forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Sigma 17-50/2.8 EX DC OS HSM

oranżewski - Nie 21 Lut, 2010
Temat postu: Sigma 17-50/2.8 EX DC OS HSM
http://www.optyczne.pl/26...iwersalny_.html

no no no... :wink:

ov_Darkness - Nie 21 Lut, 2010

Jest dobrze!

Ale znacznie bardziej cieszy 70-200/2.8OS :D

Ciekawi mnie to nowe szkło FLD. Jeśli Sigma się faktycznie postarała, to jest to szkło dla mnie! :D (chociaż to 17-50 też mi się podoba, ciekawe, jak ceny)

as... - Nie 21 Lut, 2010

może w końcu czas zmienić 17-40L...

podobają mi się te nowe sigmy.

bacruk - Nie 21 Lut, 2010

as..., nie rób niczego pochopnie :smile: Przypomnij sobie dlaczego wybrałeś ten obiektyw.
as... - Nie 21 Lut, 2010

spokojne nie zrobię nic pochopnie :cool:
Sz@kal - Nie 21 Lut, 2010

Czekam na testy tego szkła... rozważam właśnie zakup D90 + Tamron 17-50 f2.8 VC ale może ta Sigma okaże się odpowiedniejsza...? Tyle, że pewnie będzie kosztowała ok 3500zł :(
komor - Nie 21 Lut, 2010

as... napisał/a:
może w końcu czas zmienić 17-40L...

To jednak trochę Cię uwiera? :) Ale nie wiem czy Sigma będzie szczelniejsza niż Canon 17-55 IS, nawet jak optycznie będzie przyzwoita.

Sz@kal napisał/a:
może ta Sigma okaże się odpowiedniejsza...? Tyle, że pewnie będzie kosztowała ok 3500zł

Nie może być cenowo porównywalna do Canona EF-S 17-55 IS, bo to nie miałoby sensu. To inna sytuacja niż np. z Sigmą 50/1.4 która jest droższa od odpowiednika Canon – bo EF 50/1.4 jest dość stary i specjalnie wybitny nie jest. W zoomach Sigma tak nie błyszczała, przynajmniej jak dotąd i konkurowała głównie ceną, oferując przyzwoite konstrukcje za sensowne pieniądze, a nie full-wypas za cenę premium.

zwirek210 - Pon 22 Lut, 2010

Z niecierpliwoscią czekam na test :) Chociaz zamierzam zmienić mojego Cropa na ff a wówczas to szkło nie dla mnie :(
Sz@kal - Pon 22 Lut, 2010

komor, w takim razie nie mogę się doczekać testów i mam nadzieję, że okaże się lepsza od Tamrona a i niewiele droższa :)
A właśnie kiedy można się spodziewać pierwszych testów i przede wszystkim ceny???

Arek - Pon 22 Lut, 2010

Z K-Consult, dystrybutorem Sigmy, współpraca układa nam się dobrze. Zawsze starają się wysłać nam obiektyw do testów zaraz po pojawieniu się go w Polsce. Na razie nie znam jednak żadnych terminów.
rosim - Pon 22 Lut, 2010

Na angielskiej stronie sigmy wyczytałem, że 17-50 ma kosztować 899,99 funtów, chyba drogo, bo na tej samej stronie 17-70OS HSM kosztuje niewiele ponad 400 funtów.
MM - Pon 22 Lut, 2010

Jak ma tyle kosztować to nikt tego nie kupi bo z Tamronem optycznie raczej nie wygra. Już remis będzie wielkim osiągnięciem dla Sigmy.
MC - Pon 22 Lut, 2010

Z Tamronem? Przecież to już praktycznie cena C17-55. Myślę, że góra 2300 można za to dać, o ile będzie bardzo dobra optycznie.
Arek - Pon 22 Lut, 2010

W Polsce cena sugerowana ma wynosić ok. 2700 zł. Więc pewnie ok. 2500 zł na półkach. Nie jest to jednak całkowicie pewna informacja, bo ostateczne decyzje jeszcze nie zostały podjęte.
rosim - Pon 22 Lut, 2010

Mnie też trochę ta cena 899,99 funtów za 17-50 na angielskiej stronie sigmy trochę zastanawia, bo przy pozostałych nowych modelach ceny jeszcze nie ma, być może jest to pomyłka, chociaż kto wie...
P_M_ - Pon 22 Lut, 2010

rosim napisał/a:
Mnie też trochę ta cena 899,99 funtów za 17-50 na angielskiej stronie sigmy trochę zastanawia, bo przy pozostałych nowych modelach ceny jeszcze nie ma, być może jest to pomyłka, chociaż kto wie...

