forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - [S5700] Cokin P + redukcja, czy tak można?

kotperski - Czw 25 Lut, 2010
Temat postu: [S5700] Cokin P + redukcja, czy tak można?
Witam wszystkich!
Znajomy kolegi ciotki szwagra siostry sąsiada ;-) ma do sprzedania za przyzwoitą wg mnie cenę 2 zestawy filtrów Cokin P, produkcji Hitecha. Zestaw w zasadzie kompletny, kilka filtrów podstawowych, plus wszystko potrzebne do ich mocowania, holder, zaślepka, osłona przeciwsłoneczna itp. Miałbym chrapkę na to :-)
Problem polega na tym, że mój obecny sprzęt to kompakt Fuji S5700, którego średnica gwintu to 46mm. Nie ma dostępnego "oryginalnego" adaptera Cokina dla tego rozmiaru.
Wymyśliłem sobie zakup redukcji z 46 na 52 lub 58 mm (w zależności od tego, na który zestaw się zdecyduję, różnią się rodzajem filtrów), wtedy jak sądzę, będę mógł zamocować i używać Cokina.
Redukcja oczywiście nie-cokinowska, czyli nie adapter Cokina, ale najzwyklejsza redukcja średnicy gwintów.
Proszę o ocenę, czy to będzie działać? Jestem mocno początkujący i pytanie może wydać się głupie (jak jedno moje wcześniejsze na tym forum :-) ), ale nie mam pewności. Wydaje mi się, że będzie to funkcjonować. Spróbowałem zasymulować winietowanie i wydaje mi się, że nie będzie problemu. Nie chciałbym jednak wtopić kasy tylko dlatego, że o czymś nie wiem...

Zestaw o tyle mi się podoba, że zawiera w zasadzie wszystko, co przydałoby się amatorowi, czyli polar kołowy i zwykły, skylight, kilka połówek, kilka całych i dwa efektowe, producent też wydaje się być przyzwoity. Rozmiar oczywiście nie pasuje, ale planuję za jakiś czas zmianę sprzętu, jak już nauczę się wykorzystywać wszystkie możliwości obecnego, wtedy będzie jak znalazł (tak sądzę).

hijax_pl - Czw 25 Lut, 2010

Optycznie działać to będzie - dlaczego nie miałoby? Jedyne co może na szerokim kącie winietować, ale...

Nie wiem gdzie ten gwint jest.. czy na korpusie i obiektyw wysuwa się niezależnie czy na obiektywie samym? W pierwszym przypadku może ewentualnie ograniczać zakres zoomu (opierać się o cokina) w drugim - nie wiem czy cokin ze szkiełkami nie przeciąży silnika.

palindrom - Pon 01 Mar, 2010

kotperski,
Ty tam na najszerszym kącie masz ekwiwalent 35 albo 38, tak? I do tego niewysuwający się obiektyw?
- Raczej nie powinno nic winietować.
- Nie zastanawiaj się dłużej, bierz ;)
- Ten kompakcik może wyglądać troszkę dziwnie z założonym holderem na pysk, ale nie przejmuj się! :mrgreen: