forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Co jeszcze kupić do pierwszej lustrzanki cyfrowej?

pczolinka - Wto 23 Lut, 2010
Temat postu: Co jeszcze kupić do pierwszej lustrzanki cyfrowej?
Za kilka dni dokonam zakupu tego sprzętu. Na forum otrzymałam kilka porad. Chciałam się jednak zapytać z jakimi kosztami będę musiała się liczyć przy zakupie. Nie chodzi mi o aparat ale o jakieś dodatki, akcesoria itd.
Baku - Wto 23 Lut, 2010

Wszystko zależy od zasobności Twojego portfela.
Co się przyda na pewno:
- Karta pamięci, a najlepiej dwie. Lepiej mieć 2x 8GB niż 1x 16GB. Do D90 wystarczy coś klasy SanDisc Extreme III (ok. 110 zł za 8GB).
- Plecak lub torba. Dobre (ale i drogie) są produkty Lowepro. Ja mam plecak foto polskiej firmy i też jestem zadowolony. Ceny - rózne.
- Statyw. Za 300 zł kupisz już coś przyzwoitego np. firmy Velbon.
Co się może przydać:
- Dodatkowa bateria (z doświadczenia wiem, że wcale nie musi być oryginalna, choć zamiennik stanowi jednak pewne ryzyko - głównie krótkiej żywotności)
- Zestaw filtrów: Polar (od ok. 100 zł), ND (od ok. 50 zł), szara połówka...
Z czasem pewnie zamarzysz o:
- Teleobiektywie klasy 70-200 lub 70-300 mm
- Ultra szerokim kącie klasy 10-20 mm
- Lampie błyskowej
- Portretowej stałce
i Bóg wie czym jeszcze.
W każdym razie na razie masz zamiast poczynić pierwszy malutki kroczek w drodze pełnej finansowych wyrzeczeń...

Wszystkie ceny które podałem są z głowy, a przez to mają bardzo orientacyjny charakter...

RB - Wto 23 Lut, 2010

Karta pamięci i jakiś poręczny pokrowiec to mus. Reszta to już dobra wola.

IMO jakie priorytety:
- zapasowa bateria - IMO do odpuszczenia na początek. Oczywiście, są zajęcia fotograficzne, gdzie jest to bardzo podstawowy sprzęt. Jeśli zamierzasz strzelac setki zdjęć dziennie - to jak najbardziej kupuj szybko.
- statyw? Jeśli chcesz robić jakieś makro i zdjęcia w świetle zastanym słabo oświetlonych obiektów nieruchomych (wnętrza) - tak. Jeśli nie - odpuść sobie na razie.
- filtry? do krajobrazu filtr polaryzacyjny (CPL) jest conajmniej przydatny. Szara połówka bywa też. Jeśli to Cię bawi - kupiłbym przed statywem. Problem z tym, że z racji obiektywu 18-105 należałoby nakręcać filtry z obudową slim. Przy średnicy 67mm slim CPL to raczej się od nieco poniżej 2 stów zacznie.

B o g d a n - Wto 23 Lut, 2010

pczolinka napisał/a:
Za kilka dni dokonam zakupu tego sprzętu.
Miłego fotografowania!
pczolinka napisał/a:
Chciałam się jednak zapytać z jakimi kosztami będę musiała się liczyć przy zakupie. Nie chodzi mi o aparat ale o jakieś dodatki, akcesoria itd.
Ja myslę, że na poczatek trzeba kupić rzeczy niezbędne, a potem według potrzeb i pojawiających się w czasie wymagań.
Według mnie, elementy niezbędne, to:
1. Karta pamięci Secure Digital SDHC w cenie od ok. 44 zł. w Gdańskim sklepie: http://www.cyfrowe.pl/kar...,7,232/scr.html
2. Torba na aparat w cenie od ok. 45 zł. w Gdańskim sklepie: http://www.cyfrowe.pl/tor...,3,209/scr.html

Dziękuję bardzo :) Niektóre wymienione przez Was rzeczy to dla mnie jeszcze czarna magia ;)

[ Dodano: Wto 23 Lut, 2010 10:05 ]
Karta i torba i chyba przy tym na razie zostane, bo na więcej funduszy mi nie wystarczy teraz ;) Już się nie mogę doczekać :razz:

Yossarian - Wto 23 Lut, 2010

Miłej zabawy :smile:
Martin___ - Wto 23 Lut, 2010

Baku napisał/a:

W każdym razie na razie masz zamiast poczynić pierwszy malutki kroczek w drodze pełnej finansowych wyrzeczeń...

