|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Geotagowanie, czyli tzw. "zostawianie śladu" gps?
jannik - Pią 26 Lut, 2010 Temat postu: Geotagowanie, czyli tzw. "zostawianie śladu" gps? Witam
Czy ktoś z was miał do czynienia z urządzeniem (modułem) GPS które umożliwia "ściąganie" w danym miejsce namiaru gps i potem można ten namiar dodać w kompie do zdjęcia np. za pomocą Picasa 3.6 (na razie jest chyba tylko wersja ang)?
Takie coś jest w tel. kom. Ericsson c705 (w Ericssonie nazywa się ten program - "Tropiciel").
Geotagowanie umożliwia zrobienie dokładnego pomiaru gps danego miejsca, w którym się w danej chwili znajdujemy i potem możemy na podstawie tego namiaru, wklepując ten namiar w Google Map, dokładnie określić na mapie to miejsce.
fajna funkcja..
Telefon mam, więc nie będę specjalnie kupować tego aparatu, ale chętnie bym nabył taki osobny moduł. Nigdzie jednak nie mogę zdobyć nazwy tego urządzenia. W niektórych sklepach foto sprzedawcy już słyszeli o tym i wiedzą o co chodzi, ale nie wiedzą czy i jak to się nazywa..
pozdro
hijax_pl - Pią 26 Lut, 2010
Takie urządzenia nazywają się GPS datalogger Sam posiadam Mainnava 950dl. Małe, kieszonkowe, pracuje kilkanaście godzin, wyświetla na bieżąco pozycję....
Włączasz - co np 1s zapamiętują pozycję w bazie, po czym w komputerze sczytujesz dane, i tagujesz zdjęcia z aparatu programem np: GPicSync
Możesz też odtworzyć ścieżkę i wrzucić ją do Google Maps.
edmun - Sob 27 Lut, 2010
Gdyby ktoś potrzebował program do zapisu śladu na WindowsMobile to polecam NoniGPSPlot. później łączymy to na kompie automatycznie za pomocą softu WWMX Location Stamper
jannik - Sob 27 Lut, 2010
Dzięki wielkie.
Wreszcie konkretne info.
Właśnie o takie coś mi chodziło!
pozdro
edmun - Nie 28 Lut, 2010
jannik, nie ma sprawy. jakbyś chciał jakieś info o tych programach i jak ich fajnie i szybko używać, to pisz w tym temacie, postaram się dorzucić trochę rad.
|
|