forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Sigma 85 mm f/1.4 EX DG HSM

goltar - Nie 21 Lut, 2010
Temat postu: Sigma 85 mm f/1.4 EX DG HSM
http://www.optyczne.pl/index.php?news=2703
mavierk - Nie 21 Lut, 2010

dobra dobra, kiedy jakieś zdjęcia przykładowe? :)
nazgul - Nie 21 Lut, 2010

No no, cały wysyp ciekawych propozycji - czyzby SIGMALUX II? A ja znalazłem plotkę Nikkora 35-70/4 VR... :)
palindrom - Nie 21 Lut, 2010

mavierk napisał/a:
dobra dobra, kiedy jakieś zdjęcia przykładowe? :)

Jest ich mnóstwo, z tym że akurat nie do tego obiektywu :P

lupo57 - Nie 21 Lut, 2010

nazgul napisał/a:
A ja znalazłem plotkę Nikkora 35-70/4 VR... :)

zakres ogniskowych ni przypiął ni przyłatał i światło 4 ;]

nazgul - Nie 21 Lut, 2010

lupo57 napisał/a:
nazgul napisał/a:
A ja znalazłem plotkę Nikkora 35-70/4 VR... :)

Tez tak uważam, tylko że Nikon już jeden taki ma. D i jaśniejszy, ale ten sam zakres...

Co do Sigmy zaś - niecierpliwie czekam na testy 85 i nowej 70-200/2,8. Ten ostatni mocno mnie interesuje...

SlawGaw - Nie 21 Lut, 2010

Z wszystkich dzisiejszych nowości Sigmy jest to jedyne szkło które rzeczywiście by mi się przydało. Chyba pierwsza "niefirmówka", z takim światłem i ogniskową, z AF.
Sunders - Nie 21 Lut, 2010

Ciekawe czy z S85/1,4, to będzie "powtórka z rozrywki" z S50/1,4=bardzo dobra optyka, solidne wykonanie i kiepski AF i trafienie egzemplarza z dobrym AF będzie jak gra w lotto :???:
SlawGaw - Nie 21 Lut, 2010

Swoją drogą, kupując wszystkie dzisiaj zapowiadane obiektywy Sigmy, można by złożyć sobie całkiem niezły, uniwersalny komplecik obiektywów.

lupo57 napisał/a:
no i dzisiaj Nikkor 35-70/2.8 oficjalnie przestał robić zdjęcia :D
palindrom napisał/a:
Jest ich mnóstwo, z tym że akurat nie do tego obiektywu :P
liczę na to, że Sigma z swoim obrazkiem będzie unikatowa, ba, nawet pobije 85L, jak wg wielu 50/1.4 pobiła 50L ;)

Sunders napisał/a:
Ciekawe czy z S85/1,4, to będzie "powtórka z rozrywki" z S50/1,4
wystarczy kupić aparat z dobrym AF, przykladowo nikona ;)

mavierk napisał/a:
Sunders napisał/a:
Ciekawe czy z S85/1,4, to będzie "powtórka z rozrywki" z S50/1,4
wystarczy kupić aparat z dobrym AF, przykladowo nikona

Nie wystarczy-z nikonami też ma problemy.

Będąc takim malkontentem to rzeczywiście lepiej dać sobie spokój z Sigmami, Tamronami czy Tokinami.

mavierk napisał/a:
Będąc takim malkontentem to rzeczywiście lepiej dać sobie spokój z Sigmami, Tamronami czy Tokinami.

Pisałem tylko o sigmie 50/1,4, to uogólnienie jest nieuprawnione, podobnie jak epitet pod moim adresem :smile:

skoro pisałeś tylko o Sigmie 50/1.4, to czemu zakładasz, że 85/1.4 będzie ostrzyć tak samo? Na początek trzeba być dobrej myśli :)

mavierk napisał/a:
skoro pisałeś tylko o Sigmie 50/1.4, to czemu zakładasz, że 85/1.4 będzie ostrzyć tak samo?

Chyba za szybko czytasz i masz kłopoty ze zrozumieniem. Nic nie zakładam, tylko zastanawiam się czy sigmie udało się poprawić celność AF, bo jeśli nie to moim zdaniem lepiej kupić samyanga lub ew. zeissa 85/1,4 :wink:

palindrom - Nie 21 Lut, 2010

mavierk, jeżeli Sunders używa Canona to już przestań nabijać się z Jego nieszczęścia :mrgreen: :mrgreen:

;)

MM - Nie 21 Lut, 2010

Jeżeli ten obiektyw będzie niezły optycznie to koreańskie manualne wynalazki mogą odejść w zapomnienie :razz:
komor - Nie 21 Lut, 2010

MM, jeszcze zależy jaka cena będzie. Jak napisałem w komentach pod newsem, sam chętnie zamienię Ciamcianga 85 mm na Sigmę, ale pod warunkami. :)
1) nie będzie miał gorszej ostrości na f/1.4–f/2,8 niż Samyang;
2) jakość pracy AF na korpusach Canona będzie choć zbliżony do Canona 85/1,8;
3) jakość bokeh będzie niegorsza od tego co prezentuje Samyang (to oczywiście subiektywna cecha, nie wszystkim podoba się to, co mi);
4) cena będzie niewiele wyższa (a najlepiej równa) cenie Sigmy 50 mm. Ale wszyscy mnie prostują, że będzie powyżej 2 tysięcy.

Jak te warunki nie będą spełnione to prędzej dokupię EF 85/1,8 USM do kompletu z Samyangiem :) bo droga nie jest, a w niektórych zastosowaniach ważniejszy jest AF niż lepsze światło.

Sunders napisał/a:
Chyba za szybko czytasz i masz kłopoty ze zrozumieniem. Nic nie zakładam, tylko zastanawiam się czy sigmie udało się poprawić celność AF, bo jeśli nie to moim zdaniem lepiej kupić samyanga lub ew. zeissa 85/1,4 :wink:
to, ze szybko czytam i mam problemy z zrozumieniem wspominałem już nie raz ;) .
Sunders napisał/a:
Nic nie zakładam, tylko zastanawiam się czy sigmie udało się poprawić celność AF
skoro nic nie zakładasz, to czemu zakładasz, że w nowej sigmie będzie ulepszony AF z 50/1.4? A jeśli nie zakładasz, to moment... przeczytam kolejny raz.
No i kurde.. tak w trakcie czytania przypomniało mi się, że założyłeś, że większość sigm 50/1.4 ma problemy z AF z każdym systemem, wspomniałem, że jest to troszkę zbyt spore uogólnienie ;) . No a jeśli napiszesz, że nie generalizujesz, tylko nie chce Ci się wybierać jednej sztuki z pięciu, to
Sunders napisał/a:
Pisałem tylko o sigmie 50/1,4, to uogólnienie jest nieuprawnione
to zdanie odnosi się również do 24-70/2.8 czy 30/1.4, więc nie pisałeś tylko o s50/1.4 :D
MM napisał/a:
Jeżeli ten obiektyw będzie niezły optycznie to koreańskie manualne wynalazki mogą odejść w zapomnienie :razz:
ja też tak myślę, ale proszę, sfinansujesz mi te pozostałe 3000zł, jakie będzie różniło Ciamciamga od Sigmy? :)

komor napisał/a:
zamienię Ciamcianga 85 mm na Sigmę, ale pod warunkami.

komor napisał/a:
Jak te warunki nie będą spełnione to prędzej dokupię EF 85/1,8 USM do kompletu z Samyangiem

Dużo tych warunków :smile: Ja chyba kupię EF85/1,8.
mavierk napisał/a:
ze szybko czytam i mam problemy z zrozumieniem wspominałem już nie raz .

To Cię tłumaczy :wink:
mavierk napisał/a:
sfinansujesz mi te pozostałe 3000zł, jakie będzie różniło Ciamciamga od Sigmy?

mavierk zostałes adoptowany przez MM czy tylko liczysz na sponsoring :???: :razz:

Sunders napisał/a:
To Cię tłumaczy :wink:
eh... liczyłem, że jeszcze coś sensownego da się z Ciebie wyciągnąć, a Ty taki unik.. :P

Sunders napisał/a:
mavierk zostałes adoptowany przez MM czy tylko liczysz na sponsoring :???: :razz:
kurde.. założyć, że to sarkazm sarkazmu? No ale może rzeczywiście nie wszyscy to ogarniają :P .
Uważam, że porównywanie Samyanga, którego używanego można kupić za 700zł kontra Sigma, której cena będzie lekko ponad 3000zł no nie ma sensu. Oba szkła znajdą swoich nabywców.

komor - Nie 21 Lut, 2010

Sunders napisał/a:
Dużo tych warunków :grin:

Ale wszystkie mogą być spełnione. W sumie przynajmniej ostrość i bokeh można założyć, że będą OK. Pozostaje praca AF z moim Canonem i cena. :) Z trzeciej strony stosunek cena/jakość Canona 85/1,8 jest tak dobry, że może nie ma co szukać dalej?