Nie zgodzę się z tym. :)
Jakie wyrzeczenia? Przecież nie każdy lustrzankowicz potrzebuje od razu filtrów (które swoją drogą można czasem zastąpić jednym kliknięciem w Picasie :P ), dodatkowych 2 obiektywów, stałek, itd. Nawet ze statywu wielu nie korzysta. Wielu użytkownikom starcza 1 uniwersalny lub max 2 obiektywy.

To taki stereotyp, że jak kupujesz lustrzankę, to zaraz wydasz dużo na "dodatki", który chyba tylko odstrasza potencjalnych chętnych do zakupu lustrzanki. Jednak nie każdego na tyle wciąga fotografia, ale zdjęcia robią dość ładne i lepsze niż robiliby kompaktem - stąd zakup lustrzanki.

lotofag - Wto 23 Lut, 2010

Martin___ napisał/a:

Jakie wyrzeczenia? Przecież nie każdy lustrzankowicz potrzebuje od razu filtrów, dodatkowych 2 obiektywów, stałek, itd. Nawet ze statywu wielu nie korzysta. Wielu użytkownikom starcza 1 uniwersalny lub max 2 obiektywy.

Problem w tym, że są to naprawdę przydatne w fotografii rzeczy :) Oczywiście nie wszystkie naraz, ale wedle potrzeb.
A że wielu osobom służy podstawowy korpus z kitem póki go nie zajeżdżą to jeszcze inna sprawa.
Martin___ napisał/a:

To taki stereotyp, że jak kupujesz lustrzankę, to zaraz wydasz dużo na "dodatki", który chyba tylko odstrasza potencjalnych chętnych do zakupu lustrzanki. Jednak nie każdego na tyle wciąga fotografia, ale zdjęcia robią dość ładne i lepsze niż robiliby kompaktem - stąd zakup lustrzanki.

To jest chyba bardziej powszechny stereotyp, niestety bardzo często mijający się z rzeczywistością...

lotofag napisał/a:

Problem w tym, że są to naprawdę przydatne w fotografii rzeczy :) Oczywiście nie wszystkie naraz, ale wedle potrzeb.
A, że wielu osobom służy podstawowy korpus z kitem to jeszcze inna sprawa.

Jasne, że przydatne. Ale to nie jest żaden mus. A mówi się: "kupujesz lustrzankę, to dopiero rozpoczynasz wydatki". Dlatego się nie zgadzam, bo to wszystko w zależności od potrzeb, które są różne.

Cytat:

Martin___ napisał/a:

ale zdjęcia robią dość ładne i lepsze niż robiliby kompaktem - stąd zakup lustrzanki.

To jest chyba bardziej powszechny stereotyp, niestety bardzo często mijający się z rzeczywistością...

No i tu się nie zgadzam. Znam wielu, którzy mają lustrzanki z kitem lub max 2 obiektywami. Robią fajne zdjęcia. Żadni pasjonaci, ot, wiedzą do czego służy przysłona.
A dodatkowo, że lustrzanka prawie zawsze lepiej poradzi sobie w trudnych warunkach od kompaktu, to zdjęcia wychodzą lepsze.

lotofag - Wto 23 Lut, 2010

Martin___ napisał/a:

No i tu się nie zgadzam. Znam wielu, którzy mają lustrzanki z kitem lub max 2 obiektywami. Robią fajne zdjęcia. Żadni pasjonaci, ot, wiedzą do czego służy przysłona.

Ale czy to do końca zasługa akurat lustrzanki, że te osoby robią fajne zdjęcia? ;)
Martin___ napisał/a:

A dodatkowo, że lustrzanka prawie zawsze lepiej poradzi sobie w trudnych warunkach od kompaktu, to zdjęcia wychodzą lepsze.

Patrząc z tego punktu widzenia masz rację (choć nie wynika to z faktu, że aparat ma lustro). Wcześniej miałem na myśli bardziej ogólnie pojętą "jakość". :)

lotofag napisał/a:
Martin___ napisał/a:

Ale czy to do końca zasługa akurat lustrzanki, że te osoby robią fajne zdjęcia? ;)

Ja piszę o technicznej stronie zdjęcia. Ta sama osoba, ze średniej klasy lustrzanką z kitem lub max jeszcze jednym obiektywem, będzie robiła fajniejsze zdjęcia niż średniej klasy kompaktem. Nie musi wydawać fortuny.
Chyba, że kompletnie nie będzie wiedziała jak ustawić aparat i np. będzie miała na sztywno ustawiony czas ekspozycji 2s nie wiedząc gdzie się to zmienia (ale wtedy tym bardziej nie powinna wydawać fortuny na akcesoria :) ).

Moje obserwacje, poczynione wśród znajomych z kitami, tak właśnie wyglądają. Fajnie jest zainwestować więcej, ale nie każdy musi tego akurat potrzebować.

B o g d a n - Wto 23 Lut, 2010

Ja również uważam, iż mówienie o tym, że wraz z zakupem/posiadaniem lustrzanki idą same wydatki, jest mocno na wyrost. Z moich obserwacji, podobnie jak Martin___ , równiez wynika, że zdecydowana większość amatorów posiada lustrzankę z jednym, podstawowym, uniwersalnym obiektywem i ... cieszą się robieniem zdjęć.

Może pczolinka ten wątek założyła również pod wpływem takiego trochę "straszenia", o którym pisał wczesniej Martin___?

maroos - Wto 23 Lut, 2010

A moim zdaniem na początek do puszki + kita wystarczy jedna karta 8Gb, dobra wygodna lecz niekoniecznie droga torba lub pokrowiec i koniecznie zapasowa bateria (zamienniki też są dobre). Zaraz po zakupie naprawdę wiele się pstryka i z zapędu zapały czy jak to można nazwać często trzeba szybko wracać bo prundu brakło :roll:
lupo57 - Wto 23 Lut, 2010

to prawda baterie kończą się prawie zawsze w najmniej oczekiwanym momencie (szczególnie zimą) :wink:
dlatego warto się w nie zaopatrzyć, mogą być zamienniki

hijax_pl - Wto 23 Lut, 2010

Martin___ napisał/a:
Nie zgodzę się z tym.
Jakie wyrzeczenia? Przecież nie każdy lustrzankowicz potrzebuje od razu filtrów (które swoją drogą można czasem zastąpić jednym kliknięciem w Picasie ),

Nieprawda. Nie da się zastąpić filtra polaryzacyjnego ;)
Martin___ napisał/a:
dodatkowych 2 obiektywów, stałek, itd. Nawet ze statywu wielu nie korzysta. Wielu użytkownikom starcza 1 uniwersalny lub max 2 obiektywy.

Mówisz o niedzielnych pstrykaczach spacerowych. Osobach które mają lustrzankę bo to jest trendy. Osobach które nigdy nie wychodzą poza tryb Auto. Masz racje - to są osoby które często nie zdają sobie sprawy z tego że obiektyw da się odkręcić (pomijając fakt że tak już zarósł brudem i kurzem że może to być trudne) :D
Martin___ napisał/a:

Nieprawda. To takie samo stwierdzenie jak "każdym samochodem nie-osobowym da się przewieźć 10ton piachu"

Chłopaki ;) Myślę jeszcze o jakimś filtrze, podpowiecie coś, bo nie znam się jeszcze za bardzo :)
kasiakaaz - Wto 23 Lut, 2010

pczolinka, polar by się przydał i szara połówka w systemie Cokin. Jaki masz przewidziany budżet na filtry?

A cena aż taka ważna? ;)
Sunders - Wto 23 Lut, 2010

kasiakaaz napisał/a:
polar by się przydał i szara połówka w systemie Cokin

pczolinka napisał/a:
A cena aż taka ważna?

Jesli nie kup oba :wink:

k7piotr - Wto 23 Lut, 2010

pczolinka, niezbędny jest jeszcze jakiś zwykły filtr UV dla ochrony obiektywu przed porysowaniem szkła, nawet jeśli jest to tylko kitowy obiektyw.

pczolinka napisał/a:
A cena aż taka ważna?

no, ważna - jeśli chcesz mieć z nich pożytek, a nie wkurzać się na wątpliwe efekty (a pieniądze wyrzucić w błoto) :roll:

[ Dodano: Wto 23 Lut, 2010 20:46 ]
k7piotr napisał/a:
niezbędny jest jeszcze jakiś zwykły filtr UV dla ochrony obiektywu przed porysowaniem szkła, nawet jeśli jest to tylko kitowy obiektyw.

