forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon d5000 czy Canon PowerShot SX1 IS ???

katherina - Czw 11 Mar, 2010
Temat postu: Nikon d5000 czy Canon PowerShot SX1 IS ???
Witam,
jestem totalną amatorką, zaczynającą dopiero bawić się w fotografowanie. Chciałabym kupić dobry aparat jednak od kilku dni zastanawiam się czy wybrać kompakt czy jednak lustrzankę. Dodam, że robiłam już kiedyś zdjęcia lustrzanką ale z racji tego, że nie był to mój sprzęt nie wgłębiałam się zbytnio w funkcje i ustawienia.
Najpierw wybierałam pomiędzy sprzętami: Panasonic DMC- FZ38 a Canon Powershot SX 1 IS, jednak zaczęłam zastanawiać się nad lustrzanką Nikon d5000, gdyż różnica w cenie pomiędzy nim a Canonem jest niewielka, a lustrzankę jeśli kiedyś w przyszłości będę chciała mogę rozbudować, zaś kupując nawet najlepszy kompakt mam już drogę zamkniętą.
Co o tym myślicie i co mi radzicie???
No i jeśli lustrzankę to z 18-105mm VR czy 18-55mm VR???
Będę wdzięczna za pomoc.

hijax_pl - Czw 11 Mar, 2010

Po pierwsze Panasonic DMC- FZ38 to bardzo solidny sprzęt i mogę go z czystym sercem polecić. Nawet jak Ci przestanie wystarczać kiedyś - zawsze może pozostać jako zapasowy aparat - prościej go zabrać w teren, wycieczkę itp.

Jeśli zaś chodzi o D5000 - to bardzo porządna lustrzanka, może ergonomia używania nie jest na najwyższym poziomie, ale obrazowanie, właściwości matrycy jak na tą klasę sprzętu są wręcz wzorowe. A jeśli chodzi o obiektyw - polecam 18-105VR. To bardzo uniwersalne i zarazem ostre szkło kitowe.

Dziękuję za radę :) pozdrawiam
darekk - Czw 11 Mar, 2010

Też polecam d5000, to już jest CMOS, duży wyświetlacz 2,7'', lekki w sam raz dla Kobiet.
Co najważniejsze nie ogranicza Cię optycznie, możesz podłączyć do niego: szeroki kąt, rybkę, teleobiektyw, makro, jasne stałki itd.

HIJAX, o co chodzi z tą ergonomią używania nie na najwyższym poziomie?

darekk napisał/a:

HIJAX, o co chodzi z tą ergonomią używania nie na najwyższym poziomie?

No jak na Nikona to brak drugiej rolki czy zbyt mała ilość przycisków na obudowie może być uciążliwa. Ale zaznaczam że to jest uciążliwe dla kogoś kto ma już nikona, szczególnie z ciut wyższej półki. Dla osoby, dla której to pierwsza puszka - będzie w sam raz. Przejście kiedyś w przyszłości nawet na D90 będzie już istotną zmianą - in plus.

niektórzy twierdzą że lampa jest zbyt nisko jak do obiektywu 18-105mm, jakie jest Wasze zdanie? bo ja nie mam pojęcia o co chodzi

katherina, każda wbudowana będzie za nisko przy takich obiektywach - nie tylko w Nikonie.

Jaki to daje efekt? Ano przy konkretnych ustawieniach snop światła z lampy będzie ograniczany przez obiektyw i w konsekwencji rzucać cień. Tak samo jak w kompaktach przy funkcji macro ;) jeśli to komuś przeszkadza - trzeba będzie skombinować zewnętrzną lampę. Ale powtarzam - to nie jest tak że zawsze rzuca cień.

Kiedyś mając dużo wolnego czasu zrobiłem mały eksperyment:
Nikon D90 + 18-105VR bez osłony przeciwsłonecznej. Aparat leży na stole żeby WYMUSIĆ widoczność cienia.

dzięki za "rozjaśnienie" problemu :) pewnie dla mnie i tak będzie to niezauważalne :)

katherina napisał/a:
pewnie dla mnie i tak będzie to niezauważalne :)

W 80% przypadków pewnie tak...

Dokupienie lampy dodatkowej ma inna pożądaną cechę - da się ustawić palnik w innym kierunku i skierować błysk np na sufit - to daje lepsze wyniki, światło jest bardziej miękkie, zrównoważone. Zdjęcie zupełnie inaczej wygląda.

RB - Czw 11 Mar, 2010

hijax_pl napisał/a:

Dokupienie lampy dodatkowej ma inna pożądaną cechę - da się ustawić palnik w innym kierunku i skierować błysk np na sufit - to daje lepsze wyniki, światło jest bardziej miękkie, zrównoważone. Zdjęcie zupełnie inaczej wygląda.

No i te zewnetrzne to mają 'zwykle' większa liczbę przewodnią niz te 12-14 typowe dla lamp wbudowanych.