tkosiada - Nie 21 Lut, 2010

MM napisał/a:

no dlaczego
taką 14 /2.8 pod FF jeszcze za 1000, moge się w manualu bawic,
ale 85 musi juz mec precyzyjny AF

krisv740 - Nie 21 Lut, 2010

komor, jaad twierdzi, że nie masz racji... (ja zresztą tyż :lol: ) :mrgreen:
ophiuchus - Nie 21 Lut, 2010

Ale powiedzcie mi, kiedy ten obiektyw będzie można kupić, gdyż jasna osiemdziesiątka piątka potrzebna mi jest na niedzielę :D Pewnie stanie na Canonie :P
komor - Nie 21 Lut, 2010

krisv740 napisał/a:

Ale napisz w czym nie mam racji, bo w ostatnich postach popełniłem kilka twierdzeń. :)
A Jaadowi można w ciemno wierzyć, pod warunkiem, że nie pisze o Canonie lub matrycach CMOS. :twisted:

krisv740 - Nie 21 Lut, 2010

komor, ......... no! że 85/1.8 będzie jednak lepszym, ekonomiczniejszym i bardziej pewnym af-owo wyborem.... :razz:

ja mu też wierzę....., ale nie dowierzam.... :razz: :wink: :mrgreen:

p.s.

a tak ogólnie , to chyba mnie nie zrozumiałeś... - nie masz racji tak jak ja - miało być w domyśle... :lol:

zwirek210 - Pon 22 Lut, 2010

No tak Samyang na pewno sporo tańszy ale nie ma AF co dla wielu jest bardzo wygodne i nie raz potrzebne gdy trzeba wykonac sporo ilość zdjęć osób w różnych odległościach np; moje ulubione komunie.
jaad75 - Pon 22 Lut, 2010

krisv740 napisał/a:
Ja tylko twierdzę, że AF to wynalazek dla cieniasów... :lol:
MM - Pon 22 Lut, 2010

jaad75 napisał/a:
Ja tylko twierdzę, że AF to wynalazek dla cieniasów... :lol:

.... a jego brak to powód do dumy dla snobów robiących jedno foto na godzinę :lol: :lol: :lol: :razz:

MM napisał/a:
.... a jego brak to powód do dumy dla snobów robiących jedno foto na godzinę :lol: :lol: :lol: :razz:
Robić jedno foto na godzinę (jeśli jest to dobre foto), to zdecydowanie powód do dumy, choć ciężko to zrozumieć serioklepom... :razz:
MM - Pon 22 Lut, 2010

Powód do dumy (dla fotoreportera sprawa oczywista) to umiejętność i łatwość szybkiego robienia udanych zdjęć - tylko snob uzna to za niemożliwe :twisted: :lol:

Między "udanym zdjęciem", a "dobrym zdjęciem" jest czasem gigantyczna przepaść... :smile:
MM - Pon 22 Lut, 2010

Tylko co ma ta gigantyczna przepaść do AF-u? Ewentualna konkluzja, że najlepsze foto zrobisz bardzo niszowym Pentax-em z manualnym starociem jest strzałem w chmurkę Drogi Kolego bo to akurat zależy od fotografa a nie od obecności jakiegoś wspomagacza. Problem w tym, że z tym wspomagaczem w wielu dziedzianach jest dużo łatwiej, prościej, pewniej, szybciej itd., itp.

MM, na końcu były odpowiednie emotki... :smile:
Sunders - Pon 22 Lut, 2010

jaad75 napisał/a:
twierdzę, że AF to wynalazek dla cieniasów...

jaad75, czy AF przeszkadza Ci w fotografowaniu :???: :smile:

sigmiarz - Pon 22 Lut, 2010

jeśli nie jest potrzebny i przeszkadza to po co za niego płacić ;)
bacruk - Pon 22 Lut, 2010

IMO dobrym rozwiązaniem jest używanie AF z możliwością techniczną i mentalną użycia korekty manualnej. Wtedy dopiero jest właściwa kontrola nad procesem ostrzenia i jego efektem..

Na pytanie
Sunders napisał/a:
czy AF przeszkadza Ci w fotografowaniu
muszę odpowiedzieć, że są sytuacje kiedy tak się dzieje i wtedy przechodzę na pełny manual.