I tu pozwolę się nie zgodzić - mz szkoda kasy.

MC - Wto 23 Lut, 2010

k7piotr, raczej "zbędny".
Jeśli już to marumi lens protector, ale nie UV. Z resztą bez przesady - przy typowym amatorskim użytkowaniu ciężko jest o uszkodzenie (przy uważnej obsłudze).

Więc jakieś konkrety zanim pójdę do sklepu? Myślałam o Hoya
MC - Wto 23 Lut, 2010

Z filtrów to polar się przyda. Na stronie głównej jest ich test. Nie warto oszczędzać.

pczolinka napisał/a:
Myślałam o Hoya

Tyle, że są różne serie, w różnych cenach i o różnych właściwościach (powłokach). Jak radzi MC, poczytaj TU
Generalnie Hoya nie jest zła.

k7piotr - Wto 23 Lut, 2010

MC napisał/a:
k7piotr, raczej "zbędny".
Jeśli już to marumi lens protector, ale nie UV. Z resztą bez przesady - przy typowym amatorskim użytkowaniu ciężko jest o uszkodzenie (przy uważnej obsłudze).

Nie twierdzę że koniecznie musi to być uv, chodziło mi o coś co nie będzie ingerować w jakość zdjęć a jednocześnie będzie dobrym zabezpieczeniem obiektywu. Jestem amatorem i z doświadczenia wiem, że wcale nie tak trudno o uszkodzenie :lol: i nie chodzi mi tu o "pukanie" młotkiem po szkiełku ;] a wszędobylski pył to nie tylko domena pustyni :razz:

Tak czy inaczej, nieraz byłem wdzięczny, że go założyłem.

RB - Wto 23 Lut, 2010

k7piotr napisał/a:
Tak czy inaczej, nieraz byłem wdzięczny, że go założyłem.
A ja że szybko zdjąłem...

Co do polara: Hoya jest OK. tyle, że niech to bedzie jakis slim. Bo inaczej będziesz miała obudowę filtra w kadrze na 18-20mm...

lupo57 - Wto 23 Lut, 2010

jeśli hoya to decyduj się na "szarą serię" mają najlepszy stosunek jakości do ceny
pozdr

Martin___ - Sro 24 Lut, 2010

hijax_pl napisał/a:
Martin___ napisał/a:
Nie zgodzę się z tym.
Jakie wyrzeczenia? Przecież nie każdy lustrzankowicz potrzebuje od razu filtrów (które swoją drogą można czasem zastąpić jednym kliknięciem w Picasie ),

Nieprawda. Nie da się zastąpić filtra polaryzacyjnego ;)

Czytaj uważnie. Napisałem "czasem" :cool:

Cytat:
Martin___ napisał/a:
dodatkowych 2 obiektywów, stałek, itd. Nawet ze statywu wielu nie korzysta. Wielu użytkownikom starcza 1 uniwersalny lub max 2 obiektywy.

Mówisz o niedzielnych pstrykaczach spacerowych. Osobach które mają lustrzankę bo to jest trendy. Osobach które nigdy nie wychodzą poza tryb Auto.

Ależ skąd. Znam wielu, którzy jak najbardziej lubią robić zdjęcia (i nie robią tego na pokaz), nie używają tylko trybu Auto, wiedzą do czego służy przysłona, mają podstawową wiedzę. Nie dostrzegasz tej grupy? Znam takich, wiem jakiego sprzętu używają i jakie zdjęcia robią. Całkiem przyjemne.
A że nie wykorzystują w 100% możliwości aparatu? Kto powiedział, że to mus?

Gadanie, że kupując lustrzankę, trzeba w nią sporo kasy władować, to mit. Mit stworzony przez zaawansowanych użytkowników, pasjonatów, którym się wydaje, że tak trzeba. Tylko się wydaje :)

Cytat:
Martin___ napisał/a:

Nieprawda. To takie samo stwierdzenie jak "każdym samochodem nie-osobowym da się przewieźć 10ton piachu"

Naprawdę uważasz, że kit (+ ewentualnie jeszcze jakiś obiektyw) nie wystarczy, gdy się ma minimum wiedzy? Nonsens. Czy kompakt za 800zł, typu Canon SX110IS w rękach takiego użytkownika poradzi sobie lepiej? Oczywiście, że nie. Zwłaszcza w gorszym świetle. Piszę cały czas o tym samym użytkowniku, czyli piszę o stronie technicznej zdjęcia.

hijax_pl - Sro 24 Lut, 2010

Martin___ napisał/a:
Znam wielu, którzy jak najbardziej lubią robić zdjęcia (i nie robią tego na pokaz), nie używają tylko trybu Auto, wiedzą do czego służy przysłona, mają podstawową wiedzę. Nie dostrzegasz tej grupy? Znam takich, wiem jakiego sprzętu używają i jakie zdjęcia robią. Całkiem przyjemne.
A że nie wykorzystują w 100% możliwości aparatu? Kto powiedział, że to mus?

