forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanki z ruchomym ekranem

Hiater - Nie 07 Mar, 2010
Temat postu: Lustrzanki z ruchomym ekranem
Szukam tańszej lustrzanki z ruchomy ekranem i rozwiniętą opcja zdjęć seryjnych.
Ponieważ głównie będe fotografował deske, bmx dla tego przydałby mi się też jakiś tańszy fisheye. Z góry dzięki.

oranżewski - Nie 07 Mar, 2010

podaj konkretny budżet. od - do.

Jak najtaniej najlepiej body za 2000 a obiektyw do 1000
hijax_pl - Nie 07 Mar, 2010

Hiater, niestety przy takim budżecie to fotografią "sportową" się nie pobawisz. Przychodzi mi tylko do głowy jakaś alfa, z uwagi na szybki AF w trybie LV - a chyba o to właśnie Ci chodzi. Z drugiej strony tańszy fiszaj to ciamciang 8mm, ale nie wiem jak będzie współpraca wyglądała z puszkami sony.
SlawGaw - Nie 07 Mar, 2010

Co to znaczy "ruchomy ekran"?
Jeśli oczekujesz że będziesz mógł ustawić wyświetlacz tak aby stojąc przed aparatem widzieć na wyświetlaczu obróconym na bok siebie, to zapomnij, ja nie przypominam sobie aby coś takiego miała jakaś lustrzanka obecna teraz na rynku. Za to można znaleźć coś takiego w systemie mikro 4/3 np Panasonic G1 czy teraz G2 ale tu będzie trudno z fiszajem w określonym budżecie.

Jeśli chodzi o ekran tylko unoszony, to do wyboru jest parę aparatów Sony i Nikon D5000, z Sony warto się skupić tylko na A550 i A500, serię A3XX raczej można sobie podarować, te dwa pierwsze są znacznie lepsze.

Samyang 8 + Sony - działają razem, aparat mierzy światło zastane i błysk, nie ma większych problemów, jedynie nie potwierdza ustawienia ostrości, co i tak w tym obiektywie jest mało przydatne.

Nikon D5000 z fiszajem będzie działać w pełnym manualu, bez wsparcia światłomierza. Do dynamicznego robienia zdjęć się nie nada taki zestaw.
ophiuchus - Nie 07 Mar, 2010

Może koledze chodzi o foty z poziomu gruntu? :)
Luke_S - Nie 07 Mar, 2010

SlawGaw napisał/a:
Jeśli oczekujesz że będziesz mógł ustawić wyświetlacz tak aby stojąc przed aparatem widzieć na wyświetlaczu obróconym na bok siebie, to zapomnij, ja nie przypominam sobie aby coś takiego miała jakaś lustrzanka obecna teraz na rynku.

To może ja przypomnę:

Olympus E-620
Olympus E-30
Olympus E-3
Panasonic L10

Yossarian - Nie 07 Mar, 2010

SlawGaw napisał/a:
Za to można znaleźć coś takiego w systemie mikro 4/3 np Panasonic G1 czy teraz G2 ale tu będzie trudno z fiszajem w określonym budżecie.

Z tego co wiem Fish Samyanga pojawi się na bagnecie micro 4/3 , a to już nie jest tak wysoki koszt jak na na fisze (wątpię, żeby S wyskoczył z super wysoką ceną...).
http://www.optyczne.pl/25...gnetem_4_3.html

Tak, chodzi mi o robienie zdjęć z poziomu gruntu

EDIT

Jaki fisheye bedzie pasował do pentaxa k-x

lotofag - Nie 07 Mar, 2010

Hiater napisał/a:

Każdy z bagnetem K, gwintem M42 i podobne byle przejściówka była ;)
Tylko K-x nie ma ruchomego ekranu, no i samo LV też chyba raczej mało ciekawe przy tym co oferuje Sony...

Luke_S napisał/a:
To może ja przypomnę:

Olympus E-620
Olympus E-30
Olympus E-3
Panasonic L10

O! To one jeszcze są na rynku. :mrgreen:

Yossarian napisał/a:
Fish Samyanga pojawi się na bagnecie micro 4/3

Co to będzie za fisz jak nie będzie miał 180° widzenia po przekątnej, nędzna namiastka szerokiego kąta.

A tak poważnie ile kosztuje jakiś fiszaj na 4/3 czy też mikro 4/3? Bo mi ceneo powiedziało że 2800 zł to przy budżecie do 3000 można Eeeee....... tam.

Yossarian napisał/a:
Z tego co wiem Fish Samyanga pojawi się na bagnecie micro 4/3 , a to już nie jest tak wysoki koszt jak na na fisze (wątpię, żeby S wyskoczył z super wysoką ceną...).

Ciekaw jestem tych obrazków z takiego układu - w końcu to jest matryca o cropie 2x... Wg mnie po prostu to będzie szeroki kąt - ale nie ryba.

komor - Nie 07 Mar, 2010

lotofag napisał/a:
Hiater napisał/a:

Każdy z bagnetem K, gwintem M42

No ten z M42 przestanie być już fishem na matrycy APS-C.

Sony A500 + DT 18-55 to 2200 zł
Samyang 8 mm to 800 zł
razem 3000 zł

Ma podnoszony wyświetlacz, można wygodnie robić zdjęcia z poziomu gruntu, działa z Samyangiem, jedyny brak który przychodzi mi do głowy w porownaniu do konkurencji to nieobecność filmików.

Pentax K-X, będzie lepiej współpracował z Samyangiem bo będzie potwierdzał ustawienie ostrości i mierzył światło, jednak nie ma odchylanego wyświetlacza.

ophiuchus - Nie 07 Mar, 2010

Właśnie, a biorąc pod uwagę planowane zastosowanie taki filmik nakręcony z fiszajem byłby ciekawym eksperymentem, zresztą na jutubie pełno takich wynalazków :D