|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Nikon D80 +stary nikkor 50mm 1,8 Ai-S a sterowanie przysłoną
almakot - Pon 22 Lut, 2010 Temat postu: Nikon D80 +stary nikkor 50mm 1,8 Ai-S a sterowanie przysłoną Witam serdecznie,
Właśnie wpadła mi w łapy stałka 50mm z serii jak poniżej
Ai-S 50/1.8 New plastic focus, focus to 0.6m 3+ 4000001 4000010 - 4459567 Aug85 - 2005
Po ustawieniu pierścienia przysłon obiektywu na wartość 22 a co za tym idzie przesunięciu "psztyczka" zawiadującego, z tego co przeczytałem, informacją o osadzeniu obiektywu z automatyką przysłony, aparat nadal wyświetla wartość "F--".
Czy zatem istnieje możliwość korzystania z dobrodziejstwa sterowania przysłoną w takim tandemie (aparat to dokładnie D80)?
mavierk - Pon 22 Lut, 2010
jedynym możliwym sposobem jest ustawienie aparatu na M a sterowanie przesłoną z poziomu pierścienia przysłon.
Aha - zapomnij o pomiarze światła
Bawiłem się tym szkłem, jeśli chcesz, to mogę zamienić się za moją 50/1.8D ED
almakot - Pon 22 Lut, 2010
Dzięki wielkie !
Tak się spodziewałem, choć ramię (popychacz do) sterowania przysłoną budzi(ł) moje nadzieje.
Pozostanie zatem powrót do dawnych czasów - nauczę się może fotki robić bez światłomierza
Co do propozycji - zastanowię się - nie wiem nic o wersji ED, poza tym, co przypuszczam z oznaczenia - proponuję na priv
hijax_pl - Pon 22 Lut, 2010
almakot, z takimi szkłami żaden korpus nie wysteruje przesłony. Te z wyższej półki (tzn nikon 1 i 3 cyfrowe) poprawnie zidentyfikują ustawioną przesłonę i zapiszą w exifie. Co najważniejsze pomiar światła działa "prawie" normalnie
almakot - Pon 22 Lut, 2010
Dzięki raz jeszcze,
Gdzieś na forum znalazłem wypowiedzi dające mi jeszcze odrobinę nadziei
Cóż, umiejętność obycia się bez światłomierza przyda się bez wątpienia, poza tym marzy mi się przesiadka na FF, tymczasem nacieszę się także analogiem, do którego przypięte było szkło, w którym światłomierz z nim działa
mavierk - Wto 23 Lut, 2010
hijax_pl napisał/a: | poprawnie zidentyfikują ustawioną przesłonę i zapiszą w exifie | z tego, co pamiętam, to nie zidentyfikują, tylko trzeba wpisać w body
hijax_pl - Wto 23 Lut, 2010
mavierk, chodziło mi o to że jak wpiszesz i ta dźwigienka będzie się ruszać - wartość przesłony na wyświetlaczu będzie podążać za ustawieniem na obiektywie. W exifie wtedy zapamięta się poprawna wartość. Jeśli nie wpiszesz - na wyświetlaczy będziesz widział tylko zmiany przesłony wyrażone jako deltaF a w exifie się nic nie wpisze.
no to chyba, że
A jak się nie wpisze, to światłomierz będzie działać poprawnie?
Będzie. Co prawda z różnymi ograniczeniami w zależności od tego czy zna maksymalny otwór czy też nie. Ale działa.
komor - Wto 23 Lut, 2010
Ech ta legendarna zgodność Nikona ze starymi szkłami.
przynajmniej pasują bez przejściówki powiększającej ogniskową o 20% i psującą jakość obrazu
A jak tak pomyśleć, to światłomierz będzie po prostu działać
Ale o co chodzi? Do takiego D300 i w górę da się przypiąć praktycznie każdy obiektyw Nikona. Wyjątek stanowią szkła specjalne oraz Pre-Ai (które rozwalają lustro), czyli te sprzed 1977 roku. I działa potwierdzenie ostrości czy też światłomierz (który w konstrukcjach Dxx jest niestety wyłączany)
komor - Wto 23 Lut, 2010
Tak, tak, chłopaki. Wszystko działa, tylko że nie działa.
komor napisał/a: | Tak, tak, chłopaki. Wszystko działa, tylko że nie działa. |
Ale co nie działa?
mavierk - Sro 24 Lut, 2010
Canony FD na EOSach
akwacyklista - Czw 18 Mar, 2010
hijax_pl napisał/a: | z takimi szkłami żaden korpus nie wysteruje przesłony. |
Mijasz się z prawdą.
