forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Jaka karta pamięci

sami - Sro 24 Lut, 2010
Temat postu: Jaka karta pamięci
Witam.
Zastanawiam się nad kartą pamięci do C50D.
Według Was na dzień dzisiejszy jaki byłby najrozsądniejszy zakup?

Interesuje mnie karta na ktorej 50-tka nie dostawałaby zadyszki przy max. seri. Jestem w stanie wydać do 300zł. (16BG) lub 8 jesli cenowo będzie ok.

lupo57 - Sro 24 Lut, 2010

w nowy DFV jest test kart, przeprowadzony na konkretnych modelach aparatów (nie pamiętam wyników musiałbym sprawdzić jaka karta do c50D jest optymalna)
skasowany - Sro 24 Lut, 2010

Już o tym było... Proponuję jednak trochę poczytać ;)
Sunders - Sro 24 Lut, 2010

SanDisk CF Extreme III najlepiej po 4 albo 8GB.
sami - Sro 24 Lut, 2010

na FJ SanDisk CF Extreme III 16GB kosztuje 267 zł więc chyba to najlepsza opcja cena/pojemność.
Sunders - Sro 24 Lut, 2010

sami napisał/a:
na FJ SanDisk CF Extreme III 16GB kosztuje 267 zł więc chyba to najlepsza opcja cena/pojemność.

sami, wg mnie lepiej mieć 2 karty po 8GB mimo, że kosztuje to trochę drożej, bo w razie problemów z kartą tracisz mniej zdjęć=nie wszystkie.

MM - Sro 24 Lut, 2010

W tej chwili bardzo rozsądnym kompromisem dla wymagających aparatów jest SanDisk z nowej serii Extreme 60 MB/s. Ja swoje 16 GB kupiłem za 350 zł.

sprawdziłem pretec 667x oraz SanDisk Extreme Pro uzyskały najlepsze notowania
hijax_pl - Sro 24 Lut, 2010

lupo57, tylko gdzie kupić tego preteca ;)

hijax_pl napisał/a:
lupo57, tylko gdzie kupić tego preteca ;)

to prawda, dopiero chyba wchodzi do sklepów, ale jeszcze go nie ma :razz:

MM - Sro 24 Lut, 2010

lupo57 napisał/a:
sprawdziłem pretec 667x oraz SanDisk Extreme Pro uzyskały najlepsze notowania

Z tego co pamiętam to wygrał chyba jakiś Lexar... :wink:

B o g d a n - Sro 24 Lut, 2010

lupo57 napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
lupo57, tylko gdzie kupić tego preteca

to prawda, dopiero chyba wchodzi do sklepów, ale jeszcze go nie ma
Ile chcecie ich kupić?
8GB, 16GB, czy 32GB ?
U mego dystrybutora są dostępne wszystkie. :cool:

sami, ja do 50D używałem Pretec CompactFlash 8GB 333x z transferem do 50MB/s i wyciskałem max z aparatu w serii, a o to głównie chodzi, prawda?
• Karta Pretec CF333x wykorzystuje najnowszą specyfikację CF 4.0
• Jest wykonana w najnowszej technologii 50nm technologii z chipem SLC NAND
• Posiada metalową obudowę dla maksymalnej ochrony
• Wsparcie Ultra DMA mode 0-6

Tyle, że z uwagi na potrzeby rynku, Pretec produkuje z tej serii już tylko 32GB niestety w cenie ok. 395 zł. No chyba, że jeszcze gdzieś kupisz 4, 8, czy 16GB.

Są natomiast dostępne Pretec CompactFlash 16GB 233x (do 35MB/s) w cenie od 168 zł. http://www.ceneo.pl/1191105
Myslę, że spoko za taką cenę można wkładać do aparatu. :smile:

sami - Sob 27 Lut, 2010

B o g d a n czy te pamięci to są te polecane przez Ciebie? http://www.apollo.pl/store/show_detail/59262

Cena 8 GB przyzwoita. Choć nie wiem czy da się na nich uzyskać 6kl/s. Zapis 25 MB/s ale jak się to ma do zapisu zdjęć przez aparat to nie mam pojęcia. Szybkość odczytu mnie nie interesuje zbytnio.

MM - Sob 27 Lut, 2010

50D zrobi 6 kl/s na najgorszej karcie pamięci. To jest bez znaczenia pod jednym warunkiem - jak długa będzie to seria zdjęć. Bo jak zapcha się bufor to aparat ZNACZĄCO zwolni :)
sami - Sob 27 Lut, 2010

właściwie to nie potrzebuję większej serii od 6 kl/s. przy jednym "polowaniu".
Poźniej następne kilka sekund "czekanie na okazję" i znowu seria i wtedy 3-4 ujęcia przydałyby się bardzo szybkie.

B o g d a n - Sob 27 Lut, 2010

sami napisał/a:
B o g d a n czy te pamięci to są te polecane przez Ciebie? http://www.apollo.pl/store/show_detail/59262
Tak, to one. Tutaj masz więcej sklepów, które je sprzedają: http://www.ceneo.pl/1378640
sami napisał/a:
Choć nie wiem czy da się na nich uzyskać 6kl/s.
Twój 50D na pewno da redę 6kl/s bo ten parametr uwzględnia pakowanie zdjęć do bufora. Pełnych RAW możesz zrobić ok. 15 szt. Fotek JPEG dużo więcej - ok. 50 szt. Więc myslę, że spoko. :smile:
sami - Sob 27 Lut, 2010

w takim razie wezmę Pretec'a 8GB, cena około 100 zł wydaje mi się ok.
Goha - Nie 28 Lut, 2010

bardzo prosze o poradzenie mi w kwestii wyboru karty pamięci do Canona 500D. zakładam że filmy będę nagrywać w największej rozdzielczości.
B o g d a n - Nie 28 Lut, 2010

Goha napisał/a:
bardzo prosze o poradzenie mi w kwestii wyboru karty pamięci do Canona 500D. zakładam że filmy będę nagrywać w największej rozdzielczości.
Kupujesz jakąkolwiek kartę SD o takiej pojemności, jaką potrzebujesz. Karta nie musi być wcale super szybka i droga. Tutaj masz przykłady:
http://www.cyfrowe.pl/kar.../scr/page1.html
Myslę, że jeśli dużo ujęć filmowych będziesz robiła, to warto celować w 8GB. Jedną lub dwie na wszelki wypadek.

Nie kupuj tylko tych z dopiskiem VIDEO bo to robienie ludziom wody z mózgu aby sprzedać drożej kartę w ładniejszym opakowaniu. :smile:

Mentos - Sob 06 Mar, 2010

Witam
Karta SDHC Class 4 8GB Kingston nie będzie spowalniała Canona 500D, czy do tego aparatu przyda się coś szybszego ?

osik - Sro 10 Mar, 2010

Podepnę się pod temat.
Jako że jednak 30D, szukam odpowiedniej karty pamięci. W teście na portalu, w specyfikacji widnieje "CompactFlash Typ I / II". Czy puszka obsłuży karty z wyższymi typami (np. Sandisk extreme III lub IV), czy muszę szukać koniecznie tych z zaznaczonym II (np. Sandisk Ultra II)?? W innym wątku wyczytałem, że nie warto ładować kart powyżej 30MB/s do tego modelu.

krisv740 - Sro 10 Mar, 2010

osik, warto! moze nie powyżej 30Mb/s , ale minimum 30Mb/s
nie dla zapisu, ale dla opróżniania bufora..

robiłem kiedyś test zapisu na 30d i zamieszczałem na tym forum - naprawdę warto... :cool:

osik - Sro 10 Mar, 2010

To ja już mętlik w głowie :D Spytam inaczej - na którą kartę warto wydać ciężko gromadzoną krwawicę? Zastanawiam się nad dwoma 4GB...
krisv740 - Sro 10 Mar, 2010

w chwili obecnej 8GB nie kosztuje już tak dużo - co?
extreme III lub ultra II w zupełności do 30d wystarczą... koszt ok 200 pln.. :cool:

osik - Sro 10 Mar, 2010

Myślałem że stoją drożej :mrgreen:
Skupie się zatem nad Sandisk Ex III 8GB, w zupełności wystarczy.

Introverder - Czw 11 Mar, 2010
Temat postu: -
Jeśli mogę wtrącić..

Nie wiem po ile dokładnie chodzą SD Extreme III, ale te w technologii UDMA (prędk. 60 MB/s) kosztują raptem dosłownie kilkanaście zł więcej obecnie.. Na www.cyfrowe.pl po 227 zł dla przykładu. Nie wiem tylko czy na 30D będzie widoczna różnica :) ; ).

P.S. A sorry, koledzy napisali, że starczy to gicior :) ; ). Jak w tej reklamie - "nie widać różnicy, to po co przepłacać" :) :lol: :P ; ) hehe..

Można by to nawet ułożyć "SanDisk - jakość za rozsądną cenę" :) :razz: :lol: ;) .

czerwiniak - Pon 12 Kwi, 2010
Temat postu: Re: Jaka karta pamięci
sami napisał/a:
Jestem w stanie wydać do 300zł. (16BG) lub 8 jesli cenowo będzie ok.

kup sobie parę szt 4BG nie bierz 16-stek, jak ci "walnie" to będziesz miał pozamiatane

rodak - Pią 30 Kwi, 2010

Mam D90, który ma mieć 4 klatki/sek - ma, ale tylko pierwsze 4, może 5.
Potem aparat zwalnia do 1-2/sek - przypuszczam, że to karta (Toshiba SD-KO8G).

Która, Waszym zdaniem, będzie dość szybka?

Z góry serdeczne dzięki za informację.

fatman - Pią 30 Kwi, 2010

Weź Pretec 233x.
Widziałem ostatnio za 129 pln na allegro.
Sam używam. Wytrzymuje 16 fotek w serii.

Kameleon - Nie 30 Paź, 2011

Jaką kartę 8G polecacie do Nikona d90?
Czy SanDisk Ultra SDHC Class 4 8GB może być ?

moronica - Nie 30 Paź, 2011

Kameleon, ja uzywam Sandiska. wybierz sobie od tego producenta najszybsza i najwieksza, na jaka mozesz sobie pozwolic. ja nie krece filmow ani nie strzelam w trybie seryjnym i mi Ultra wystarcza. posiadam dwie 8-gigowe karty
Kameleon - Pon 31 Paź, 2011

Jutro idę zamawiać sprzęt , tylko karty jeszcze nie wybrałem...
Chyba wezmę
http://www.euro.com.pl/ka...8-gb-133x.bhtml
na początek

Aszex - Pon 31 Paź, 2011

http://www.chip.pl/rankin...amieci-flash-sd

Ważna jest szybkość z jaką d90 zapisuje pliki, ale tej nie znam; powinna być jakimś teście :)

hydra - Pon 31 Paź, 2011

Według tego test to tylko kupować Toshibę. Gdzie tu jest haczyk ?
edmun - Pon 31 Paź, 2011

o ile mam dysk Toshiby od 3 lat i nie mam żadnych problemów (choć pewnie Toshiba to pewnie tylko obudowa) o tyle zdarzyło mi się 2x że karta odmówiła mi posłuszeństwa tej firmy