|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Problem z kartą memory stick pro duo.4gb
jaguar81 - Wto 09 Mar, 2010 Temat postu: Problem z kartą memory stick pro duo.4gb witam
Niedawno kupiłem aparat sony TX7 wraz z kartą memory stick pro duo mark2 8GB.
mam problem, a mianowicie w komputerze pokazuje mi, że pojemność to 4gb(trochę mniej, ale to norma,system dwójkowy jak się nie mylę).wyczytałem gdzieś na forum, że to być może przez stary komp, który czyta karty max.do 4gb(i tak pokazuje).więc nie przejmowałem się.
zapełniłem kartę zdjęciami i filmami,zrzuciłem i.... problem jest niecałe 4gb.
opróżniłem kartę i na tym aparacie pokazuje mi, że mogę nagrać
28minut w avchd 17m FH i 53minut w avchd 9m HQ.
jestem laikiem, ale wygląda na to, że ta karta ma rzeczywiście 4gb.
chyba, że robię coś nie tak.pomóżcie jak sprawdzić definitywnie jaką pojemność ma ta karta i czy to możliwe, żeby sony tak przekłamało?
albo ktoś dał naklejkę 8gb na karte 4gb
edmun - Wto 09 Mar, 2010
sprawdź w aparacie w menu formatowania karty (czy pokazuje ile ma mb)
jeśli tam nie ma, sprawdź na czytniku który obsługuje większe karty
pro_fill - Wto 09 Mar, 2010
doczytuję się informacji [może się mylę], że w opcjach wideo pokazuje ci, że nagrasz film o max. 4 GB.
moje informacje są takie, że aparatem nie nagrasz materiału filmowego o pojemności większej niż 4 GB
pojemność jaką widzi ci system w komputerze to inna sprawa
lupo57 - Wto 09 Mar, 2010
każda karta prawie tak ma, jeśli ma pojemność 4GB, to rzeczywista pojemność jest trochę mniejsza np.3,9GB (pendrivy tez tak maja, sprawdźcie sobie we właściwościach )
lama - Wto 09 Mar, 2010
Spróbuj sformatować kartę używając systemu plików FAT32. FAT nie obsługuje woluminów większych niż 4GB, może w tym tkwi problem.
edmun - Wto 09 Mar, 2010
lama, niestety mylisz się.
obsługa pojedynczego pliku powyżej 4GB obsługuje dopiero NTFS (FAT32 też nie obsługuje plików większych niż 4GB), lecz aparaty cyfrowe używają kart w systemie FAT i FAT32, więc i tak nie zrobi się większego pliku niż 4GB.
Wykorzystać pojemność karty będzie można spokojnie, ale na raz, większego pliku niż 4GB nie będzie można zrobić
(prosty przykład? weź partycję 15 GB, zrób na niej FAT32 i spróbuj wgrać plik który ma 6GB - po prostu tak tego nie zrobisz, stąd zazwyczaj w aparatach i kamerach, może nie pojawić się prawdziwy licznik ile godzin nagrania pozostało. W kamerę która nie obsługuje NTFS wsadzisz kartę 16GB, nagrasz 2 godz, a ona wciąż będzie pokazywać że pozostało Ci np. 3 godz/4GB, tak się czasami zdarza)
[ Dodano: Wto 09 Mar, 2010 17:39 ]
lupo57, niestety Ciebie też muszę poprawić. to że kupujesz pendrive'a i jest na nim 4GB to prawda. dopiero po formatowaniu tracisz część danych na tablicę i obsługę plików danego systemu zapisu (FAT/FAT32/NTFS i kilka innych najbardziej popularnych). Więc fizycznie jest to 4GB, ale formatowanie i ustawianie formatu zapisu "zabiera" nam miejsce. Jest kilka systemów zapisów, które nie "zabierają" wolnego miejsca, ale nie używa się ich prawie w ogóle
lupo57 - Wto 09 Mar, 2010
edmun dzięki za dokładne wyjaśnienie
jaguar81 - Wto 09 Mar, 2010
niestety ciężko znaleźć opcje format w moim tx7.spróbuję zrobić format karty na lepszym kompie.jak nie pomoże to udam się do sklepu.
wg sony
http://support.sony-europ...C-TX7&f=cameras
nie powinienem mieć problemów z tą kartą w tym aparacie
P.S.Dziękuję za szybką odpowiedź
[ Dodano: Wto 09 Mar, 2010 21:12 ]
ściągnąłem program do formatowania kart "memory stick formatter" ze strony sony.pl.
próbowałem ją sformatować i wyskoczyło:
there is a problem with the disk management area of the"Memory Stick Pro".
It cannot be formatted with this application.
we recommend that you format it with the format function on your "Memory Stick" compatible device.
wychodzi na to, że będę musiał sprawdzić jak pójdzie na lepszym kompie.
lama - Wto 09 Mar, 2010
edmun, po pierwsze nigdzie nie napisałem, że FAT obsługuje pliki o rozmiarze 4GB. Wolumin to nie jest plik, woluminem może być np. partycja na dysku twardym. Weź tą kartę z Twojego przykładu i zrób na niej FAT16 (w windowsie oznaczany jako FAT) - nie uda się.
Po drugie, jeśli kupujesz kartę pamięci (albo dysk twardy) 4GB, to znaczy że ma on pojemność 4 000 000 000 B. Niektórzy producenci umieszczają nawet informację na dysku, że 1GB = 1 000 000 000 B.
edmun - Wto 09 Mar, 2010
1 GB to 1024 MB,
ale jeden giga z oznaczenia rzymskiego to 1000 mega, a jeden mega to tysiąc
W informatyce dodatkowo mamy że jeden bajt to osiem bitów
I tak można wyliczać w nieskończoność ...
A jak jeszcze się liczy szesnastkowo w pamięci to już w ogóle lubi się pomieszać.
żeby nie było z wikipedii
"Gigabajt (109, skrót GB) lub Gibibajt (230, skrót GiB) – jednostka używana w informatyce oznaczająca miliard (a w praktyce częściej 1.073.741.824 ~ 1.000.000.000 = 109) bajtów.
Stosowana m.in. do określania pojemności największych pamięci masowych. Współczesne dyski twarde posiadają pojemność liczoną w setkach, a nawet tysiącach gigabajtów.
1 GiB = 1024*1 MB = 1024*1024*1 KB = 1024*1024*1024*1 B
W informatyce przedrostek "giga" oznacza liczbę 1024*1024*1024 = 1 073 741 824 – jest wynikiem działania 230 (a nie jak w układzie SI - 109 = 1 000 000 000). Formalnie powinien być używany przedrostek "gibi", który oznacza właśnie 1024*1024*1024, jednostka powinna się nazywać gibibajt i posiadać skrót GiB, w praktyce jednak, utarła się niepoprawna nazwa. Jest to często wykorzystywane przez producentów różnych nośników pamięci czy urządzeń które je wykorzystują. Producent określa, że jego urządzenie cechuje się pojemnością 1 GB, co każdy odczytuje jako 1073741824 bajtów, a w rzeczywistości produkt ma 1000000000 bajtów co daje różnicę 70 MiB."
Różnica różnicą, zależy o czym mówimy i o jakich różnicach.
Kupując dysk 500GB, mamy po sformatowaniu 465GB więc nie jest to sama różnica z wyliczania jednostek, ale także strata (znaczna) po formatowaniu i włączaniu danego systemu zapisu.
Co do jaguar81, proszę sprawdź na innym kompie. Nie opieraj się tylko na oprogramowaniu od sony, po prostu włóż kartę w czytnik, odpal choćby Mój Komputer i w właściwościach sprawdź co i jak
[ Dodano: Wto 09 Mar, 2010 22:52 ]
P.S. Miałem ostatnio dysk twardy 320GB w FAT... uwierz mi lama że się da
Później przeszedł sam w system RAW i miałem coraz więcej problemów, ale na koniec i tak zostałem z czystym dyskiem i klientowi trochę się to nie spodobało
lama - Wto 09 Mar, 2010
edmun napisał/a: | Kupując dysk 500GB, mamy po sformatowaniu 465GB więc nie jest to sama różnica z wyliczania jednostek, ale także strata (znaczna) po formatowaniu i włączaniu danego systemu zapisu. |
500 000 000 000 / (1024*1024*1024) = 465,66
A ten dysk 320GB - jesteś pewien że nie był to FAT32? Chociaż komputerowe cuda nie są mi obce
edmun - Sro 10 Mar, 2010
jestem pewien. jak komus udalo sie to zrobic - do tej pory jest to dla mnie zagadka pozniej i tak sie system wysypal do RAW i bylo wiele problemow, ale poczatkowo bl Fat. szkoda ze w osie nie mogle screena z partition managera zrobic
czekamy wiec na odpowiedz jaguara jak tam z karta, co by nie zasmiecc az nadto
MasterB - Sro 10 Mar, 2010
edmun napisał/a: | Kupując dysk 500GB, mamy po sformatowaniu 465GB więc nie jest to sama różnica z wyliczania jednostek, ale także strata (znaczna) po formatowaniu i włączaniu danego systemu zapisu. |
Nie zgadzam się, 465GB po sformatowaniu wynika tylko i wyłącznie z przelicznika stosowanego przez producentów nośników... tak jak zresztą napisał lama,
System NTFS po formacie owszem zajmuje miejsce, ale jest to tak mało że nie warto nawet wspominać. Owszem, w miarę jak ładujesz na dysk kolejne dane to MFT "puchnie", ale to nie zaraz po formacie...
jaguar81 - Sro 10 Mar, 2010
sprawdzone na innym kompie.
moja karta 8gb ma pojemność 3,5GB czyli tak jak u mnie.
pojadę jeszcze do sklepu fotograficznego.może będą uprzejmi i mi sprawdzą, a może nawet i sformatują kartę.
jeżeli nie to muszę pojechać do kumpla i spróbować ją sformatować.
jak to nie pomoże to biorę paragon i do sklepu.
[ Dodano: Sro 10 Mar, 2010 13:35 ]
jestem po wizycie w sklepie fotograficznym. wszystko gra mam już 7,5gb.
sformatowali mi kartę i po problemie.gdy zapytałem się dlaczego ja nie mogłem sformatować karty na moim lapku dostałem odpowiedź, że problemem mógł być system plików FAT32.
jestem zielony w tych sprawach, ale dla Was już pewnie wszystko jasne.
dziękuję za pomoc
z mojej strony mogę podzielić się wrażeniami z korzystania z kompaktu TX7(mam od dwóch tygodni).(ogólnie polecam)niestety będzie to tylko amatorskie spojrzenie na ten aparat czy raczej zabawkę(z punktu widzenia profesjonalisty).
jeszcze raz wielkie dzięki za uwagę i poświęcony czas
|
|