forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka dla podróżniczki

jamaicaaroma - Czw 25 Lut, 2010
Temat postu: Lustrzanka dla podróżniczki
Cześć, ostatnio zastanawiam się nad aparatem, który spełniałby takie oto fukncje:

- robił piękne zdjęcia, które wraz z wzrostem moich umiejętności stawałyby się coraz lepsze (dlatego właśnie myślę o lustrzance + wymiennych obiektywach, a nie o kompakcie)
- był w miarę lekki
- kręcił również dobrej jakości filmy (podróżując zawsze mam dylemat: aparat czy kamera, to akurat sprawa dla mnie ważna, HD musi być)
- cena -> body max 3000

+ Kiedy jestem na miejscu pozwalał na różnorakie eksperymenty (makro itp) i fotografię
w różnorakich miejscach, zarówno pomieszczeniach jak i na zewnątrz. Czyli uniwersalny, porządny aparat, który starczy mi na parę dobrych lat i pozwoli rozwijać się fotograficznie.

Myślałam o najnowszym Canonie 550D, właśnie ze względu na możliwość kręcenia w miarę dobrej jakości filmów przy opcji jako-takiego manualnego wpływania na nie. Widziałam, że na forach aparat jest krytykowany jako przebajerzony, mi akurat ten "bajer"
bardzo przydałby się w podróży. Proszę o opinie , może podsuniecie mi jeszcze coś innego :)

bacruk - Czw 25 Lut, 2010

jamaicaaroma, kup tego Canona jak Ci pasuje...

Na tej stronie są 4 wątki o podobnej tematyce :smile:
Jeżeli nie czytałaś to proszę poczytaj.

RB - Czw 25 Lut, 2010
Temat postu: Re: Lustrzanka dla podróżniczki
jamaicaaroma napisał/a:

Myślałam o najnowszym Canonie 550D,

+ co?

osik - Czw 25 Lut, 2010

550D ma możliwość podpięcia dodatkowego mikrofonu stereo - w 500D tej możliwości nie ma.
Mimo wszystko, jeśli miałbym wybierać, wybrałbym 500D. Cena nowego dziecka Canona jest wysoka, no ale za nowszy procesor i szerszy zakres ekspozycji (który u konkurencji pojawił się "nieco" wcześniej) trzeba zapłacić...

W temacie lustrzanka +/- 2,5k poszukuję aparatu do krajobrazówek - poczytaj, zrobił się dość pokaźny elaborat :)

RB napisał/a:
+ co?
zestaw startowy oczywiście ponieważ najszybciej

jamaicaaroma napisał/a:
pozwoli rozwijać się fotograficznie.
będzie lekki i zgrabny. Zaraz będzie wiadomo czego jeszcze potrzeba.

Trochę dziwi mnie wybór. Martyna sprawdziła, że w podróżach najlepiej sprawdza się Alfa :idea:

Yossarian - Czw 25 Lut, 2010

jamaicaaroma napisał/a:

- był w miarę lekki

Może coś z micro 4/3 ? Np Olympus E-P1 , Panasonic GF1 itp - są mniejsze niż aparaty z lustrem. Do podróży jak znalazł.

mavierk - Czw 25 Lut, 2010

gf1 nie kręci filmów.
myślę, że ten canon byłby dla Ciebie spoko. Ale pięknych zdjęć za Ciebie robić nie będzie :)

mavierk napisał/a:
pięknych zdjęć za Ciebie robić nie będzie

ależ będzie, ma programy tematyczne :wink:

Mam pomysł na świetny marketing... jeden z programów powinien nazywać się "piękne zdjęcia"- kto tego nie kupi :idea: :mrgreen:

fotostrzal - Czw 25 Lut, 2010

[quote="bacruk"]
RB napisał/a:
Trochę dziwi mnie wybór. Martyna sprawdziła, że w podróżach najlepiej sprawdza się Alfa :idea:

Hahahahha xD :twisted: :mrgreen:

Yossarian - Czw 25 Lut, 2010

mavierk napisał/a:
gf1 nie kręci filmów.

ale E-P1 już tak.

koniaczek - Pią 26 Lut, 2010

mavierk napisał/a:
gf1 nie kręci filmów.