Nikt normalny w UK takiej ceny nie wystawi. W Irlandii napewno tak, ale nie w UK. Sigma nie ma az tak duzej renomy. Zauwaz, ze jessops wycofal sigmy z salonow i sa same tampony.
Nie przejmuj sie cenami sugerowanymi, bo one zakladaja chorendalne marze, a sklepy i tak moga z cena zrobic, co chca.

f11whocares - Pon 22 Lut, 2010

P_M_ napisał/a:
[ Zauwaz, ze jessops wycofal sigmy z salonow i sa same tampony.
.

Ale co ty za bzury wypisujesz

zwirek210 - Wto 23 Lut, 2010

Przy okazji dowiedziałem się ze bardziej polecacie tamrona 17-55 niz obecna sigmę. Czy TAK ?
lupo57 - Wto 23 Lut, 2010

zwirek210 napisał/a:
Przy okazji dowiedziałem się ze bardziej polecacie tamrona 17-55 niz obecna sigmę. Czy TAK ?

co tu polecać, przecież nikt nowej sigmy nie miał w ręku

lotofag - Wto 23 Lut, 2010

lupo57 napisał/a:
zwirek210 napisał/a:

co tu polecać, przecież nikt nowej sigmy nie miał w ręku

A nie chodzi czasem o Sigmę 18-50/2.8 ('obecną', nie nową)? ;)

zwirek210 - Wto 23 Lut, 2010

lotofag Oczywiście że tak kolega lupo57 źle przeczytał mój post wyraźnie napisałem OBECNĄ WERSJĘ.
lupo57 - Wto 23 Lut, 2010

mea culpa :razz:
as... - Sro 24 Lut, 2010

Arek napisał/a:
W Polsce cena sugerowana ma wynosić ok. 2700 zł. Więc pewnie ok. 2500 zł na półkach. Nie jest to jednak całkowicie pewna informacja, bo ostateczne decyzje jeszcze nie zostały podjęte.

2700 to i tak blisko ceny c17-55...
Ciekawe jakie będzie optycznie to szkło i jak będzie jadło paprochy

leszek3 - Sro 24 Lut, 2010

as... napisał/a:
Arek napisał/a:
W Polsce cena sugerowana ma wynosić ok. 2700 zł. Więc pewnie ok. 2500 zł na półkach.

2700 to i tak blisko ceny c17-55...

Niestety...
Więc uwzględniając niepewność co do działania AF dochodzimy do wniosku, że z tej Sigmy wielce ucieszą się nikoniarze, bo albo ją właśnie kupią, albo poczekają, aż Nikkor zmuszony konkurencją wprowadzi vr do swojego jasnego zooma i obniży ceny.

P_M_ - Sro 24 Lut, 2010

f11whocares napisał/a:
P_M_ napisał/a:
[ Zauwaz, ze jessops wycofal sigmy z salonow i sa same tampony.
.

Ale co ty za bzury wypisujesz
Bzura to rzeka, a ja nawet nad nia nawet nie stalem, wiec nie wiem.

Chodzi mi o to, ze moze i droga, ale uznana siec pozwolila sobie wycofac ze swoich salonow optyke sigmy (moze nie ze wszystkich). Swiadczy to o tym, ze sigma jako marka nie jest specjalnie powazana w UK. Powazanej marki raczej nikt rozsadny by nie usunal z salonow. Wysokich cen wiec nie beda dyktowac, bo nie maja podstaw. Teraz juz jasne?
Przyznam, ze na wyprzedazy sigm w jessopsie skorzystalem, bo zakupilem nowiutka 12-24 za 250 funtow.
Podejrzewam, ze sigme moga teraz sprzedawac online, ale mnie to nie urzadza, bo sigme jednak trzeba przetestowac, jesli nie na AF to na ostrosc.

