forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Olympus E-520 czy Sony DSLR-A330Y ?

kbjk - Wto 23 Lut, 2010
Temat postu: Olympus E-520 czy Sony DSLR-A330Y ?
Witam, od jakiegoś czasu przymierzam się do przerzucenia się z małej cyfrówki na pierwszą lustrzankę. Naczytałam się dość sporo opinii, testów, parametrów i uznałam, że może tak na początek kupić coś dla amatorów i chciałam zamknąć się w 3 tysiakach z dwoma obiektywami. I tak mam dylemat między dwoma zestawami:
1) Sony DSLR-A330Y z obiektywami DT 18 - 55 mm, DT 55 - 200 mm f/4,0 - 5,6
2) Olympus E-520 z obiektywami ED 14 - 42 mm, ED 70 - 300mm, f/4,0 - 5,6
Który wybrać? Liczę na rzetelne opinie o obu tych aparatach, za co z góry dziękuję.
I przepraszam szanownych Adminów, jeśli przeoczyłam taki temat i założyłam nowy...
Pozdrowienia dla wszystkich fotografów :)

hijax_pl - Wto 23 Lut, 2010

kbjk, a czemu akurat lustrzanka z dwoma? Rozumiem że wybierałaś z ofert korpus + 2 szkła za <3000zł?
kbjk - Wto 23 Lut, 2010

Tak, właśnie takie mam założenie - korpus plus dwa szkła o różnych ogniskowych do 3000zł. A dwa szkła żeby się nauczyć. Moją cyfrówkę wykorzystałam już na maxa a co do lustrzanek to trochę nie wiem jak się za to zabrać.

Jaki masz kompakt?
A co fotografujesz? Możesz choć dziedzinę wskazać?
Robisz odbitki w labie i wieszasz na ścianie czy po prostu przeglądasz zdjęcia w kompie?

MC - Wto 23 Lut, 2010

Do nauki to może być dobry zestaw:
pierwszy
lub
drugi
Do tego jeszcze albo 35/3.5 macro lub naleśnik 25/2.8 i można zaczynać.

kbjk - Wto 23 Lut, 2010

Kompakt to Kodak http://aparaty-cyfrowe.ma...530/kodakdx4530 ten konkretnie, który zresztą odziedziczyłam po rodzicach :)
Fotografuję najchętniej przyrodę. Wiesz, robaczki, kwiatki, ogólnie makro.
A zdjęcia to różnie, wiadomo że z wycieczek wywołuję a robaczki trzymam na kompie, ale pewnie i te kiedyś wywołam.

[ Dodano: Wto 23 Lut, 2010 19:47 ]
MC napisał/a:
Do nauki to może być dobry zestaw:
pierwszy
lub
drugi
Do tego jeszcze albo 35/3.5 macro lub naleśnik 25/2.8 i można zaczynać.

O tak, na obiektyw makro na pewno się kiedyś skuszę ;] To na pewno... Jak tylko będę bardziej przy kasie.

Sunders - Wto 23 Lut, 2010

kbjk napisał/a:
Fotografuję najchętniej przyrodę. Wiesz, robaczki, kwiatki, ogólnie makro.
A zdjęcia to różnie, wiadomo że z wycieczek

kbjk może skompletuj taki zestaw:
canon 450d+obiektyw canon 18-55IS-ok.1920pln
obiektyw canon 50/1,8-ok.415pln
konwerter raynox DCR-250-ok.200pln
Cenowo zbliżony do zestawów jakie podałaś, a zrobisz nim zdjęcia robaczków, kwiatków i wycieczkowe.

kbjk - Wto 23 Lut, 2010

Zapomniałam zaznaczyć, że bardzo jeszcze zależy mi na stabilizacji obrazu w korpusie, no i jakoś nieszczególnie jestem przekonana do Canonów.
MC - Wto 23 Lut, 2010

I słusznie, bo są wieśniackie :wink:

A Raynox 250 jeśli chodzi o makro sprawdzi się dobrze. System 4/3 także ze względu na większą głębię ostrości.

