetna optycznie jest Sigma 30/1,4 ale znowu trzeba szukać tej jedynej ze względu na problemy z AF z Canonem.
Obie propozycje 4xdroższe od pierwszej.

Nie ma tu uniwersalności o której pisałeś.
Za to efekty jakie można uzyskać moim zdaniem rekompensują jej brak.
Czego Ci przede wszystkim brakuje jak użytkujesz kita? Jakiej ogniskowej najczęściej używasz?

bacruk powiem tak, zrobiłem już paręnaście :wink: zdjęć we wnętrzach i prawie zawsze brakowało mi światła, dlatego musiałem doświetlać lampą, podbijać ISO itp. Dlatego doceniam i polecam raczej jasne obiektywy :)

lupo57, racja :!: tyle że zoom 2,8 nie rozwiązuje problemu. Pomiedzy stałką 1.8 zoomem 2,8 a mega od 3,5 przeskok jest +/- proporcjonalny.
Dlatego warto spytać czy ktoś nie będzie tego używał waląc po oczach wbudowaną lampą w trybie automatyki bo wtedy to wsjo ryba. Wtedy nie doceni dobrego światła tylko będzie się wkurzał, że wydał kupę kasy na obiektyw który kończy się na 50 i dalej może sobie zestaw w buty wsadzić bo za krótko.

bacruk ja raczej zakładam, że ktoś kto kupuje lustro choć trochę stara się być świadomym fotografem :wink:
Ja też bym chciał mieć uniwersalny i jasny obiektyw do wszystkiego :mrgreen: niemniej osobiście nie zdecydowałbym się na superzoom do wnętrz. Na zewnątrz jak najbardziej bo i tak się przymyka obiektyw i wtedy jest sens stosowania takiego sprzętu.
Dlatego ja osobiście jako obiektyw uniwersalny traktuje zoom ze stałym światłem i szerokokątny (to moje osobiste preferencje) stabilizacja nie jest konieczna :)

lupo57 napisał/a:
ktoś kto kupuje lustro choć trochę stara się być świadomym fotografem
nie chce się na siłę sprzeczać :smile: Z tego co widzę po znajomych osobach to może 1 na 20 wpisuje się w powyższe :cry: Przy czym jedna odpowiada na pytania jak w temacie, może 5 pyta niezbyt rozumiejąc po co pytają a pozostałe mają to gdzieś i pstrykają kitem. No może ktoś tam jeszcze po środku się łamie we właściwym kierunku :wink:

Konkludując, zanim zaczniemy odpowiadać na pytania nie znając sytuacji pytającego to chociaż starajmy się zadać pytania pomocnicze. To pomoże wstrzelić się w potrzeby kogoś kto zwraca się po pomoc. IMO błędnie jest zakładać z góry, że ktoś postrzega/zacznie postrzegać fotografię tak jak my. Obiektyw jest jedynie drogą do celu(narzędziem). A jeżeli ktoś nie ma celu poza tym aby wyszło „ładne” zdjęcie..? Ma za to potrzebę pstryknięcia widoczku, uwiecznienia uroczystości, biegających dzieci a w przypływie kreatywności zbliżenia ptaszka na gałęzi…

Jeszcze raz podkreślę, lustro przestało być elitarnym sprzętem.

bacruk napisał/a:

Jeszcze raz podkreślę, lustro przestało być elitarnym sprzętem.

ja nigdy nie twierdziłem że tak nie jest :razz:

lupo57, nie jesteś też oponentem w tej dyskusji :mrgreen:

bacruk napisał/a:
lupo57, nie jesteś też oponentem w tej dyskusji :mrgreen:

:lol: , a miałem być ? , poprawię się następnym razem :wink:

stopliniak - Pon 12 Gru, 2011

Witam. Jestem tutaj nowy.Posiadam C50d z obiektywem EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM już prawie rok, jestem z niego bardzo zadowolony. Jestem amatorem. Zdjęcia robię głównie na rodzinnych imprezach, na wakacjach, spacerach itp.
Chciałbym poprosić kolegów o pomoc w doborze obiektywu.Mogę przeznaczyć na ten cel max. około 4tys. zł. Biorę po uwagę coś z L, a dokładnie EF 24-105 f/4 L IS USM lub EF 70-200 f/4 L IS USM. Tym drugim miałem przyjemność bawić się kilka miesięcy temu, efekt super jest tylko jedno ale, za duży do domu. Myślę, że ten 24 byłby dla mnie bardziej odpowiedni i bardziej uniwersalny, choć patrząc na to z drugiej strony 70-ka byłaby przedłużeniem tego co mam i to na dużo wyższym poziomie.
Proszę kolegów o poradę, z góry dziękuję. :grin:

moronica - Pon 12 Gru, 2011

stopliniak, wybor czy wymienic 17-85 czy dolozyc cos na przedluzenie powinien nalezec do ciebie, to ty wiesz najlepiej jakich ogniskowych ci potrzeba
kufel - Pon 12 Gru, 2011

stopliniak, to Twoje potrzeby powinny określić jaki typ obiektywu potrzebujesz a nie zakres budżetu ,bo tak to można wszystko doradzić ;) jako ze masz już 17-85 to bardziej rozsądnym wydaje sie kupić 70-200...
pawkon - Pon 12 Gru, 2011

Ja stawiam na Canon EF-S 18-135 f3,5-5,6 IS

Obiektyw w sam raz do wszystkiego :!:
Przy tym nie wygórowana cena, w miarę solidna jakość i zakres ogniskowych.
Sam go używam i jestem zadowolony. :smile:

kufel - Pon 12 Gru, 2011

pawkon napisał/a:
Ja stawiam na Canon EF-S 18-135 f3,5-5,6 IS
ale po co? mozna go polecic jako pierwszy obiektyw na początek ale w tym momencie to jest dublowanie ogniskowych bo kolega stopliniak ma juz 17-85. no chyba ze priorytetem jest posiadanie obiektywy "uniwersalnego" i "do wszystkiego"* .

*- cudzysłów użyty umyślnie.

pawkon - Pon 12 Gru, 2011

stopliniak ma juz 17-85. no chyba ze priorytetem jest posiadanie obiektywy "uniwersalnego" i "do wszystkiego"* .

Ale długi koniec to 85 a nie 135. Jakaś mała różnica, ale zawsze coś :mrgreen:
Przy cropie 1,6= 28,8-216.
Czego chcieć więcej :?:

Dla mnie najbardziej uniwersalny by był Canon EF 28-300 mm f/3.5-5.6L IS USM :grin:

kufel - Pon 12 Gru, 2011

pawkon napisał/a:
Dla mnie najbardziej uniwersalny by był Canon EF 28-300 mm f/3.5-5.6L IS USM :grin:
nie tędy droga ;)

pawkon napisał/a:
Ale długi koniec to 85 a nie 135. Jakaś mała różnica, ale zawsze coś :mrgreen:
Przy cropie 1,6= 28,8-216.
to teraz policz ile da mu 200 mm na apsc ;)

pawkon napisał/a:
Czego chcieć więcej :?:
lepszej jakości wykonania, autofokusa, lepszej optyki. to wszystko jest w 70-200.
komor - Pon 12 Gru, 2011

stopliniak, skoro nie potrzebujesz czegoś dłuższego (bo 70-200 już sobie obadałeś) to sprzedaj 17-85 i kup sobie EF-S 17-55/2,8 IS, a za pozostałą kasę stałkę 85/1.8 do portretów. Zestaw wypas.
stopliniak - Pon 12 Gru, 2011

Dzięki za pomoc.
Kiedy opadną świąteczne emocje i ceny, to udam się do sklepu i kupię sobie 70-200.
Jeszcze raz dzięki i wszystkim Wesołych Świąt i super świątecznych fotek.
Pozdrawiam.

kufel - Pon 12 Gru, 2011

stopliniak napisał/a:
Kiedy opadną świąteczne emocje i ceny, to udam się do sklepu i kupię sobie 70-200.
a co zaważyło na takiej decyzji? propozycja komora też warta rozważenia.
maput - Pon 12 Gru, 2011

kufel napisał/a:
propozycja komora też warta rozważenia.

Powiedziałbym, że ciekawsza.

kufel - Pon 12 Gru, 2011

maput napisał/a:
Powiedziałbym, że ciekawsza.
czy ciekawsza? to zależy ;)
mozer - Pon 12 Gru, 2011

Jeżeli kolega jest zadowolony z takiego obiektywu jak 17-85, to nie szkoda kasy na eLkę? ;)
stopliniak - Wto 13 Gru, 2011

Nie dubluje ogniskowej, a 200 zawsze się przyda kiedy proboszcz nie pozwala podejść bliżej.
kufel - Wto 13 Gru, 2011

stopliniak napisał/a:
Nie dubluje ogniskowej,
jeśli kupujesz 70-200 to racja , w zasadzie nie dublujesz. a było by tak gdybyś kupil 24-105

Cytat:
a 200 zawsze się przyda kiedy proboszcz nie pozwala podejść bliżej.
i w wielu innych sytuacjach ;)