forum.optyczne.pl

Lornetki - Delta..Nikon..

badjimi - Pon 28 Maj, 2007
Temat postu: Delta..Nikon..
Witam wszystkich!
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem lornetki.
Jej przeznaczenie to przede wszystkim obserwacje ornitologiczne.
Skromny budżet spowodował, że na początku rozważałem zakup któregoś z modeli Delty: Taigi albo Entry. Teraz jestem bardziej nastawiony na Foresta bądź Silvera (wszystkie o powiększeniu 10x). Chociaż przed chwilą przeczytałem pewną opinię na temat Silvera, w której to autor mocno narzeka na aberracje chromatyczne i to trochę zasiało we mnie wątpliwości. Rozważam jeszcze Nikona Action VII 10x50 CF. I teraz nie wiem, czy decydować się na któryś model Delty (jest trochę testów i opinii na ich temat) czy zaryzykować Nikona, o którym jak na razie niewiele chyba wiadomo..
:roll:

grabbek - Pon 28 Maj, 2007

Witam.Jestem posiadaczem Silvera 10x50.To dobra lornetka.Abberancja wcale nie jest taka wielka.Nie bój sie nie zobaczysz jakiś przerażających obwódek na oglądanych obiektach. Dobry to sprzęt do obserwacji przyrody i podziwiania widoków.Nikona nie polecam bo nie jest wodoszczelny, nie jest wypełniony azotem i posiada dużą dystorsję(miałem okazje patrzeć przez ten sprzęcik).Możesz przeczytać moją dokładną opinie przy tej lornetce bo ją wystawiłem.
Ps. zajrzyj na forum w dziale sprzedam- bo akurat chce sprzedać Silvera po atrakcyjnej cenie ponieważ chcę kupić sprzęt z wyższej półki.

Pozdrawiam.