RB napisał/a:
No i te zewnetrzne to mają 'zwykle' większa liczbę przewodnią niz te 12-14 typowe dla lamp wbudowanych.

Oczywiście :)

k7piotr - Czw 11 Mar, 2010

hijax_pl napisał/a:

A jeśli chodzi o obiektyw - polecam 18-105VR. To bardzo uniwersalne i zarazem ostre szkło kitowe.

Potwierdzam, szkiełko rewelka (przynajmniej w moim mniemaniu). Od 2h jestem szczęśliwym posiadaczem tego obiektywu i właśnie wróciłem z parku, gdzie go testowałem. Naprawdę jestem uradowany, że go mam :razz: za co dziękuję forum optyczne.pl :grin:
sprzedam

Chyba nikt mi nie będzie miał za złe jak się pochwalę, że udało mi się go kupić za 700zł, nówka z gwarancją, osłoną p.s. i pokrowcem.

A tak przy okazji. Mam pytanko, czy warto kupować dyfuzor na lampę wbudowaną? Link

k7piotr napisał/a:
A tak przy okazji. Mam pytanko, czy warto kupować dyfuzor na lampę wbudowaną?

Generalnie to każde rozproszenie jest pożądane. Jednak miej na uwadze że wbudowane flesze mają dość marniutką siłę błysku, którą dodatkowo ograniczysz dyfuzorem. Dodatkowo nie zmieniasz położenia lampy, więc problem "czerwonych" oczy nadal będzie.

Oczywiście nie oznacza to że takie dyfuzory są bez sensu, tym bardziej że to to kosztuje kilkanaście a nie kilkaset złotych ;)

hijax_pl napisał/a:
Dodatkowo nie zmieniasz położenia lampy..

No właśnie :cry: żeby chociaż był jakiś knif by skierować lampę na sufit :zalamany:
Na lampę zewnętrzną na razie nie będzie kaski niestety. Wpierw sprzęt do firmy a potem zabawki :wink:

k7piotr, zawsze można samemu poeksperymentować...
http://blog.lightscoop.co...opup-flash.aspx

Właśnie czegoś takiego szukałem :smile: dzięki
ciekawe czy można to gdzieś dostać u nas

k7piotr, generalnie to lusterko, tektura i plaster ;)
darekk - Czw 11 Mar, 2010

Może też być to: www.allegro.pl/item938431...x_fujifilm.html
lupo57 - Czw 11 Mar, 2010

hijax_pl ciekawy patent :)

darekk napisał/a:

natomiast takie ustrojstwo odradzam, kiedyś był temat na forum na temat tego wynalazku, i jeśli dobrze pamiętam to był jakiś problem z otwarciem lampy, bo body się zachowywało tak jak by w miejsce dyfuzora była zapięta lampa zewnętrzna

Tomasz_FK - Czw 11 Mar, 2010

lupo57 napisał/a:

darekk napisał/a:

natomiast takie ustrojstwo odradzam, kiedyś był temat na forum na temat tego wynalazku, i jeśli dobrze pamiętam to był jakiś problem z otwarciem lampy, bo body się zachowywało tak jak by w miejsce dyfuzora była zapięta lampa zewnętrzna

Problem dotyczył Canona, który w stopce lampy ma mikroprzełącznik informujący aparat o zamontowaniu lampy. W Nikonach nie ma takiego problemu.

Cytat:

O tym pisałem przy pierwszym wpisie na poprzedniej stronie. Natomiast patent z lusterkiem bardzo mi się podoba, na górę wystarczy dodać tylko mleczne szkiełko i mamy przekierowanie światła na sufit z dyfuzorem :wink:

lupo57 - Czw 11 Mar, 2010

Tomasz_FK napisał/a:
lupo57 napisał/a:

darekk napisał/a:

Problem dotyczył Canona, który w stopce lampy ma mikroprzełącznik informujący aparat o zamontowaniu lampy. W Nikonach nie ma takiego problemu.

to sprawa wyjaśniona, choć patent hijax_pl bardziej do mnie przemawia

Żeby nie było niedomówień oto moje oświadczenie:

hijax_pl nie korzysta z takich wynalazków gdyż bardziej do niego przemawiają lampy błyskowe

;) :cool:

hijax_pl napisał/a:
Żeby nie było niedomówień oto moje oświadczenie:

hijax_pl nie korzysta z takich wynalazków gdyż bardziej do niego przemawiają lampy błyskowe

;) :cool:

Przecież nikt nic nie mówi :lol: :lol:
Natomiast co do "gadających" lamp ..hmm ..czyżby problemy zdrowotne :wink: :razz:

k7piotr, hm... ale ja mówiłem że lampy gadają a nie że ja je słyszę i rozumiem ;)
k7piotr - Pią 12 Mar, 2010

hijax_pl napisał/a:
k7piotr, hm... ale ja mówiłem że lampy gadają a nie że ja je słyszę i rozumiem ;)