Korpus Nikon FA (z 1983 r.) potrafi samoczynnie dobierać otwór przysłony w trybach S i P, jeśli obiektyw ma mocowanie AI-S, AI lub przerobione na AI (AI-modified). Istnieją niekompatybilne wyjątki, lecz AI-S Nikkor 50 mm f/1,8 nie zalicza się do nich.
Modele FG (z 1982 r.), F-301 (z 1985 r.; N2000 w USA) oraz F-501 (z 1986 r.; N2020 w USA) nie mają trybu S, niemniej automatycznie sterują przysłonami wymienionych wyżej typów obiektywów w trybach:
• P (FG),
• P, P HI (F-301),
• P DUAL, P, P HI (F-501).
===
Dwa z wymienionych modeli uznać można za przełomowe: i dla Nikona (dawniej Nippon Kogaku K.K.), i dla rozwoju całej techniki fotograficznej.
FA — to pierwszy na świecie aparat, w którym pojawiła się porównawcza metoda pomiaru światła. W 1983 r. nadano jej firmową nazwę Automatic Multi-Pattern metering (AMP), a dopiero kilka lat później — bodaj przy okazji premiery Nikona F-801 (N8008 w USA) w 1988 r. — przechrzczono ten rodzaj pomiaru na Matrix metering.
Natomiast F-501 był pierwszą lustrzanką producenta, wyposażoną we wbudowany w korpus silnik AF. Praktycznie dopiero ten model rozpoczął u Nikona epokę samoczynnego nastawiania ostrości przez aparaty typu SLR. Wcześniejszy F3AF (z 1983 r.) był bardzo drogi, a jego autofokus, wymagający silnika AF w obiektywie, miał do dyspozycji zaledwie dwa stałoogniskowce: AF Nikkor 80 mm f/2,8 i AF Nikkor 200 mm f/3,5 IF-ED.
===
Nieznajomość podstawowych możliwości tak ważnych modeli Nikona stawia pod znakiem zapytania kompetencje Jegomościa, który uznał się za speca od Nikonów.
hijax_pl - Czw 18 Mar, 2010
akwacyklista napisał/a: | Mijasz się z prawdą. |
Nie od końca, gdyż...
akwacyklista napisał/a: | Korpus Nikon FA (z 1983 r.) |
.. nie jest już dostępny w sprzedaży. A który z aktualnie znajdujących się w ofercie wysteruje? Żaden.
Dla Twojej informacji (bo chyba tego jeszcze nie zauważyłeś) to nie jest forum kolekcjonerskie.
Idąc tropem Twojej wypowiedzi sugerujesz, by kolega gdy już mu wpadł do ręki obiektyw, powinien poczekać aż wpadnie mu do ręki jeden wymienionych przez Ciebie korpusów.
Czy Twoje wpisy to autopromocja? Sprzedaż książek jest na niezadowalającym Cię poziomie?
akwacyklista napisał/a: | Nieznajomość podstawowych możliwości tak ważnych modeli Nikona stawia pod znakiem zapytania kompetencje Jegomościa, który uznał się za speca od Nikonów. |
Proszę zacytuj mój post, w którym podaje się za specjalistę od Nikona
mavierk - Czw 18 Mar, 2010
hijax_pl, a czy stary nikkor 50/1.8 Ai-S jest w regularnej sprzedaży? A jakoś almakot go zdobył.
Odbijanie piłeczki w ten sposób, gdy ktoś dzieli się z Tobą swoją wiedzą, prostując Twój zasób wiedzy zasługuje na wdzięczność a nie szukanie w jego wypowiedzi błędu
hijax_pl - Czw 18 Mar, 2010
mavierk napisał/a: | hijax_pl, a czy stary nikkor 50/1.8 Ai-S jest w regularnej sprzedaży? A jakoś almakot go zdobył. |
No ale przecież to napisałem w swoim poście, nie bezpośrednio, ale przecież sens jest identyczny
mavierk napisał/a: | Odbijanie piłeczki w ten sposób, gdy ktoś dzieli się z Tobą swoją wiedzą, prostując Twój zasób wiedzy zasługuje na wdzięczność a nie szukanie w jego wypowiedzi błędu |
Bynajmniej nie szukam błędu. I wbrew pozorom jestem wdzięczny.
akwacyklista - Wto 22 Cze, 2010
hijax_pl napisał/a: | akwacyklista napisał/a: | Mijasz się z prawdą. |
Nie od końca, gdyż... akwacyklista napisał/a: | Korpus Nikon FA (z 1983 r.) |
.. nie jest już dostępny w sprzedaży. A który z aktualnie znajdujących się w ofercie wysteruje? Żaden.
[Wpis z 18 marca 2010 r., 6:41.] |
W swoim wpisie z 22 lutego 2010 r., 20:11 nie zaznaczyłeś nigdzie, że masz na myśli jedynie korpusy Nikon, które znajdują się w obecnej oficjalnej ofercie. Właśnie na tym polega Twoja niestaranność.
Korpusy FA, FG, F-301 i F-501 — oczywiście używane — są w praktycznie ciągłej sprzedaży za pośrednictwem serwisu „eBay”, a ich ceny nie przyprawiają bynajmniej o zawrót głowy. Podać odpowiednie odnośniki?
===
Zauważyłem. Czy niekolekcjonerski charakter tego forum ma być usprawiedliwieniem dla podawania nieprawdziwych informacji?
Dostrzegłem ponadto, że istnieje dział „Aparaty analogowe”. Całkiem sporo Osób rozważa kupno takiego aparatu, zazwyczaj starej lustrzanki, bo nowych, niecyfrowych i względnie tanich na rynku pierwotnym nie ma. Ludzie ci zaglądają zapewne i w inne miejsca forum. Takie dezinformacje, jak przekazana przez Ciebie w tym wątku, mogą niektórym utrudnić sensowny wybór.
===
hijax_pl napisał/a: | Idąc tropem Twojej wypowiedzi sugerujesz, by kolega gdy już mu wpadł do ręki obiektyw, powinien poczekać aż wpadnie mu do ręki jeden wymienionych przez Ciebie korpusów.
[Wpis z 18 marca 2010 r., 6:41.] |
Pogubiłem się: Kto idzie tropem mojej wypowiedzi? Obawiam się, że znowu szybciej piszesz niż myślisz.
Nic nie sugeruję. alamakot zrobi (zapewne dawno zrobił, bo sporo czasu upłynęło) to, co uzna za stosowne. Niemniej byłoby Mu łatwiej podjąć jakąkolwiek decyzję, jeśli miałby prawdziwe informacje.
===
hijax_pl napisał/a: | Czy Twoje wpisy to autopromocja? Sprzedaż książek jest na niezadowalającym Cię poziomie?
[Ibidem.] |
Chyba mnie z kimś mylisz (nawet domyślam się, z kim). Rozczaruję Cię: Nigdy w życiu nie napisałem żadnej książki. A powinienem?
Aha, moje honoraria za przekłady podręczników obsługi Nikona — czym zresztą nie zajmuję się od sześciu lat — nigdy nie zależały od wyników sprzedaży.
===
hijax_pl napisał/a: | Proszę zacytuj mój post, w którym podaje się za specjalistę od Nikona
[Ibidem.] |
To wynika z Twojego zachowania na forum: Ilekroć pojawi się jakaś kwestia, dotycząca aparatów lub obiektywów firmy Nikon, zwykle wyrywasz się do odpowiedzi jako jeden z pierwszych. Przyjąłem — czyżby niesłusznie? — że w takich sytuacjach jesteś przekonany o trafności swoich porad i uwag w tej materii, ergo — uznajesz się za specjalistę od Nikonów.
[ Dodano: Wto 22 Cze, 2010 07:27 ]
mavierk napisał/a: | Odbijanie piłeczki w ten sposób, gdy ktoś dzieli się z Tobą swoją wiedzą, prostując Twój zasób wiedzy zasługuje na wdzięczność a nie szukanie w jego wypowiedzi błędu
[Wpis z 18 marca 2010 r., 8:24.] |
Bardzo dziękuję za duchowe wsparcie. Przepraszam zarazem, że dopiero teraz to czynię.
goltar - Wto 22 Cze, 2010
Temat jako przedawniony i wyjaśniony zamykam.
akwacyklista na przyszłość proszę ogranicz się do dyskusji w temacie bez ocen postaw innych forumowiczów.
|
|