forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - naprawa lampy METZ

weteran - Nie 28 Lut, 2010
Temat postu: naprawa lampy METZ
Witam wszystkich!

Zwracam sie do Was ta drogą o pomoc w następującej sprawie:
w listopadzie ub. roku poprzez sklep wysłałem do serwisu w ramach gwarancji lampę METZ z dedykacją do Olympusa z uszkodzonym mocowaniem stopki lampy/ zatrzask -nie na pierscień/ Serwis na moje monity odpowiada : czekamy na części przepraszamy
Mam pytanie w związku z tym : Czy jest jakis przepis , prawo które określa jak długo ! serwis moze " naprawiać " cos na gwarancji ? Czy mnie jako klientowi coś wolno czy "tylko moze czekać w nieskończoność ?

Sunders - Nie 28 Lut, 2010

weteran, w warunkach gwarancji zwykle jest zapis określający ile czasu może trwać naprawa gwarancyjna-sprawdzałeś?
weteran - Nie 28 Lut, 2010

Hm ... wszystkie dokumenty lampy "pojechały" do serwisu . Ale jak pamietam to czas trwania naprawy gwarancyjnej to 3o dni roboczych -/z rozmowy telefonicznej ze sklepem/.
I co teraz w tym wypadku ?
Niezaleznie od tego jak sie skończy ta naprawa wyrobiłem sobie zdanie na temat lamp METZ
a jesli chodzi o polski autoryzowany serwis czyli FOTO technika....... reszte dopiszcie sobie sami

Sunders - Nie 28 Lut, 2010

weteran napisał/a:
czas trwania naprawy gwarancyjnej to 3o dni roboczych

Jeśli ten czas został przekroczony, to mozesz odstąpić od umowy i zażądać zwrotu sumy zapłaconej za lampę. Musisz zrobić to na piśmie i mieć potwierdzenie złożenia żądania.
Tu masz podstawę prawną:
http://www.prawnik.pl/akt...&w=ujednolicony
Jeśli spotkasz się z odmową lub brakiem odpowiedzi w ciągu 14 dni zwróć się do rzecznika praw konsumenta. To na ogół wystarcza. Sam to już przerabiałem w praktyce, ale w stosunku do sprzętu audio i interwencja r.p.k. załatwiła sprawę.

weteran - Wto 16 Mar, 2010
Temat postu: serwis METZ
Pragne sie ta drogą pochwalić !!! Oto bowiem serwis Metz przysłał mi naprawiona w ramach gwarancji lampę Metz 36 AF 4 z felernym mocowaniem / na zatrzask/
Brawo ! Jestem pod wrażeniem :oops: dla ciekawości podam że lampa była w serwisie METZ od 29 listopada ub. roku do chwili obecnej ! Polecam serwis ! :smile: