|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Następca Sony A700 i inne nowe lustrzanki Sony
Arek - Nie 21 Lut, 2010
http://a.img-dpreview.com...ny/SAM_0841.jpg
Wygląda jak Canon z xxD
MC - Nie 21 Lut, 2010
Właśnie. Tak samo brzydki
goltar - Nie 21 Lut, 2010 Temat postu: Następca Sony A700 i inne nowe lustrzanki Sony http://www.optyczne.pl/index.php?news=2712
Arek - Nie 21 Lut, 2010
Jedno wiemy. A700 nie będzie FF, bo ma podpiętego Zeissa 16-80 mm. No i jego projektanci chyba za długo bawili się Canonami 40D/50D
komor - Nie 21 Lut, 2010
MC napisał/a: | Co do jednego mam pewność - AF w filmach będzie porządnie działał. |
A ja tak nie uważam. Zauważ, że dobry AF w Live View w Sony wynika z dodatkowej matrycy pokazującej obraz na żywo na ekraniku, nie przeszkadzając czujnikom fazowym AF. Podczas filmowania nie ma szansy na taki układ, bo obraz filmowy jest już rejestrowany główną matrycą, co oznacza podniesienie lustra i brak pracy czujników fazowych. No chyba, że na potrzeby filmowania Sony zrobi nowy wynalazek i jakoś to przeskoczy.
palindrom - Nie 21 Lut, 2010
Jakie słowo jest przeciwne do "s.e.x.y"?
A tak na poważnie, nie wiem dlaczego mam nieodparte wrażenie, że to grafika komputerowa a nie zdjęcie...
Będę się musiał przejść do FJ i pooglądać jak już będą. Albo odwiedzę Edmuna
[edit]
i dlaczego słowo s.e.x.y jest ucinane przez filtr?
mavierk - Nie 21 Lut, 2010
palindrom napisał/a: | "........'y"? | ,,'''''''',,'a
Ja również zauważyłem, że wszystkie nowości Sony to renderka.
palindrom - Nie 21 Lut, 2010
Szybko to wyłapałeś
SlawGaw - Pon 22 Lut, 2010
Widzę trochę zmian w sterowaniu w modelu A7XX, trochę niepokoi mnie brak przycisków ISO i WB w okolicach górnego wyświetlacza, może są gdzieś pod lewą ręką w miejscu gdzie wcześniej był przełącznik on/off, może już ktoś widział gdzieś dobre zdjęcie tyłu, jeśli tak to poproszę o linka.
CatStevens111 - Pon 22 Lut, 2010
SlawGaw napisał/a: | trochę niepokoi mnie brak przycisków ISO i WB w okolicach górnego wyświetlacza |
mnie też!
http://dc.watch.impress.c...ml/019.jpg.html
http://forums.dpreview.co...essage=34602828
dżony - Pon 22 Lut, 2010
ależ on brzydki ; D
hijax_pl - Pon 22 Lut, 2010
Jak dla mnie usunięcie przycisków WB i ISO to krok wstecz. To są dwa z których najczęściej korzystam :\
Czy mi się wydaje czy ma też "zwykły" uchwyt? "Zwykły" w przeciwieństwie do tych nowych z mniejszych puszek?
CatStevens111, no to zniknęły jeszcze przycisk C oraz przełącznik stabilizacji, oba często używam w A700 i mocno by mi ich brakowało gdybym ich nie miał. Pod C mam skrót do korekcji błysku, stabilizację wyłączam jak robię mazańce na długich czasach. Drive i WB mogłyby być w szybkim menu funkcyjnym, tych rzadko używam, jednak ISO koniecznie pod przyciskiem. Cóż poczekamy zobaczymy co tam jeszcze wymyślą.
kozidron - Pon 22 Lut, 2010
dżony napisał/a: | ależ on brzydki ; D |
ale to nie konkurs piękności
hijax_pl napisał/a: | Jak dla mnie usunięcie przycisków WB i ISO to krok wstecz. To są dwa z których najczęściej korzystam :\ |
to racja, jak się robi rawy to można jeszcze wb przeboleć ale guziczek iso to raczej powinien być na wierzchu
jaad75 - Pon 22 Lut, 2010
palindrom napisał/a: | Jakie słowo jest przeciwne do "s.e.x.y"? |
u n s e x y...
