|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka dla podróżniczki
jamaicaaroma - Czw 25 Lut, 2010 Temat postu: Lustrzanka dla podróżniczki Cześć, ostatnio zastanawiam się nad aparatem, który spełniałby takie oto fukncje:
- robił piękne zdjęcia, które wraz z wzrostem moich umiejętności stawałyby się coraz lepsze (dlatego właśnie myślę o lustrzance + wymiennych obiektywach, a nie o kompakcie)
- był w miarę lekki
- kręcił również dobrej jakości filmy (podróżując zawsze mam dylemat: aparat czy kamera, to akurat sprawa dla mnie ważna, HD musi być)
- cena -> body max 3000
+ Kiedy jestem na miejscu pozwalał na różnorakie eksperymenty (makro itp) i fotografię
w różnorakich miejscach, zarówno pomieszczeniach jak i na zewnątrz. Czyli uniwersalny, porządny aparat, który starczy mi na parę dobrych lat i pozwoli rozwijać się fotograficznie.
Myślałam o najnowszym Canonie 550D, właśnie ze względu na możliwość kręcenia w miarę dobrej jakości filmów przy opcji jako-takiego manualnego wpływania na nie. Widziałam, że na forach aparat jest krytykowany jako przebajerzony, mi akurat ten "bajer"
bardzo przydałby się w podróży. Proszę o opinie , może podsuniecie mi jeszcze coś innego
bacruk - Czw 25 Lut, 2010
jamaicaaroma, kup tego Canona jak Ci pasuje...
Na tej stronie są 4 wątki o podobnej tematyce
Jeżeli nie czytałaś to proszę poczytaj.
RB - Czw 25 Lut, 2010 Temat postu: Re: Lustrzanka dla podróżniczki
jamaicaaroma napisał/a: |
Myślałam o najnowszym Canonie 550D, |
+ co?
osik - Czw 25 Lut, 2010
550D ma możliwość podpięcia dodatkowego mikrofonu stereo - w 500D tej możliwości nie ma.
Mimo wszystko, jeśli miałbym wybierać, wybrałbym 500D. Cena nowego dziecka Canona jest wysoka, no ale za nowszy procesor i szerszy zakres ekspozycji (który u konkurencji pojawił się "nieco" wcześniej) trzeba zapłacić...
W temacie lustrzanka +/- 2,5k poszukuję aparatu do krajobrazówek - poczytaj, zrobił się dość pokaźny elaborat
zestaw startowy oczywiście ponieważ najszybciej
jamaicaaroma napisał/a: | pozwoli rozwijać się fotograficznie. | będzie lekki i zgrabny. Zaraz będzie wiadomo czego jeszcze potrzeba.
Trochę dziwi mnie wybór. Martyna sprawdziła, że w podróżach najlepiej sprawdza się Alfa
Yossarian - Czw 25 Lut, 2010
jamaicaaroma napisał/a: |
- był w miarę lekki |
Może coś z micro 4/3 ? Np Olympus E-P1 , Panasonic GF1 itp - są mniejsze niż aparaty z lustrem. Do podróży jak znalazł.
mavierk - Czw 25 Lut, 2010
gf1 nie kręci filmów.
myślę, że ten canon byłby dla Ciebie spoko. Ale pięknych zdjęć za Ciebie robić nie będzie
mavierk napisał/a: | pięknych zdjęć za Ciebie robić nie będzie |
ależ będzie, ma programy tematyczne
Mam pomysł na świetny marketing... jeden z programów powinien nazywać się "piękne zdjęcia"- kto tego nie kupi
fotostrzal - Czw 25 Lut, 2010
[quote="bacruk"] RB napisał/a: | Trochę dziwi mnie wybór. Martyna sprawdziła, że w podróżach najlepiej sprawdza się Alfa |
Hahahahha xD
Yossarian - Czw 25 Lut, 2010
mavierk napisał/a: | gf1 nie kręci filmów. |
ale E-P1 już tak.
koniaczek - Pią 26 Lut, 2010
mavierk napisał/a: | gf1 nie kręci filmów. |
GF1 kreci filmy w HD 720. Jesli chcesz cos jeszcze lepszego to GH1, tu filmy sa 1080 z AF.
jaad75 - Pią 26 Lut, 2010
mavierk napisał/a: | gf1 nie kręci filmów. | A skąd Ci to przyszło do głowy?
mavierk - Pią 26 Lut, 2010
kurde... byłem przeświadczony, że nie kręci... no nic, mój błąd, przepraszam.
koniaczek - Pią 26 Lut, 2010
dodatkowo do Panasów z serii G jest obiektyw 14-140 z bezgłośnym AF i bezstopniowa przesłoną. Został specjalnie zaprojektowany do filmów.
GH1 poza tym to doskonały aparat.
krewzszafy - Pią 26 Lut, 2010
jamaicaaroma nie problem jest z korpusem lecz z obiektywem do niego
jamaicaaroma napisał/a: | Kiedy jestem na miejscu pozwalał na różnorakie eksperymenty (makro itp) i fotografię
w różnorakich miejscach, zarówno pomieszczeniach jak i na zewnątrz. Czyli uniwersalny, porządny aparat, który starczy mi na parę dobrych lat i pozwoli rozwijać się fotograficznie. |
bacruk - Pią 26 Lut, 2010
Fajnie sobie piszemy chłopaki, może jamaicaaroma się wypowie po lekturze innych wątków i powyższych wpisów?
Raideur - Sob 20 Mar, 2010
Ja z doswiadcznei polecam D90 plus 50mm na poczatek idealny!
bacruk - Sob 20 Mar, 2010
Raideur, 50mm jednym się przydaje a u innych leży....
Djwalkman - Sob 20 Mar, 2010 Temat postu: Re: Lustrzanka dla podróżniczki
jamaicaaroma napisał/a: | Cześć, ostatnio zastanawiam się nad aparatem, który spełniałby takie oto fukncje:
- robił piękne zdjęcia... |
Taka moja dziwna aluzja, (ale to chyba tylko w moim przypadku)u mnie aparat, jak go ustawię na statywie, nie zrobi świetnych zdjęć i nie pójdzie w lepsze miejsce, dziwne czyż nie?
Dziwne, że jeszcze nikt tego nie skomentował... . Aparat podróżniczy to 550d, HA, nie ma uszczelnień, zamiast tego ma 18mpx, klapa totalna, bardziej polecam Canona 50d, jest częściowo uszczelniony i ma filmy HD. Zastanów się czy będzie ci potrzebna funkcja podłączenia mikrofonu zewnętrznego, czy będziesz go ze sobą nosiła i czy w ogóle go kupisz, cena 50d i 550d jest podobna (200zł różnicy). 50d jest (według mnie) najlepszą cyfrówką Canona z aps-c, jeżeli kupisz pełną klatkę, to 50d posłuży jaki 2-gie body.550d jest bardziej plastykowe niż nieplastykowe, a 50d jest magnezowe... mmm... 50d MUSI posłużyć ci przez minimalnie 100 tys zdjęć, ale 150tys też się zdarza , a 550d... nie ma "czegoś takiego"... ale jedno "5" więcej w nazwie. Życzę trafnego wyboru
kubek - Sob 20 Mar, 2010
Djwalkman, chyba masz na myśli 500d, a nie 50 d bo ten na pewno filmów nie kręci
Djwalkman - Sob 20 Mar, 2010
kubek napisał/a: | Djwalkman, chyba masz na myśli 500d, a nie 50 d bo ten na pewno filmów nie kręci |
Chodziło mi o 50d.
Masz rację, C50d nie kręci filmów, przepraszam za pomyłkę.
Ilona - Sob 20 Mar, 2010
jamaicaaroma napisał/a: | - był w miarę lekki
- kręcił również dobrej jakości filmy (podróżując zawsze mam dylemat: aparat czy kamera, to akurat sprawa dla mnie ważna, HD musi być) |
Tych dwóch postulatów 50D nie spełnia. Ja wiem, że większość rad kończy się na D90, D5000 lub D50 - ale może przeczytajcie czasem najpierw, na czym ludziom zależy
hijax_pl - Sob 20 Mar, 2010
Ciekawe że do tej pory nikt nie zaproponował Pentaxa k-x... Bo przecież:
Cytat: | - robił piękne zdjęcia, które wraz z wzrostem moich umiejętności stawałyby się coraz lepsze (dlatego właśnie myślę o lustrzance + wymiennych obiektywach, a nie o kompakcie) |
K-x robi ładne zdjęcia.
Cytat: | - był w miarę lekki |
K-x jest lekki (580gr bez obiektywu)
Cytat: | - kręcił również dobrej jakości filmy (podróżując zawsze mam dylemat: aparat czy kamera, to akurat sprawa dla mnie ważna, HD musi być) |
K-x kręci filmy HD (720p)
Cytat: | - cena -> body max 3000 |
K-x w kicie z 18-55 wychodzi niecałe 2tyś
Dodatkowo:
Cytat: | - Kiedy jestem na miejscu pozwalał na różnorakie eksperymenty (makro itp) i fotografię
w różnorakich miejscach, zarówno pomieszczeniach jak i na zewnątrz. |
Do macro wystarczy kupić jakieś szkiełko m42 - z tym sobie pentax radzi świetnie. Co do wnętrz - ma całkiem wysokie "użyteczne" ISO.
Same zalety
Jedynym problemem może się okazać zasilanie
jaad75 - Sob 20 Mar, 2010
hijax_pl napisał/a: | Jedynym problemem może się okazać zasilanie | No i grzebactwo w RAW-ach, a tego przecież nie tolerujemy. Poza tym, jest wykonany z jakościowo słabych materiałów sztucznych i nie jest uszczelniony...
Ilona - Sob 20 Mar, 2010
Dla mnie problemem w k-x jest brak podświetlanych punktów AF.
papatki - Sob 20 Mar, 2010
K-X nie ma pełnego HD (720). 550D się nada ale proszę pamiętać o jednym 18MP matryca jest bardzo wymagająca (choć potrafi się wspaniale odwdzięczyć jakością przy niskim iso), to że aparat jest lekki może być problemem bo łatwiej będzie o poruszoną fotkę. No a poza tym będzie nieźle
Ilona - Sob 20 Mar, 2010
papatki- podpiąć grip można zawsze. Odrąbać kawałek cięższego body raczej nie
I w jakim sensie- wymagająca matryca?
papatki, a co ja przy filmach K-x napisałem?
Zresztą z tego co widzę to akurat do podróżniczej fotografii k-x się nada lepiej od 550d. Choć te full HD może być kuszące
papatki napisał/a: | to że aparat jest lekki może być problemem bo łatwiej będzie o poruszoną fotkę |
Zgadza się - ale dla pewnym osób ważniejsze test to jak się go niesie. Ja nie ma problemu ze swoim zestawem, który jest co najmniej o 1kg cięższy. No ale ja to nie wszystcy
Ilona napisał/a: | I w jakim sensie- wymagająca matryca? |
18Mpix.
Mały pikselek powoduje że: będzie gorsza dynamika matrycy, łatwiej o poruszenie, trzeba mieć niezłą szklarnie i ogólnie pomimo bardzo sprawnego odszumiania w jpg przy wysokim iso szału nie ma. Szał za to jest przy video (chyba na dziś nie ma lustrzanki czy aparatu, który kręcił by lepsze video od Canonów) no i tak jak wspominałem aparat daje niesamowity detal przy niskim iso.
Pozdrawiam!
papatki napisał/a: | ogólnie pomimo bardzo sprawnego odszumiania w jpg przy wysokim iso szału nie ma |
Co się nie za bardzo klei z warunkiem pstryków wnętrz (jak ja rozumiem - bez statywu)
papatki napisał/a: | chyba na dziś nie ma lustrzanki czy aparatu, który kręcił by lepsze video od Canonów |
Zgadza się, choć znajomi z łódzkiej filmówki mówią : szału nie ma.
papatki napisał/a: | aparat daje niesamowity detal przy niskim iso. |
Ale to dzięki tylko i wyłącznie 18Mpix i odpowiedniemu obiektywowi.
niom - moi znajomi z Łódzkiej filmówki, też mówią, że szału nie ma i 3/4 już kupiła 5D lub 7D....
najeli - Pon 22 Mar, 2010
jamaicaaroma, powiem Ci, że miałam (mam) podobny problem do Twojego, tylko że do filmów to mam narzeczonego z kamerą
Jedyny wniosek do którego doszłam, to to, że albo dobrze, albo lekko. No i na razie targam te 5kg sprzętu (jak w stopce).
Fakt, że jeszcze nie wędrowałam z plecakiem, choć to też się kroi -- jeszcze nie wiem, co wtedy zrobię. Do zeszłej środy miałam plan kupić G10/G11, ale wtedy spotkałam faceta, który na 5tys mnpm ciągnął 5d z 4 obiektywami i widziałam jego zdjęcia. Ech... Kompakt odpada
Tutejszyn - Pon 22 Mar, 2010 Temat postu: Re: Lustrzanka dla podróżniczki
Djwalkman napisał/a: | ...Dziwne, że jeszcze nikt tego nie skomentował... . Aparat podróżniczy to 550d, HA, nie ma uszczelnień, zamiast tego ma 18mpx, klapa totalna.. |
Czy to znaczy, że nie da się podróżować po świecie z 550D? Czy słowo podróż jest synonimem słowa survival? Jak daleko od domu można się oddalić, aby nie musieć kupować uszczelnionych aparatów?
Baku - Pon 22 Mar, 2010
Cytat: | Jak daleko od domu można się oddalić, aby nie musieć kupować uszczelnionych aparatów? |
Dobre pytanie
Uszczelnienia przydają się, bo choć zwykle są to po prostu bezużyteczne uszczelki, to gdy złapie nas porządna ulewa i plecak/torba zaczyna przemakać, to może być "gra o życie" dla korpusu.
Ja, jak na razie, nie jestem przekonany do filmowania w lustrzankach. Jest tu jeszcze duże pole do ulepszeń i na chwilę obecną na pewno nie byłby to dla mnie argument decydujący o zakupie konkretnego modelu, czy zmianie systemu.