kbjk - Wto 23 Lut, 2010

Raynox 250 - też sobie sprawię. Makro to fantastyczna sprawa.
Ale co z tym aparatem? :)

MC - Wto 23 Lut, 2010

Ja bym wziął albo E520 albo E620 w dualkicie.
kbjk - Wto 23 Lut, 2010

Czyli nie Sony?? Lepiej Olympus? Dlaczego? ;>
MC - Wto 23 Lut, 2010

W tym wypadku ja bym wziął Olka.
kbjk - Wto 23 Lut, 2010

Wiem, że moje pytanie pewnie zabrzmi nieco śmieszniej, ale cóż... Nie ma to jak być anonimowym w internecie ;)
W czym konkretnie lepszy jest Olympus od Sony?

MC - Wto 23 Lut, 2010

W niczym :lol:
Ale akurat te zaproponowane przeze mnie aparaty mają bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Podobnie z obiektywami.

Olki mają mniejszą matryce (gabarytowo) a to się przekłada na większą głębię ostrości - przyda się przy macro.

kbjk napisał/a:
W czym konkretnie lepszy jest Olympus od Sony?

kbjk, polecam ten wątek-w nim dyskutujemy o cechach poszczególnych systemów-przeczytaj zanim dokonasz wyboru:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=10375

kbjk - Wto 23 Lut, 2010

MC napisał/a:
W niczym :lol:
Ale akurat te zaproponowane przeze mnie aparaty mają bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Podobnie z obiektywami.

No ten 620 też jest niczego sobie ;] Jeszcze się nad nim zastanowię.
A jakim Ty aparatem robisz te cudne zdjęcia? ;]

Już zabieram się za czytanie :)

MC - Wto 23 Lut, 2010

Do cudnych to im brakuje tyyyyyyleeee. :oops:
Większość brzydkim i szumiącym A700, kilka legendarnym C5D i jego następcą.

kbjk - Wto 23 Lut, 2010

Heh, nie ma to jak skromnym być ;] Ja bym wiele oddała żeby robić takie foty więc nie marudź :p A w rumiane policzki i tak nie uwierzę :p
Hmm c5d w sensie że ten 'wieśniacki' canon 5d, tak? ;>

MC - Wto 23 Lut, 2010

Dokładnie tak :wink:

kbjk napisał/a:
Hmm c5d w sensie że ten 'wieśniacki' canon 5d, tak? ;>

Dokladnie 5d mk II :lol:

MC - Wto 23 Lut, 2010

Z MkII jest tylko jedno zdjęcie.
kbjk - Wto 23 Lut, 2010

Wieśniak hihi ;] Żartuję.
Już nie mogę się doczekać aż będę miała aparat... Oby tylko moje studia na tym nie ucierpiały za bardzo. Obawiam się, że lustrzanka i instrukcja obsługi do niej pochłoną mnie na maxa.

RB - Wto 23 Lut, 2010

kbjk napisał/a:
Już nie mogę się doczekać aż będę miała aparat... Oby tylko moje studia na tym nie ucierpiały za bardzo. Obawiam się, że lustrzanka i instrukcja obsługi do niej pochłoną mnie na maxa.

A tam... już praktycznie po sesji, będziesz mogła sobie naprawde conieco postudiować... instrukcje oraz troche literatury o zdjęciowaniu...

A jak wiadomo;
jedyne co mam to złudzenie
że mogę mieć zaliczenie...

kbjk - Wto 23 Lut, 2010

Sesja sesją a na co dzień i tak trzeba wkuwać. Ale jeszcze trochę i wakacje ;] I znów będę mogła się kłaść na ziemi pod pajęczyną z jakimś ciekawym okazem Spider-Mana ;] Taka adrenalina, zwłaszcza kiedy ktoś próbuje zwalczyć arachnofobię ;)

kbjk napisał/a:

kbjk, zanim zamkniesz ten wątek daj znać czy zostaniesz wieśniarą czy wejdziesz w "dogorywajacy system lustrzanek" jak radzi Ci MC :smile:

lupo57 - Wto 23 Lut, 2010

kbjk koniecznie weź do ręki sprzęt przed zakupem, aby sprawdzić ergonomie i takie tam ... może wybierzesz sony :wink:
kbjk - Sro 24 Lut, 2010

Sunders napisał/a:
kbjk napisał/a:

kbjk, zanim zamkniesz ten wątek daj znać czy zostaniesz wieśniarą czy wejdziesz w "dogorywajacy system lustrzanek" jak radzi Ci MC :smile:

Nad Canonem to ja się jeszcze zastanowię sto razy, zanim też zostanę wieśniarą. Skłaniałabym się ku 'Olku', bo znalazłam całe mnóstwo pozytywnych opinii na ich temat i tych negatywnych opinii było mniej niż dla Sony. Będę więc polegać na opiniach tych co się znają, bo ja jestem zielona... A w rączkach trzymałam już oba modele i Sony dla kobiety jest taki bardziej miluśny do trzymania ale do wszystkiego można się przyzwyczaić, prawda?

MC - Sro 24 Lut, 2010

To, że ktoś napisał opinię jeszcze nie oznacza, że się zna...
Sunders - Sro 24 Lut, 2010

kbjk napisał/a:
do wszystkiego można się przyzwyczaić, prawda?

Prawda, do wieśniactwa też :smile: i pamiętaj, że sony to "sprzęt dla omamionych reklamą"/bardzo mi się spodobało to określenie autorstwa MC/ :wink: .

kbjk - Sro 24 Lut, 2010

Ale da się rozróżnić opinie osób które się znają od tych, które piszą by pisać.
A Ty poleciłeś mi Olympusa, jesteś miły i robisz cudne zdjęcia to będę na Tobie polegać ;]

kozidron - Sro 24 Lut, 2010

kbjk napisał/a:
A w rączkach trzymałam już oba modele i Sony dla kobiety jest taki bardziej miluśny do trzymania ale do wszystkiego można się przyzwyczaić, prawda?

no do wszystkiego można się przyzwyczaić, pytanie brzmi czy chcesz się przyzwyczajać...?

kbjk,
Internet to takie źródło, w którym znajdzie się całe mnóstwo pozytywnych jaki i negatywnych opinii i to dość często na ten sam temat- wszystko zależy jaką stronkę się przegląda :wink:

MC napisał/a:
To, że ktoś napisał opinię jeszcze nie oznacza, że się zna...

Z tą opinią MC też się zgadzam :smile:

kbjk - Sro 24 Lut, 2010

Sunders napisał/a:
kbjk napisał/a:
do wszystkiego można się przyzwyczaić, prawda?

Prawda, do wieśniactwa też :smile: i pamiętaj, że sony to "sprzęt dla omamionych reklamą"/bardzo mi się spodobało to określenie autorstwa MC/ :wink: .

I tak najbardziej rozbroił mnie tata... Po zobaczeniu reklamy Sony a380 już się ubierał i jechał do sklepu. Na szczęście udało mi się go zatrzymać w domu Ehh już widzę go z lustrzanką - chyba jak rzuca nią o ścianę :D

[ Dodano: Sro 24 Lut, 2010 07:54 ]
kozidron napisał/a:
kbjk napisał/a:
A w rączkach trzymałam już oba modele i Sony dla kobiety jest taki bardziej miluśny do trzymania ale do wszystkiego można się przyzwyczaić, prawda?

no do wszystkiego można się przyzwyczaić, pytanie brzmi czy chcesz się przyzwyczajać...?

kbjk,
Internet to takie źródło, w którym znajdzie się całe mnóstwo pozytywnych jaki i negatywnych opinii i to dość często na ten sam temat- wszystko zależy jaką stronkę się przegląda :wink:

Ale ja nie powiedziałam że Olympusa źle mi się trzymało - powiedziałam tylko że Sony lepiej. Ja mam małe rączki jak na babkę ale dam radę i z większym aparatem. Wolę jakość wnętrza niż tylko ładny wygląd.

