forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD

goltar - Wto 09 Mar, 2010
Temat postu: Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD
http://www.optyczne.pl/index.php?news=2757

Pierwsze co pomyślałem po zobaczeniu tego szkiełka to "w końcu Tamron ma USM", zaraz potem, po co kolejny nowy akronim USD ? Ze słów Ultrasonic Hyper-Sonic Silent Drive Wave Motor mamy już: HSM, USM, SWM, SSM, SWD, SDM i USD... :)

Jesienny - Wto 09 Mar, 2010

Teraz czekać tylko na kolejne Tamrony z tym napędem. Mam nadzieję, że jest sprawny - choć na śrubokrętowy też nie narzekam ;) .
SlawGaw - Wto 09 Mar, 2010

Nie tylko optyczni nie lubią Pentaxa, Tamron także, zapewne wersja z bagnetem K pojawi się za dwa lata, o ile obiektyw odniesie sukces rynkowy, tak było np z 17-50.
Baku - Wto 09 Mar, 2010

Jeżeli dobrze widzę, to zrezygnowano z przełącznika AF/MF połączonego z pierścieniem ostrości. Bardzo dobry krok - teraz przynajmniej współpraca na tym polu będzie z Tamronem przyjemniejsza, bo pozbawiona haczenia... a może będzie jeszcze coś a'la FTM Canona?
Chciałbym zobaczyć z tym silniczkiem 17-50 i 70-200, choćby i kilka stówek droższe...

kozidron - Wto 09 Mar, 2010

SlawGaw napisał/a:
Nie tylko optyczni nie lubią Pentaxa, Tamron także, zapewne wersja z bagnetem K pojawi się za dwa lata, o ile obiektyw odniesie sukces rynkowy, tak było np z 17-50.

dobre, to wszystko zakończy się tak, że jakiś pentaxiarz wysadzi się na znak protestu :wink:

Baku napisał/a:
Chciałbym zobaczyć z tym silniczkiem 17-50 i 70-200, choćby i kilka stówek droższe...

a mi się wydaje, że eksperymentalnie ćwiczą sobie ten USD na takim szkle z niższej półki, chociaż wydawać by się mogło, że w obecnych czasach przy takich kontrolach jakości i biurach projektowych to absurd.

MasterB - Wto 09 Mar, 2010

No, gdyby mój T17-50 miał USM to bym sobie wydziarał jego wizerunek na ramieniu.
Nooo dooobra, może nie, ale jednak to duży postęp w przypadku tego producenta...

SlawGaw,

To nie kwestia "lubienia" tylko szybkiego zarobienia kaski. Na Pentaxie... trudno zarobić :razz: :mrgreen:

janeczek - Wto 09 Mar, 2010

Miło, że producenci niezależni dbają nie tylko o Canona i Nikona, ale także o Sonego :twisted: To znak, że nie tylko nabywcy Sonego zwariowali i dali się omamić reklamą :wink: Teraz widzę, dla odmiany, ciągłe przytyki do Pentax'a :oops:
SlawGaw - Wto 09 Mar, 2010

kozidron napisał/a:
że w obecnych czasach przy takich kontrolach jakości

W przypadku Sigmy i Tamrona, to ja nie wierzę w dobry stan techniczny wszystkich obiektywów schodzących z montażu, a kontrola jakości to chyba służy jedynie do tego aby oszacować liczbę reklamacji, wypuściliśmy 1000 bubli na 2000 wyprodukowanych więc jakieś 300 wróci do serwisu w trakcie gwarancji, więc trzeba przygotować tyle a tyle kasy na naprawę. Liczby przykładowe, ale mechanizm chyba tak działa, inaczej nie jestem wstanie sobie wytłumaczyć dlaczego trzeba te obiektywy w sklepie przebierać.

MasterB napisał/a:
Na Pentaxie... trudno zarobić

Biorąc pod uwagę dostępność szkieł do Pentaxa i ich ceny w Polsce, to tylko u nas by na tym zarobili. Znam paru użytkowników Pentaxa, z oryginalnych obiektywów to mają tylko stałki 55 1,4 i kity, wszelkie inne to Tamron 17-35 2,8-4 i Sigma 70-300 Apo oraz Tamron 90 makro.

Swoją drogą ten Tamron może być ciekawą propozycją, o ile cena będzie adekwatna do jakości optycznej, ktoś już napisał w komentarzach że szczególnie ucieszy użytkowników Sony, bo te od Sony to albo stare i niezbyt albo drogie, a ten obiektyw ma szansę być niezłym średniakiem.

janeczek, Tamron to Sony, tylko z inną nazwą, Sony w spadku po Minolcie ma udziały w Tamronie.

janeczek - Wto 09 Mar, 2010

Słuszna uwaga, niemniej jednak tak jak napisałeś - ten obiektyw może wypełnić dziurę między "kitowym" Sonym 70-300/Tamronem 70-300 a drogim Sonym 70-300 SSM.
P_M_ - Wto 09 Mar, 2010

Takie tansze szklo (prawie) systemowe dla sonolciarzy, ale zadna konkurencja dla canona i nikona. Musialby byc naprawde dobry i tani. Nowy nikon 70-300VR to 1600pln. Tamron 500USD?
ophiuchus - Wto 09 Mar, 2010

P_M_, myślę, że jeśli nie będzie jakiejś znaczącej wpadki, to z Canonowskim 70-300 IS ten obiektyw poradzi sobie bez najmniejszych problemów...
mavierk - Wto 09 Mar, 2010

Cytat:
który został wyposażony w system stabilizacji obrazu (VR) oraz ultradźwiękowy silnik Ultrasonic Silent Drive (USD).
chyba VC :)
goltar - Wto 09 Mar, 2010

mavierk napisał/a:
Cytat:
który został wyposażony w system stabilizacji obrazu (VR) oraz ultradźwiękowy silnik Ultrasonic Silent Drive (USD).
chyba VC :)
Słusznie :)
bacruk - Wto 09 Mar, 2010

ophiuchus napisał/a:
myślę, że jeśli nie będzie jakiejś znaczącej wpadki, to z Canonowskim 70-300 IS ten obiektyw poradzi sobie bez najmniejszych problemów...

Jeżeli nie będzie poprawy w optyce względem poprzednika to nie poradzi :smile:

P_M_ - Wto 09 Mar, 2010

ophiuchus napisał/a:
P_M_, myślę, że jeśli nie będzie jakiejś znaczącej wpadki, to z Canonowskim 70-300 IS ten obiektyw poradzi sobie bez najmniejszych problemów...

Oby. Mam jednak sporo watpliwosci. Pozyjemy, zobaczymy.

nie kręci mordką, do tego wygląda na solidny i estetycznie wykonany - do tego pewnie bedzie ostry (które z najnowszych szkieł tamrona było mydlane?) - moim zdaniem w cenie do 2300zł będzie to całkiem dobra oferta.
lupo57 - Wto 09 Mar, 2010

mavierk napisał/a:
nie kręci mordką, do tego wygląda na solidny i estetycznie wykonany - do tego pewnie bedzie ostry (które z najnowszych szkieł tamrona było mydlane?) - moim zdaniem w cenie do 2300zł będzie to całkiem dobra oferta.

może nawet taniej :wink:

ussi - Wto 09 Mar, 2010

Ten obiektyw przypomina SONY 70-300 SSM, m.in. przez odwróconą kolejność pierścieni ostrości i ogniskowej, ale ma w porównaniu z 70-300 SSM jedną soczewkę więcej i lepszy otwór maksymalny. Ja tam lubię Tamrony, ale poczekałbym z entuzjazmem na jakieś testy.
Jeżeli mam zgadywać, to cena Sony 70-300 SSM wynosi obecnie minimum ok. 2400 zł (sprowadzony z GB), a w Polsce 2900-3500. Taki Tamron będzie pewnie ok 20% tańszy (podobnie wygląda stosunek innych Tamronów do analogicznych Sony), czyli musi kosztować 2500-3000 zł.

lupo57 napisał/a:
może nawet taniej :wink:
jak taniej? To byłoby naiwnie, gdyby był tańszy :)
lupo57 - Wto 09 Mar, 2010

mavierk a emotkę widzisz ? Zawsze jak jest premiera szkła, to ceny są nierealne

Eh.. nie ma jak te idiotyczne tłumaczenia się emotikonkami ;)

Patrząc się na cenę Tamrona 60/2, gdy marzyliśmy o 1500zł i widząc te 1850 z mało znanej firmy po pół roku... Imo nie ma co liczyć na super cenę... chociaż fajnie by było, gdybym się mylił.

bocian85 - Czw 18 Mar, 2010

http://www.accord-foto.pl...ikon_p3265.html

Niech dadza cos w stylu 24-70 z 2.8 conajmniej z przodu a najlepiej stalym i do tego to USD, bo na canonowska Lke mnie nie stac :(

No i ciekawe jak ten naped dziala, odkad pojawil sie news sprawdzam prawie codziennie czy nei ma w necie jakiegos filmu z testem i nagraniem jak ten silnik brzmi (czy wogole), chcialbym zeby byl nieslyszalny i szybki, chociaz ten w 17-50 jest clakiem szybki, tylko te dzwieki wkurzaja..

Arek - Czw 18 Mar, 2010

Droższy od Nikkora i Canona... Hmmm... To sukcesu nie wróżę...
mavierk - Czw 18 Mar, 2010

no i już nie ma ;)
bocian85 - Czw 18 Mar, 2010

ano nie ma, tak sie zastanawialem ze cos dziwnie sie pospieszyli z tym, szczegolnie, ze nigdzie indziej jeszcze go nie widac :P

moze ta cena ~1800 tez byla lipna, ehh niech to ktos wreszcie przetestuje i ustali dokladna cene :P
I niech zrobia standardowego spacerzooma z tym USD i 2.8 :) :)

MC - Czw 18 Mar, 2010

Każdy, kto zadał sobie trud przeczytania ze zrozumieniem linkowanej strony zauważył, iż była to wyłącznie zapowiedź.
ganzen - Sro 01 Wrz, 2010

Witam

czy ktoś wszedł już w posiadanie tego szkła ?

jakieś opinie ?

fotowiosna - Czw 02 Wrz, 2010

Znalazłem taką oto stronkę (przyda się znajomość japońskiego)
http://dc.watch.impress.c...54.html?ref=rss
jest tam kilka zdjęć w pełnej rozdzielczości Nikon D700 + tamron 70-300 VC
dla mnie - jak na jpg to całkiem nieźle, biorąc pod uwagę, że nikon zbyt mocno nie wyostrza, rawy dadzą coś więcej

hijax_pl - Czw 02 Wrz, 2010

Zawsze można posilić się kulejącym bo kulejącym, ale zawsze (guglo)tłumaczeniem ;)
http://translate.google.c...tml%3Fref%3Drss

ganzen - Czw 09 Wrz, 2010

Jest i po ludzku:

http://www.tamron.co.jp/en/lineup/a005/index.html

Ale opis producenta to co innego niż pomacać własnymi rękami.
Miałem nadzieję, że ktoś nabył i opisze.

fotowiosna - Sob 18 Wrz, 2010

No to jeszcze coś z Azji
http://qicai.fengniao.com/193/1931211.html
Jest test i trochę zdjęć z Nikona D700

lucas - Sob 18 Wrz, 2010

Ten link też ciekawy
http://www.aputure.com/bl...-sample-photos/

chociaż ostatnio naoglądałem się sampli z Tamrona 70 - 200 i wszystko przy nim blednie:)

MC - Wto 21 Wrz, 2010

Test Cichego na kanondesce
Z przeproszeniem, jak za tą cenę to urywa *** :shock:

moronica - Wto 21 Wrz, 2010

tamron z ultradzwiekowym silnikiem, drzyj sigmo jak zaczna odswiezac inne obiektywy ;)
MC - Wto 21 Wrz, 2010

Sigmo jak Sigmo.
Ten obiektyw ma wszelkie szanse na sukces w każdym systemie.