Widzę, że Sony zdecydowało się dołożyć "zupełnie niepotrzebny" górny wyświetlacz...
RB - Pon 22 Lut, 2010
jaad75 napisał/a: | palindrom napisał/a: | Jakie słowo jest przeciwne do "s.e.x.y"? |
u n s e x y...
Widzę, że Sony zdecydowało się dołożyć "zupełnie niepotrzebny" górny wyświetlacz... |
Aaa, porąbało ich... coz, nie ma już wyboru...
mavierk napisał/a: | Ja również zauważyłem, że wszystkie nowości Sony to renderka. | Taa...
ghost - Pon 22 Lut, 2010
bo sony zdecydowało się zrobić canona.
Marian - Pon 22 Lut, 2010
Zupełnie obojętne mi modele, a jestem użytkownikiem bagnetu A, niczym nie wzbudzają mojego zainteresowania, nawet wyglądem.
pierpapier - Pon 22 Lut, 2010
hijax_pl napisał/a: | Jak dla mnie usunięcie przycisków WB i ISO to krok wstecz. To są dwa z których najczęściej korzystam :\
|
bo ponoc bedzie dotykowo na ekranie
pierpapier napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | Jak dla mnie usunięcie przycisków WB i ISO to krok wstecz. To są dwa z których najczęściej korzystam :\
|
bo ponoc bedzie dotykowo na ekranie |
No to jeszcze gorzej
No chyba że wymyślą coś żeby wyświetlacz był kontrastowy i wyraźny w każdych warunkach
hijax_pl napisał/a: | chyba że wymyślą coś żeby wyświetlacz był kontrastowy i wyraźny w każdych warunkach |
Nie muszą już teraz jest dobrze jeśli chodzi o odczytywanie parametrów i ustawień.
Może AWB będzie działał na tyle dobrze, że nie trzeba będzie zmieniać?... BTW, nigdy nie przeszkadzał mi brak dedykowanego przycisku WB w K10D, co innego, gdyby nie było przycisku ISO...
jaad75, i Ty z nadzieją patrzysz na AWB? Świat idzie na psy...
A tak swoją drogą po co przycisk ISO? Przy coraz mądrzejszych algorytmach AutoISO i coraz mniej szumiących matrycach na wysokich czułościach jest on przecież zbędny. Po co sobie zaprzątać głowę czułością?. Za jakiś czas zapomnimy po co ISO w ogóle jest a przesłona będzie synonimem rozmazywania tła tylko, czas zamrażaczem ruchu a światło... no właśnie.
papatki - Pon 22 Lut, 2010
a ja się zastanawiam nad czymś innym. Do czego niby to 500mm ma być używane i do jakiej puszki to podpiąć. Swego czasu bawiłem się 300/2,8 w połączeniu z A900 i A700 i było jak dla mnie przywolno.....
Może nowe puszki będą w tej kwestii trochę lepsze, ciekawe....
papatki napisał/a: | Swego czasu bawiłem się 300/2,8 w połączeniu z A900 i A700 i było jak dla mnie przywolno..... |
Może to tylko wrażenie, ja mam tak zawsze jak łapie czyjeś body, ale jeśli będziesz miał okazje podepnij starą Minoltę 300 2,8 Apo G HS, bez SSM, na A900 AF wyrywała aparat z rąk.
fotostrzal - Pon 22 Lut, 2010
SlawGaw napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | chyba że wymyślą coś żeby wyświetlacz był kontrastowy i wyraźny w każdych warunkach |
Nie muszą już teraz jest dobrze jeśli chodzi o odczytywanie parametrów i ustawień. |
Gorzej jak będzie tak jak na LCD w a900 - predator ma czytelniej
fotostrzal, mam starą KM D7D oraz A700 nie mam problemu z odczytaniem parametrów z wyświetlacza nawet w pełnym słońcu, co innego z oceną zdjęcia, a w A700 to nawet trochę je widać.
Ale nie nie mi chodzi o to jak info wyświetla się na górze a900 ja nie mogłem tego ogarnąć...
MC - Pon 22 Lut, 2010
Z tym się akurat zgadzam. Powinni się zdecydować - albo robią normalny górny panel albo wcale jak w A700.
RB - Pon 22 Lut, 2010
MC napisał/a: | Z tym się akurat zgadzam. Powinni się zdecydować - albo robią normalny górny panel albo wcale jak w A700. |
Jako posiadacz wynalazku pt. Minolta 600si musze z cała moca stwierdzic, że a900 ma normalny górny panel, a nie jakis rozbuchany barok jak siakieś porąbane kompjuterki
A najgorsze jest to, że w SD15 ten skrin jest nie wiele większy, a wyświetla normalnie. To drażni
Zanim jeszcze dyskusja zostanie zdominowana przez opinie ( a może sie to zdarzyć w każdej chwili) typu
"Właśnie przed chwilą byłem w Media Markt i testowałam pół godziny tego następce A700 z nałożonym tym nowym obiektywem 500mm i muszę powiedzieć , że jestem bardzo, bardzo zawiedziony, fatalny autofocus w gorszych warunkach oświetleniowych. Nigdy w życiu bym tego nie zamienił na mojego 400D z Sigmą 70-300, przenigdy... nawet jakby zeszli do połowy ceny mojego Canona" Nie wspomnę o tych szumach i o fakcie, że dałem rade wytrzeć ten bagnet jeszcze w sklepie
A tak na serio , ktoś może mi wyjaśnić gdzie są drzwiczki w tym następcy A700 na karte i inne złącza? jedna klapka z dołu, żeby łatwiej uszczelnić?.. czy to jest tylko taka niefunkcjonalna wydmuszka a funkcjonalny aparat bezie na 2012
ghost - Pon 22 Lut, 2010
obawiam sie że to wydmuszka, nawet numerek jest jeszcze nieznany.
papatki - Pon 22 Lut, 2010
CatStevens111- jeżeli pijesz do mnie, to muszę Ci powiedzieć, że byłem na prezentacjach wyrobów Sony i to dwukrotnie. Jest to robione w formie całodziennej imprezki gdzie są wszystkie produkty (znaczy się wszystkie puszki i praktycznie cała będąca w sprzedaży szklarnia) , zestaw oświetleniowy, modelka itp itd. Nie sądzę, żebyś miał okazję macać więcej i częściej wyroby tej firmy niż ja, więc sobie daruj. Poza cudownymi szkłami Zeissa nie ma dla mnie nic ciekawego w tym systemie (no może jeszcze jedyny na świecie obiektyw lustrzany z AF, ale to akurat zasługa ludzi z Minolty a nie Sony).
Pozdrawiam!
fotostrzal napisał/a: | wyświetla się na górze a900 ja nie mogłem tego ogarnąć... |
Sugerujesz że ten wyświetlacz jest tak bardzo rozbudowany i przekazuje tak wiele informacji, że jego percepcja przekracza możliwości przeciętnego użytkownika?
Dla mnie tego wyświetlacza mogło by nie być, jeśli jest, to zawsze można udawać że go nie ma.
CatStevens111 napisał/a: | gdzie są drzwiczki w tym następcy A700 na karte i inne złącza? |
Po co? 1 TB pamięci wewnętrznej i bezprzewodowy transfer.
papatki, jeżeli pijesz do mnie to chciałem zauważyć że wyciąganie wniosków i sugerowanie negatywnego rezultatu w temacie współdziałania puszki której nikt! niezależny nie testował współpracującej z obiektywem którego nikt!... nie testował jest odrobinę przedwczesne. Oczywiście posta możesz napisać już teraz ale wypada go opublikować dopiero po prezentacji produktu albo dopiero po tym jak obiektyw pojawi się w sprzedaży, bedzie bardziej elegancko a już na pewno odrobine bardziej wiarygodnie. Sugerowanie, że nie ma do czego podpiąć nowego obiektywu Sony, jest dużo bardziej absurdalne jak bezustanne niedawne duskusje że co z tego że sony ma puszki , jak nie ma do nich właściwie obiektywów.
Co do testów to mają one sens tylko w warunkach rzeczywistych terenowych i tylko jak poznasz puszke (działanie AFw różnych trybach w różnych sytuacjach) do której ten nieznany obiektyw dokręcasz. Popatrz jak zmieniają się rezultaty gości którzy zmienili system i jakie robią postępy w ciągu pierwszych dwóch - czterech tygodni intensywnego pstrykania kiedy zaczynają łapać technike. Macanie na prezentacjach Sony to troche mało i krótko.
