forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Nikon SB600 i D5000

sebaskow - Sro 03 Mar, 2010
Temat postu: Nikon SB600 i D5000
Witam.

Proszę o informacje od bardziej doświadczonych ode mnie na temat połączenia lampy błyskowej SB600 i D5000

Czy ta kombinacja daje możliwość zdalnego sterowania błyskiem lampy SB-600?

hijax_pl - Sro 03 Mar, 2010

Nie. Dopiero D90 ma sterownik CLS
sebaskow - Czw 04 Mar, 2010

Ale w specyfikacji aparatu widnieje notatka że obsługuje CLS

Na stronie Nikon można przeczytać:

"Zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia obsługiwany w przypadku lampy wbudowanej, lamp SB-900 i SB-800 lub wyzwalacza SU-800 w roli sterownika Informowanie o temperaturze barwowej błysku obsługiwane w przypadku wbudowanej lampy błyskowej i lamp zgodnych z systemem CLS"

Teraz już nie wiem co mam myśleć.

Proszę o wyjaśnienie.

hijax_pl - Czw 04 Mar, 2010

sebaskow, czym innym jest wspieranie CLSa a czym innym wbudowany sterownik. D5000 nie ma wbudowanego sterownika więc nie wyzwolisz zdalnie lampy SB-600 lampą wbudowaną.

Wsparcie w D5000 oznacza że aparat poprawnie obsłuży lampy używające CLS, tzn możesz takowe założyć na stopkę.

D90 ma wbudowany sterownik. W ustawieniach lampy błyskowej można wybrać tryb manualny, TTL, strobe i.. CLS-master właśnie. D5000 to uproszczona wersją D90 - w tym kontekście lampę możesz ustawić w trym TTL lub manualny. I nic więcej...

Jak chcesz zdalnie wyzwolić lampę - najprościej będzie dokupić kostkę PC z fotocelą i pracować z błyskiem w trybie M.

jaad75 - Czw 04 Mar, 2010

Pierwsze słyszę, żeby D5000 obsługiwał bezprzewodowy błysk wbudowaną... :roll: Widać polscy przedstwiciele Nikona są bardziej zorientowani, niż inni... :smile:
hijax_pl - Czw 04 Mar, 2010

sebaskow napisał/a:
Ale w specyfikacji aparatu widnieje notatka że obsługuje CLS

Ja tam nie wierzę twórczemu marketingowi i zawsze staram się ściągać manual - tam już głupot nie wypisują ;)

A tu masz przegląd:
http://imaging.nikon.com/...mpatibility.htm

dżony - Pią 05 Mar, 2010

hijax_pl

już kiedyś pytałem się jak wyzwolić błysk w sony bez użycia lampy wbudowanej... ale dla mnie do dalej troche nie jasne. :d
na allegro mają takie towary.:
- wyzwalacz i piszą że do niego trzeba dokupić złącze Pc i będzie działało. wychodzi ok 150zł.
To wystarczy? bo kable są drochę ograniczające.
swoją drogą nie chclałbym kupować jakiejś plastikowej tandety...
proszę o odp.
pozdrawiam.

hijax_pl - Pią 05 Mar, 2010

dżony, pokaż to coś z allegro o czym mówisz.
komor - Pią 05 Mar, 2010

Dżonemu chodzi pewnie o zwykły wyzwalacz radiowy, zastępujący kabel PC. Jeśli lampa nie ma osobnego wejścia PC to potrzebna jest kostka z gorącą stopką i złączem PC, np. taka do Sony.
dżony, jeden wątek niżej masz odpowiedzi na swoje pytanie.

Czyli radiowy transmitter na stopkę i odbiornik z wyjściem PC przyczepiony do lampy. W założeniach lampy studyjne, więc w większości przypadków aby wyzwolić lampę systemową trzeba dokupić stopkę z wejściem PC np taka: taką - przy okazji masz tam przykład takiej instalacji ;)

Podsumowując: potrzebujesz kostkę z wejściem PC + radiowy wyzwalacz lampy.

dżony - Pią 05 Mar, 2010

Dzięki, o to chodziło :)
więc można śmiało kupować.

