forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Szary połówkowy

expel - Czw 04 Mar, 2010
Temat postu: Szary połówkowy
Witam

Szukam jakiego byście niedrogiego filtra połówkowego szarego (58mm) jaki byś cie polecili budżet około 50 zł niestety ;/

Pozdrawiam

kasiakaaz - Czw 04 Mar, 2010

expel, jeżeli szary połówkowy, to raczej Cokin. Nieoryginalny holder + adapter - koszt ok. 20 - 30 zł i do tego filtr, ok. 25 - 30 zł. Ale musisz się liczyć z ewentualnym zafarbem, bo taki filtr nie będzie "najwyższych lotów". Na Allegro tego pełno. Lepiej doskładać do Hitecha, a tylko sam holder i adapter kupić nieoryginalne.
P_M_ - Czw 04 Mar, 2010

Zeby kolege 'dobic'. Z ostrym, czy lagodnym przejsciem?
Do widoczkow faktycznie lepiej miec cos na mocowaniu cokina. Filtry cokina sa jednak dziadowskie i lepiej zaopatrzyc sie w hitecha.

expel - Czw 04 Mar, 2010

Czy ja wiem, tak żeby przy krajobrazach fajnie niebo przyciemniło jaki wy byście polecali? Wydaje mi się za łagodny byłby najlepszy. Polara już mam.
kasiakaaz - Czw 04 Mar, 2010

expel, to zależy od kilku czynników: linia horyzontu w miarę łagodna, czy też postrzępiona jakimiś elementami typu np. góry, zastosowana długość ogniskowej (a co za tym idzie kąt widzenia; szeroki kąt - raczej łagodne przejście), perspektywa oraz indywidualnych preferencji. Ja osobiście mam tylko z łagodnym (miękkim) przejściem, bo taki mi bardziej podchodzi i wg mnie jest bardziej praktyczny, ale pewnie kiedyś dorobię się i takiego z twardym (ale to na końcu kolejki zakupowej :wink: ) Pamiętaj jeszcze, że musisz sobie dobrać ND. Najbardziej praktyczna będzie chyba ND 0,9 (obniża EV o 3 działki) ewentualnie ND 0,6 ( o 2 działki).