|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Canon 580 EX II + body canon 450d - praca w TTL
da_tomala - Pon 08 Mar, 2010 Temat postu: Canon 580 EX II + body canon 450d - praca w TTL Witam!
Mam pytanie bo nie mogę znaleźć podobnych wątków. Mam Body 450 z lampą 580 EX II. Chciałem pobawić się i przełączyłem z ETTL II na TTL i za nic nie mogę zrozumieć dlaczego lampa wali na całej mocy przepalając niemiłosiernie. Czy z body canon 450d lampa 580 ex II współpracuje tylko w ETTL II. Czy może ja nie wiem co i jak przełączyć?
Proszę bardziej doświadczonych o radę.
dr11 - Pon 08 Mar, 2010
da_tomala napisał/a: | Czy z body canon 450d lampa 580 ex II współpracuje tylko w ETTL II. |
Tak.
Strona 53 instrukcji 580EXII.
da_tomala - Pon 08 Mar, 2010
strona 52 i 55 powyższej instrukcji zawiera te opisy(przynajmniej instrukcji w języku polskim). Jednak byłem przekonany, że body, które pracuje w ETTL II - czyli nowszym, będzie mogło swobodnie przejść też na starsze TTL. A tu jednak nie.
dr11 - Pon 08 Mar, 2010
da_tomala napisał/a: | strona 52 i 55 powyższej instrukcji zawiera te opisy(przynajmniej instrukcji w języku polskim). |
Przepraszam, patrzyłem na angielską załadowaną z sieci.
da_tomala napisał/a: | Jednak byłem przekonany, że body, które pracuje w ETTL II - czyli nowszym, będzie mogło swobodnie przejść też na starsze TTL. |
TTL jest możliwy do włączenia w lampie dla starszych body (typ B, jak to określono w instrukcji) żeby pomiar światła w ogóle miał miejsce. Mając ETTL/ETTLII w puszce nie ma potrzeby robić krok w tył i stosować TTL Widocznie ETTL/ETTLII to kompletnie inny patent, nie tylko uaktualnienie TTL'a i dlatego porzucono możliwość stosowania tego starszego w dzisiejszych body.
da_tomala - Pon 08 Mar, 2010
Dzięki wielkie za pomoc. Przełączając się na TTL chciałem sprawdzić różnicę. Wielu fotografów w opisach użytkowania lampy używa TTL-a ale to może też ja czytam jakieś starsze poradniki.
dr11 - Pon 08 Mar, 2010
Często stosuje się skrót myślowy i dla systemu Canon wieu użytkowników pisze TTL, ETTL mając na myśli dzisiejszy system ETTLII.
jaad75 - Pon 08 Mar, 2010
TTL mierzy światło odbite od powierzchni filmu lub matrycy w trakcie ekspozycji (kiedy lustro jest podniesione) i wymaga zamontowania dodatkowego czujnika, którego zresztą chyba nikt już nie umieszcza w we współczsnych cyfrowych korpusach. E-TTL, to system działający w oparciu o przedbłysk pomiarowy i dane z głównego czujnika pomiaru sczytywane tuż przed podniesieniem lustra. BTW, TTL, to nie jest krok wstecz, ten system był znacznie lepszy i pewniejszy od przedbłyskowego, ale niestety matryce odbijają na tyle mało światła, że układy pomiarowe musiały by być bardzo czułe i zdecydowano się po prostu na rozwiązanie tańsze...
da_tomala - Wto 09 Mar, 2010
jaad75 napisał/a: | TTL mierzy światło odbite od powierzchni filmu lub matrycy w trakcie ekspozycji |
Właśnie dlatego chciałem sprawdzić jaka jest różnica w praktyce - jeszcze raz dzięki.
|
|