GF1 kreci filmy w HD 720. Jesli chcesz cos jeszcze lepszego to GH1, tu filmy sa 1080 z AF.

jaad75 - Pią 26 Lut, 2010

mavierk napisał/a:
gf1 nie kręci filmów.
A skąd Ci to przyszło do głowy?
mavierk - Pią 26 Lut, 2010

kurde... byłem przeświadczony, że nie kręci... no nic, mój błąd, przepraszam.
koniaczek - Pią 26 Lut, 2010

dodatkowo do Panasów z serii G jest obiektyw 14-140 z bezgłośnym AF i bezstopniowa przesłoną. Został specjalnie zaprojektowany do filmów.
GH1 poza tym to doskonały aparat.

krewzszafy - Pią 26 Lut, 2010

jamaicaaroma nie problem jest z korpusem lecz z obiektywem do niego
jamaicaaroma napisał/a:
Kiedy jestem na miejscu pozwalał na różnorakie eksperymenty (makro itp) i fotografię
w różnorakich miejscach, zarówno pomieszczeniach jak i na zewnątrz. Czyli uniwersalny, porządny aparat, który starczy mi na parę dobrych lat i pozwoli rozwijać się fotograficznie.

bacruk - Pią 26 Lut, 2010

Fajnie sobie piszemy chłopaki, może jamaicaaroma się wypowie po lekturze innych wątków i powyższych wpisów?
Raideur - Sob 20 Mar, 2010

Ja z doswiadcznei polecam D90 plus 50mm na poczatek idealny!
bacruk - Sob 20 Mar, 2010

Raideur, 50mm jednym się przydaje a u innych leży....
Djwalkman - Sob 20 Mar, 2010
jamaicaaroma napisał/a:
Cześć, ostatnio zastanawiam się nad aparatem, który spełniałby takie oto fukncje:

- robił piękne zdjęcia...

Taka moja dziwna aluzja, (ale to chyba tylko w moim przypadku)u mnie aparat, jak go ustawię na statywie, nie zrobi świetnych zdjęć i nie pójdzie w lepsze miejsce, dziwne czyż nie?

Dziwne, że jeszcze nikt tego nie skomentował... :) . Aparat podróżniczy to 550d, HA, nie ma uszczelnień, zamiast tego ma 18mpx, klapa totalna, bardziej polecam Canona 50d, jest częściowo uszczelniony i ma filmy HD. Zastanów się czy będzie ci potrzebna funkcja podłączenia mikrofonu zewnętrznego, czy będziesz go ze sobą nosiła i czy w ogóle go kupisz, cena 50d i 550d jest podobna (200zł różnicy). 50d jest (według mnie) najlepszą cyfrówką Canona z aps-c, jeżeli kupisz pełną klatkę, to 50d posłuży jaki 2-gie body.550d jest bardziej plastykowe niż nieplastykowe, a 50d jest magnezowe... mmm... 50d MUSI posłużyć ci przez minimalnie 100 tys zdjęć, ale 150tys też się zdarza , a 550d... nie ma "czegoś takiego"... ale jedno "5" więcej w nazwie. Życzę trafnego wyboru

kubek - Sob 20 Mar, 2010

Djwalkman, chyba masz na myśli 500d, a nie 50 d bo ten na pewno filmów nie kręci
Djwalkman - Sob 20 Mar, 2010

kubek napisał/a:
Djwalkman, chyba masz na myśli 500d, a nie 50 d bo ten na pewno filmów nie kręci

Chodziło mi o 50d.
Masz rację, C50d nie kręci filmów, przepraszam za pomyłkę.

Ilona - Sob 20 Mar, 2010

jamaicaaroma napisał/a:
- był w miarę lekki
- kręcił również dobrej jakości filmy (podróżując zawsze mam dylemat: aparat czy kamera, to akurat sprawa dla mnie ważna, HD musi być)

Tych dwóch postulatów 50D nie spełnia. Ja wiem, że większość rad kończy się na D90, D5000 lub D50 - ale może przeczytajcie czasem najpierw, na czym ludziom zależy :)

hijax_pl - Sob 20 Mar, 2010

Ciekawe że do tej pory nikt nie zaproponował Pentaxa k-x... Bo przecież:
Cytat:
- robił piękne zdjęcia, które wraz z wzrostem moich umiejętności stawałyby się coraz lepsze (dlatego właśnie myślę o lustrzance + wymiennych obiektywach, a nie o kompakcie)

K-x robi ładne zdjęcia.
Cytat:
- był w miarę lekki

K-x jest lekki (580gr bez obiektywu)
Cytat:

K-x kręci filmy HD (720p)
Cytat:
- cena -> body max 3000

K-x w kicie z 18-55 wychodzi niecałe 2tyś

Dodatkowo:
Cytat:
- Kiedy jestem na miejscu pozwalał na różnorakie eksperymenty (makro itp) i fotografię
w różnorakich miejscach, zarówno pomieszczeniach jak i na zewnątrz.

Do macro wystarczy kupić jakieś szkiełko m42 - z tym sobie pentax radzi świetnie. Co do wnętrz - ma całkiem wysokie "użyteczne" ISO.

