|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Sigma 17-50/2.8 EX DC OS HSM
oranżewski - Nie 21 Lut, 2010 Temat postu: Sigma 17-50/2.8 EX DC OS HSM http://www.optyczne.pl/26...iwersalny_.html
no no no...
ov_Darkness - Nie 21 Lut, 2010
Jest dobrze!
Ale znacznie bardziej cieszy 70-200/2.8OS
Ciekawi mnie to nowe szkło FLD. Jeśli Sigma się faktycznie postarała, to jest to szkło dla mnie! (chociaż to 17-50 też mi się podoba, ciekawe, jak ceny)
as... - Nie 21 Lut, 2010
może w końcu czas zmienić 17-40L...
podobają mi się te nowe sigmy.
bacruk - Nie 21 Lut, 2010
as..., nie rób niczego pochopnie Przypomnij sobie dlaczego wybrałeś ten obiektyw.
as... - Nie 21 Lut, 2010
spokojne nie zrobię nic pochopnie
Sz@kal - Nie 21 Lut, 2010
Czekam na testy tego szkła... rozważam właśnie zakup D90 + Tamron 17-50 f2.8 VC ale może ta Sigma okaże się odpowiedniejsza...? Tyle, że pewnie będzie kosztowała ok 3500zł
komor - Nie 21 Lut, 2010
as... napisał/a: | może w końcu czas zmienić 17-40L... |
To jednak trochę Cię uwiera? Ale nie wiem czy Sigma będzie szczelniejsza niż Canon 17-55 IS, nawet jak optycznie będzie przyzwoita.
Sz@kal napisał/a: | może ta Sigma okaże się odpowiedniejsza...? Tyle, że pewnie będzie kosztowała ok 3500zł |
Nie może być cenowo porównywalna do Canona EF-S 17-55 IS, bo to nie miałoby sensu. To inna sytuacja niż np. z Sigmą 50/1.4 która jest droższa od odpowiednika Canon – bo EF 50/1.4 jest dość stary i specjalnie wybitny nie jest. W zoomach Sigma tak nie błyszczała, przynajmniej jak dotąd i konkurowała głównie ceną, oferując przyzwoite konstrukcje za sensowne pieniądze, a nie full-wypas za cenę premium.
zwirek210 - Pon 22 Lut, 2010
Z niecierpliwoscią czekam na test Chociaz zamierzam zmienić mojego Cropa na ff a wówczas to szkło nie dla mnie
Sz@kal - Pon 22 Lut, 2010
komor, w takim razie nie mogę się doczekać testów i mam nadzieję, że okaże się lepsza od Tamrona a i niewiele droższa
A właśnie kiedy można się spodziewać pierwszych testów i przede wszystkim ceny???
Arek - Pon 22 Lut, 2010
Z K-Consult, dystrybutorem Sigmy, współpraca układa nam się dobrze. Zawsze starają się wysłać nam obiektyw do testów zaraz po pojawieniu się go w Polsce. Na razie nie znam jednak żadnych terminów.
rosim - Pon 22 Lut, 2010
Na angielskiej stronie sigmy wyczytałem, że 17-50 ma kosztować 899,99 funtów, chyba drogo, bo na tej samej stronie 17-70OS HSM kosztuje niewiele ponad 400 funtów.
MM - Pon 22 Lut, 2010
Jak ma tyle kosztować to nikt tego nie kupi bo z Tamronem optycznie raczej nie wygra. Już remis będzie wielkim osiągnięciem dla Sigmy.
MC - Pon 22 Lut, 2010
Z Tamronem? Przecież to już praktycznie cena C17-55. Myślę, że góra 2300 można za to dać, o ile będzie bardzo dobra optycznie.
Arek - Pon 22 Lut, 2010
W Polsce cena sugerowana ma wynosić ok. 2700 zł. Więc pewnie ok. 2500 zł na półkach. Nie jest to jednak całkowicie pewna informacja, bo ostateczne decyzje jeszcze nie zostały podjęte.
rosim - Pon 22 Lut, 2010
Mnie też trochę ta cena 899,99 funtów za 17-50 na angielskiej stronie sigmy trochę zastanawia, bo przy pozostałych nowych modelach ceny jeszcze nie ma, być może jest to pomyłka, chociaż kto wie...
