|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Obiektyw makro plus pierścienie pośrednie
mariusz-75 - Pon 01 Mar, 2010 Temat postu: Obiektyw makro plus pierścienie pośrednie Witam. Czy ktoś może używał obiektywu makro Tamron 90, lub podobnego z pierścieniami Kenko. Czy jest sens kupować cały zestaw, czy przy założeniu wszystkich pierścieni odległość fotografowania nie jest już zbyt mała, może wystarczy jak zakupie tylko jeden pierścień najczęściej używany.
Usjwo - Pon 01 Mar, 2010
Najczesciej uzywane to sa pewnie wszystkie razem, bo daja najwieksza skale odwzorowania. A mozna kupic je osobno?
hijax_pl - Wto 02 Mar, 2010
Usjwo, jedyne co widziałem to Kenko 12ke za jakieś 280zł.
mariusz-75 - Wto 02 Mar, 2010
Wszystkie w necie widzialem osobno, co prawda wychodzi drożej niż cały komplet, ale nie wiem czy wszystkie są potrzebne lub będą używane, skłaniam się ku całemu kompletowi ale wole zasięgnąć rady. No i z chęcia zobaczył bym może jakieś zdjęcia robine obiektywem makro z tymi pierścieniami.
Jesienny - Wto 02 Mar, 2010
Wydaje mi się, że po założeniu wszystkich do obiektywu makro znalazłbyś punkt ostrości "w środku obiektywu". Ale sprawdzić to będę mógł dopiero za miesiąc
mariusz-75, ooo.. a gdzie widziałeś wszystkie?
Jesienny, swojego Nikkora 105 zakładam przez pierścionki (w sumie 52mm) i działa ok, odległość przedmiotowa się niewiele zmienia.
No ja tylko mówię ze swoich doświadczeń przykręcania pierścieni do różnych obiektywów... fakt, że to zwykle są zuuumy. Ale sam bym się ucieszył gdyby przy tamronie 90tce dało się operować wszystkimi pierścieniami.
No więc osobno są tak:
http://fotozakupy.pl/adap...olta-sony,9068s
http://fotozakupy.pl/adap...m-minolta,8919s
http://www.upstore.pl//in...utm_content=619
http://www.upstore.pl//in...utm_content=616
Faktycznie tego najwiekszego nie ma
A i jeszcze zastanawiam się nad innymi markami tylko nie wiem czy warto:
http://www.digital24.pl/p...roducts_id=3521
http://fotozakupy.pl/adap...olta-sony,9071s
http://europa-foto.pl/ind...uct&prod_id=182
P_M_ - Wto 02 Mar, 2010
Jesienny napisał/a: | No ja tylko mówię ze swoich doświadczeń przykręcania pierścieni do różnych obiektywów... fakt, że to zwykle są zuuumy. Ale sam bym się ucieszył gdyby przy tamronie 90tce dało się operować wszystkimi pierścieniami. |
A co ci to da? Obiekt na przedniej soczewce ciezko sfotografowac. Sam obiektyw w makro dziala na zasadzie wyciagu (mocno wysuwa sie kiedy ostrzysz w skali makro), wiec roznicy mu nie zrobi dolozenie wyciagu. Niestety, ale odleglosc od przedmiotu mocno zmaleje.
To ze zoomy swiruja z pierscieniami, to nie nowina. Szczegolnie zoomy z duza krotnoscia. Stalki to inna bajka.
Jesli chodzi o pierscienie. Najlepsze sa kenko lub kenko, ale pod inna nazwa. Inne moga stwarzac problemy, np. ze stykami, bo obiektyw przestaje byc widziany przez body, kiedy zalozysz dwa lub wiecej pierscieni.
Pierscienie lepiej kupic na ebayu. Taniej. Przy tak niewielkich kwotach nie trzeba przejmowac sie clem i podatkiem. Niestety trudno kupic na sztuki. Podejrzewam, ze do tamronika wystarczylby najwezszy 12mm.
Ja czasem zakladam telekonwerter, ale troche pogarsza to jakosc obrazu.