kbjk napisał/a:
I tak najbardziej rozbroił mnie tata... Po zobaczeniu reklamy Sony a380 już się ubierał i jechał do sklepu.

a tak z ciekawości, to była reklama z Martyną ......?

kbjk - Sro 24 Lut, 2010

Tak, właśnie ta reklama :) Pewnie myślał, że ta lustrzanka sama będzie zdjęcia robić :D

kbjk napisał/a:
Ale ja nie powiedziałam że Olympusa źle mi się trzymało - powiedziałam tylko że Sony lepiej. Ja mam małe rączki jak na babkę ale dam radę i z większym aparatem. Wolę jakość wnętrza niż tylko ładny wygląd.

to brałbym nikona D5000+18-105VR + raynoxa250 ale to moje zdanie, jak sama widzisz...możliwości jest wiele....

kbjk napisał/a:
Tak, właśnie ta reklama :) Pewnie myślał, że ta lustrzanka sama będzie zdjęcia robić :D

Albo, że Martynę załączają :mrgreen:

kbjk - Sro 24 Lut, 2010

kozidron napisał/a:
kbjk napisał/a:

to brałbym nikona D5000+18-105VR + raynoxa250 ale to moje zdanie, jak sama widzisz...możliwości jest wiele....

Hmm no to fakt, możliwości jest wiele... Na samym początku chciałam wziąć Nikona d60 ale ten brak stabilizatora obrazu jakoś mnie od Nikonów odciągnął...

A co do MArtyny - Noooo :p Pewnie tak

kbjk napisał/a:
Na samym początku chciałam wziąć Nikona d60 ale ten brak stabilizatora obrazu jakoś mnie od Nikonów odciągnął...

ehh ta magiczna stabilizacja, nigdy jej nie miałem ani w body ani w żadnym szkle, no może w pożyczonym 100-400/L ale jakby nie patrzeć to nie mam żadnego szkła ze stabilizacją - bo ja właśnie też jestem "wieśniakiem" :mrgreen:

kbjk - Sro 24 Lut, 2010

A ja się boję, że będę robić poruszone zdjęcia bez żadnej stabilizacji... :(
MC - Sro 24 Lut, 2010

Bez przesady. Stabilizacja tylko ułatwia zrobienie zdjęcia nieporuszonego w trudnych warunkach oświetleniowych. Zanim przeszedłem na "agrosystem" to stabilizację miałem i teraz mi jej trochę brakuje. Bo mieć 3EV w zapasie to bardzo duży komfort.
kbjk - Sro 24 Lut, 2010

No i chyba właśnie dlatego pozostanę przy aparatach z tą magiczną stabilizacją. To na początek, chyba będzie mi łatwiej. Wcale nie jest powiedziane, że za kilka lat przerzucę się na jakiś inny aparat...
RB - Sro 24 Lut, 2010

kbjk napisał/a:
No i chyba właśnie dlatego pozostanę przy aparatach z tą magiczną stabilizacją. To na początek, chyba będzie mi łatwiej.

Nie będzie łatwiej. Będzie inaczej.
BTW - obecnie praktycznie wszystko co kupisz będzie miało jakąś tam stabilizację. C i N tez już daje w swoich rozsądnych uniwersalnych zumach stabilizację. Stabilizacja w krótkich stałkach? W sumie marginalnie rzadko z niej naprawdę skorzystałem.
Rzecz bywa przydatna, ale to w sumie drobiazg. Takie remedy na trzęsawkę rak :-)

Naprawdę, na początek czym robisz zdjęcia ma bardzo małe znaczenie. Potem może sie okazać że uwiera Cie cena lub brak jakiegoś obiektywu do posiadanego korpusu. A wtedy... jaki problem zmienić?