To, o czym w pierwszej chwili pomyślałem czytając tytuł tego wątku, to stosunkowo lekki i uszczelniony (Tutejszyn, proszę, nie kpij ) aparat z w miarę szczelnymi obiektywami w rozsądnej cenie. Pierwszy przyszedł mi do głowy Pentax, właśnie za sprawą szczelnych kitów. Kwestia wyboru K-x czy K20D może należeć już do kupującego.
komor - Pon 22 Mar, 2010
Baku napisał/a: | Ja, jak na razie, nie jestem przekonany do filmowania w lustrzankach. |
Akurat w fotografii podróżniczej takie filmowanie jakie jest wydaje mi się bardzo wystarczające. Trzeba sobie tylko przypomnieć najstarsze znaczenie wyrażenia: ruchomy obraz.
Krajobraz, szeroki kąt, statyw. Ulica, tele, statyw. Prawda – filmowanie z ręki to jest problem bez dodatkowego osprzętu dedykowanego do filmowania lustrzankami.
jaad75 - Pon 22 Mar, 2010
Baku napisał/a: | Kwestia wyboru K-x czy K20D może należeć już do kupującego. | Tyle, że raczej brałbym tu pod uwagę K-7, a nie K20D... Chyba, że chodzi Ci o kwestię ceny...
Baku - Pon 22 Mar, 2010
K7 to byłby tu wymarzony, z tym że jego cena nie bardzo właśnie koresponduje z:
Cytat: | - cena -> body max 3000 |
K20 mieści się na styk.
komor, starałem się podkreślać w poprzedniej swojej wypowiedzi jej subiektywny charakter właściwie co przecinek. Sam jestem posiadaczem kamery i na chwilę obecną nawet pokusa wymiany obiektywów i uzyskania b. małej GO nie są w stanie mnie przekonać. Pewnie z racji charakteru mojego wideofilmowania, gdzie mała GO jest zbyteczna a 10x zoom optyczny wystarczający. Jednego, czego mi brak, to szerszego kąta, bo najszerzej u mnie to ekwiwalent około 46 mm.
komor - Pon 22 Mar, 2010
Baku napisał/a: | komor, starałem się podkreślać w poprzedniej swojej wypowiedzi jej subiektywny charakte |
Nie przeczę, ani nie zamierzam Cię namawiać na siłę. Ale chciałem zwrócić uwagę, że akurat te realnie istniejące mankamenty filmowania lustrzankami wydają mi się (też być może subiektywnie) akurat najmniej ważne w podróży. O ile mówimy o podróży w celu zrobienia fajnych zdjęć, a nie pstrykach dokumentujących gdzie akurat byliśmy. Wszystko zależy co dla kogo ważniejsze i na ile chce się poświęcić.
jaad75 - Pon 22 Mar, 2010
komor napisał/a: | O ile mówimy o podróży w celu zrobienia fajnych zdjęć, a nie pstrykach dokumentujących gdzie akurat byliśmy. | Jeśli w podróż udajemy się "w celu robienia fajnych zdjęć", to waga i rozmiar sprzętu stają się kompletnie nieistotne, a do tego trzeba spędzić w każdym miejscu minimum kilka dni, żeby wybrać najlepsze światło i pogodę...
Djwalkman - Pon 22 Mar, 2010
Pentax k-x to najlepsza puszka,(moim zdaniem) aż do... Pentax'a k20d do tego "jakiś" dobry obiektyw i miodzio. K-x da ci to czego potrzebujesz i to czego "naprawdę" potrzebujesz.
papatki - Pon 22 Mar, 2010
Djwalkman napisał/a: | Pentax k-x to najlepsza puszka,(moim zdaniem) K-x da ci to czego potrzebujesz i to czego "naprawdę" potrzebujesz. |
Determinacja niektórych osób zeszła zdecydowanie poniżej poziomu przyzwoitości....
K-20d to to takie strasznie szumiące?
jaad75 - Wto 23 Mar, 2010
papatki napisał/a: | Determinacja niektórych osób zeszła zdecydowanie poniżej poziomu przyzwoitości.... | Fakt, pojawiasz się w każdym wątku, w którym pada nazwa K-x...
papatki napisał/a: | K-20d to to takie strasznie szumiące? | No, mniej więcej tak jak 7D...
papatki - Wto 23 Mar, 2010
Noooo 7D byłby rozwiązaniem bo w fotografii krajobrazowej spisuje się bardzo dobrze, na dziś nie ma cropa który oferuje lepszą jakość w tej kategorii (no może właśnie 550D), do tego jest uszczelniany i bardzo solidnie wykonany - tylko, że to nie ta kwota...
|
|