P_M_ - Pon 22 Lut, 2010
rosim napisał/a: | Mnie też trochę ta cena 899,99 funtów za 17-50 na angielskiej stronie sigmy trochę zastanawia, bo przy pozostałych nowych modelach ceny jeszcze nie ma, być może jest to pomyłka, chociaż kto wie... |
Nikt normalny w UK takiej ceny nie wystawi. W Irlandii napewno tak, ale nie w UK. Sigma nie ma az tak duzej renomy. Zauwaz, ze jessops wycofal sigmy z salonow i sa same tampony.
Nie przejmuj sie cenami sugerowanymi, bo one zakladaja chorendalne marze, a sklepy i tak moga z cena zrobic, co chca.
f11whocares - Pon 22 Lut, 2010
P_M_ napisał/a: | [ Zauwaz, ze jessops wycofal sigmy z salonow i sa same tampony.
. |
Ale co ty za bzury wypisujesz
zwirek210 - Wto 23 Lut, 2010
Przy okazji dowiedziałem się ze bardziej polecacie tamrona 17-55 niz obecna sigmę. Czy TAK ?
lupo57 - Wto 23 Lut, 2010
zwirek210 napisał/a: | Przy okazji dowiedziałem się ze bardziej polecacie tamrona 17-55 niz obecna sigmę. Czy TAK ? |
co tu polecać, przecież nikt nowej sigmy nie miał w ręku
lotofag - Wto 23 Lut, 2010
lupo57 napisał/a: | zwirek210 napisał/a: | Przy okazji dowiedziałem się ze bardziej polecacie tamrona 17-55 niz obecna sigmę. Czy TAK ? |
co tu polecać, przecież nikt nowej sigmy nie miał w ręku |
A nie chodzi czasem o Sigmę 18-50/2.8 ('obecną', nie nową)?
zwirek210 - Wto 23 Lut, 2010
lotofag Oczywiście że tak kolega lupo57 źle przeczytał mój post wyraźnie napisałem OBECNĄ WERSJĘ.
lupo57 - Wto 23 Lut, 2010
mea culpa
as... - Sro 24 Lut, 2010
Arek napisał/a: | W Polsce cena sugerowana ma wynosić ok. 2700 zł. Więc pewnie ok. 2500 zł na półkach. Nie jest to jednak całkowicie pewna informacja, bo ostateczne decyzje jeszcze nie zostały podjęte. |
2700 to i tak blisko ceny c17-55...
Ciekawe jakie będzie optycznie to szkło i jak będzie jadło paprochy
leszek3 - Sro 24 Lut, 2010
as... napisał/a: | Arek napisał/a: | W Polsce cena sugerowana ma wynosić ok. 2700 zł. Więc pewnie ok. 2500 zł na półkach. |
2700 to i tak blisko ceny c17-55... |
Niestety...
Więc uwzględniając niepewność co do działania AF dochodzimy do wniosku, że z tej Sigmy wielce ucieszą się nikoniarze, bo albo ją właśnie kupią, albo poczekają, aż Nikkor zmuszony konkurencją wprowadzi vr do swojego jasnego zooma i obniży ceny.
P_M_ - Sro 24 Lut, 2010
f11whocares napisał/a: | P_M_ napisał/a: | [ Zauwaz, ze jessops wycofal sigmy z salonow i sa same tampony.
. |
Ale co ty za bzury wypisujesz | Bzura to rzeka, a ja nawet nad nia nawet nie stalem, wiec nie wiem.
Chodzi mi o to, ze moze i droga, ale uznana siec pozwolila sobie wycofac ze swoich salonow optyke sigmy (moze nie ze wszystkich). Swiadczy to o tym, ze sigma jako marka nie jest specjalnie powazana w UK. Powazanej marki raczej nikt rozsadny by nie usunal z salonow. Wysokich cen wiec nie beda dyktowac, bo nie maja podstaw. Teraz juz jasne?
Przyznam, ze na wyprzedazy sigm w jessopsie skorzystalem, bo zakupilem nowiutka 12-24 za 250 funtow.
Podejrzewam, ze sigme moga teraz sprzedawac online, ale mnie to nie urzadza, bo sigme jednak trzeba przetestowac, jesli nie na AF to na ostrosc.
Raideur - Sob 08 Maj, 2010
Sigma 17-50/2.8 EX DC OS HSM czy jest porownywalna z 17-55 mm N ?
maczetka - Sob 08 Maj, 2010
Raideur napisał/a: | Sigma 17-50/2.8 EX DC OS HSM czy jest porownywalna z 17-55 mm N ? |
jesli masz na mysli porownanie subiektywnych wrazen z uzytkowania czy obrazowania, to dla mnie kompletnie nieporownywalna.
chocby dlatego, ze o ile wiem to przynajmniej w PL jest tak jakby... niezmaterializowana
Raideur - Nie 09 Maj, 2010
Prawde mowiac zastanawiam sie nad zakupemN 17-55mm 2.8 ,i moze ktos z was orientuje sie czy jest jakis tanszy zamiennik ,oczywiscie ktory by dorywnywal jakoscia etc ?
Bo wykonanie wazne ,ale dla mnei wazne by mozna nim robic naprawe dobre ostre fotki;)
Sz@kal - Nie 09 Maj, 2010
Wypada albo czekać na ową Sigmę (i zobaczyć co będzie warta) albo zakupić Tamrona 17-50... Albo czekać i zbierać gotówkę na Nikkorka, który i tak będzie najlepszy, chyba że bierzesz też pod uwagę wskaźnik jakość/cena - wtedy spytaj kogoś kto miał do czynienia z tymi szkłami (oczywiście pomijając nieobecną sigmę) by móc się wypowiedzieć na ten temat szerzej... Ja miałem podobny dylemat ale pieniądze powiedziały mi, że Nikkor odpada /
MAF - Pon 12 Lip, 2010
Nie podoba mi się wstawienie do obiektywu EX okrojonego silnika HSM.
W ogóle szkiełko wygląda jak 17-70, a nie jak przyzwoity EX
komor - Wto 13 Lip, 2010
Ja też przestałem myśleć o tym szkle, jak doczytałem, że nie ma FTM. Akurat w takim „reporterskim” zoomie f/2,8 mogłoby się przydać, skoro nawet w szkle 10-20 wstawili pełny HSM z FTM. To ja już wolę Canona, nawet jak okaże się, że pod pewnymi względami Sigma jest lepsza. Tym bardziej, że Canon ma 5 mm na długim końcu, co zawsze może się przydać. Zobaczę jeszcze, co powie test.
Ciekawe co jest powodem wstawienia okrojonego HSM.
Wujek_Pstrykacz - Sro 14 Lip, 2010
Oszczędności budżetowe, Komor, wszyscy oszczędzają.
komor - Sro 14 Lip, 2010
Ale to można w UWA zaoszczędzić, a nie w zoomie standardowym. Szczególnie jak to ma być EX.
Baku - Sro 14 Lip, 2010
L to - jak mawiają - skrót od Luxury. Ok.
A to EX to co? EXpensive?
moronica - Sro 14 Lip, 2010
podejrzewam, ze od expert
veenee - Sro 14 Lip, 2010
moronica napisał/a: | podejrzewam, ze od expert |
albo "exquisite"
MC - Sro 14 Lip, 2010
Excellence, przynajmniej tak twierdzi Sigma.
ov_Darkness - Pon 26 Lip, 2010
Jest już na B&H i jeśli moje obliczenia mnie nie mylą (oparte na cenach 17-70/2.8-4), to w PL 17-50/2.8 powinna mieć cenę ok 2650.
Swoją drogą niezłe jaja: MSRP to 980USD, a B&H ją pcha za 670USD....
Ciekaw jestem, czy taka sama jazda będzie z nadchodzącym 70-200OS. MSRP 1500funciaków, czyli 2250USD.
Jeśli będzie taki sam spadek ceny MSRP w stosunku do "street price", to cena końcowa to jakieś 1500USD. biorąc to pod uwagę, polska cena 70-200OS wyniesie ok 5900PLN.
Trochę drogo, biorąc pod uwagę , że 70-200VRII kosztuje ok 7 tys, a VRI można kupić słabo używanego za ok 5.5-6k.
Sigma będzie musiała mieć REWELACYJNE szkło, żeby powalczyć w tym segmencie cenowym.
Osobiście uważam, że o ile cena za 17-50 ( przy wysokiej jakości optycznej szkła), jest skalkulowana prawidłowo, o tyle cena 70-200 (to jedynie interpolacja, ale zawsze), jest wzięta z sufitu. To szkło nie powinno kosztować więcej niż 4-4.5k! (chyba, że będzie lepsze optycznie od 70-200VR, w co wątpię)
|
|