Sajgon - Wto 21 Wrz, 2010

Chyba niedługo się wybiorę do Cichego :grin:
maczetka - Wto 21 Wrz, 2010

Jak szkielko:
- przyzwoite optycznie
- stabilizacja dziala jak w tym tescie
- AF z USM czy jak to tam sie zwie u Tamrona
- cena ~1700 PLN
to dla kogos kto rzadko uzywa tele, ale jednak czasem by sie przydalo- jak ja - pojawil sie idealny instrument. Tamronowska jakosc wykonania nie stanowi w takim przypadku problemu...

Ciekawe jak w testach wypadnie vs glowni konkurenci cenowo/zakresowi w stajni Canona: 70-200 f4 i 70-300 usm...

MC - Wto 21 Wrz, 2010

Pobić 70-300IS nie będzie trudno.

Co do 70-200/4 to będzie dłuższy, stabilizowany, ale ciemniejszy i z całą pewnością nieporównywalnie gorzej wykonany.

maczetka - Wto 21 Wrz, 2010

MC napisał/a:
Pobić 70-300IS nie będzie trudno.

Co do 70-200/4 to będzie dłuższy, stabilizowany, ale ciemniejszy i z całą pewnością nieporównywalnie gorzej wykonany.

no to jak to sie potwierdzi, to dla mnie gorsze wykonanie nie jest problemem bo "na codzien" to mnie bardziej ku szerokosci ciagnie niz dlugosci :-) wiec szkielko do uzytku awaryjnego, choruje na safari od paru lat a taka impreza kosztowo wyklucza zakup C100-400 :-) generalnie duzo swiatla i pare tygodni w roku. a co do ciemnicy to ciekawe przy jakiej ogniskowej sie zaczyna. jak f4 jest tylko miedzy 70 a 71 mm, potem sie robi 4,5 i wyzej ;-) to kiszka lekka...

MC - Wto 21 Wrz, 2010

f4 trzyma do 100mm.
f5.6 zaczyna się od 200mm.
Całkiem przyzwoicie jak na tej klasy obiektyw.

dżony - Sro 22 Wrz, 2010

nie ma bata :D
miałem kupić 70-200 L/4 ale po tym co tu widze to chyba zmienie zdanie ;d

fotowiosna - Czw 23 Wrz, 2010

Test tamrona (na nikon D700)
http://www.ephotozine.com...Di-VC-USD-14690

są tam jeszcze testy innych obiektywów do porównania

maczetka - Czw 23 Wrz, 2010

fotowiosna napisał/a:
Test tamrona (na nikon D700)
http://www.ephotozine.com...Di-VC-USD-14690

goscie pisza w zaletach:
"Good build quality"
no to ja juz sie gubie... ciekawe jakie szkla maja w ich testach "Poor build quality" :-)

as... - Pią 24 Wrz, 2010

Czekam na 70-200 ze stabilizacją i odpowiednikiem usm..
To będzie killer!

komor - Pią 24 Wrz, 2010

as..., znając Twoje wymagania co do jakości wykonania i jakości materiałów obiektywów – Tamron nie ma szans… ;)
Arek - Pią 24 Wrz, 2010

Cichy handluje Tamronem od zawsze. Do dzisiaj pamiętam te kolejki na C-B do niego w sprawie dobrania "dobrego egzemplarza" 28-75 mm f/2.8. Dlatego akurat ten test potraktuję z pewną rezerwą, która być może minie jak sam przetestuję tego 70-300.
lucas - Sro 06 Paź, 2010

