forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Minolta AF 28-75 F2.8 D czy Tamron SP AF 28-75 F2.8 XR Di LD

limfa - Pon 01 Mar, 2010
Temat postu: Minolta AF 28-75 F2.8 D czy Tamron SP AF 28-75 F2.8 XR Di LD
krótka porada. który? oba szkła znane, dobre, podobne w budowie i działaniu, ale jednak zdecydować się jakoś nie mogę.

ostatnio troszkę macro mnie wciąga bardziej. no i jakieś poczatki portrecików, ale to na razie radosna noobiarska twórczość :)

pomóżcie o bardziej doświadczeni :)

sampler - Pon 01 Mar, 2010

Minolta jest starsza a zatem pozostaje rynek wtorny bez gwarancji. Tamrona mozesz kupic nowego lub cos uzywanego ale z trwajaca gwarancja. Jest Jeszcze najnowszy sony 28-75 ale cena znacznie wyzsza od Tamrona.

Tamrona akurat uzywam osobiscie jest to swietne szklo za ta cene aczkolwiek podjalem decyzje ze trzeba kupic cos dluzszego z jasnym szklem wiec swojego Tamronka sprzedaje. Jak jestes zainteresowany to zapraszam na pw

[ Dodano: Pon 01 Mar, 2010 20:58 ]
Bezposrednie porownanie znajdziesz np tu

http://www.photozone.de/a...y/querylens.jsp

limfa - Pon 01 Mar, 2010

napisałem pw ;]
SlawGaw - Pon 01 Mar, 2010

sampler, porównanie na photozone.de jest na podstawie opinii użytkowników, więc trzeba brać poprawkę na subiektywizm oceniających,

Co do wyboru Minolta vs Tamron, to nie jest proste, Tamrony nawet jako nowe trzeba przebrać a Minolty tylko używane, więc jeśli miałbym dobrą sztukę w rękach to nie interesowałbym się napisem.