..cool :cool:

katherina - Pią 12 Mar, 2010

z tego co do tej pory wyczytałam i usłyszałam wydaje mi się, że jak na mój poziom czyli amatorski to nikon d5000 będzie ok, jeśli chodzi o obiektyw to jeśli na 100% zdecyduje się na tego nikona to wezmę obiektyw 18-105mm VR
Jak złapię bakcyla i zacznie mnie to bardziej kręcić to kto wie czy kiedyś nie zmienię lub rozbuduję sprzętu ale póki co raczkuję więc nie ma chyba co pakować się w sprzęt bardziej profesjonalny :)
Bardzo Wam dziękuję za pomoc :)

k7piotr - Pią 12 Mar, 2010

katherina napisał/a:
..jak na mój poziom czyli amatorski to nikon d5000 będzie ok..

..póki co raczkuję więc nie ma chyba co pakować się w sprzęt bardziej profesjonalny :)

No nie wiem czy aż tak bardzo należy się upierać, że to tylko dla amatorów :wink:

Oto cytat z testu D80 na optyczne.pl
Cytat:
Nikon D80 uznawany jest za lustrzankę amatorską, choć w polskich realiach traktuje się go jak aparat półprofesjonalny, a momentami nawet profesjonalny.

Osobiście uważam, że D5000 jest lepszy od D80
Tak więc śmiało mogę zaryzykować stwierdzenie iż posiadam profesjonalny sprzęt, a tym samym poczuć się choć odrobinę jak profesjonalista :wink: :roll: :lol:

jeszcze jedno pytanie: nikon d5000 nie ma stabilizacji obrazu, czy to jest istotne???
hijax_pl - Pią 12 Mar, 2010

katherina, D5000 jak wszystkie Nikony czy Canony - nie ma w korpusie. Są w obiektywach. W 18-105VR - jest (od tego jest oznaczenie VR - Vibration Reduction)

:) dzięki

[ Dodano: Sob 13 Mar, 2010 10:55 ]
Przeglądając forum właśnie natknęłam się na wpis:
"w Nikona D5000 poniewaz nie ma on srubokreta a zatem jestes skazana na drozsze i jak na razie skromne stalki z silnikiem wbudowanym. "
Hmmm czy jest się czym martwic? Byłam już raczej zdecydowana a tu znów wątpliwości.

[ Dodano: Sob 13 Mar, 2010 11:15 ]
aaa no i rozumiem że strzałka to obiektyw?? :)

Wujek_Pstrykacz - Sob 13 Mar, 2010

katherina napisał/a:
aaa no i rozumiem że strzałka to obiektyw??

Stałka, nie strzałka. To taka potoczna nazwa obiektywu stałoogniskowego np. 50/1,8. :smile:

k7piotr - Sob 13 Mar, 2010

katherina napisał/a:

Hmmm czy jest się czym martwic? Byłam już raczej zdecydowana a tu znów wątpliwości.

Ach te kobiety :wink: :o

katherina - Sob 13 Mar, 2010

no cóż taki już nasz urok :wink:

[ Dodano: Pon 15 Mar, 2010 12:22 ]
no i zaklepany Nikon D5000 + 18-105mm VR bez wady fabrycznej (sprawdzony)
mam nadzieje ze bede zadowolona :)
pozdrawiam i dziekuje

[ Dodano: Pon 15 Mar, 2010 12:25 ]
P.S. za 2590 zł to chyba sie oplaca :)

k7piotr - Wto 16 Mar, 2010

katherina, to teraz czekamy na pierwsze wrażenia :wink:
katherina - Sro 17 Mar, 2010

Witam,
póki co rozpracowuje sprzęt ale za jakiś czas na pewno podzielę się wrażeniami :)
Mam jeszcze jedno pytanie w imieniu znajomego który zastanawia się co wybrać:
nowy Nikon d5000
czy używane Canon 30D lub Nikon D80
Co radzicie?
Pozdrawiam

hijax_pl - Sro 17 Mar, 2010

katherina, w kontekście nikona - jeśli chce mieć lepszy obrazek na wyższych iso / filmy / fikuśny wyświetlacz - d5000, w przeciwnym wypadku brałbym d80 (bo górny wyświetlacz, śrubokręt)
katherina - Czw 18 Mar, 2010

dzięki :)
A może zna ktoś z Was jakąś fajną książkę od której można zacząć naukę porządnego fotografowania? Oczywiście chodzi mi o to aby była napisana takim językiem który zrozumiem ja czyli laik :)
pozdr

Baku - Czw 18 Mar, 2010

Może najpierw poradniki z szerokiego kadru (nie wiem czy były podawane):
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/
Z książek może:
"Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelbyego"
oraz Petersona:
"Ekspozycja bez tajemnic"
"Czas naświetlania bez tajemnic"
Jest jeszcze z tego cyklu "Fotografia portretowa" i "Fotografia kreatywna"...