komor - Pią 05 Mar, 2010

hijax_pl, kolega dżony ma Sony, więc ta kostka, którą linkujesz, nie nada się o ile ma lampę w systemie Sony/Minolta. dżony, napisz dokładnie jaką masz lampę i jaki aparat, a konkretnie czy dysponuje on wyjściem PC, bo jak nie to odpowiednią kostkę będziesz musiał też dokupić do aparatu, żeby do niej podpiąć wyzwalacz radiowy. Podałem powyżej link do kostki, która na dole ma stopkę Sony (wepniesz w aparat) a na górze zwykłą stopkę (do niej wepniesz wyzwalacz radiowy). Dodatkowo z boku jest wyjście PC, na wszelki wypadek.

komor, masz rację.. coś dziś jestem rozkojarzony :(

dżony, musisz zwracać za każdym razem uwagę w takich tematach - Sony (czy raczej Minolta) wymyśliło sobie gorącą stopkę po swojemu, i sprzęt który pasuje "wszędzie" nie będzie działać z sony :???:

dżony - Pią 05 Mar, 2010

no tak. ekhm ;d
mam sony a200 i lampę hvl 42 do tego paskudny kawał kabla. nawet myślalem o tym żeby go przedłużyć.. ale wtedy pół lasu byłoby w kablach ; )
w sumie tak poza tematem dlaczgo nikonowska sb600 ma takie fajne bajerki jak możliwość podpięcia pojemnika z bateriami czy inne tam takie, a sony nie...
no , ale mniejsza z tym, także mój zestaw powinien chyba działać tak jak Komor napisał.
i co to jest to wejście PC ? :|

jaad75 - Pią 05 Mar, 2010

dżony napisał/a:
i co to jest to wejście PC ? :|
Gniazdo, pozwalające na podłaczenie kabla PC, służącego do wyzwolenia lampy... :roll:
dżony - Sob 06 Mar, 2010

no dobra
wpinam lampę. zakladam odbiornik na sanki aparatu i są potrzebne jeszcze jakieś dodatkowe kable?
ok. wygląda na to że wejście jest na lampy studyjne :D

jaad75 - Sob 06 Mar, 2010

dżony napisał/a:
zakladam odbiornik na sanki aparatu
Polecałbym na sanki założyć jednak nadajnik...
dżony napisał/a:
są potrzebne jeszcze jakieś dodatkowe kable?
Jeśli odbiornik nie ma gorącej stopki, to potrzebujesz jeszcze kabel PC, a jeśli lampa nie posiada gniazda PC, to musisz dokupić kostkę z takim gniazdem.
dżony napisał/a:
ok. wygląda na to że wejście jest na lampy studyjne :D
Wejście? Czy wyjście? Jeśli chodzi Ci o gniazdo PC na odbiorniku, to może służyć również do wyzwalania lamp studyjnych, tyle, że zazwyczaj potrzebujesz wtedy kabla PC-Jack.
dżony - Sob 06 Mar, 2010

no do nadajnik :P
ok. Dzięki :)

k7piotr - Nie 14 Mar, 2010

hijax_pl napisał/a:
sebaskow, czym innym jest wspieranie CLSa a czym innym wbudowany sterownik. D5000 nie ma wbudowanego sterownika więc nie wyzwolisz zdalnie lampy SB-600 lampą wbudowaną.

Wsparcie w D5000 oznacza że aparat poprawnie obsłuży lampy używające CLS, tzn możesz takowe założyć na stopkę.

A jeśli założę SB-800, to czy ona może posłużyć jako sterownik by zdalnie wyzwolić SB-600?
Przynajmniej tak to zrozumiałem z ulotki.

"Lampy błyskowe SB-600 mogą służyć jako lampy zdalne w systemie oświetlenia bezprzewodowego, natomiast lampy błyskowe SB-800 pełnią funkcję lampy głównej, sterownika błysku oraz oddzielnych lamp zdalnych."

hijax_pl - Nie 14 Mar, 2010

k7piotr napisał/a:
A jeśli założę SB-800, to czy ona może posłużyć jako sterownik by zdalnie wyzwolić SB-600?

Tak. SB800 lub SB900.
Wtedy na lampie ustawiasz, że zdalna SB-600 ma pracować w TTL i wszystko będzie działać w CLS ;)

k7piotr - Nie 14 Mar, 2010

hijax_pl napisał/a:
k7piotr napisał/a:

Tak

hijax_pl, dzięki za expresową odpowiedź :wink: