|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Delta Optical Voyager
kamilciu - Nie 28 Lut, 2010 Temat postu: Delta Optical Voyager Witam , chcę kupić lornetkę cena do 200zł ma ona służyć do obserwowania przyrody , oglądania różnych ciekawych rzeczy jednym słowem uniwersalna i zastanawiam się nad : Delta Optical Voyager 12x50 : http://allegro.pl/item937...rancja_12m.html
Co sądzicie o tej lornetce ? Jestem zielony w tych sprawach ^^
Może polecacie inną ? ...
Abs - Nie 28 Lut, 2010
Znacznie lepszym wyborem będzie Delta Optical Entry 10x50 za jakieś 230zł. To już solidny sprzęt. Voyager ma dość ekonomiczną budowę z tworzywa co może znacznie ograniczać trwałość sprzętu. Optycznie jest dość przyzwoicie mimo pryzmatów Bak7.
Inne opcje to Nikon VII 10 lub 12x50.
Arek - Nie 28 Lut, 2010
Bk7
A przechodząc do konkretów, ja Voyagera odradzam. Zdecydowanie lepiej dołożyć do Entry.
Abs - Nie 28 Lut, 2010
Entry ma szansę posłużyć znacznie dłużej od Voyagera. Pryzmaty BaK-4 (pierwszy raz zwróciłem uwagę na pisownię - dzięki) dają obraz wyższych lotów. Lornetki 10x50 są bardziej uniwersalne od 12x50. Te drugie (brak w ofercie Entry) to już całkiem spore powiększenie, które można jeszcze utrzymać w ręce, jednak kosztem mniejszego pola widzenia i jasności (do obserwacji np. samolotów będą nieco lepsze).
|
|