forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Jaka rozdzielczość zdjęć do telewizora HD

sami - Wto 02 Mar, 2010
Temat postu: Jaka rozdzielczość zdjęć do telewizora HD
Witam
Do jakiej rozdzielczości optymalnie przerobić zdjęcia z formatu 4752x3168 (15M - pełna rozdzielczość 50D) aby było można było przeglądać na telewizorze Full HD. Chodzi mi o to aby telewizor nie skalował za dużych zdjęć ani nie powiększał.

hijax_pl - Wto 02 Mar, 2010

1920x1080 ;)

.. o ile to TV full HD bo są też "FullHD" 1366x768 ;)

cybertoman - Wto 02 Mar, 2010

hijax_pl napisał/a:
1920x1080
Uwazam to za jeden z lepszych pomyslow.

cybertoman napisał/a:
Uwazam to za jeden z lepszych pomyslow.

A jakie jeszcze są? :shock:

cybertoman - Wto 02 Mar, 2010

hijax_pl napisał/a:
A jakie jeszcze są?
Ja nie mam zadnych, ale dalem szanse innym... A tak na powaznie to problemem beda pionowe kadry - tu mozliwosci jest wiecej i zadna nie zadowala tak do konca.

cybertoman, mój telewizor pokaże zmniejszony tak żeby się w pionie mieścił, ale mogę powiększyć do 1:1 i wtedy sobie przesuwać w górę i w dół...
B o g d a n - Wto 02 Mar, 2010

sami napisał/a:
Witam
Do jakiej rozdzielczości optymalnie przerobić zdjęcia z formatu 4752x3168 (15M - pełna rozdzielczość 50D) aby było można było przeglądać na telewizorze Full HD. Chodzi mi o to aby telewizor nie skalował za dużych zdjęć ani nie powiększał.

Rozdzielczość, którą podałeś w formacie 3:2 według mnie należy przeskalować do 1620 x 1080. W sumie szkoda, że aparaty (bynajmniej moje) nie mają takiej opcji w wyborze rozdzielczości JPEG bezpośrednio w aparacie. Do tego odpowiednio większy RAW do ewentualnej obróbki i byłoby fajnie.

Już kiedyś pisałem, że używam na TV i PC następujących rozdzielczości, w zależności od tego w jakim formacie wynikowym zachowuję kadr:

1:1 - 1080 x 1080
4:3 - 1440 x 1080
3:2 - 1620 x 1080
16:9 - 1920 x 1080

Wyższej rozdzielczości jak 1080 linii w pionie nie ma sensu stosować.
Nawet jeżeli ktoś ma dzisiaj standardową TV, czy tzw. HD Ready (1366 x 768) to według mnie powinien tworzyć sobie obrazki o wysokości 1080 linii. Gdy zmieni TV, będzie jak znalazł. :smile:

A nie prościej po prostu ustawić 1920x1080 i zablokować proporcje?
jaad75 - Sro 03 Mar, 2010

A nie prościej pozwolić oprogramowaniu telewizora zeskalować w dół? Zazwyczaj robi to zupełnie dobrze...
hijax_pl - Sro 03 Mar, 2010

jaad75, robi dobrze - ale nieraz bardzo długo ;)
cybertoman - Sro 03 Mar, 2010

jaad75 napisał/a:
pozwolić oprogramowaniu telewizora zeskalować w dół? Zazwyczaj robi to zupełnie dobrze
Zeskalowanie nie wystarczy - 3/2 lub 4/3 na 16/9 beda paski po bokach, wiec tak i tak trzeba kadrowac - to raz. Po drugie, sam zes Waszec pisal, ze po skalowaniu koniecznie ostrzyc trzeba, no i moj TV jakos kiepsko sobie daje rady. W LR export z ustawionym max 1920 i 1080 (jak hijax_pl)generuje automatycznie rozmiary jak podal B o g d a n, i wg mnie jest to metoda zapewniajaca najlepsze rezultaty, niededykowana do typu TV, przy minimalnym wysilku - czyli optymalna...

cybertoman napisał/a:
Zeskalowanie nie wystarczy - 3/2 lub 4/3 na 16/9 beda paski po bokach, wiec tak i tak trzeba kadrowac - to raz.
No to przecież oczywiste, tak samo jak będą przy zdjęciach pionowych, czy kwadratowych... Paski nie są niczym dziwnym - nie wiem skąd dążenia do wypełnienia zdjęciem całości ekranu - przecież to nawet dobrze nie wygląda...
cybertoman napisał/a:
Po drugie, sam zes Waszec pisal, ze po skalowaniu koniecznie ostrzyc trzeba, no i moj TV jakos kiepsko sobie daje rady.
Owszem, tu dużo zależy od telewizora i klasy zaimplementowanych algorytmów, ale istnieje bardzo prosty sposób, by się od tego uniezależnić - podłączony do telewizora laptop z odpowiednią przeglądarką, która zazwyczaj skaluje i ostrzy zdjęcia bardzo dobrze... Proste szybkie i bez uciekania się do idiotyzmów, typu eksportowanie zdjęć pod telewizor...

jaad75 napisał/a:
podłączony do telewizora laptop z odpowiednią przeglądarką, która zazwyczaj skaluje i ostrzy zdjęcia bardzo dobrze... Proste szybkie i bez uciekania się do idiotyzmów, typu eksportowanie zdjęć pod telewizor...

A jak tv potrafi wyświetlać zdjęcia, odtwarzać muzę czy po prostu... filmy w divx - to czemu z tego nie korzystać?

hijax_pl napisał/a:
to czemu z tego nie korzystać?
Bo bywa, że robi to marnie?
Poza tym, telewizory mają zazwyczaj czytnik kart, więc jak dla mnie przygotowywanie pokazu zdjeć w odpowiedniej rozdzielczości i zgrywanie tego na kartę, żeby pokazać na telewizorze przy pomocy jego oprogramowania i czytnika, to jakiś kompletny absurd... Biorę laptopa, czy netbooka + kabel i po sprawie...

jaad75 napisał/a:
Bo bywa, że robi to marnie?

No właśnie - a ponieważ "bywa" więc warto aby każdy sobie swój prywatny workflow zdefiniował.

Ja osobiście wolę z pendrive'a jesli już muszę :)

sami - Sro 03 Mar, 2010

Chodzi mi o cos takiego że gdy chcę wysłąć "Cioci" zdjęcia z imienin nie wypalać płytki i kazde zdjęcie po 5MB tylko optymalną rozdzielczość dla FULL HD, że w przypadku gdy Ciocia użyje odtwarzacza DVD lub konsoli np. Wii nie będzie niepotrzebnego mielenia.

jaad75 z tym laptopem to mnie zastrzeliłeś.

Dzięki B o g d a n. Twoje podpowiedzi jak zwykle trafione. W przypadku moich zdjęć (generalnie większość z 50D) z rozdzielczości 4752x3168 skalują się do 1620x1080 i niestety będą paski pionowe ale bez kadrowania zdjęć tego nie przeskoczy.

Allan - Sob 06 Mar, 2010

Niestety, czasami trzeba przewidziec pewne zastosowania zdjec przed ich zrobieniem
i troszke inaczej pstrykac (inny layout)
Przy 10-12 Mpix czyli okolo 4200x2800 mozna sobie na to pozwolic, jest zapas cropa
Na razie to my musimy dostosowywac sie do ograniczen sprzetowych.
Moze kiedys w przyszlosci sam telewizor bedzie zmienial swoj ksztalt dostosowujac sie
do zdjecia ale to juz pachnie mi nanotechnologia ktora jest jeszcze w powijakach :mrgreen: