|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Dbanie o obiektyw
Daydreamer - Sob 22 Kwi, 2006 Temat postu: Dbanie o obiektyw Witam.
Wiadomo, ze z czasem przednia soczewka obiektywu sie zabrudzi, no bo i kurz, i czasem kropla deszczu, itd. Teraz pytanie czym czyscic te wszystkie male i wieksze plamki i zabrudzenia na obiektywie. Wiem ze najpierw zdmuchnac co sie da grucha, potem ewentualnie pedzelkiem jak cos sie nie zdmuchnie i na koniec ... ? No wlasnie co? Bo o ile trudno mi dostrzec negatywny wpływ dmuchania gruszka na soczewke, to juz latwiej mi dostrzec to, ze nieodpowiedni pedzelek moze (a moze nie?) porysowac soczewke czy jakies powloki, a juz zupelnie latwo mi sobie wyborazic jakas katastrofe wywolana przecieraniem soczewki jakas niewlasciwa szmatka/bibulka z dodatkiem jeszcze mniej wlasciwego plynu czyszczacego (zacieki, rozmazania itp).
Co sadzicie o jakosci srodkow czyszczacych firmy Hama (np. Hama Pro Optic Cleaning Cloth, Hama Lens Brush)?
Czego wy uzywacie? Jakich marek produktow? Ktore sa cenione a ktorych unikac?
Jak czyscicie przednia soczewke obiektywu kiedy sie zabrudzi?
Bede wdzieczny za odpowiedz.
Pozdrawiam.
RobertO - Sob 22 Kwi, 2006
Obiektywy po testach sa czyszczone zestawem Hama, ale to Arek go bezposrednio uzywa, wiec mysle ze cos wiecej powie na ten temat.
ja wiem tylko tyle ze to zestaw Optic, koszt ok 30zł
pozdrawiam
eska - Nie 23 Kwi, 2006
Ja kilka lat temu kupilem zestaw do czyszczenia Pentaxa (poza kolorami opakowania niczym nie rozni sie od tych Hamy), w ktorego skladzie byla kruszka, sciereczki nasaczane plynem antystatycznym, bibulki oraz sciereczka materialowa (niestety nie pamietam jak nazywa sie ten material, ale sa one tego samego rodzaju co sciereczki dodawane do czyszczenia okularow).
Po kilku latach moge stwierdzic, ze najczesciej stosowalem sciereczki materialowej i gruszki. Wczesniej kilka razy przy powazniejszych zabrudzeniach uzywalem specjalnej pianki do czyszczenia monitorow.
Do tej pory obiektywy, ktorych uzywam sa w dobrym stanie
P.S. Bardziej niz wlasciwa sciereczka warstwy antyodblaskowe moze zniszczyc nadgorliwosc uzytkownika. Jesli ktos bedzie scieral codziennie kazdy pylek, jaki pojawi sie na szkle, to moze byc pewien, ze raczej predzej niz pozniej zetrze te warstwy.
konrad
|
|