Szczęśliwy ten kto ma taką możliwość :wink:

Sunders napisał/a:
jaad75, czy AF przeszkadza Ci w fotografowaniu :???: :smile:
Mnie nie, ale niektórym jak widać przeszkadza jego brak... Tak, jak niektórzy nie potrafią jeździć bez ABS, systemów kontroli trakcji itp. Albo zagrać sola na gitarze bez przesteru i delaya... :smile:
Matt - Wto 23 Lut, 2010

To ostatnie porownanie akurat nietrafione :)
zwirek210 - Wto 23 Lut, 2010

jaad75 napisał/a:
Robić jedno foto na godzinę (jeśli jest to dobre foto), to zdecydowanie powód do dumy, choć ciężko to zrozumieć serioklepom

Chciał bym zobaczyć Ciebie z manualem na ślubie lub innej imprezie. Gdzie każda minuta jest niepowtarzalna i nikt np dwa razy nie bedzie zakładał obraczki zeby Pan fotograf mógł ustawić sobie ostrość. Wiec proszę Cie nie nazywaj ludzi którzy uzywają AF amatorami lub serioklepami

candy - Wto 23 Lut, 2010

no rzeczywiscie troche to z grubej rury pojechane drogi jaad75, po prostu i ciamiang i canon,tudziez sigma znajda roznych odbiorcow-jeden tych ktorzy foca np.krajobrazy czy jakies elementy architektoniczne-ogolnie rzecz biorac przedmioty nieruchome(lub wolno poruszajace sie :) ), no i drugi dla tych dla ktorych liczy sie szybkosci i celnosc AF'u
Tworas - Wto 23 Lut, 2010

najważniejsze, że mamy w czym wybierać!
ja już nie mogę doczekać się przykładowych zdjęć i testów tej sigmy (oby pozytywnych) :mrgreen:
Fajnie jak by Nikon i Canon szybko wystawili podobne szkła co by Sigma z ceną nie szalała i będzie miodnie :razz:

SlawGaw - Wto 23 Lut, 2010

zwirek210, w czasach przed AFem także robili zdjęcia na ślubach, ale rzeczywiście jaad75 tu trochę przesadza. AF jest dość dobrze działającym wynalazkiem, więc dlaczego z niego nie korzystać? Chyba lepiej sobie ułatwiać życie niż utrudniać. Jak ktoś chce chodzić pieszo to proszę bardzo, ja tam wolę jazdę samochodem.
mavierk - Wto 23 Lut, 2010

ale najlepsze jest to, że jak 15-20 lat temu prawie nikt by nie bronił AF, tak za 10-15 lat wszyscy będą bronić LV, bo po co utrudniać sobie życie? :)
mir - Wto 23 Lut, 2010

Myślę, że trzeba w tej sprawie trzeba powołać komisję śledczą. A tak na marginesie moje najlepsze zdjęcie /obok / wykonałem manualnym 28/2,8 z ręcznie domykaną przesłoną oczywiście manualnym pentaxem

mavierk, pewnie masz rację z LV, za ileś lat nowe pokolenie nie będzie wiedziało co to dobry wizjer, w tej chwili LV bardziej przeszkadza niż pomaga.

mir, moje najbardziej "magiczne" zdjęcie powstało przy pomocy Zenita 11 z obiektywem МИР-1В, negatyw zachowany, foto nie istnieje w formie cyfrowej.

Yossarian - Wto 23 Lut, 2010

mavierk napisał/a:
ale najlepsze jest to, że jak 15-20 lat temu prawie nikt by nie bronił AF, tak za 10-15 lat wszyscy będą bronić LV, bo po co utrudniać sobie życie? :)

Nie jestem w temacie więc się zapytam - czy nadszedł już ten czas, gdy obraz z LV przewyższa ten z wizjera i lustra?

W wielu sytuacjach AF bywa nieoceniony (a przynajmniej jego brak mocno utrudnia pracę) tak samo jak LV bywa przydatny np przy makro czy innej niewygodnej fotografii.

Moje ulubione zdjęcie zostało zrobione kompaktem co nie świadczy o tym, że ten kompakt ma jakąś przewagę nad innymi aparatami. Zdjęcie jest ulubione przez złożenie wszystkich czynników, aparat jedynie utrwalił czas :smile:

Dyskusja IMO nie ma sensu, prowadzi do nikąd, nic wartościowego z niej nie wynika a na pewno odbiega od głównego tematu :mrgreen:

mavierk - Wto 23 Lut, 2010

Yossarian napisał/a:
Nie jestem w temacie więc się zapytam - czy nadszedł już ten czas, gdy obraz z LV przewyższa ten z wizjera i lustra?
zależy jak dla kogo - dla kompaktowiczów LV przewyższył jakieś 5 lat temu. Dla ludzi korzystających z lustrzanek - teraz chyba jeszcze nie zawsze LV jest lepszy, pewnie dlatego napisałem, że za 15 lat będzie to standard :)

Yossarian napisał/a:
Dyskusja IMO nie ma sensu, prowadzi do nikąd, nic wartościowego z niej nie wynika a na pewno odbiega od głównego tematu :mrgreen:
ma sens, w końcu omawiamy Sigmę 85/1.4 :D
Yossarian - Wto 23 Lut, 2010

mavierk napisał/a:
Yossarian napisał/a:
zależy jak dla kogo - dla kompaktowiczów LV przewyższył jakieś 5 lat temu. Dla ludzi korzystających z lustrzanek - teraz chyba jeszcze nie zawsze LV jest lepszy, pewnie dlatego napisałem, że za 15 lat będzie to standard :)

Właśnie to wizjer optyczny zauroczył mnie w lustrzankach :)

Cytat:

Yossarian napisał/a:
ma sens, w końcu omawiamy Sigmę 85/1.4 :D

Nieco naciągany :twisted:

Yossarian, ile można pisać o obiektywie którego nie ma, są tylko jakieś zdjęcia i nie wiadomo kiedy będzie oryginał.
komor - Wto 23 Lut, 2010

Do tematu, panowie, albo cisza. :)
jaad75 - Sro 24 Lut, 2010

Matt napisał/a:
To ostatnie porownanie akurat nietrafione :)
Czyżby? Znam takich "magików" - MetalZone, czy cokolwiek zbliżonego z wysoką kompresją i przesterem + delay i wycinają piękne 16-tkowe pasaże w 160bpm, ale dać im tylko kabel i piec wrażliwy na atak i artukulację i nie są w stanie nic z tym zrobić, bo wychodzą podstawowe braki w technice...
SlawGaw napisał/a:
ale rzeczywiście jaad75 tu trochę przesadza.
Tylko trochę i najzupełniej celowo... :wink:

[ Dodano: Sro 24 Lut, 2010 00:24 ]
komor napisał/a:
Do tematu, panowie, albo cisza. :)
Ależ groźnie... :razz:
Matt - Sro 24 Lut, 2010

Jaad75, jest "muzyka" i jest muzyka. Taki Hendrix nie stworzylby swojego stylu nie korzystajac z nowinek typu przesterowane wzmacniacze, tape echo czy kaczki voxa. Podobnie The Doors i brzmienie klawiszy przez kolumny Leslie. Ale zgoda ze niektorzy nie potrafia nic zagrac, nie mowiac o sensownym graniu bez tysiecy kostek i cholera wie jeszcze czego :) No i ten "swietny sustain" osiagany tylko za pomoca kompresora z wszystkimi galami do oporu w prawo :)
dr11 - Sro 24 Lut, 2010

Ale się rozpisaliście o tej Sigmie... :P :D

Prawie jak eLka ;)
http://a.img-dpreview.com...ma/SAM_1248.jpg
http://a.img-dpreview.com...ma/SAM_1005.jpg

MasterB - Sro 24 Lut, 2010

dr11 napisał/a:
Prawie jak eLka

Niam! Wygląda bardzo przystojnie, nie mogę doczekać się testów (i wyników miażdżących 85/1.8 ;) )

dr11 - Sro 24 Lut, 2010

MasterB napisał/a:
i wyników miażdżących 85/1.8
Z pewnością w cenie też ;)
krewzszafy - Sro 24 Lut, 2010

dr11 napisał/a:
Prawie jak eLka

ale kloc :mad: nienawidzę dużych obiektywów. ale dla ludzi lubiących takie rzczy będzie pewnie fajne cacko i bardzo dobrze niech siędzieje. AF przydatna rzecz ale jak kto ma odpowiednio przystosowanego deeselera do manuali to dostanie wiele radości z manuala.

mir można gdzieś w wiekszej postaci Twoją fotkę zobaczyć? patrząc na tą miniaturkę mam wrażenie jakby ślady stóp wystawały z piasku :grin: świetny efekt!!! a podobno to tylko elki, cajsy, lajki i fulfrejmy mają plastykę :lol:

Luke_S - Pią 11 Cze, 2010

Wiadomo już coś kiedy ten obiektyw pojawi się w sprzedaży?