forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Sigma 105 czy Tamron 90?

MC - Sro 23 Maj, 2007
Temat postu: Sigma 105 czy Tamron 90?
Oto jest pytanie! Prosze o pomoc...
MM - Sro 23 Maj, 2007

Jeszcze jest Tokina 100/2.8 :lol:
Ja bym kupił Sigmę, ale 150/2.8 a z tych co podałeś to jednak Tamron.

P_M_ - Sro 23 Maj, 2007

MM napisał/a:
Jeszcze jest Tokina 100/2.8 :lol:
Ja bym kupił Sigmę, ale 150/2.8 a z tych co podałeś to jednak Tamron.

Ja rozwazam zakup tego tamrona, ewentualnie nikkora 60mm lub sigmy 70mm. Wkurza mnie ten bajer z przesuwaniem pierscienia, zeby przestawic na manualne ostrzenie. Sigma 70 i nikkor tego nie maja. Do tego znalazlem, ze minimalna odleglosc ostrzenia, ale od obiektywu wynosi tylko 99mm. Dla sigmy 105mm jest to 123mm (sigma 70mm - 10cm, a nikor 9cm - okolo). Ja chyba wybiore krotsze szklo (sigma 70mm). Mniej podatne na drzenie rak, a odleglosc z jakiej ostrzy jest taka sama (liczac od obiektywu!).

MC - Sro 23 Maj, 2007

MM, ta sigma ma jednak (dla mnie) kilka wad:jest duza, ciezka, co najmniej600zl drozsza, ale przede wszystkim: nie ma mocowania do Sony :-( A dlaczego Tamron lepszy? Na tescie widzialem wyniki-ostrosc jest idealna, ale za to Sigma lepiej koryguje abberacje... I badz tu madry...
MM - Sro 23 Maj, 2007

Aberację są widoczne, ale w macro i tak mocno domykasz a tam od f/5.6 robi się wielki spokój. Już przy f/4 jest jak dla mnie dobrze.
Sigma 150 jest niesamowita, pozwala robić z większej odległości a mocowanie do Sony to moim zdaniem tylko kwestia czasu. W Canonie jest z napędem HSM i może robić za świetne krótkie tele.

MC - Czw 24 Maj, 2007

MM, owszem zgadzam sie, ze to szklo jest niesamowite ALE: ja nie zarabiam, niestety, fotografia, to jest tylko moje hobby i nie jestem w stanie przeznaczyc ponad2500zl na obiektyw(a planuje jeszcze sigme10-20). Poza tym ciezko by mi bylo z sigma150 i jeszcze paroma innymi biegac po gorach, wiec sam rozumiesz..., a poza tym HSM nie jest mi az tak niezbedny. Aaaa i jeszcze jedno! Gdybym kupil ta sigme, to zona by mnie chyba z domu wyrzucila ;-)
MM - Czw 24 Maj, 2007

Jak żona już się znudziła to może kup to szkło, będzie pretekst do zmiany żony :wink:
Bardziej serio... każdy kupuje to na co go stać, choć jeżeli na czymś bardzo nam zależy to moim zdaniem warto kupić poza oficjalną dystrybucją (obiektywy to małe ryzyko a jest sporo taniej) i warto od razu kupić dobrze, nawet na raty lub na kredyt i od razu cieszyć się dobrą jakością. Ja swoje zabawki jeszcze spłacam, a przez to że są dobrej jakości to częściowo same się spłacają. Nie miałem takiego zamiaru, ale tak wyszło i coś mi się zdaje, że jeszcze zaczną mnie za jakiś czas karmić. Może u Ciebie będzie podobnie? Warto się nad tym zastanowić, ja na początku tego nie podejrzewałem a teraz mam nowe wizje na swoją przyszłość. Namawiać nie mam zamiaru, wiem tylko jaka radocha jest z dobrej optyki, cieszenia oka udanymi fotografiami i każdemu tego życzę.

MC - Pią 25 Maj, 2007

MM, wczoraj doswiadczylem tego, ze zazdrosc to straszna rzecz;-) W sklepie za mna stanal facet z 5d i do tego podpiety jakis obiektyw L... Niestety, kasy nawet na kredyt nie mam, niedawno skonczylem studia i moje zarobki nie pozwalaja na taki luksus :-( Moze za kilka lat cos sie zmieni, a wtedy z cala pewnoscia zaczne od zmiany body, moze i calego systemu, ale licze ze do tego czasu Sony wypusci jakas alfe 500 i wtedy bede szczesliwy ;-)