|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Cień obiektywu
Bart33 - Pią 05 Mar, 2010 Temat postu: Cień obiektywu Witam,
zakupiłem D5000 z obiektywem 18-105 DX VR i wszystko jest OK dopóki robię zdjęcia bez używania wbudowanej lampy błyskowej.
Przy robieniu zdjęć szczególnie tych bliskich ujęć z użyciem lampy błyskowej powstaje cień obiektywu na zdjęciu (na dole zdjęcia jest lekkie półokrągłe zaciemnienie na środku), lekkie zwiększenie ogniskowej (powyżej 24mm) i problem znika - zresztą dokładnie to napisano w angielskiej instrukcji do obiektywu
rozumiem że z aparatem jest wszytko w porządku - a problem wynika z długości obiektywu i wbudowanej lampy, i dopóki nie zainwestuje w lampę błyskową należy o tym pamiętać ?
czy ktoś może potwierdzić moje przypuszczenia...
ps. jeżeli temat był wałkowany to przepraszam, ale się nie doszukałem
kasiakaaz - Pią 05 Mar, 2010
Bart33 napisał/a: | rozumiem że z aparatem jest wszytko w porządku - a problem wynika z długości obiektywu i wbudowanej lampy, i dopóki nie zainwestuje w lampę błyskową należy o tym pamiętać ? |
Dobrze kombinujesz
MC - Pią 05 Mar, 2010
Wszystko jest ok.
Może spróbuj całkowicie zdjąć osłonę p/s. Może trochę pomóc.
hijax_pl - Pią 05 Mar, 2010
Potwierdzenie:
Wbudowana lampa i 18-105VR z osłoną
Wbudowana lampa i 18-105VR bez osłony
To jest całkowicie naturalne - chodzi o wielkość obiektywu i położenie lampy w stosunku do niego. Po prostu wbudowana jest za mała.
Pamiętać też trzeba że to się zdarza przy małych odległościach i konkretnym ustawieniu - na zdjęciach powyżej aparat stał na stole (aby wymusić cień )
Normalnie - nie ma problemu w większości przypadków:
MC - Pią 05 Mar, 2010
No proszę, a ja naiwny myślałem, że to tylko Alfetki mają ten mankament.
Tomasz_FK - Pią 05 Mar, 2010
Można jeszcze założyć na lampę jakiś prosty dyfuzor. Nie zlikwiduje całkiem problemu, ale czasem rozmyje trochę cień.
kozidron - Sob 06 Mar, 2010
hijax_pl ale ty się nudzisz w domu
co te fora robią z ludzi
Bart33 - Pon 08 Mar, 2010
Dziękuję za odpowiedzi - trzeba będzie rozglądnąć się za lampą...
hijax_pl - Pon 08 Mar, 2010
kozidron napisał/a: | hijax_pl ale ty się nudzisz w domu |
To akurat foty hotelowe podczas nudzenia się na delegacji
[ Dodano: Pon 08 Mar, 2010 12:22 ]
Bart33, tak na prawdę wystarczy lampka klasy SB-400. Moc ma niewiele większą od wbudowanej ale.. można odchylić palnik i błysnąć w sufit. Nie tylko wyeliminuje to cień obiektywu ale.. równomierniej rozłoży światło I o to chodzi.. o to chodzi
kozidron - Pon 08 Mar, 2010
hijax_pl napisał/a: | To akurat foty hotelowe podczas nudzenia się na delegacji |
to grzech nudzić się na delegacji
|
|