|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Test postrzegania kolorów
dr11 - Pon 01 Mar, 2010 Temat postu: Test postrzegania kolorów Czy aby na pewno dobrze rozróżniasz kolory?
Można to sprawdzić na stronie http://www.xritephoto.com...?action=coloriq
Powodzenia
PS. Za drugim podejściem zero
kasiakaaz - Pon 01 Mar, 2010
dr11 napisał/a: | PS. Za drugim podejściem zero |
Mnie się udało 1013
dr11 - Pon 01 Mar, 2010
kasiakaaz, trzeba najpierw ułożyć
Baku - Pon 01 Mar, 2010
Ja za pierwszym podejściem 8. Drugi raz nie chciało mi się tego układać. Co ciekawe błędy miałem skoncentrowane na dwóch kolorach w okolicach turkusu i fioletu...
dr11 - Pon 01 Mar, 2010
Jeszcze w nawiązaniu do tematu taka ciekawostka - ściąga, dla Pań i Panów
kasiakaaz - Pon 01 Mar, 2010
dr11 napisał/a: | kasiakaaz, trzeba najpierw ułożyć |
No tak, nie doczytałam zasad
Za pierwszym: 7 Już mi oczy na szypułkach wyszły
"Co ciekawe błędy miałem skoncentrowane na dwóch kolorach w okolicach turkusu i fioletu..." - ja też dwa kolory: turkus i niebieskozielony.
ophiuchus - Pon 01 Mar, 2010
32
lama - Pon 01 Mar, 2010
3
lupo57 - Pon 01 Mar, 2010
40
jaad75 - Pon 01 Mar, 2010
"You have perfect color vision!"
Za pierwszym razem, ale kiedyś już się tym bawiłem...
mavierk - Pon 01 Mar, 2010
nie dość, że się bawiłeś, to jeszcze masz turbo skalibrowany monitor
u mnie 11 i nigdy więcej tego nie zrobię
MC - Pon 01 Mar, 2010
Trochę mi to zajęło, ale wyszło 8. W sumie test interesujący.
MasterB - Pon 01 Mar, 2010
Ja mam tylko 4
EDIT
A nie, 4 to dobrze
No to dobrze
kozidron - Pon 01 Mar, 2010
mavierk napisał/a: | nie dość, że się bawiłeś, to jeszcze masz turbo skalibrowany monitor |
dokładnie a to ma kolosalne znaczenie ....
MasterB napisał/a: | Ja mam tylko 4 |
witaj w klubie, ja też - tylko ja bym to ujął że aż ....
darek-dorado - Pon 01 Mar, 2010
Fajny test. Zero za pierwszym razem
kufel - Pon 01 Mar, 2010
fajny test u mnie za pierwszym razem: Your score: 0
hijax_pl - Pon 01 Mar, 2010
Ten test po praz pierwszy robiłem jakiś rok temu, albo i lepiej...
Dziś na laptopie 11.
Tadeuszek - Pon 01 Mar, 2010
18
Niski wynik to zapewne wina moich "czerstwych oczu"
kmosw - Pon 01 Mar, 2010
4
Ha, na starym CRT 4 Nikt mi nie wmówi, że LCD są lepsze
ryszardo - Pon 01 Mar, 2010
Pół roku temu: 4
Teraz (po kalibracji monitora): 0
Spróbuję za kolejne pół roku, będzie jeszcze lepiej
jaad75 - Pon 01 Mar, 2010
ophiuchus napisał/a: | Ha, na starym CRT 4 Nikt mi nie wmówi, że LCD są lepsze | Jeszcze nie zdarzyło mi się mieć gorszego wyniku niż 4 - zawsze na LCD...
Kocur - Pon 01 Mar, 2010
Pierwsza próba na laptopie - 16, druga na CRT - 4 co ciekawe, ja też kiepsko rozróżniam fiolety
Chyba muszę jeść więcej marchwi(?)
MC - Pon 01 Mar, 2010
I jagódek
komor - Pon 01 Mar, 2010
Score 4, po całym dniu roboty Wszystkie błędy w jednym kawałku spektrum (czerwone) po prawej stronie wyniku.
three_monkeys - Pon 01 Mar, 2010
komor, zazdroszczę pracy więc, ja po połowie dnia pracy miałem 64 jestem daltonistą więc kolor nie ma dla mnie znaczenia (no może ogólne wrażenie).
sigmiarz - Wto 02 Mar, 2010
28, muszę skalibrować monitor
palindrom - Wto 02 Mar, 2010
U mnie też zero za pierwszym razem. Obawiam się że sporo może zależeć od monitora.
[ Dodano: Wto 02 Mar, 2010 14:02 ]
PS
test zrobiłem na laptopie
dr11 - Wto 02 Mar, 2010
Też tak myślę, pierwszy raz odpaliłem na innym gołym, teraz na jakimś lepsiejszym po kalibracji i poszło znakomicie
Ale widzę, że większość z Was problemów nie ma, można więc częściej zaglądać do wątków galeriowych, zostawiać komentarze i uwagi
hijax_pl - Wto 02 Mar, 2010
dr11, no właśnie tak się zastanawiałem od jakiego poziomu należy zakazać rozmów o kolorach Nikon/Canon i plastyce zdjęć
Allan - Wto 02 Mar, 2010
Za pierwszym razem 11
Sprobuje jeszcze raz pozniej
komor - Wto 02 Mar, 2010
palindrom napisał/a: | U mnie też zero za pierwszym razem. |
palindrom, ale Ty pewnie mierzyłeś transmisję jakimś sprzętem a to wiesz, trzeba oczami patrzeć!
kobieta_pyta - Sro 03 Mar, 2010
za pierwszym razem 0 może i nie jestem fotografem, ale na barwach się znam. bo może i zadaję dziwne pytania (dziwne dla Was - fotografów obeznanych mniej lub bardziej z tematami poruszanymi przez moją osobę), ale co kobiece oko, to kobiece oko
a tak poza tym myślę, że monitor ma tu niewielkie znaczenie. w sensie jego skalibrowania. taka jest różnica w budowie oka kobiety i mężczyzny, że my łatwiej rozróżniamy natężenie barw... bo tu raczej o natężenie chodzi nie o sam ich kolor...
takie jest moje zdanie.
