forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Geotagowanie, czyli tzw. "zostawianie śladu" gps?

jannik - Pią 26 Lut, 2010
Temat postu: Geotagowanie, czyli tzw. "zostawianie śladu" gps?
Witam
Czy ktoś z was miał do czynienia z urządzeniem (modułem) GPS które umożliwia "ściąganie" w danym miejsce namiaru gps i potem można ten namiar dodać w kompie do zdjęcia np. za pomocą Picasa 3.6 (na razie jest chyba tylko wersja ang)?

Takie coś jest w tel. kom. Ericsson c705 (w Ericssonie nazywa się ten program - "Tropiciel").

Geotagowanie umożliwia zrobienie dokładnego pomiaru gps danego miejsca, w którym się w danej chwili znajdujemy i potem możemy na podstawie tego namiaru, wklepując ten namiar w Google Map, dokładnie określić na mapie to miejsce.
fajna funkcja..
:grin:

Telefon mam, więc nie będę specjalnie kupować tego aparatu, ale chętnie bym nabył taki osobny moduł. Nigdzie jednak nie mogę zdobyć nazwy tego urządzenia. W niektórych sklepach foto sprzedawcy już słyszeli o tym i wiedzą o co chodzi, ale nie wiedzą czy i jak to się nazywa..
pozdro

hijax_pl - Pią 26 Lut, 2010

Takie urządzenia nazywają się GPS datalogger Sam posiadam Mainnava 950dl. Małe, kieszonkowe, pracuje kilkanaście godzin, wyświetla na bieżąco pozycję....

Włączasz - co np 1s zapamiętują pozycję w bazie, po czym w komputerze sczytujesz dane, i tagujesz zdjęcia z aparatu programem np: GPicSync
Możesz też odtworzyć ścieżkę i wrzucić ją do Google Maps.

edmun - Sob 27 Lut, 2010

Gdyby ktoś potrzebował program do zapisu śladu na WindowsMobile to polecam NoniGPSPlot. później łączymy to na kompie automatycznie za pomocą softu WWMX Location Stamper :)
jannik - Sob 27 Lut, 2010

Dzięki wielkie.
Wreszcie konkretne info.
Właśnie o takie coś mi chodziło!
pozdro

edmun - Nie 28 Lut, 2010

jannik, nie ma sprawy. jakbyś chciał jakieś info o tych programach i jak ich fajnie i szybko używać, to pisz w tym temacie, postaram się dorzucić trochę rad.