Aluzja co do media markt nie odnosiła sie do Ciebie tak samo jak wspomniany model 400D.
Dawni użytkownicy Minolty będą płakać żę 70-400 to nie dla nich... te nowe 500mm pewnie też do d... bo nie bedzie do czego podpiąć, bo pewnie za ciężkie albo za drogie a było trzeba po prosu kupować te 600 ty (jak były) nieboszczki minolty to byście wsparli firmę i dzisiaj byśmy mieli A750 a nie wydmuszkę. Moja w tym wina także to fakt ale przynajmniej teraz nie płacze jaka Minolta była super a Sony to shit. Sony ma inną strategię a z następcą A700 dali ciała po części dlatego że posminoltowscy narzekacze stracili prestiż "marki" na puszce i zamiast kupić np A700 kupili wcale nie lepsze a jeżeli lepsze to za dużo wieksze pieniądze Canony i Nikony. A 700 sie nie sprzedawało tak dobrze jak powinno to i sony położyło na nim lage i na tym segmencie APSC także. Teraz to wygląda troche tak jakby go chcieli na szybko reaktywować niestety. Nie ulega dla mnie wątpliwości, że jeżeli sami robią dobre sensory, dobre LCD, dobre baterie, dobre obiektywy to mogą to zrobić tylko pytanie czy chcą rzeczywiście zainwestować w ten segment aparatów. Przy obecnej konkurencji w tym segmencie to może być trudne...
Ten 500mm i tak jest poza moim zasięgiem, więc macanie na prezentacjach Ci papatki zostawie, tak więc jest dla mnie bez znaczenia czy jest w Nikonie/ Canonie czy Sony ale następca A700 bardzo mile widziany
[quote="SlawGaw"] fotostrzal napisał/a: | wyświetla się na górze a900 ja nie mogłem tego ogarnąć... |
SlawGaw napisał/a: | Sugerujesz że ten wyświetlacz jest tak bardzo rozbudowany i przekazuje tak wiele informacji, że jego percepcja przekracza możliwości przeciętnego użytkownika?
Dla mnie tego wyświetlacza mogło by nie być, jeśli jest, to zawsze można udawać że go nie ma. |
Nie. Wyświetlacz robi wrażenie, jakby chciano na nim pokazać jak najwięcej w nowym niesamowitym dizajnie jakim jest wyświetlanie połowy albo i mniej cyfr czasu naświetlania. "gdzie sens gdzie logika"?
MC ma rację. Albo normalny wyświetlacz albo żaden.
Albo samochód albo nie, a nie dwa fotele cztery koła a karoseria to wedle wyobraźni.
fotostrzal, ja się z tobą zgadzam, dla mnie ten wyświetlacz nie istnieje.
tompac - Pon 22 Lut, 2010
CatStevens111 napisał/a: | A 700 sie nie sprzedawało tak dobrze jak powinno |
Oprócz wróżenia z fusów i kryształowej kuli czym możesz podeprzeć tą tezę?
Może telefoniczna ankietą po sklepach?
tompac napisał/a: | Oprócz wróżenia z fusów i kryształowej kuli czym możesz podeprzeć tą tezę? |
Dowodów oczywiście nie mam ale są przesłanki
1. Segment czysto amatorskich puszek Sony typu A200/A300 i A350 był bardzo rozczłonkowany osłabiając wynik procentowy każdej z tych puszek indywidualnie tymczasem w statystykach sprzedaży np z Japonii ale nie tylko było widać A200 i A350 a nigdy nie widziałem A700
2. Gdyby A700 był hitem sprzedazowym, to naturalne byłoby żeby bazując na sukcesie poprzednika firma dokonała małego lub wiekszego retuszu typu dodanie czegoś tam np wykastrowane filmiki i zmiana nazwy plus marketingowy blef i szła za ciosem w tym segmencie, to wydaje mi sie naturalne , że nie zabija się segmentu w którym masz zyski i sukcesy a tym czasem minęło duuużo czasu a nie wiemy prawie nic o nastepcy ani kiedy będzie.
3. Prawie 2 i pół roku po prezentacji i pół roku po zakończeniu produkcji sprzedawali na niektórych rynkach ciągle aparat z firmware 1,0
Czy to znaczy, że aparat się źle sprzedawał, niekoniecznie, "źle to pojecie wzgledne, po prostu mógł sie sprzedawać gorzej niż powinien biorąc pod uwagę, że Sony zainwestowało w niego dużo jakości i środków. Był adresowany głównie do użytkowników Minolty a wielu z nich potrzebowało wielkiej renomowanej marki na body a sony w tej branży jej nie ma wiec odeszli szukać czego im było trzeba i różnie to sobie uzasadniając . Były sygnały , że marża była stosunkowo niska na tym modelu, wiec sklepy go wycofywały co spowodowało pierwsze plotki o zakończeniu produkcji i to dawno temu, dużo wcześniej niż skończyły sie faktycznie dostawy bo aparat był ciągle dostepny w innych sklepach. Sklepom zależy na marży to normalne. W dodatku numer z odszumowaniem i Aparat popłynął w testach a wersji 4 już testy prawie nie zauważyły plus negatywna opinia testujących wychowanych zazwyczaj na ergonomii Canikona. W rezultacie świetny aparat musiał mieć świetną cenę żeby sie sprzedawać i być może najlepszy stosunek jakości i możliwości do ceny ze wszystkich lustrzanek kiedykolwiek wyprodukowanych. O tym że aparat był/ jest świetny niech świadczy fakt że na dpreview są ludzie którzy do działającego A700 dokupili przy ostatnich obniżkach cen jeszcze dwa A700 na zapas. Biorąc pod uwagę, że w tej szybko rozwijającej się branży ludzie raczej inwestują w najnowsze produkty takie zachowanie też świadczy na korzyść tego aparatu nawet w przypadku braku konkretów terminowych na temat jego następcy.
Masz prawo mieść inne zdanie i nie wykluczone że możesz mieć rację
[ Dodano: Wto 23 Lut, 2010 00:40 ]
tompac, BTW, świetne prace, gratulacje
papatki - Wto 23 Lut, 2010
CatStevens111 - czyli wg Ciebie są jakieś magiczne zaklęcia które należy przećwiczyć z danym aparatem i obiektywem żeby po czterech tygodniach osiągnąć pełną prędkość zestawu.... ?
To ja poproszę o ten zestaw zaklęć, bardzo mnie zaintrygowałeś
tompac - Wto 23 Lut, 2010
CatStevens111 napisał/a: |
Masz prawo mieść inne zdanie i nie wykluczone że możesz mieć rację
|
Nie tylko mam prawo ale i mam inne zdanie, bo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, a mimo wszystko siedzę w innym miejscu
PS Dzięki.
[ Dodano: Wto 23 Lut, 2010 09:57 ]
papatki napisał/a: | CatStevens111- jeżeli pijesz do mnie, to muszę Ci powiedzieć, że byłem na prezentacjach wyrobów Sony i to dwukrotnie. Jest to robione w formie całodziennej imprezki gdzie są wszystkie produkty (znaczy się wszystkie puszki i praktycznie cała będąca w sprzedaży szklarnia) , zestaw oświetleniowy, modelka itp itd. Nie sądzę, żebyś miał okazję macać więcej i częściej wyroby tej firmy niż ja, więc sobie daruj. |
Ale ja sobie nie daruję
Po dwu prezentacjach chcesz za wyrocznie i eksperta robić?
W przeciwieństwie do Ciebie ja tymi szkłami pracowałem/pracuje. Aby wypowiadać sie kategorycznie o 300/2.8 nie wystarczy go zapiąć do body i sobie strzelić parę fotek, trzeba zgłębić jeszcze sekret panelu sterowania na boku obiektywy a jestem raczej pewny, że tego nie uczyniłeś.
A co się tyczy rewelacji o lipnym AFie w Sony to już odsyłałem na optycznych do testów szybkości A850 i demona szybkości C7D
CatStevens111 - Wto 23 Lut, 2010
papatki napisał/a: | CatStevens111 - czyli wg Ciebie są jakieś magiczne zaklęcia które należy przećwiczyć z danym aparatem i obiektywem żeby po czterech tygodniach osiągnąć pełną prędkość zestawu.... ?
To ja poproszę o ten zestaw zaklęć, bardzo mnie zaintrygowałeś |
Jak ty sugerujesz jak makieta nastepcy Sony A700 bedzie działała z makietą nowego obiektywu sony to odgadniecie tego zaklęcia bedzie dla Ciebe bardzo proste.
Być może dlatego , że samo zaklęcie masz dla ułatwienia napisane na swoim body? przeliteruje: celina, adam,natalia, olga, natalia. Nie to zaklecie?
To był żart oczywiście ale ty też wiesz , że aparaty różnych firm zachowuja sie inaczej, szczególnie przy tej trudniejszej dziedzinie jak obiekty poruszające się (sport, ptaki i inne zwierzątka), obiekty bardziej lub mniej odcinające się od tła, kolorowe, szybko zmieniające położenie w płaszczyźnie równoległej lub zbliżające sie na wprost itd i nie sądze że mogłeś to przetestować na prezentacji Sony w warunkach studyjnych i nie sądze żeby ten 500 mm był przeznaczony do warunków studyjnych z których zdaje sie chcesz wyciagać wnioski..
Ja mam podejrzenia, niestety że nawet Sony jest w polu odnośnie kluczowych elementów tego aparatu z autofokusem włącznie aczkolwiek nadzieje, że bedzie lepszy niż w 3 letnim A700 powinny byc chyba uzasadnione, czyż nie
Stąd jak zauważyłeś nie przeceniam wartości twojego bogatego doświadczenia z aparatami sony a szczególnie! zastosowanej przez Ciebie interpolacji tych doświadczeń na prawdopodobnie nie działające makiety.
SlawGaw - Wto 23 Lut, 2010
Makieta aparatu + makieta obiektywu to chyba razem da makietę zdjęcia, więc chyba nie warto prowadzić makiety dyskusji, nie ma nad czym.
papatki - Wto 23 Lut, 2010
CatStevens111 - proponuję jeszcze raz wyraźnie przeczytać to co napisałem powyżej: mam nadzieję, że w nowych puszkach będzie szybszy AF od testowanego przeze mnie zestawu - czyli 300/2,8 + A700, A850 i A900.
Tłumaczenie, że trzeba kilka tygodni rozgryzać panel boczny obiektywu to jakiś nonsens. Jedną z części testu były zdjęcia w stadninie koni. W takim przypadku wymieniony obiektyw miał wyraźne problemu z prędkością i precyzją ustawienia ostrości. Próbowaliśmy kilku różnych ustawień i zawsze było podobnie czyli średnio. Dla porównania mieliśmy 300/2,8L IS i 400/2,8L oba te szkła w połączeniu z 1DMkII i 1DMkIII działały lepiej. Podpięte do 40D wciąż działały lepiej w stosunku do wymienionych powyżej puszek, choć przyznam, że różnica nie była już tak duża. Puszki klasy A900 są traktowane jako topowe, więc jednak wraz z topowym szkłem powinny pracować na dobrym poziomie w większości zastosowań (a nie jedynie w studio).
To, że ktoś ma dane szkło ileś czasu i nim pracuje w świetle tego co piszecie też jest mało miarodajne bo nie jest porównaniem do innej puszki + inne szkło.
Osobiście życzę powodzenia firmie Sony w rozwoju i sprzedaży nowych puszek. Jak widać i jak statystyki wskazują nasz kraj jest jednym z ulubionych jeżeli chodzi o sprzedaż bo poprowadzono dobry agresywny marketing tych wyrobów, ale nie znaczy to, że produkty Sony są we wszystkim lepsze od konkurencyjnych.
Pozdrawiam!
tompac - Wto 23 Lut, 2010
papat nie wiem czy to domena tylko sprzętu Sony ale osobiście uważam, że znajomość specyfiki sprzętu ma niebagatelne znaczenie przy próbie wyciskania ze sprzętu wszystkiego.
Sprzęt fotograficzny nie jest wyjątkiem, jego też się trzeba "nauczyć" aby wykorzystać w pełni jego możliwości.
Dzięki takiemu podejściu nie narzekam na "możliwości" nawet A100
goltar - Wto 23 Lut, 2010
Do czasu pojawienia się nowych informacji o następcy A700 i drugiej lustrzance widocznej na zdjęciu temat zamykam.
|
|