Oczywiście że dostrzegam. Tylko uważam, że te osoby źle zainwestowały pieniądze ;)
Martin___ napisał/a:
Naprawdę uważasz, że kit (+ ewentualnie jeszcze jakiś obiektyw) nie wystarczy, gdy się ma minimum wiedzy? Nonsens. Czy kompakt za 800zł, typu Canon SX110IS w rękach takiego użytkownika poradzi sobie lepiej? Oczywiście, że nie.

Nie - uważam że są takie dziedziny w których kompakt sprawdza się dużo lepiej od lustrzanki. Tak samo jak są dziedziny w których kompakt nie dorówna lustrzankom.

RB - Sro 24 Lut, 2010

hijax_pl napisał/a:

Oczywiście że dostrzegam. Tylko uważam, że te osoby źle zainwestowały pieniądze ;)

obawiam się, ze słowo inwestowac jest tu użyte w sposób conajmniej błedny...
A poza tym to ich pieniądze... :mrgreen:
To, że przeważająca większość fotek które zrobiłem zrobiłbym pewnie i kompaktem to nie znaczy że zrobiłem błąd mając to co mam :-)

hijax_pl napisał/a:

Nie - uważam że są takie dziedziny w których kompakt sprawdza się dużo lepiej od lustrzanki.

Ależ są. Czemu nie można mieć kompakta i lustrzanki z 1-2 obiektywami? Tak naprawdę jak wiem jakie zdjecia robię (i nie są to zagadneienia bardzo rózne sprzętowo) to posiadanie floty obiektywów jest conajmniej zbędne.

Lustrzanka nie służy do tego by zmieniać obiektywy. Jej uniwersalność polega na tym, że można podpiąć taki obiektyw jakiego się potrzebuje. A jak się potrzebuje 1-2 szkieł to cóż w tym zdrożnego??? Jak do czyiś potrzeb starcza a850 i przyspawany doń na stałe SAL2470Z to znaczy że ów ktoś źle wydał pieniądze bo lustrzanki nie potrzebował?

Martin___ - Sro 24 Lut, 2010

hijax_pl napisał/a:

Nie - uważam że są takie dziedziny w których kompakt sprawdza się dużo lepiej od lustrzanki. Tak samo jak są dziedziny w których kompakt nie dorówna lustrzankom.

OK, a jak użytkownik o którym piszę, lubi akurat te dziedziny w których lustrzanka jest lepsza? To wtedy też powinien wydawać fortunę na akcesoria, dodatkowe obiektywy?
Nie, bo i tak będzie miał lepsze zdjęcia niż kompaktem.
A dodatkowo może lubi obsługę i gabaryty body lustrzankowego. Jednym słowem - bardzo dobrze, że kupił sobie lustrzankę.

Jak widzisz - wszystko zależy. Więc twierdzenie, że kupno body to początek inwestycji, jest stereotypem i niepotrzebnym straszeniem.

komor - Sro 24 Lut, 2010

RB napisał/a:
Lustrzanka nie służy do tego by zmieniać obiektywy. Jej uniwersalność polega na tym, że można podpiąć taki obiektyw jakiego się potrzebuje.

O, to mi się bardzo spodobało. Warto pamiętać. Ale wyjątkiem są osoby należące do grupy:
RB napisał/a:
a850 i przyspawany doń na stałe SAL2470Z

choć przeważnie robią najfajniejsze zdjęcia. :)

A co do stosowania filtrów UV jako ochrony obiektywu, to ja wszystkie filtry UV jakie kupiłem, już dawno schowałem do fajowskiego etui a w ramach ochrony stosuję osłony p-słoneczne na każdym szkle.

pczolinka - Sro 24 Lut, 2010

To jak z tym filtrem, kupowac czy nie? Wpadl mi w oko taki, ale nie wiem czy to czasem nie strata kasy:

http://www.euro.com.pl/fi...a-hd-52mm.bhtml

RB - Sro 24 Lut, 2010

pczolinka napisał/a:
To jak z tym filtrem, kupowac czy nie? Wpadl mi w oko taki, ale nie wiem czy to czasem nie strata kasy:

http://www.euro.com.pl/fi...a-hd-52mm.bhtml

Jeśli chcesz robić choćby krajobrazy to polaryzator jest bardzo miłym gadżetem.