Same zalety :) ;)

Jedynym problemem może się okazać zasilanie ;)

jaad75 - Sob 20 Mar, 2010

hijax_pl napisał/a:
Jedynym problemem może się okazać zasilanie ;)
No i grzebactwo w RAW-ach, a tego przecież nie tolerujemy. Poza tym, jest wykonany z jakościowo słabych materiałów sztucznych i nie jest uszczelniony... :razz:
Ilona - Sob 20 Mar, 2010

Dla mnie problemem w k-x jest brak podświetlanych punktów AF.
papatki - Sob 20 Mar, 2010

K-X nie ma pełnego HD (720). 550D się nada ale proszę pamiętać o jednym 18MP matryca jest bardzo wymagająca (choć potrafi się wspaniale odwdzięczyć jakością przy niskim iso), to że aparat jest lekki może być problemem bo łatwiej będzie o poruszoną fotkę. No a poza tym będzie nieźle ;)
Ilona - Sob 20 Mar, 2010

papatki- podpiąć grip można zawsze. Odrąbać kawałek cięższego body raczej nie ;)

I w jakim sensie- wymagająca matryca?

papatki, a co ja przy filmach K-x napisałem? ;)
Zresztą z tego co widzę to akurat do podróżniczej fotografii k-x się nada lepiej od 550d. Choć te full HD może być kuszące ;)

papatki napisał/a:
to że aparat jest lekki może być problemem bo łatwiej będzie o poruszoną fotkę

Zgadza się - ale dla pewnym osób ważniejsze test to jak się go niesie. Ja nie ma problemu ze swoim zestawem, który jest co najmniej o 1kg cięższy. No ale ja to nie wszystcy ;)
Ilona napisał/a:
I w jakim sensie- wymagająca matryca?

18Mpix.

Mały pikselek powoduje że: będzie gorsza dynamika matrycy, łatwiej o poruszenie, trzeba mieć niezłą szklarnie i ogólnie pomimo bardzo sprawnego odszumiania w jpg przy wysokim iso szału nie ma. Szał za to jest przy video (chyba na dziś nie ma lustrzanki czy aparatu, który kręcił by lepsze video od Canonów) no i tak jak wspominałem aparat daje niesamowity detal przy niskim iso.
Pozdrawiam!

papatki napisał/a:
ogólnie pomimo bardzo sprawnego odszumiania w jpg przy wysokim iso szału nie ma

Co się nie za bardzo klei z warunkiem pstryków wnętrz (jak ja rozumiem - bez statywu) ;)
papatki napisał/a:
chyba na dziś nie ma lustrzanki czy aparatu, który kręcił by lepsze video od Canonów

Zgadza się, choć znajomi z łódzkiej filmówki mówią : szału nie ma.
papatki napisał/a:
aparat daje niesamowity detal przy niskim iso.

Ale to dzięki tylko i wyłącznie 18Mpix i odpowiedniemu obiektywowi. ;)

niom - moi znajomi z Łódzkiej filmówki, też mówią, że szału nie ma i 3/4 już kupiła 5D lub 7D.... ;)
najeli - Pon 22 Mar, 2010

jamaicaaroma, powiem Ci, że miałam (mam) podobny problem do Twojego, tylko że do filmów to mam narzeczonego z kamerą ;-)

Jedyny wniosek do którego doszłam, to to, że albo dobrze, albo lekko. No i na razie targam te 5kg sprzętu (jak w stopce).
Fakt, że jeszcze nie wędrowałam z plecakiem, choć to też się kroi -- jeszcze nie wiem, co wtedy zrobię. Do zeszłej środy miałam plan kupić G10/G11, ale wtedy spotkałam faceta, który na 5tys mnpm ciągnął 5d z 4 obiektywami i widziałam jego zdjęcia. Ech... Kompakt odpada ;-)

Tutejszyn - Pon 22 Mar, 2010
Djwalkman napisał/a:
...Dziwne, że jeszcze nikt tego nie skomentował... :) . Aparat podróżniczy to 550d, HA, nie ma uszczelnień, zamiast tego ma 18mpx, klapa totalna..

Czy to znaczy, że nie da się podróżować po świecie z 550D? Czy słowo podróż jest synonimem słowa survival? Jak daleko od domu można się oddalić, aby nie musieć kupować uszczelnionych aparatów?

Baku - Pon 22 Mar, 2010

Cytat:
Jak daleko od domu można się oddalić, aby nie musieć kupować uszczelnionych aparatów?

Dobre pytanie :smile:

Uszczelnienia przydają się, bo choć zwykle są to po prostu bezużyteczne uszczelki, to gdy złapie nas porządna ulewa i plecak/torba zaczyna przemakać, to może być "gra o życie" dla korpusu.
Ja, jak na razie, nie jestem przekonany do filmowania w lustrzankach. Jest tu jeszcze duże pole do ulepszeń i na chwilę obecną na pewno nie byłby to dla mnie argument decydujący o zakupie konkretnego modelu, czy zmianie systemu.
To, o czym w pierwszej chwili pomyślałem czytając tytuł tego wątku, to stosunkowo lekki i uszczelniony (Tutejszyn, proszę, nie kpij :oops: ) aparat z w miarę szczelnymi obiektywami w rozsądnej cenie. Pierwszy przyszedł mi do głowy Pentax, właśnie za sprawą szczelnych kitów. Kwestia wyboru K-x czy K20D może należeć już do kupującego.

komor - Pon 22 Mar, 2010

Baku napisał/a:
Ja, jak na razie, nie jestem przekonany do filmowania w lustrzankach.

Akurat w fotografii podróżniczej takie filmowanie jakie jest wydaje mi się bardzo wystarczające. Trzeba sobie tylko przypomnieć najstarsze znaczenie wyrażenia: ruchomy obraz. :)
Krajobraz, szeroki kąt, statyw. Ulica, tele, statyw. Prawda – filmowanie z ręki to jest problem bez dodatkowego osprzętu dedykowanego do filmowania lustrzankami.

jaad75 - Pon 22 Mar, 2010

Baku napisał/a:
Kwestia wyboru K-x czy K20D może należeć już do kupującego.
Tyle, że raczej brałbym tu pod uwagę K-7, a nie K20D... Chyba, że chodzi Ci o kwestię ceny...
Baku - Pon 22 Mar, 2010

K7 to byłby tu wymarzony, z tym że jego cena nie bardzo właśnie koresponduje z:
Cytat:
- cena -> body max 3000

K20 mieści się na styk.

komor, starałem się podkreślać w poprzedniej swojej wypowiedzi jej subiektywny charakter właściwie co przecinek. Sam jestem posiadaczem kamery i na chwilę obecną nawet pokusa wymiany obiektywów i uzyskania b. małej GO nie są w stanie mnie przekonać. Pewnie z racji charakteru mojego wideofilmowania, gdzie mała GO jest zbyteczna a 10x zoom optyczny wystarczający. Jednego, czego mi brak, to szerszego kąta, bo najszerzej u mnie to ekwiwalent około 46 mm.

komor - Pon 22 Mar, 2010

Baku napisał/a:
komor, starałem się podkreślać w poprzedniej swojej wypowiedzi jej subiektywny charakte

Nie przeczę, ani nie zamierzam Cię namawiać na siłę. :) Ale chciałem zwrócić uwagę, że akurat te realnie istniejące mankamenty filmowania lustrzankami wydają mi się (też być może subiektywnie) akurat najmniej ważne w podróży. O ile mówimy o podróży w celu zrobienia fajnych zdjęć, a nie pstrykach dokumentujących gdzie akurat byliśmy. Wszystko zależy co dla kogo ważniejsze i na ile chce się poświęcić.

jaad75 - Pon 22 Mar, 2010

komor napisał/a:
O ile mówimy o podróży w celu zrobienia fajnych zdjęć, a nie pstrykach dokumentujących gdzie akurat byliśmy.
Jeśli w podróż udajemy się "w celu robienia fajnych zdjęć", to waga i rozmiar sprzętu stają się kompletnie nieistotne, a do tego trzeba spędzić w każdym miejscu minimum kilka dni, żeby wybrać najlepsze światło i pogodę... :smile:
Djwalkman - Pon 22 Mar, 2010

Pentax k-x to najlepsza puszka,(moim zdaniem) aż do... Pentax'a k20d do tego "jakiś" dobry obiektyw i miodzio. K-x da ci to czego potrzebujesz i to czego "naprawdę" potrzebujesz.
papatki - Pon 22 Mar, 2010

Djwalkman napisał/a:
Pentax k-x to najlepsza puszka,(moim zdaniem) K-x da ci to czego potrzebujesz i to czego "naprawdę" potrzebujesz.

Determinacja niektórych osób zeszła zdecydowanie poniżej poziomu przyzwoitości....
K-20d to to takie strasznie szumiące?
:)

jaad75 - Wto 23 Mar, 2010

papatki napisał/a:
Determinacja niektórych osób zeszła zdecydowanie poniżej poziomu przyzwoitości....
Fakt, pojawiasz się w każdym wątku, w którym pada nazwa K-x... :razz:
papatki napisał/a:
K-20d to to takie strasznie szumiące?
No, mniej więcej tak jak 7D... :lol:
papatki - Wto 23 Mar, 2010

Noooo 7D byłby rozwiązaniem bo w fotografii krajobrazowej spisuje się bardzo dobrze, na dziś nie ma cropa który oferuje lepszą jakość w tej kategorii (no może właśnie 550D), do tego jest uszczelniany i bardzo solidnie wykonany - tylko, że to nie ta kwota...