|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Neutralna stałka do nikona DX...
marcinek - Sob 26 Maj, 2007 Temat postu: Neutralna stałka do nikona DX... To jak rozumiem coś z okolic 30mm.
Moja potrzeba jest następująca: Dobre (ostre przy jak największej dziurze szkło).
Początkowo rozważałem sigmę 30 1.4, ale w miejscowym teście poległa...
Słyszałem o szkłach typu "noct" - nikkor ma jakieś archaiczne manualane szkło ponoć ostre już przy 1.2 ale to już bardziej "urban legend" i na dodatek 58 albo 52 mm
Miałem przygodę z AF-D 28 2.8 i na mój gust jest troszkę za miekkię przy 2.8.
Fajne są 50 1.4 i 1.8 miałem z obydowma do czynienia, tę drugą, pod wpływem testu na optyczne qpiłem, ale obie są za długie.
Jest jeszcze takie szkło:
http://www.optyczne.pl/38..._obiektywu.html
Miał ktoś z nim do czynienia? Albo z którymiś z manualnych szkieł z zakresów 20-35 mm?
marcinek - Sob 26 Maj, 2007
Ups.. Trochę się wygłupiłem... AF 28 1.4D kosztuje 7k. Kupię go jak będę się chciał rozwieść.
panczo - Nie 27 Maj, 2007
nikkor 35/2 ale da to ponad 50mm. Podobno bardzo fajny obiektyw.
Zastanów się jeszcze raz nad sigmą 30/1,4 bo czasem trzeba długo szukać ale podobno bardzo warto bo daje niesamowicie plastyczny obraz, w centrum ostra od 1,4. Niestety rogi są trochę słabsze. Jeśli masz dobrze skalibrowaną puszkę to można kupić tą bigmę i wysłać do serwisu sigmy-oni teraz ustawiają same szkła pod wzorzec.
tu , [tu i tu są info na temat 30/1,4. Osobiście jak na standard w cropie nic lepszego nie wiedzę.
Remol71 - Nie 27 Maj, 2007 Temat postu: Re: Neutralna stałka do nikona DX...
marcinek napisał/a: | ....Początkowo rozważałem sigmę 30 1.4, ale w miejscowym teście poległa...
|
I dlatego odpada?? Proponuję wypożyczyć to szkło na kilka dni. Zmiana zdania gwarantowana. Ja zaraz idę focić tym szkiełkiem
Pozdrawiam
MM - Nie 27 Maj, 2007
Ja widzę tylko dwa szkła. Sigma 30/1.4 (w Nikonie często chwalona, tylko trzeba mocno pogrzebać i wybrać) i Nikor 35/2. Z tym ostatnim miałem przyjemność i choć mnie na ziemię nie powalił od razu to jest to jednak bardzo solidny kawał szkła.
adp007 - Pią 01 Cze, 2007
marcinek... kupiłeś? Mogę ci nikora 35 f2. na kilka dni pożyczyć.
Sam zobaczysz jak jest...
Sigma ma dystorsję jak ta lala
marcinek - Pią 01 Cze, 2007
Jeszcze nie kupiełm. Raczej zbieram kaskę a zakup na jesieni... Co do nikkora 35 f2 to jakbyś sample jakieś podrzucił. np to samo zrobione przy f/2, f/2.5 i f/5.6... byłbym szczęsłiwy.
|
|