Mam Hoję HD używam, zadowolony jestem, stosunkowo mało światła kradnie, jest szara nie niebieskawa a polaryzuje dobrze. Ale najpierw kup obiektyw, coby średnice się zgadzały...

Tyle się już tutaj naczytałam, że już mam świadomość tego że nie wszystko do siebie pasuje :) Aparat już wybrany, obiektyw jeszcze nie do końca. Prawdopodobnie jednak zostane przy AF-S DX 18 – 55 mm VR, chociaż chciałam 18-105 VR Kit, jednak cena podskoczyła w ostatnich dniach :(
RB - Sro 24 Lut, 2010

pczolinka napisał/a:
Tyle się już tutaj naczytałam, że już mam świadomość tego że nie wszystko do siebie pasuje :) Aparat już wybrany, obiektyw jeszcze nie do końca. Prawdopodobnie jednak zostane przy AF-S DX 18 – 55 mm VR, chociaż chciałam 18-105 VR Kit, jednak cena podskoczyła w ostatnich dniach :(

Tyż piknie... szkoda zakresu bo 55mm to często niewiele jest...

Yossarian - Sro 24 Lut, 2010

Polecam na jakiś czas odłożyć zakup filtra i mimo wszystko kupić 18-105 VR zamiast 18-55 VR :)
k7piotr - Sro 24 Lut, 2010

pczolinka napisał/a:

Różnica pomiędzy obydwoma zestawami to tylko 367 zł
nikon-d5000-z-ob-nikkor-18-55mm-vr/
nikon-d5000-z-ob-nikkor-18-105-mm-dx-vr/
18-55 to trochę jednak mało i dlatego teraz dokupuję 18-105, a jak by nie było w zestawie zawsze nieco taniej.

TYLKO ;) Jeszcze mam pare dni na zastanowienie sie. Wiecej gotowki raczej przez te dni nie wpadnie :P
cybertoman - Sro 24 Lut, 2010

Kup karte, zebys mogla fotografowac. Reszta gratow sama sie upomni o kupienie i to w optymalnej dla Ciebie kolejnosci. Teraz ciesz delektuj sie fotografowaniem, przykrecanie np. filtrow "niewiadomopoco" tylko to psuje. Powodzenia!
B o g d a n - Sro 24 Lut, 2010

pczolinka napisał/a:
Prawdopodobnie jednak zostane przy AF-S DX 18 – 55 mm VR, chociaż chciałam 18-105 VR Kit, jednak cena podskoczyła w ostatnich dniach
Hmm, ... nie zauważyłem aby ceny sprzętu foto ostatnio jakoś specjalnie podskoczyły - 2125 zł. albo 2639 zł.: http://sklepfotograficzny...strzanki/Nikon/

pczolinka napisał/a:
Ja proponuje się wstrzymać. Kupić zawsze zdążysz. Polar przydaje się tylko w specyficznych warunkach.

RB napisał/a:
Czemu nie można mieć kompakta i lustrzanki z 1-2 obiektywami? Tak naprawdę jak wiem jakie zdjecia robię (i nie są to zagadneienia bardzo rózne sprzętowo) to posiadanie floty obiektywów jest conajmniej zbędne.
Dokładnie tak.
Kiedyś przez kilka lat fotografowałem moje małe pociechy tylko jednym aparatem i jednym obiektywem - EOS 300 + 28-90mm ... i tak na nic więcej nie miałem czasu. :lol:

pczolinka - Pią 26 Lut, 2010

Jutro odbieram aparat ze sklepu. Wczoraj byłam go jeszcze pomacać :mrgreen: Pytałam o karty i sprzedawca od razu zaproponował mi sandisk extreme III za 279zł. Nie wiem jaką kartę kupić, bo ta cena to lekka przesada. Myślałam o tej Pretec SDHC Class6 8GB.
MC - Pią 26 Lut, 2010

A ile giga ta karta za 279zl?