Bo czasami cel mi nie ucieka i potrzebuję go sfocić z 2cm
P_M_ napisał/a: | Sam obiektyw w makro dziala na zasadzie wyciagu (mocno wysuwa sie kiedy ostrzysz w skali makro) |
Zgadza się
P_M_ napisał/a: | wiec roznicy mu nie zrobi dolozenie wyciagu |
No nie do końca, choć spektakularnych efektów się nie osiąga
P_M_ napisał/a: | Niestety, ale odleglosc od przedmiotu mocno zmaleje. |
Zależy to silnie od obiektywu, ale nie jest fatalnie
Kupiłem cały komplet Kenko za 549 nowy jak dojdzie to zobacze co się da uzyskać mam nadzieje że to nie będzie za dużo pierścieni. Ale jak to niektórzy mawiają lepiej mieć niż nie mieć
P_M_ - Wto 02 Mar, 2010
mariusz-75 napisał/a: | Kupiłem cały komplet Kenko za 549 nowy jak dojdzie to zobacze co się da uzyskać mam nadzieje że to nie będzie za dużo pierścieni. Ale jak to niektórzy mawiają lepiej mieć niż nie mieć |
Podejrzewam, ze czesc z nich spokojnie bedziesz mogl odsprzedac. Sam musisz to jednak sprawdzic, co i jak. Minimalna odleglosc ostrzenia dla 'tamiego' to chyba cos okolo 9cm (realnie od przedniej soczewki, a nie od matrycy, jak podaja w specyfikacji). Kiedy zalozysz wszystkie i przeostrzysz go na 1:1 ta odleglosc spadnie do okolo 1-2cm pewnie, ale nie wiem dokladnie.
Napisz potem, co i jak. To sie niewatpliwie moze przydac, chociaz znajac powszechna niechec do wyszukiwarki i tak ktos o to zapyta.
Co do odległości ostrzenia dla tamrona 90 to nigdy nie udało mi się wyostrzyś poniżej 20 cm a może i więcej od przedniej soczewki, przynajmniej na AF
No to jak ma zostać na pamiątkę to:
Nikkor 105VR, wg specyfikacji min odległość ostrzenia to 31,4cm
Przełączony na MF, ostrość skręcona ręcznie na minimum - ostrzenie na piksele w matrycy lapka - przesuwałem tak długo aż do uzyskania ostrości na podglądzie LV.
Zdjęcie w trybie M ISO1600, F/4,8 czas 1/40s
na łyso 34cm (14cm od soczewy)
z tubkami (13+21+31mm=65mm) wychodzi 31cm (11cm od soczewy)
Przy okazji widać przyciemnienie wywołane przez pierścienie.
Pomiar odległości nie jest absolutnie laboratoryjny. Mierzyłem tak do filtra a nie soczewki, mniej więcej od płaszczyzny matrycy. Chodzi mi przede wszystkim o zastosowanie pierścieni z obiektywem macro
Hmm, Tamron o ile pamiętam ma w specyfikacji odległość 29 cm, tak mniej więcej według Twoich obliczeń przy założonych wszystkich pierścieniach zszedł bym na powiedzmy ok. 8 cm od przedniej soczewki, myślę że to by mi stykło na nieruchawe owady, czy inne statyczne makro, a co do reszty starczy sam Tamron lub powiedzmy z najmniejszym pierścieniem.
mariusz-75 napisał/a: | tak mniej więcej według Twoich obliczeń przy założonych wszystkich pierścieniach zszedł bym na powiedzmy ok. 8 cm od przedniej soczewki, |
Nie mam pojęcie jak się zachowa tamron
Być może zejdzie tak jak mówi P_M_, być może nie da się założyć wszystkich pierścieni... Nie wiem.. Zamówiłeś - sprawdź - podziel się doświadczeniami
I tak też zrobię, może komuś się przyda takie doświadczenie, w każdym razie mi na pewno, choć miałem wrażenie ze ktoś już się takim zestawem tu posługiwał
P_M_ - Wto 02 Mar, 2010
mariusz-75 napisał/a: | Hmm, Tamron o ile pamiętam ma w specyfikacji odległość 29 cm, tak mniej więcej według Twoich obliczeń przy założonych wszystkich pierścieniach zszedł bym na powiedzmy ok. 8 cm od przedniej soczewki, myślę że to by mi stykło na nieruchawe owady, czy inne statyczne makro, a co do reszty starczy sam Tamron lub powiedzmy z najmniejszym pierścieniem. |
Kolego naucz sie czytac ze zrozumieniem i nie pomijaj zadnych gwiazdek i innych odnosnikow do przypisow. 29cm to od matrycy, bo tak wyglada lepiej w papierach. Odejmij kilka cm odleglosci bagnetu od matrycy i dlugosc obiektywu (przy makro dosc sporo sie rozciaga). Zostaje tylko circa 8-9cm od soczewki do obiektu.
Kiedy tamrona przeostrzysz na makro i dlozysz pierscienie to naprawde niewiele zostanie. Powiekszenie bedzie, jak pod mikroskopem, ale odleglosc robocza bedzie minimalna.