Raideur - Sob 08 Maj, 2010

Sigma 17-50/2.8 EX DC OS HSM czy jest porownywalna z 17-55 mm N ?
maczetka - Sob 08 Maj, 2010

Raideur napisał/a:
Sigma 17-50/2.8 EX DC OS HSM czy jest porownywalna z 17-55 mm N ?

jesli masz na mysli porownanie subiektywnych wrazen z uzytkowania czy obrazowania, to dla mnie kompletnie nieporownywalna.
chocby dlatego, ze o ile wiem to przynajmniej w PL jest tak jakby... niezmaterializowana :-)

Raideur - Nie 09 Maj, 2010

Prawde mowiac zastanawiam sie nad zakupemN 17-55mm 2.8 ,i moze ktos z was orientuje sie czy jest jakis tanszy zamiennik ,oczywiscie ktory by dorywnywal jakoscia etc ?
Bo wykonanie wazne ,ale dla mnei wazne by mozna nim robic naprawe dobre ostre fotki;)

Sz@kal - Nie 09 Maj, 2010

Wypada albo czekać na ową Sigmę (i zobaczyć co będzie warta) albo zakupić Tamrona 17-50... Albo czekać i zbierać gotówkę na Nikkorka, który i tak będzie najlepszy, chyba że bierzesz też pod uwagę wskaźnik jakość/cena - wtedy spytaj kogoś kto miał do czynienia z tymi szkłami (oczywiście pomijając nieobecną sigmę) by móc się wypowiedzieć na ten temat szerzej... Ja miałem podobny dylemat ale pieniądze powiedziały mi, że Nikkor odpada :wink: / :sad:
MAF - Pon 12 Lip, 2010

Nie podoba mi się wstawienie do obiektywu EX okrojonego silnika HSM.

W ogóle szkiełko wygląda jak 17-70, a nie jak przyzwoity EX :(

komor - Wto 13 Lip, 2010

Ja też przestałem myśleć o tym szkle, jak doczytałem, że nie ma FTM. Akurat w takim „reporterskim” zoomie f/2,8 mogłoby się przydać, skoro nawet w szkle 10-20 wstawili pełny HSM z FTM. To ja już wolę Canona, nawet jak okaże się, że pod pewnymi względami Sigma jest lepsza. Tym bardziej, że Canon ma 5 mm na długim końcu, co zawsze może się przydać. Zobaczę jeszcze, co powie test. :)
Ciekawe co jest powodem wstawienia okrojonego HSM.

Wujek_Pstrykacz - Sro 14 Lip, 2010

Oszczędności budżetowe, Komor, wszyscy oszczędzają. :razz:
komor - Sro 14 Lip, 2010

Ale to można w UWA zaoszczędzić, a nie w zoomie standardowym. :) Szczególnie jak to ma być EX.
Baku - Sro 14 Lip, 2010

L to - jak mawiają - skrót od Luxury. Ok.
A to EX to co? EXpensive? :mrgreen:

moronica - Sro 14 Lip, 2010

podejrzewam, ze od expert
veenee - Sro 14 Lip, 2010

moronica napisał/a:
podejrzewam, ze od expert

albo "exquisite"

MC - Sro 14 Lip, 2010

Excellence, przynajmniej tak twierdzi Sigma.
ov_Darkness - Pon 26 Lip, 2010

Jest już na B&H i jeśli moje obliczenia mnie nie mylą (oparte na cenach 17-70/2.8-4), to w PL 17-50/2.8 powinna mieć cenę ok 2650.
Swoją drogą niezłe jaja: MSRP to 980USD, a B&H ją pcha za 670USD....
Ciekaw jestem, czy taka sama jazda będzie z nadchodzącym 70-200OS. MSRP 1500funciaków, czyli 2250USD.
Jeśli będzie taki sam spadek ceny MSRP w stosunku do "street price", to cena końcowa to jakieś 1500USD. biorąc to pod uwagę, polska cena 70-200OS wyniesie ok 5900PLN.
Trochę drogo, biorąc pod uwagę , że 70-200VRII kosztuje ok 7 tys, a VRI można kupić słabo używanego za ok 5.5-6k.
Sigma będzie musiała mieć REWELACYJNE szkło, żeby powalczyć w tym segmencie cenowym.
Osobiście uważam, że o ile cena za 17-50 ( przy wysokiej jakości optycznej szkła), jest skalkulowana prawidłowo, o tyle cena 70-200 (to jedynie interpolacja, ale zawsze), jest wzięta z sufitu. To szkło nie powinno kosztować więcej niż 4-4.5k! (chyba, że będzie lepsze optycznie od 70-200VR, w co wątpię)