MC, 8 GB. Dla mnie ta kwota to zdecydowanie za dużo
MC - Pią 26 Lut, 2010

I słusznie!
Polecam kupić tutaj
Znam ten sklep, zawsze wszystko było ok.

MC, faktycznie niezła różnica cenowa, ale zastanawiam się czy nie wystarczyłoby mi 4 GB
Tadeuszek - Pią 26 Lut, 2010

pczolinka, Czyli taka jam w moim podpisie ?
Ja za swoją zapłaciłem około 130zł

Tadeuszek, taka jak masz w podpisie to mi proponowali w sklepie ale za dużo wyższą cenę. Ja chyba kupię 4 GB
B o g d a n - Pią 26 Lut, 2010

pczolinka, taką kartę jak ma Tadeuszek kupisz w cyfrowe.pl za jedyne 136 zł.
Kilka dni temu podawałem Ci linka: http://www.cyfrowe.pl/kar...,7,232/scr.html
A tutaj bezpośrednio do produktu: http://www.cyfrowe.pl/apa...te-usb-2.0.html

Według mnie na początek wystarczy Ci zwykła karta, nawet za 53 zł. typu Sandisk SDHC 4 GB Ultra II (15 MB/sek): http://www.cyfrowe.pl/apa...ate-usb-20.html
Szybkie karty mają sens, jak się robi serie w RAW. Do spokojnych zdjęć wystarcza nawet wolniejsza. Karty 4GB sa jeszcze tańsze i w zupełności wystarczą. Sam w codziennym uzytku używam 4GB.

Yossarian - Pią 26 Lut, 2010

4 GB to znowu nie tak mało.
Robię zdjęcia w jakości JPG Fine + RAW w maksymalnej rozdziałce (10mpx), nawet wtedy miejsca na karcie wystarczy na kilkaset zdjęć.

lotofag - Pią 26 Lut, 2010

Produkty SanDiska są bez wątpienia bardzo dobre, ale też sporo trzeba za nie płacić, IMHO nie zawsze współmiernie do tego co się otrzymuje. Dziwi też trochę podejście, że bez SanDiska Extreme III czy podobnego się nie obejdzie, a od biedy Ultra II, który jest tańszy ale chyba znowuż niczym specjalnym się nie wyróżnia...
A może warto zainteresować się np. takimi kartami:
http://www.kirk.pl/pricel...px?PID=C7720351
http://www.kirk.pl/pricel...px?PID=C7720359
Cena przystępna, osiągi zwykle wystarczające i bynajmniej nie aż tak bardzo odległe od kilka razy droższych kart "ultra-ekstrim" ;)
Jakby ktoś miał obiekcje co do marki, to wystarczy sobie sprawdzić co to za firma i czym się zajmuje.

komor - Pią 26 Lut, 2010

lotofag, starajmy się proszę podawać nazwy produktów zamiast linków które koniecznie trzeba tupnąć żeby przekonać się o czym mowa. Wtedy wygląda to tak:
Transcend karta pamięci SDHC 4GB SPD Class 6.

lupo57 - Pią 26 Lut, 2010

pczolinka napisał/a:
ale zastanawiam się czy nie wystarczyłoby mi 4 GB

pczolinka w zupełności wystarczy, nie obawiaj się

pczolinka - Sob 27 Lut, 2010

Zakup dokonany :grin: Nikon D5000 18-105 VR + karta 4GB + torba. Póki co studiuje instrukcje i pstrykam pierwsze fotki ;) Dziękuję wszystkim za rady i pozdrawiam :)
lupo57 - Sob 27 Lut, 2010

to gratuluje, teraz tylko w plener i zdjęcia robić
pozdr

kasiakaaz - Sob 27 Lut, 2010

pczolinka, no to jutro w plener... :grin: Ponoć ma być niezła pogoda.
Pozdrawiam.

pczolinka - Sob 27 Lut, 2010

Dzięki :) Plener na pewno i ile pogoda dopisze ;)
hijax_pl - Sob 27 Lut, 2010

pczolinka, gratuluję zakupu :)
osik - Sob 27 Lut, 2010

pczolinka napisał/a:
Dzięki :) Plener na pewno i ile pogoda dopisze ;)

Ja bym tam uważał, Arka przegrała 0:3 z naszymi :lol:
Ale tak w ramach tematu - gratuluję zdecydowania i życzę - jak koledzy - udanych zdjęć :)