Jest szansa na test jeszcze w październiku?
kozidron - Sro 06 Paź, 2010

za ta cenę całkiem przyzwoite szkło jak dla amatora, ciekawe jak z celnością af-u, bo mimo wszystko można mieć wątpliwości a do testu "Cichego" trzeba podejść z odrobina dystansu.
MasterB - Czw 07 Paź, 2010

USM, stabilizacja, 1600zł.
Gdzie jest haczyk? ;)

lupo57 - Czw 07 Paź, 2010

MasterB napisał/a:
Gdzie jest haczyk? ;)

światło :wink:

MasterB - Czw 07 Paź, 2010

lupo57 napisał/a:
MasterB napisał/a:
Gdzie jest haczyk? ;)

światło :wink:

Nieee, takie światło ma też nowa L-ka od Canona ;)
Podejrzewam raczej wady typu monstrualne CA, albo słabą pracę pod światło (b. głęboka osłona to sugeruje...)

W każdym razie jestem zainteresowany, czekam na test.

B o g d a n - Czw 07 Paź, 2010

MasterB napisał/a:
Gdzie jest haczyk?

Haczyk może być np. taki TAMRON 70-300 f/4-5.6 SP Di VC USD - pierwsza potyczka
albo jakiś inny, kiedyś tam, gdzieś tam, ... :smile:

lucas - Pon 11 Paź, 2010

To żaden haczyk, opinią tego samego użytkownika wyrażona kilka postów dalej na forum canona i jego porównanie tamrona z L 100- 400 pokazuję, że tamron to bardzo dobre szkło. Miałem już zamawiać, niestety musiałem wysłać swoje D 90 do serwisu i jak zwykle wszystko się ...
panmarecq - Pon 11 Paź, 2010

Jeżeli test na Canonboardzie się potwierdzi to Tamron zmiażdzy nadchodzącą L-kę która pewnie będzie kosztować 2 razy tyle.Canon może być tylko trochę lepszy w światle,konstrukcji i jakości obrazu...może Oranżewski niedługo wymieni swoją Sigmę na tego Tamrona? :)
oranżewski - Pon 11 Paź, 2010

a co tu się mnie obgaduje :twisted:
nie, nie wymienię :smile: myślałem, że to oczywiste :roll: :wink:
a czemu miałbym wymieniać?

panmarecq - Pon 11 Paź, 2010

Ja tylko chciałem życzyć Ci lepszych szkieł :roll:

No bo ta Twoja Sigma jakoś tak nijak się prezentuje w tym momencie do tego Tamrona ;) ,a że lubisz ten zakres ogniskowych to pomyślałem że może myślisz o jego zakupie:).
Chociaż pewnie wolałbyś w końcu coś szerszego :smile:

oranżewski - Wto 12 Paź, 2010

słuchaj :mrgreen: sigma jest moja! i będę ją miał! czy się komuś podoba czy nie! :mrgreen: :smile:
za te pieniądze, to ja wolałbym 70-200/4L lecz bardziej tamiego 70-200.

panmarecq - Wto 12 Paź, 2010

Canon to wydatek ponad 600zł,a Tamron o kolejne 400zł.W sumie to nie wiadomo czy kupować czy czekać na Tamrona 70-200 2.8 z tym nowym silnikiem?
veenee - Wto 12 Paź, 2010

http://photo.net/equipment/tamron/70-300di-vc/
Sajgon - Sro 10 Lis, 2010

MM, pisałeś gdzieś wcześniej, że będziesz miał może w łapkach ten obiektyw i go przetestujesz. Udało się? Jestem ciekaw Twojej opinii.
MM - Czw 11 Lis, 2010

Sajgon napisał/a:
MM, pisałeś gdzieś wcześniej, że będziesz miał może w łapkach ten obiektyw i go przetestujesz. Udało się? Jestem ciekaw Twojej opinii.

:oops: Zapomniałem sprawdzić bo testowałem sprzęt do swojej roboty. Następnym razem jak wpadnę do sklepu to podepnę i wycisnę z niego małe soczki :wink:

Sajgon - Pią 12 Lis, 2010

OK :wink:
cumulus - Pią 12 Lis, 2010

Czekam na test tego obiektywu. Zastanawiam się, czy nie zamienić C55-250 właśnie na niego. Przydało by mi się to 300mm do zdjęć odległych obiektów. No chyba że 300mm będzie dużo bardziej mydlane od 250mm canona. No ale właśnie tego nie wiem.
bacruk - Pią 12 Lis, 2010

cumulus, te dodatkowe 50mm niewiele wnosi. Może czas pomyśleć o 400, 500 ?

Wtedy jest szansa na ostre 300, 400 :smile:

cumulus - Pią 12 Lis, 2010

bacruk tak oczywiście tylko ile takie 300, 400mm kosztuje? Ja chętnie taką stałkę przyjmę :) . Pozatym chodzi mi o w miarę ostry koniec. Przykładowo idę szlakiem na Tarnicę. Mam fuksa robię zdjęcia Tatr ze 170km. Chciałbym je mieć jak nabliżej, więc ustawiam Canona na 250mm. Wiadomo nam, że tego typu obiektywy na końcu nie szaleją ostrością. Ale może tamron będzie trochę lepszy od canona więc....
bacruk - Pią 12 Lis, 2010

cumulus, Tokina AT-X 840 AF D Canon (AF 80-400mm f/4.5-5.6) Cena od 2099,00 zł, canon 100-400 albo któraś Sigma...
Kto powiedział, że lustrzankowe hobby będzie tanie :smile:

I statyw koniecznie proponuje :!:

panmarecq - Pią 19 Lis, 2010

Na Amazonie to szkło można kupić za 449 dolarów :shock: Czyli jakieś 500 zł taniej niż u nas! Za taką cenę to chyba szkiełko typu "must have" jak nie jesteś profesjonalistą :grin:
zakopiec - Pon 06 Gru, 2010

Wczoraj miałem okazję podpiąc szkło pod 1DIV i powiem, że stabilizacja trzyma bardzo fajnie. Dodatkowo wpinaliśmy sigmę konnwerter 2x i system pracował, jednak zdjęć już nie zrobiśz bo ślamazarnie.

Jako samo bardzo fajne bo niezwykle lekkie, więc można np w góry zapakować więcej sprzętu.

incognitox - Sro 08 Gru, 2010

Mam to szkielko od kilku dni podpiete do N D90. Pierwsze wrazenia bardzo pozytywne. Cichy, ostry i w mojej opini solidnie wykonany. Zalaczam kilka fotek pogladowych zrobionych w ostatni weekend.

[ Dodano: Sro 08 Gru, 2010 13:53 ]
Ponizej link do zdjec w rozdzielczosci 1600x1063

Exposure: 1/400 sec, Aperture: 5.6, Focal Length: 300mm

Exposure: 1/640 sec, Aperture: 7.1, Focal Length: 300mm

Exposure: 1/200 sec, Aperture: 5.6, Focal Length: 250mm

Exposure: 1/80 sec, Aperture: 7.1, Focal Length: 240mm

ov_Darkness - Sro 08 Gru, 2010

Superbydlę do wiewiórków! :D
MM - Sob 25 Gru, 2010

Tutaj powinienem opisać to inaczej bo ludzie czego innego wymagają, ale tekst musiałby być kilka razy dłuższy. Nie jest to klasa szkła na której pracuję a raczej taka od której odwykłem. Może dlatego patrzę na to chłodniej bo wiem, że można lepiej. Nie jestem Cichym bo tym nie handluję i nie będę piać bo na tym nie zarabiam. Jak ktoś mnie poprosi o artykuł sponsorowany to mogę to napisać inaczej :razz: Są święta, czasu mnie też brakuje i dlatego na początek zapodam linka z innego forum tekstu pisanego dla moich serdecznych kolegów i koleżanek.
http://www.forum.spotter....77&postcount=22

lolek88 - Nie 26 Gru, 2010

MM, mógłbyś poprosić kolegę testującego o sample z tego Tamrona i te same kadry z porównywanej eLki? Byłbym wdzięczny ;)
Anfindil - Nie 26 Gru, 2010

MM świetny test, szczególnie porównania z systemowymi szkłami. Ja jeszcze byłbym wdzięczny za ocenę pracy pod światło, konkretnie o ile lepiej jest od 70-300 IS USM i 100-400 L. To ostatnia, poza serwisem Tamrona, wątpliwość wstrzymująca mnie przed jego kupnem.
MM - Nie 26 Gru, 2010

lolek88 napisał/a:
MM, mógłbyś poprosić kolegę testującego o sample z tego Tamrona i te same kadry z porównywanej eLki? Byłbym wdzięczny ;)

Jakiego kolegę? Ja to pisałem :lol:
Sampli raczej pokazywać nie będę bo nie miałem czasu robić ładnych zdjęć a tylko typowo porównawcze kadry. Mało inspirujące fotograficznie. Nie ta pora i nie to światło.

lolek88 - Nie 26 Gru, 2010

Późno było, teraz dopiero zobaczyłem inicjały :oops: :P
konczako - Nie 26 Gru, 2010

MM napisał/a:
Tutaj powinienem opisać to inaczej bo ludzie czego innego wymagają, ale tekst musiałby być kilka razy dłuższy. Nie jest to klasa szkła na której pracuję a raczej taka od której odwykłem. Może dlatego patrzę na to chłodniej bo wiem, że można lepiej. Nie jestem Cichym bo tym nie handluję i nie będę piać bo na tym nie zarabiam. Jak ktoś mnie poprosi o artykuł sponsorowany to mogę to napisać inaczej :razz: Są święta, czasu mnie też brakuje i dlatego na początek zapodam linka z innego forum tekstu pisanego dla moich serdecznych kolegów i koleżanek.
http://www.forum.spotter....77&postcount=22

Fajne porównanie. Ale za tą cenę to się spodziewałem czegoś takiego. Porównując do droższego i lepszego szkła wyszło co wyszło. Ale np. jak ktoś ma dylemat - Nikkor 70-300VR a Nowy Tamron to już chyba trzeba rzucać monetą :wink: .

MM - Nie 26 Gru, 2010

Nie trzeba. Ja bym w Nikonie został przy Nikkorze. To jest dalej bardzo dobry obiektyw. Wszystko będzie zależeć jaki dostaniemy konkretny egzemplarz Tamrona. Jeden testujący dostanie lepszy, drugi odrobinę gorszy i będzie boksowanie na forach który ma rację. :wink:
boogi58 - Nie 23 Sty, 2011
Temat postu: gdzie testy Tamrona 70-300 USD?
Szukam testów tego obiektywu, ale na znanych stronach (np. photozone i paru innych) nie ma.
Nawet sprzedawcy w sklepie mówią, że jeszcze się tym szkłem nie bawili (a stoi na półce i nieżle im schodzi).
Jakiś spisek, "hak", drugie dno? A może w ogóle dno?
Miałem ten obiektyw w rękach, fotki niezłe, pierścień zooma chodzi okropnie ciężko, całość wybitnie plastikowa (ale bez luzów), no i "made in China"...
Ponoć na 300 mm jest b. dobry (a o to mi głównie chodzi).
Jeśli zna ktoś jakieś linki, poproszę...
Każda uwaga też cenna...

Z góry dziękuję,

B.

MC - Nie 23 Sty, 2011

Poszukaj na forum canon-board testu Cichego.

Czytałem, od niego zacząłem, dzięki..
Cichy handluje Tamronami, więc złego słowa nie napisze...

MM - Nie 23 Sty, 2011

MC napisał/a:
Poszukaj na forum canon-board testu Cichego.

Obiektywizm tych testów jest dla mnie zerowy, nawet jak wynik byłby zbliżony do prawdziwego. Bawią mnie te "ostre sztuki" itd. To tak jakby Canon testował swoje szkła. Kto by takim testom dawał wiarę?

dj_tomek - Nie 23 Sty, 2011

Ale sample są miarodajne:) te u Cichego też.
polecam tę stronkę
http://photography-on-the...ad.php?t=941292

MC - Nie 23 Sty, 2011

MM, dla mnie zerowy nie jest, bo można sobie ściągnąć zdjęcia w pełnym rozmiarze (wliczając w to RAWy). Co do obiektywizmu... Nikt nie jest w 100% obiektywny.
Tadeuszek - Nie 23 Sty, 2011

Jako, że Cichy wyrobił sobie dobrą opinię w necie. Zależy mu na tym, żeby prezentować testy dobrego sprzętu i taki sprzedawać. W innym przypadku ludzie szybko by zobaczyli, że wciska szajs i marka jaką jest "Ostry tamron od Cichego" szybko by upadła.
Więc pomimo tego, że lukru w jego testach jest dużo, według mnie informacje podaje prawdziwe.

No i sample tego tamrona które prezentuje są IMO bardzo fajnie.

Sunders - Nie 23 Sty, 2011

MM napisał/a:
Bawią mnie te "ostre sztuki"

Tadeuszek napisał/a:
marka jaką jest "Ostry tamron od Cichego"

Coś jak "makaron Babuni" = sprytny marketing :smile:

bacruk - Nie 23 Sty, 2011

I przeciętnie stówkę drożej niż u konkurencji :wink:
No ale dwa strzały testowe z ręki przed wysłaniem muszą kosztować.
W necie pojawiają się głosy osób zadowolonych i niezadowolonych z zakupów u wspomnianego sprzedawcy. Suma sumarum miło, że weźmie do ręki i sprawdzi czy działa przed wysłaniem a nie pakuje na tempaka w kuriera :smile:

A mnie najbardziej śmieszą głoszenia:" sprzedam Tamrona, ostry do Cichego".

Wracając do tematu, może nie ma testów, bo Tamron nie dba o promocję (kasy żal?); wiadomo, że nikt tych tekstów nie napisze za darmo (no, może Cichy, ale to część jego pracy).

A może Arek już się przymierza?

Widzę, że sporo osób jest zainteresowanych tym obiektywem...

rosim - Pon 24 Sty, 2011

boogi58
A dlaczego Cię śmieszą takie ogłoszenia?
Miałem do czynienia z 3 egzemplarzami T.17-50, w tym 2 były od Cichego i naprawdę były ostre, znacznie bardziej niż ten 3 kupiony bezpośrednio w sklepie.
Co do testu 70-300USD też jestem nim zainteresowany, na YT są filmy, na których można zobaczyć pracę AF i stabilizacji tego obiektywu, ale to trochę mało. Najbardziej interesuje mnie rozdzielczość na 300 mm.

dj_tomek - Pon 24 Sty, 2011

To zobacz link jaki podałem wyżej. Nie rozumiem. Jedni narzekają, że optyczni w testach robią kiepskie zdjęcia i wszystko opiera się na jakiś zdjęciach na miarkach, tabelkach itp, że za mało normalnych fotek. A jak sie da fotki to czekają na test :p
rosim - Pon 24 Sty, 2011

dj_tomek przeoczyłem tego linka
czekam na test na optycznych, bo dzięki niemu m.in. mogę porównać paremetry różnych przetestowanych już obiektywów, a fotki w teśćie na optycznych nie są dla mnie aż tak istotne
pozdrawiam