Ogromną większość zdjęć zamieszczonych w tutejszych galeriach dałoby się zrobić z użyciem każdego z systemów. Znowu duża część z nich dałoby się zrobić najbardziej podstawowym korpusem z każdego z systemów (albo nawet rozsądnym kompaktem...) To nie d3x, 5d mkII, a900 czy k7 robi zdjęcia... Jakikolwiek system wybierzesz na początek to prawdopodobieństwo Twojego zadowolenia powinno być pi razy drzwi podobne.

komor - Sro 24 Lut, 2010

Agrosystem…  :zalamany: muszę sobie to chyba wpisać do stopki. I jeszcze dopiszę: brak stabilizacji. :)
Tak nawiasem mówiąc jak fociłem pożyczonym od Wujka Pstrykacza 100-400 (teleobiektyw ze stabilizacją – wyjaśnienie dla kbjk) i w wizjerze zaczynało się łagodne pływanie zamiast zwykłej trzęsawki to wydawało mi się, że się zaraz przewrócę. Mój błędnik nie potrafił dostosować się do tego co widać w wizjerze.

RB - Sro 24 Lut, 2010

komor napisał/a:

Tak nawiasem mówiąc jak fociłem pożyczonym od Wujka Pstrykacza 100-400 (teleobiektyw ze stabilizacją – wyjaśnienie dla kbjk) i w wizjerze zaczynało się łagodne pływanie zamiast zwykłej trzęsawki to wydawało mi się, że się zaraz przewrócę. Mój błędnik nie potrafił dostosować się do tego co widać w wizjerze.

Eee... zarzygać eLke, nieelegancko... :mrgreen:

A mi się ten efekt bardzo podoba. d3 i 400/2.8 VR x1.7 i jak to wszystko delikatnie pływa zamiast drgać... piękne.
Jeszcze się pewnie doczekamy że Sony zacznie obiektywy stabilizować bo stabilizacja w korpusie to... budżetowe rozwiązanie ;-) i ludziska nie beda tego chcieli kupowac ...

ghost - Sro 24 Lut, 2010

ja bardziej liczę na stabilizację czegoś jaśniejszego niż 2.8 i krótszego niż 100 w canonie. :twisted:

RB napisał/a:
Eee... zarzygać eLke, nieelegancko...

RB chodziło, jak mniemam o zaburzenia równowagi w układzie: komor+50D+100-400L, a nie o zaburzenia żołądkowe :smile:
RB napisał/a:
A mi się ten efekt bardzo podoba. d3 i 400/2.8 VR x1.7 i jak to wszystko delikatnie pływa zamiast drgać... piękne.

Gratuluję imponującego zestawu :shock:

komor - Sro 24 Lut, 2010

Do zaburzeń żołądka jeszcze nie doszło ale zaburzenia równowagi to pierwszy krok. :) A tak na poważnie to pewnie przyzwyczaiłbym się, ale piszę o tym wszystkim po to, żeby uświadomić początkującym czytającym, że ta stabilizacja to nie jest tylko miód i maliny.
RB - Sro 24 Lut, 2010

Sunders napisał/a:

RB napisał/a:

Gratuluję imponującego zestawu :shock:

a gdzie tam... mogłem potrzymac, popatrzec, pstryknąc testowe gęsi... można się zakochac, alem za cieńki w uszach (czyt. dochodach) aby cos takiego dla przyjemności sobie sprawić.

Zabawne było przewożenie tego czegoś nad Barycz... aparat leżał przypięty pasem przez troskliwego własciciela jak pełnowymiarowy pasażer :-) Nota bene - zestaw był wyraźnie droższy od aktualnej wartości auta w którym był przewożony :mrgreen:

komor - Sro 24 Lut, 2010

RB napisał/a:
Nota bene - zestaw był wyraźnie droższy od aktualnej wartości auta w którym był przewożony :mrgreen:

Nic nowego… :)

KilleRomantyzmu - Sob 06 Mar, 2010

A ja ostatnio jako pierwszą lustrzankę kupiłem E520 w sklepie V..is. Miło mnie zaskoczyli bo za cenę 1999PLN oprócz body dostałem dwa obiektywy, torbę i dodatkowy akumulator. dodatkowe 128PLN kosztował mnie 3 rok gwarancji (49) i karta 2G (79). Na początek jestem zadowolony.
P.S. A laik ze mnie w 100%.
Pozdrawiam