Ja wiem, o czym pisze, bo mialem te pierscienie i mam obiektyw makro (sigma 105mm). Teraz mam tylko obiektyw. Mikroskop mi nie jest potrzebny.
O ile dobrze pamietam, uzywano raczej pojedynczego pierscienia lub raynoxa z takim tamronem. Ale gdzie o tym czytalem? - nie pamietam. Raczej bylo to cyberfoto.
hijax_pl - Sro 03 Mar, 2010
P_M_ napisał/a: | 29cm to od matrycy, bo tak wyglada lepiej w papierach. Odejmij kilka cm odleglosci bagnetu od matrycy i dlugosc obiektywu (przy makro dosc sporo sie rozciaga). Zostaje tylko circa 8-9cm od soczewki do obiektu. |
W papierach jak w papierach... Odległość od płaszczyzny matrycy - nota bene której to pozycja w lustrzankach jest zaznaczona - jest stała dla danego obiektywu
Swoją drogą Nikkor ma wewnętrzne ogniskowanie - może dlatego po założeniu pierścieni nie traci zbyt wiele? Spadek jasności przy tych moich pierścieniach (65mm) to x1.6. Przy Tamronie i pierścieniach Kenko (12+20+36=68mm) wyjdzie x1.75
mariusz-75 - Czw 04 Mar, 2010
No to już mam, tak na szybko testowałem już przy słabym świetle i na razie wiem że kupę nerwów będzie to mnie kosztować na początku. Później się nauczę pewnie.
hijax_pl - Czw 04 Mar, 2010
mariusz-75, i jaka odległość przy maksymalnym "wyciągu"?
mariusz-75 - Czw 04 Mar, 2010
Dokładnie nie mierzyłem, ale porównywalnie nie mogłem za bardzo złapać ostrości o AF nie wspomnę. Tak około 6 cm to nawet AF łapał, ręcznie o dziwo wychodziła mi minimalnie większa odległość około 8 cm i co też dziwne na pierwszy rzut oka większe powiększenie. Ale to tak tylko szybko było dla sprawdzenia czy w ogóle są sprawne
hijax_pl - Pon 08 Mar, 2010
Dla matrycy APS_C będzie to tak:
Sam Tamron 90/2.8 - ma 10cm od soczewy do przedmiotu, odwzorowanie zmierzone 1:0,97
Zestaw Tamron 90/2.8 + pierścienie 68mm ma 6,2cm od soczewy do przedmiotu a odwzorowanie 2:1
mariusz-75 - Wto 09 Mar, 2010
Tu się zgadza sam Tamron ma około 10 cm od soczewki, przy zakładniu pierścieni odległośc ostrzenia malała proporcjonalnie do grubości załorzonych pierścieni. Sprawdzało to sie w wszystkich kombinacjach oprócz wszystkich trzech pierścieni razem. Tu już ostrośc byla łapana w odległości ok 7-8 cm od soczewki.
tomeczek6656 - Sro 14 Kwi, 2010 Temat postu: Różne obiektywy a konwertery i pierścienie pośrednie Witam.
Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem obiektywu makro. Mam juz kilka typów, ale to nie jest ważne. Gdzies przeczytałem ze spięcie pierścieni posrednich bądź telekonwetera z obiektywem o mniejszej ogniskowej (np. nikon 60mm macro) duzo bardziej powiększy skalę niż założenie tych samych pierścieni np. w obiektywie 105mm, 150 czy nawet 180mm. Nie piszę o parametrach obiektywów bo wszyscy je znamy, dodam ze wszystkie mają skalę odwzorowania 1:1. Zakładałbym je do nikona d90.
Oczywiście mam na uwadze różną odległość płaszczyzny matrycy od fotografowanego obiektu, chodzi mi jednak w przyszłości o uzyskanie jak największej skali odwzorowania. Zna ktoś może wzór jak to obliczyć i czy z każdym obiektywem będzie inaczej (odległość którejś wewnętrznej soczewki od płaszczyzny martycy) i gdzie można w takim razie znaleźć informację jakie te odległości są w poszczególnych obiektywach?
Pozdrawiam.
komor - Sro 14 Kwi, 2010
tomeczek6656, dołączyłem Twój wątek do starszego o tej samej tematyce – znajdziesz odpowiedź przynajmniej na część pytań.
lolek88 - Pią 07 Maj, 2010
Ja mam takie pytanie odnośnie makro. Mam nieużywanego Heliosa i chcę zrobić z niego jakiś użytek. Przy której możliwości uzyskam lepszy efekt: mocując odwrotnie Heliosa bezpośrednio do body, czy poprzez odwrotne podłączenie do normalnego obiektywu?
|
|