|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Dylemat-5d czy 1d markIII
MaciekR42 - Sro 24 Lut, 2010 Temat postu: Dylemat-5d czy 1d markIII Pomocy no moze nie az tak tragicznie ale prosze o za i przeciw.Moja kochana puszka powoli szykuje się w odstawkę poprostu czas na zmiany,fotografuje rozne rzeczy ,troche krajobrazu,architektury no i zwierzat.Moją pasja są psy ,jeżdżę na wystawy które odbywaja sie także w halach a psy jak to psy biegaja,skaczą-trzeba szybko reagować.Nie bede kupował nowego aparatu,raczej poszukam sensownej używki .Z góry dziękuje
krisv740 - Sro 24 Lut, 2010
30d ci wystarczalo jeśli chodzi o af?
5d - to mkI czy mkII??
1dmkIII kosztuje w chwili obecnej - jako używka około 8.5 tys. w górę (sensowne egzemplarze) , za tą sumę możesz mieć nowe 5dmkII.
jeśli af 30d ci wystarczał to wybór 5dmkII jest dobry
jeśli af chcesz mieć 100% i decydujesz się wydać podane wyżej pieniądze, a dodatkowo godzisz się na crop 1.3 to 1dmkIII jest super wyborem....
Sunders - Sro 24 Lut, 2010
1d mk.III głównie ze względu na AF.
B o g d a n - Sro 24 Lut, 2010
MaciekR42 napisał/a: | Nie bede kupował nowego aparatu,raczej poszukam sensownej używki .Z góry dziękuje | A ja uważam, że powinieneś się zastanowić nad nowym 7D, szczególnie, że:
MaciekR42 napisał/a: | Moją pasja są psy ,jeżdżę na wystawy które odbywaja sie także w halach a psy jak to psy biegaja,skaczą-trzeba szybko reagować. | Ponadto pewnie przywykłeś do kątów widzenia Twoich obiektywów:
T 19-35 f/3,5-4,5,
T 28-75 f/2,8.
C 70-210 f/4
Zmieniając aparat na 5D/5DMkII Twoje szkła bedą "widziały" znacznie szerzej. Musiałbyś to dobrze przemysleć.
EOS 7D nówkę sztuję kupujesz już za 4988 zł. Masz świetną jakość i funkcjonalność dla Twoich zastosowań (nowy AF), a na pewno wydasz mniej niż za używanego 1DMkIII.
W każdym razie ja na Twoim miejscu tak bym zrobił.
MM - Sro 24 Lut, 2010
Jeżeli ma być sprawny AF i dobra jakość to kupuj 1D Mk III. Jak dla mnie obrazuje trochę gorzej od 5D, ale z całą pewnością lepiej od 7D.
MaciekR42 - Czw 25 Lut, 2010
Dziękuję za opinie,głównie chodzi mi o AF,to dla mnie istotne,7d nie biorę pod uwage -nie jestem jakos przekonany do tej puszki po tym co wyczytalem -chyba wolalbym 40d jeżeli o APS-C bym myslał.
Własnie AF i jakosć konstrukcji przemawia na korzyść 1d,co do szkiel to chyba tylko średniego Tamrona bym zostawil,Canon do wymiany na 70-200.
Baku - Czw 25 Lut, 2010
Z 1d T 28-75 da kąt widzenia ok 36 mm - nie będzie szeroko ale standardowo. Jeżeli szeroki kąt nie jest priorytetem, to jest to rozsądna propozycja. Do tego 70-200/4 i zestaw rozwija skrzydła.
Baku napisał/a: | Z 1d T 28-75 da kąt widzenia ok 36 mm - nie będzie szeroko ale standardowo. Jeżeli szeroki kąt nie jest priorytetem, to jest to rozsądna propozycja. Do tego 70-200/4 i zestaw rozwija skrzydła. |
Taki jest plan:)Ciekaw jestem jak obsłuzyłby tą puszke ten 19-35,z moja 30 jest calkiem przyjemny-chociaz oczywiście bez rewelacji
as... - Czw 25 Lut, 2010
bierz 1d mark-a.
Przy lubią się ruszać.
Tylko aby wykorzystać w pełni jego potencjał i wszysytkie krzyżaki, potrzebujesz szkieł min. f2.8
Baku - Czw 25 Lut, 2010
T 28-75 jest niezły optycznie i jasny. Nie wiem tylko AF tego szkiełka nie będzie tu najistotniejszym ograniczeniem...
Baku napisał/a: | T 28-75 jest niezły optycznie i jasny. Nie wiem tylko AF tego szkiełka nie będzie tu najistotniejszym ograniczeniem... |
O napewno będzie ,nie jest demonem szybosci -jedyne co przemawia na jego plus to to ze jest naprawdę dobry optycznie.
Emi - Pią 12 Mar, 2010
Przyłączę się do tego tematu, ponieważ mam taki sam dylemat jak kolega wyżej. Obecnie posiadam obiektywy canon 24-70, 70-200 F.4 Planuję wymienić na 70-200 f 2.8 Planuje także zakup canon 16-35 fotografuję psy, uroczystości rodzinne, portrety, która z tych puszek będzie lepszym wyborem zwłacza do fotografii psów.Proszę o pomoc w wyborze 5D mark II czy 1D mark III ?
MC - Pią 12 Mar, 2010
Jeżeli psy mają być w ruchu to raczej 1d. Jeśli na wystawach będą "pozowały" to 5D da radę.
Baku - Pią 12 Mar, 2010
Zwróć uwagę na wypowiedź MM z 24 lutego, masz tam wszystko.
Określ swoje priorytety, bo jak chcesz mieć all-in-one to 1DsIII.
Tak czy siak na cropie 1,3 16-35 jest wystarczająco szeroki a 70-200 wystarczająco wąski
Emi - Pią 12 Mar, 2010
Pozowane zdjęcia na ringach sporadycznie, częściej w plenerze. Dzięki której z nich w połączeniu z moimi obiektywami uzyskam lepszą plastykę obrazu?
B o g d a n - Pią 12 Mar, 2010
Emi napisał/a: | Dzięki której z nich w połączeniu z moimi obiektywami uzyskam lepszą plastykę obrazu? | Według mnie, z każdym w/w uzyskasz lepsze wyniki w tym względzie. Przekładając obiektyw 24-70, czy 70-200, np. na 5D Mk II zobaczysz diametralną różnicę w rozmyciu tła, perspektywie itp.
Nie jestem też pewien, czy 16-35 na FF, czy APS-H, nie będzie zbyt szeroki do zwierzaków. 24mm to już będzie bardzo szeroko, a co dopiero 16mm.
darekk - Sob 13 Mar, 2010
Do Twoich zastosowań brałbym raczej 5D MK2. Szkoda tylko że tej klasy sprzęt i za taką cenę daje jeszcze tyle do myślenia, ma jakieś braki w AF, utrudnia wybór. W tej klasie sprzętu to wstyd.
Mając do wyboru Nikona d700 lub d300 nie zastanawiałbym się nawet sekundy co do wyboru.
|
|