Baku - Sro 03 Mar, 2010
Jak oglądasz ten test na monitorze swojego domowego fotografa, to jest duża szansa, że jest on skalibrowany, lub co najmniej bardzo dobrze oddaje kolory, a to stanowi spore ułatwienie.
hijax_pl - Sro 03 Mar, 2010
Na lapie miałem 11 na monitorze lepsiejszym, podkalibrowanym - 0
jaad75 - Sro 03 Mar, 2010
kobieta_pyta napisał/a: | a tak poza tym myślę, że monitor ma tu niewielkie znaczenie. w sensie jego skalibrowania. taka jest różnica w budowie oka kobiety i mężczyzny, że my łatwiej rozróżniamy natężenie barw... bo tu raczej o natężenie chodzi nie o sam ich kolor... | A jak rozróżnisz natężenie, jeśli monitor nie będzie w stanie prawidłowo wyświetlić różnic?
komor - Czw 04 Mar, 2010
jaad75 napisał/a: | A jak rozróżnisz natężenie, jeśli monitor nie będzie w stanie prawidłowo wyświetlić różnic? |
jaad75, przecież kobieca intuicja załatwia takie problemy.
Usjwo - Czw 04 Mar, 2010
Ten test to sciema, na laptopowym LCD, nieskalibrownaym, z prawym okiem chorym (przez ostatni 2 tygodnie celuje lewym) otrzymalem zero .
Powtorze test jak mi oko wyzdrowieje
jaad75 - Czw 04 Mar, 2010
komor napisał/a: | jaad75, przecież kobieca intuicja załatwia takie problemy. | No tak, zapomniałem, że kobiety posiadają ten dodatkowy narząd zmysłu...
[ Dodano: Czw 04 Mar, 2010 09:02 ]
Usjwo, ściema, nie ściema - ale zabawa fajna... Właśnie przed chwilą przekonałem się, że dobry monitor jednak nie wystarcza - niektórzy po prostu nie widzą różnic...
najeli - Czw 04 Mar, 2010
Na starym służbowym laptopie 11.
Bycie kobietą nie pomogło, choć i tak większość układałam na intuicję
hijax_pl - Czw 04 Mar, 2010
najeli, zatem pomogła kobieca intuicja
hijax_pl napisał/a: | najeli, zatem pomogła kobieca intuicja |
W sumie to racja, na tym monitorze to nic innego by nie dało rady
hijax_pl - Czw 04 Mar, 2010
najeli, eeeee.. nie przesadzaj.. Na kijowym monitorze to możesz mieć wyniki 400 a nie 10
hijax_pl napisał/a: | najeli, eeeee.. nie przesadzaj.. Na kijowym monitorze to możesz mieć wyniki 400 a nie 10 |
Hmm... serio? Bo tu wszyscy tak: 0, 4, 0, 6... Wydawało się, że 11 to strasznie zły wynik
jaad75 - Czw 04 Mar, 2010
najeli napisał/a: | Wydawało się, że 11 to strasznie zły wynik | No dobry, to on na pewno nie jest...
jaad75 napisał/a: | najeli napisał/a: | Wydawało się, że 11 to strasznie zły wynik | No dobry, to on na pewno nie jest... |
Jak wrócę z delegacji to sprawdzę na "normalnym" monitorze. Wtedy pogadamy
EDIT: zrobiłam na podpiętym starym LCD: You have perfect color vision! :>
TS - Czw 04 Mar, 2010
Trzy, wszystko w drugim pasku. Albo mam niezły monitor, albo kobiecą intuicję, bo zdjęć prawie nie obrabiam .
Arek - Czw 04 Mar, 2010
16
Czy to mnie jakoś dyskwalifikuje jako testera? Będziecie jeszcze czytać moje testy?
Na swoją obronę mam tylko to że robiłem to na bardzo szybko, bo nie chciało mi się na to poświęcać za dużo czasu.
RB - Czw 04 Mar, 2010
Arek napisał/a: | 16
Czy to mnie jakoś dyskwalifikuje jako testera? Będziecie jeszcze czytać moje testy?
|
No części nt balansu bieli to już na pewno nie
ryszardo - Czw 04 Mar, 2010
E tam. Nie ma się co martwić. Przed chwilą zrobiłem test na szybko, żeby było mniej więcej ok i wyszło mi 43, więc 16 to nie taki tragiczny wynik
Sz@kal - Czw 04 Mar, 2010
Czyli nie jest źle? Ciekawe czy wynik świadczy o monitorze czy bardziej o oczach...?
Monastor - Czw 04 Mar, 2010
0, przy zastosowaniu sortowania bąbelkowego
komor - Pią 05 Mar, 2010
Arek napisał/a: | Na swoją obronę mam tylko to że robiłem to na bardzo szybko, bo nie chciało mi się na to poświęcać za dużo czasu. |
To zupełnie tak jak z testami, prawda Arku?
|
|